keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Uuniporsasta, mustamakkaraa, hapankaalia ja perunaa (eestiläinen keittiö)

4-5 annosta
Valmistusaika 2 tuntia ja 15 minuuttia

noin 1 kg porsaan uunilihaa
2 keltasipulia
merisuolaa
kokonaisia mustapippureita
4 laakerinlehteä

noin 500 g eestiläistä Rakveren mustamakkaraa / sama hyvin voi olla Tapolan mustamakkaraa

400 g / 1 rasia hapankaalia
sokeria
vettä

yleisperunoita

Pane uuni lämpenemään 240 asteeseen.

Huuhtele porsaan uunilihapala ja leikkaa kamaraan viillot. Ripottele ja hiero uunilihan molemmalle puolelle pinnalle suolaa. Pane liha vuokaan.

Kuori sipulit ja leikkaa niistä suikaleet. Aseta suikaleet uunilihan ympärille vuokaan. Lisää kokonaiset pippurit ja laakerinlehdet. Kaada vuokaan kylmää vettä sen verran, että sitä on noin 1 cm vuoan pohjalla.

Nosta vuoka uuniin 240 asteeseen keskiritilätasolle. Kun liemi kiehuu, lihan reunat tirisevät ja uunista tulee tuoksuja, vähennä uunin lämpöä noin 200-225:seen. Anna lihalla kypsyä uunissa kunnes se on molemmalta puolelta kauniin ruskea ja liha on pehmeä. Valele lihaa kypsennyksen aikana. Käännä lihaa että sen molemmat pinnat kypsyisivät kullanruskeiksi.

Uunilihan kypsymisen aikana kuori perunat. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä.

Hauduta myös hapankaali. Huuhtele hapankaali ensiksi kylmällä vedellä ja pane se kasariin. Lisää kasariin hapankaalin päälle noin 2-3 dl vettä. Lisää myös ripaus sokeria. Hauduta hapankaalia kunnes se on pehmeä, vesi on haihtunut ja kääntele sitä välillä.

Kaada vuoan pohjalle öljyä / tai laita nokare voita sekä asettele mustat makkarat vuokaan. Paista makkaroita uunissa noin 30 minuuttia. Kääntele niitä.

Huom! Yhdellä kuvalla on Fazerin Must leib (Tumma leipä). Ostettu lähikaupasta. Tuoteselostus oli myös suomeksi.

Se on Eestissä myös jouluruoka. Juomaksi ruoan kanssa sopii parhaiden vaalea tai tumma olut, joulun aikana jouluportteri. Lapsille sopii mehujuoma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...