sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Vuohenjuustolla gratinoitu punajuuri, valkosipulivoissa paistettu kassler, lohkoperunat - Kitsejuustuga gratineeritud punapeet, küüslauguvôis praetud kaelakarbonaad, ahjukartulid



FIN

4-6 annosta

Valmistusaika 1 tunti

1 ½ kg keitettyjä punajuuria paloina
rouhittua rosé-, valko- ja viherpippuria
timjamin ja oreganon lehtiä
merisuolaa
½ dl oliiviöljyä

Kuorrutuskastike:
200 g Président Sainte Maure vuohenjuustoa ilman kuorta
3 dl maitoa
2 isoa rkl puolikarkeaa vehnäjauhoja
merisuolaa

800 g / 10 kpl kasslerviipaleita
merisuolaa
valkosipulivoita paistamiseen

Lohkoperunat:
1 kg Lapin puikulaperunoita (ne, mitkä jäivät Itsenäisyyspäivästä kaappiin)
öljyä
merisuolaa

Pese puikulapesut huolella ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Nosta ne uunivuokaan, ripottele päälle karkeaa merisuolaa ja valuta pullosta öljyä. Laita perunat uuniin keskitasolle 225 asteeseen noin 10 minuuttia aikaisemmin kuin punajuuri.
Sekoita isossa kulhossa öljy, timjamin ja oreganon lehdet, suola ja pippurisekoitus. Kaada punajuuripalat kulhoon ja kääntele käsin kaikkia ainesosia niin, että öljyseos on tasaisesti punajuurilla. Kaada punajuuret uunivuokaan ja tasoita ne.

Valmista kastike. Laita kaikki kastikkeen ainekset paksupohjaiseen kasariin, kuumenna kiehuvaksi sekoittaen kastiketta ja anna hauduta pari minuuttia. Viimeisenä lisää murennettu vuohenjuusto ja anna sulata sen kastikkeeseen. Kaada kuorrutuskastike vuokaan punajuurien päälle. Ripottele pinnalle rosépippuria. Kuorruta punajuuria uunin keskitasolla 225 asteessa noin 30 minuuttia.

Nuiji lihanuijalla kasslerviipaleet molemmin puolin. Paista niitä keskikuumalla valkosipulivoipannulla molemmin puolin. Vasta lautasella ripottele lihalle karkeaa merisuolaa.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, jouluaikaan.

++++

EST

4-6 portsjonit

Valmistusaeg 1 tund

1 ½ kg keedetud peeti tükkidena
värskelt jahvatatud rosé-, valget- ja rohelist pipart
tüümiani ja pune lehti
meresoola
½ dl oliiviôli

Gratiinikaste:
200 g Président Sainte Maure kitsejuustu ilma kooreta
3 dl piima
2 suurt sl poolkarget nisujahu
meresoola

800 g / 10 kpl kaelakarbonaadilôiku
meresoola
küüslauguvôid praadimiseks

Ahjukartulid:
1 kg Lapi puikula-kartuleid (need, mis minul jäid iseseisvuspäevast üle)
ôli
soola


Pese kartulid hoolega ja lôika need pikuti pooleks. Tôsta need ahjuvormi, raputa peale meresoola ja lisa pudelist ôli. Pane kartulid 225 kraadisesse ahju keskmisele kôrgusele umbes 10 minutit varem kui punapeedi.

Sega suures kausis oliiviôli, tüümiani ja pune lehed, sool ja piprasegu. Kalla punapeeditükid kaussi ja sega kätega kôik ained omavahel nii, et ôlisegu on tasaselt punapeedil. Kalla punapeet ahjuvormi ja tasanda see.

Valmista kaste. Pane kôik kastme ained paksupôhjalisse väiksesse potti, kuumuta keevaks segades kastet vispliga ja anna haududa paar minuutit. Viimasena lisa murendatud kitsejuust ja anna sulada sellel kastmesse. Kalla kaste vormi punapeedi peale. Lisa pinnale rosépipart. Gratineeri punapeeti ahju keskmisel kôrgusel 225 kraadis umbes 30 minutit.

Vasarda lihahaamriga lihalôigud môlemalt poolt, nii neist tulevad muredamad. Prae neid keskmisel kuumusel küüslauguvôipannil môlemalt poolt. Alles taldrikul lisa lihale meresool.

Serveerimise ettepanek: Pearoog, jôulude ajaks.

2 kommenttia:

  1. Tuota punajuurireseptiä pitää kokeilla.
    Vink'vink' me olemme tehneet piparitalot aina kaupan taikinasta, koska se on tiukempaa/kovempaa kuin itsetehty ja piparitaloa emme syö.
    Taikinan teon aika säästyy vaikka satujen lukemiseen tahi muuhun yhdessä oloon eikä taikinan teko nipistä myöskään äidin yöunien mittaa.
    Piparitalosta vain hipi'hiljakseen katoaa uudenvuoden jäkeen herkullisimmat koristeet ;o).
    Tontut ne jo nurkissa hiippailee ...
    jännittävää joulunalusaikaa!

    VastaaPoista
  2. Hei Tarina! Suosittelen punajuurta, se on todella hyvä kalan ja lihan kanssa. Seuraavan kerran laitan ehkä vielä enemmän vuohenjuustoa kastikkeeseen.

    Jos… kun... teemme piparkakkutaloa, sitten ihan kaupan valmislevyistä.

    Meilläkin on tontun jälkiä takapihalla nähty ja kerran näimme hänen punaista lakkia... Jännät paikat. Hello Kittyn tietokone on kovin toivottu toivelahja. Saa nähdä, miten käy.........

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...