tiistai 21. tammikuuta 2014

American stuffingilla täytetty jyväbroileri - American stuffinguga täidetud broiler


Viime viikonloppuna valmistin ihanaa kotiruokaa, American stuffingilla täytettyä jyväbroileria. American stuffing on perinteisesti Yhdysvalloissa Kiitospäivän kalkkunan täyte. Siitä on hyvin monenlaisia vaihtoehtoja. Täytteen voi hienontaa yleiskoneella ja silloin tulee täyte tiiviimpi. Huomasin netistä, että stuffingia voi tarjota myös kalkkunan lisukkeena tai itsenäisenä ruokana. Minä päätin valmistaa pippurin ja yrtin painotteisen täytteen ja valitsin sitä varten sopivat täytteen raaka-aineet. Päätin täyttää jyväbroilerin täytteellä ja laittaa siitä ylijäämän vuokaan sekä tarjota sillä tavalla sitä vuokaruokana. Koska suffingissa on leipää, vihanneksia, pähkinää, omenaa ja rusinoita, sitten ruoka ei tarvitse enää erikseen lisukkeita. Vaan perunaa ja kastiketta lisäksi ja siitä syntyy erinomainen täyttävä ja maukas kotiruoka. Vaikka valmistukseen kuluu runsas 3 tuntia, kannattaa se monikertaisesti, koska palkintona on ihana kodikas ruokahetki. Minä tykkään sellaisesta ruuasta. Se sopii hiljaista kotiviikonloppua varten, ruuan valmistus on kaunista ja rentouttavaa toimintaa, se on juuri sellainen ruoka, mikä tuo ihmiset ruokapöydän ääreen ja vahvistaa ihmissuhteita. Sitä ateriakertaa jää muistamaan lämpimällä sydämellä. Syömisen jälkeen on onnellinen olo ja haluaa mennä sohvalle löhöilemään sekä katsoa kivaa komediaelokuvaa. Koti ja viikonloput ovat juuri niitä hetkiä varten.


Käytännöllisyyden puolelta katsottuna on se kohtuuhintainen ruoka, koska raaka-aineet ovat aika edullisia. Jos on isompi joukko ihmisiä syömässä, silloin voi täyttää vaikkapa kaksi jyväbroileria, koska täytettä sitä varten riittää. American stuffingilla täytettyä jyväbroileria voi tarjota vaikkapa vieraille, vaikkapa silloin kun on isovanhempia tai sukulaisia tulossa kylään. Minä valmistin ruoan kanssa syömiseksi ihan tavallisen maito-jauho-kanaliemi-yrttikastikkeen. Tämä ruoka taipuu niin moneen ja maistuu niin monelle ihmiselle. Täyte pitää olla aika mausteinen. Broilerin sisällä oleva täyte tuli mehevämpi, koska broilerin mehut kostuttivat sitä. Täyte, mikä lämmitetään vuoassa uunissa, oli kuiva, mutta ei kuivunut.


4-6 annosta
Valmistus noin 3 tuntia

1,3 kg kokonaista jyväbroileria

Styffing:
100 g saksanpähkinöitä
340 g / 1 tölkki keitettyä maissia
1 dl rusinoita
200 g pakasteherneitä
4 isoa vartta varsiselleria
4 pienempää keltasipulia
300 g bratwurstia
3 viipaletta sekaleipää
2 isoa omenaa
3 isoa kananmunaa

voita
28 g / 1pkt kanafondia
½ ruukkua lehtipersiljaa
½ ruukkua salviaa
½ ruukkua timjamia
runsaasti rouhittua mustaa pippuria
suolaa
grillimaustetta

voita
suolaa
kokonaisia mustapippureita
3 laakerinlehteä
salvian, persiljan ja timjamin lehtiä koristelua varten

Paahda saksanpähkinät kuumalla pannulla, anna jäähtyä, hienonna ja laita isoon kulhoon.

Keitä herneet, valuta vesi pois ja lisää isoon kulhoon.

Valuta maisilta neste pois ja lisää maissi isoon kulhoon.

Liota rusinoita noin 20 minuuttia vedessä, valuta vesi pois ja lisää isoon kulhoon.

Kuori omenat, poista sydänosat, paloittele omenat ja lisää kulhoon.

Kuutio leipäviipaleet ja lisää kulhoon.

