tiistai 6. joulukuuta 2011

Lapin porosalaatti - Lapi pôhjapôdrasalat






FIN

4-6 annosta

Valmistusaika 45 minuuttia + perunoiden keittämisen ja jäähtymisen aika

n. 70 g Kylmäsen kylmäsavustettua poronpaistileikettä
15 keitettyä pientä Lapin puikula perunaa
1 ruukku Viherkeiju mix salaattia
200 g Vaalan juustolan Erätuuli Hiillos juustoleipää ja 20 g lakkahilloa
palaa kurkkua
8 isoa kirsikkatomaattia

Kastike:
0,75 dl oliiviöljyä
20 g lakkahilloa (se, mikä oli leipäjuustopaketin mukana)
valkoviinietikkaa
rouhittua rosé- ja valkopippuria
ripaus suolaa
timjamin lehtiä

koristeeksi timjamin oksia

Keitä pienet samankokoiset puikulaperunat kuorineen miedolla lämmöllä vedessä. Anna niillä jäähtyä täysin. Esim. keitä perunat aamupäivällä ja valmista Lapin porosalaatti iltapäivällä.

Valmista salaattikastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainesosat pienessä kulhossa sekä jätä se maustumaan salaatin valmistamisen ajaksi.

Kuori perunat ja leikkaa ne 2-3 palaksi. Huuhtele vedellä salaatti, kurkku ja tomaatit. Laita salaatti salaattilinkon sisälle ja linko salaatti kuivaksi. Repi isoja salaattioksia pienemmiksi ja aseta oksat tarjoilualuselle kukka/terälehtien-muotoon.

Leikkaa tomaatista, kurkusta ja leipäjuustosta samankokoiset palat.

Aseta salaattioksien päälle tasaisesti peruna-, kurkku-, tomaatti- ja juustopalat.

Valmista kylmäsavuporoleikkeistä suppilot ja pistä niitä salaatin palojen väliin pystyyn.

Valuta lusikalla salaatin päälle kastiketta. Lopuksi koristele salaatti pienillä timjamioksilla.

Tarjoiluehdotus: Suomen Itsenäisyyspäiväksi, juhlapöydälle, alkupalaksi.

+++++++

EST

Lapi pôhjapôdrasalat on sageli üks Soome Iseseisvuspäeva piduroog (6.12.). Lapi pôhjapôdrasalati ainetes on Lapi vôimsaid värve: punast, violetti, kollast, valget, rohelist ja tumesinist (minu serveerimise alus, see on lisand minu poolt, sest Lapi öine taevas on tumesinine ja sügav). Lapi "puikulaperunat” (ei tea selle kartulisordi eestikeelset nime, tôenäöliselt ei saa seda tôlkida otse eesti keelde) on piklikud kollased eriti jahused kartulid. Neid kasvatatakse alates 1700. aastast alates Lapis ja Pôhja-Soomes. Need on ühed parema maitsega kartulid, mida mina tean, sest Lapi maapind maitseb neis. Nende keetmisega peab olema ettevaatlik. Lapi pôhjapôdrasalati jaoks keetsin väiksel temperatuuril samasuuri kartuleid koorega, andsin neil jahtuda ja seejärel oli kartuleid hea koorida ja lôigata. Ainult üks kartul murenes.

Soome Lapi leibjuustu süüakse murakamoosiga, sellepärast sobib salati kastme sisse minu arust murakamoos väga hästi. Erätuli Hiillos-leibjuustuga müükse koos väike pakend murakamoosi. Leibjuustu pinnal on grillimise jälgi ja söe maitset. Ka leibjuust on pärit Lapist ja Pôhja-Soomest. See on küpsetatud toorjuust.

Pôhjapôtrade kasvatus on samuti laplaste kaubandus ja elatusvahend. Pôhjapôdratooted tulevad mujale Soome just Pôhjast. Seega on Lapi pôhjapôdrasalatis ehtsaid Lapi maitseid. See on luksuslik salat nii oma väljanägemiselt, maitselt kui ka hinna poolest. Sellepärast sobib salat eriti hästi peolauale. Minule pôhjapôdralôikudest tehtud lehtrid sümboliseerivad Lapi taeva virmalisi. Kustkohast Eestis salati tooraineid saab? Ei tea. Ehk Prismalt? Stockmannist? Igatahes on see ilus silmatoit, mida vôib imetleda niisamagi.

Salat on minu väljamôeldis, seda salatit vôib valmistada mitmel moel. Pôhitoorained on samad nagu leibjuust ja pôhjapôdralihast viilud.

4-6 portsjonit

Valmistusaeg 45 minutit + kartulite keetmise ja jahtumise aeg

u. 70 g Kylmänen külmsuitsu pôhjapôdraviilusid
15 keedetut väikest Lapi puikula-kartulit
1 pott salatit
200 g Vaalan Juustola Erätuuli Hiillos leibjuustu ja 20 g murakamoosi
tükk värsket kurki
8 suurt kirsitomatit

Kaste:
0,75 dl oliiviôli
20 g murakamoosi (se, mis oli leibjuustu pakendiga koos)
valgeveiniäädikat
värskelt jahvatatud rosé- ja valget pipart
veidi soola
tüümiani lehti

kaunistuseks tüümiani oksi

Keeda väiksed samasuurused puikula-kartulid koortega väiksel temperatuuril vee sees kastrulis. Kalla vesi ära ja anna kartulitel jahtuda. Näiteks, keeda kartulid hommikupoolikul ja valmista salat ôhtupoolikul.

Valmista salatikaste segades kôik kastme osad väikses kausis ning jäta kaste maitsestuma salati valmistamise ajaks.
Koori kartulid ja lôika need 2-3 tükiks. Loputa salat, tomat ja kurk vee all. Pane salat salatitsentrifuugi ja kuivata salat tsentrifuugis, mittevajalik vesi salatilehdelt tuleb ära, salat jääb puhas, pestud ja rabe. Rebi suuremad salatioksad teineteisest lahti ja aseta oksad serveerimisealusele lilleôiekroonidekujuliselt.

Lôika tomatitest, kurkist ja leibjuustust samasuurused tükid.
Aseta salatiokste peale ühtlaselt kartuli-, kurgi-, tomati- ja juustutükid.

Valmista külmsuitupôhjapôdraviiludest väiksed lehtrid ja pista need salatitükkide vahele püsti.

Nôruta lusikaga salati peale kastet. Lôpuks kaunista salat väikeste tüümianiokstega.

Serveerimise ettepanek: Soome Iseseisvuspäevaks, peolaulale, eelroaks.

4 kommenttia:

  1. Kaunis ja Hieno salaatti Itsenäisyyspäivälle!

    Hyvää Suomen Itsenäisyyspäivää sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Maiju! Se on hieno ja ihana salaatti! Hyvin juhlallinen.

    VastaaPoista
  3. Kauniisti aseteltu salaatti.
    Kuin kukkanen talven hämyssä.
    Namu unia!

    VastaaPoista
  4. Hei Tarina! Minulle tuli hyvä mieli sen salaatin valmistamisesta, se on myös kaunista silmäruokaa! Hyvää työviikon jatkoa Itsenäisyyspäivän jälkeen!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...