Kuori sipulit ja kuutio ne. Huuhtele varsiselleri ja leikkaa niistä samankokoiset palat. Leikkaa bratwursista samankokoiset palat. Sulata iso pala voita isolla paistinpannulla ja kuullota pannulla sipulikuutiot. Lisää bratwursti ja ruskista makkaraa hieman sekä lopuksi lisää selleri ja kypsennä niitäkin hetken ajan. Kypsennyksen aikana lisää pannulle 1 pkt kanafondia ja anna sillä sulata joukkoon. Kaada seos isoon kulhoon kaikkien aineksien joukkoon. Hienonna iso kimppu persiljaa, salviaa ja timjamia sekä laita kulhoon. Mausta hyvin pippurilla ja suolalla. Sekoituksella pitää olla aika voimakas yrttien ja pippurin maku. Lopuksi sekoita joukkoon kananmunat. Kananmuna sitoo aineksia yhteen. Sekoita täytettä hyvin.

Täytä jyväbroileri täytteellä. Laita täytettä sopivasti broilerin sisään, ei kovin tiivisti ja paljon, koska se paisua broilerin sisällä paistumisen aikana. Levitä käsillä broilerin pinnalle pehmeää voita ja suolaa. Pistä cocktailtikut veteen ja kiinnitä tikuilla broilerin vatsaosa ja siivet. Nosta täytetty broileri ison uunivuoan ritilälle. Kaada vuoan pohjalle noin 7 dl vettä, lisää laakerilehdet, suola ja kokonaiset mustapippurit. Peitä vuoka foliolla ja nosta vuoka uunin alimmaiselle tasolle. Paista 220-225 asteessa alussa folion alla 50 minuuttia. Ota folio pois, nosta vuoka broilerin kanssa keskitasolle ja paista vielä 50 minuuttia tai kunnes broileri on kypsä ja saanut pinnalle kauniin kultaisen sävyn. Voit broileria kääntää paistamisen aikana niin, että se ruskistuu molemmalta puolelta. Valele broileria paistumisen aikana liemellä. Poista puutikut ennen tarjoilua.

Voitele toinen keskikokoinen uunivuoka ja kaada loput American stuffingista vuokaan sekä tasoita se sinne. Voit nosta vuoan jääkaappiin ja laittaa sen uunin pohjalle kun broilerin paistamisen aikaa on jäljellä noin 30 minuuttia. Silloin kun olet nostanut broilerin uunista voit nostaa toisen vuoan stuffingin kanssa ylätasolle grillivastuksen alle, missä se saa pintaväriä. Huomioi, ettei se kuivu liikaa.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja vaalean maitokastikkeen kera.

***


Eelmisel nädalavahetusel valmistasin imetoredat kodutoitu, american stuffinguga täidetud broilerit. American stuffing on traditsiooniliselt Ameerika Tänupühaks valmistatava kalkuni täidis. Sellest on nii mitmeid variante. Täidise, mis pannakse kalkuni sisse, vôib köögikombainiga peenestada ja siis tuleb täidis tihedam. Panin tähele internetis, et stuffingit vôib serveerida ka kalkuni lisandina vôi täiesti erilise toiduna. Mina otsustasin valmistada pipra ja ürdi rôhuasetusega täidise ja valisin selle järgi omad toorained. Otsustasin täita broileri täidisega ja panna ülejäägi ahjuvormi ning pakkuda seda niimoodi vormitoiduna. Kuna stuffingis on leiba, köögivilju, pähklit, ôuna ja rosinaid, siis see toit ei vaja enam mingisuguseid lisaneid. Juurde veel keedetud kartuleid ja kastet ja kôigest sünnib suurepärane täitev ja maitsev kodune toit. Kuigi valmistamisele kulus 3 tundi, kannatas se vaevanägemise tundekordelt ära, sest lôpptulemus oli imetore kodune ja mônus toiduhetk. Minule meeldib selline toit, see sobib rahulikule nädalavahetusele , see on ilus ja lôôgastav toiming, see on just selline toit, mis tugevdab inimestevahelisi suhteid. Seda söögikorda jääb mäletama sooja südamega. Söömise järgi on ônnelik tunne ja vôib minna elutoa diivanile mônulema ja vaatama head komöödiamängufilmi. Kodu ja nädalavahetused on just selliste hetkede jaoks loodud.


Praktilisuse poolt vaadates, see on normaalse hinnaga toit, sest toorained on üsna odavad. Kui on suurem hulk inimesi söömas, siis vôib täita kaks broilerit, seda täidist piisab. America stuffingiga täidetud broilerit vôib pakkuda külalistele, vôi siis kui vanavanemad vôi sugulased on tulemas külla. Mina valmistasin toiduga söömiseks tavalise piima-jahu-kanaleeme-ürdikastme ja serveerisin keedetud kartulitega. See on toit, mis meeldib paljudele inimestele. Täidis peab olema üsna maitsekas. Broileri sees olev täidis tuli mahlasem, sest broileri mahlad niisutasid seda. Täidis, mis oli vormis, tuli kuivem, aga mitte ära kuivanud.


4-6 portsjonit
Valmistus umbes 3 tundi

1,3 kg tervet broilerit

Styffing:
100 g kreekapähkleid
340 g / 1 purk keedetud maissi
1 dl rosinaid
200 g sügavkülmutatud herneid
4 suurt vart varssellerit
4 väiksemat mugulsibulat
300 g bratwursti
3 viilu segaleiba
2 suurt ôuna
3 suurt kanamuna
vôid
28 g / 1pkt kanafondi
suur kimp lehtpeterselli
suur kimp salveid
suur kimp tüümiani
rohkelt jahvatatud musta pipart
soola
grillmaitseainet

vôid
soola
musta terapipart
3 loorberilehte
salvei, lehtpeterselli ja tüümiani lehti kaunistuseks


Rösti kreekapähklid kuumal pannil, anna jahtuda, haki ära ja kalla suurde kaussi.

Keeda herned, kurna ära ja kalla suurde kaussi.

Nôruda maisi pealt vedelik ära ja kalla suurde kaussi.

Leota rosinaid umbes 20 minutit, nôruta vesi ära ja kalla suurde kaussi.

Koori ôunad, eemalda südamed ja tükelda ning tôsta suurde kaussi.

Lôika leivast kuubikud ja tôsta need kaussi.

Koori sibulad ja lôika kuubikuteks. Loputa varsseller ja lôika samasuurusteks tükkideks. Lôika vorst samasuurusteks tükkideks. Sulata pannil suur tükk vôid ja küpseta sibul läbipaistvaks. Lisa vorst ja pruunista seda veidi. Lisa seller ja küpseta sedagi môned hetked. Küpsetamise ajal lisa pannile kanafond ja anna sellel sulada pannil ainete hulka. Kalla segu suurde kaussi. Haki suur kimp peterselli, salveid ja tüümiani ning tôsta kaussi. Maitsesta segu korralikult pipra ja soolaga. Täidisesegu peab olema tugevalt piprane ja ürdine. Lôpuks sega sisse kanamunad. Kanamunad seovad segu ühte. Sega täidis korralikult läbi.

Täida broiler täidisega. Pane täidist sobivalt broileri sisse, ära pane liiga palju ja tihedalt, sest see paisub küpsemise ajal. Määri broileri pinnale pehmet vôid ja soola. Pista puust suupistetikud vette ja kinnita nendega broileri kôhu nahk ja tiivad. Tôsta täidetud broiler suur ahjuvormi restile. Kalla ahjuvormi 7 dl vett, lisa musti pipraid, soola ja loorberilehed. Kata vorm fooliumiga. Pane vorm ahju alumisele kôrgusele ja anna küpseda fooliumi all 50 minutit. Vôta foolium ära, tôsta ahjuvorm ahju keskmisele kôrgusele ja anna küpseda veel 50 minutit vôi nii kaua kuni broiler on küps ja saanud pinnale kuldset värvi. Vôid broilerit keerada praadimise ajal, nii et see on môlemalt poolt kuldpruun. Kasta broilerit praadimise ajal leemega. Eemalda puust tikud enne serveerimist.

Määri teise keskmise suurusega ahjuvormile vôid ja kalla ülejäänud American stuffing vormi ning tasanda see seal. Vôid tôsta vormi külmkappi ja panna ahju pôhjale kui broileri praadimisaega on järgi jäänud 30 minutit. Siis kui oled tôstnud broileri ahjust välja, vôid tôsta ahjuvormi stuffingiga ülemisele kôrgusele, kus see saab pinnale kuldset värvi. Pane tähele, et see ei kuiva liiga ära.

Serveeri keedetud kartulite ja valge piimakastmega.



FIN Silloin kun aloitin ruoanlaitolla, oli ulkona valoisa.
EST Siis kui alustasin toidu tegemisega, oli väljas valge.


FIN Syömisen ja elokuvan ajaksi laitoin tuikut palamaan.
EST Söömise ja mängufilmi ajaks panin küünlad pôlema.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...