sunnuntai 22. syyskuuta 2013
Kurpitsapullat – Kôrvitsasaiad
Postauksen sponsori on Helsingin Mylly. Yhteistyössä Helsingin Mylly ja Deski.
Helsingin Mylly ja Deski ovat pyytäneet minuakin mukaan ilomieliseen leivontakilpailuun, missä Myllärin Luomu ja huippukokki Tomi Björck seuraavat puolen vuoden aikana kampanjaan mukaan ilmoittautuneita blogeja. Myllärin Luomun Facebook-sivulla voi käydä katsomassa ja äänestämässä omaa suosikkia ja keväällä 2014 valitaan kilpailun voittaja. Myllärin Luomu antaa jokaiselle kilpailukuukaudelle teeman, jonka tarkoituksena on innostaa ja inspiroida bloggaajaa leipomaan erilaisista näkökulmista. Syyskuun teemana on ”Viljaisaa välipalaa”.
Menin kilpailuun mukaan ensisijaisesti sen takia, että meilläkin kotona leivotaan. Kilpailun säännöt ovat hyvin joustavia ja jokainen kilpailija saa itse päättää, kuinka paljon hän panostaa kampanjaan. Se sopii minulle. Ensisijaisesti otan ilon irti leipomisesta ja näin ensimmäisellä kuukaudella heti tapahtuikin. Kilpailussa käy niin, miten käy.
1 iso bostonpullan periaatteella leivottu kurpitsapulla (13 palaa)
1 muffinipellillinen (12 pullaa)
Valmistus noin kaksi tuntia + taikinan kohoamisen aika
Yhteensä noin 1,7 kg kurpitsaa
Paahdettu kurpitsa:
noin 800 g kurpitsaa
1 tl sokeria tai maun mukaan
sitruunamehua
1 ½ tl valmis valkosipulitahnaa (sisältää suolaa) tai maun mukaan
iso nippu timjamin lehtiä
2 tl muskottipähkinää tai maun mukaan
1 dl oliiviöljyä
Taikina:
9 dl Myllärin Luomu leivontakarkea vehnäjauhoja (vehnäjauhon määrää riippuu sen kosteuspitoisuudesta, tähän taikinaan meni aika paljon vehnäjauhoja, koska kurpitsasose teki taikinasta mehevän)
2 dl Myllärin Luomu 7-viljan hiutaleita
100 g sulatettua voita
3 dl maitoa
30 g hiivaa
1 tl suolaa
3 dl kurpitsasosetta (tähän meni toinen puoli kurpitsasta, 800 g)
1 kananmuna voiteluun
kurpitsansiemeniä
Huutele kurpitsa ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa isolla veitsellä kurpitsasta lohkot, leikkaa niistä pehmeä sisu ja kuori pois. Keitä puolet kurpitsasta pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä (noin 10 minuuttia), valuta vesi pois, anna jäähtyä ja survo kurpitsaliha haarukalla soseeksi.
Raasta toinen puoli kurpitsalihasta, mutta jätä raaste karkeaksi. Laita raastettu kurpitsa isoon kulhoon. Kaada mortteliin oliiviöljyä ja lisää valkosipulitahna, sokeri, timjami, muskottipähkinä, sitruunamehu ja valmista niistä morttelissa tasainen seos. Kaada seos kulhoon kurpitsan joukkoon ja sekoita se lusikalla tasaiseksi. Kaada kurpitsa uunipelille leivinpaperin päälle ja paahda uunin ylätasolla 225 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
Valmista yleiskoneella taikina. Kaada yleiskoneen kulhoon kädenlämpöinen maito, lisää suola ja hiiva. Liota hiiva maitoon. Sekoita 1 dl kerrallaan jauhoja veteen kunnes olet lisännyt 4 dl jauhoja. Sen jälkeen laita yleiskone kaikista suurimmalle teholle ja sekoita vellimäistä seosta voimakkaasti pari minuuttia sekä sen jälkeen vähentää tehoa. Lisää voi sekä sekoita se taikinaan. Sen jälkeen lisää 1 dl kerrallaan kurpitsasose ja sekoita se taikinaan. Lisää 1 dl kerrallaan 7-viljan hiutaleet ja lopuksi 1 dl kerrallaan loput jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. (Taikinalla pitää olla sopivasti joustava ja sen pitää irtoaa kädestä). Ripottele taikinan pinnalle vehnäjauhoja sekä jätä se kulhoon kohoamaan, kunnes se on kaksinkertainen (peitä kulho puhtaalla keittiön pyyhkeellä).
Kauli puolesta taikinasta soikion muotoinen taikinalevy, levitä sen päälle täyte ja kääri taikina rullalle. Leikkaa rullasta samankokoiset palat ja aseta ne irtopohjalliseen voideltuun vuokaan. Sivele pinnalle kananmunaa ja ripottele vielä pinnalle kurpitsan siemeniä.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 25-30 minuuttia tai kunnes kurpitsapulla on kypsä ja saanut pinnalle kultaista sävy. Koputtele pullan pinnalle, se on kova.
Tee toisesta puolesta taikinasta pitkä taikinapötkö ja leikkaa siitä samankokoiset palat. Muotoile paloista pallot ja pyöritä niitä riittävästi jauhossa, koska silloin ne irtoavat paistamisen jälkeen helposti paperivuoista. Laita jokaisen muffinipellin muffinipaikkaan paperivuoka ja aseta taikinapallo sen sisälle. Sivele pinta kananmunalla ja ripottele pinnalle kurpitsasiemeniä. Anna kohota noin 15-20 minuuttia. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15-20 minuuttia kunnes pullat ovat kypsiä ja saaneet pinnalle kultaisen sävyn.
Tarjoile maidon tai teen kanssa välipalaksi.
P.S. Seuraavassa postauksessa helppo kurpitsasalaatti. Sen voi valmistaa kurpitsan ylijäämästä.
***
Postituse sponsor on Helsingi Mylly. Yhteistyössä Helsingin Mylly ja Deski.
Helsingin Mylly ja Deski on kutsunud mind osalema rôômsameelseses küpsetamise vôistluses, kus Myllärin Luomu ja tippkokk Tomi Björck jälgivad pool aastat kestva kampaania ajal vôistlusele registreerunud blogisid. Myllärin Luomu Facebookis vôib jälgida ja hääletada oma lemmikuid ja kevadel 2014 valitakse välja vôistluse vôitja. Myllärin Luomu annab igale vôistluse kuule teema, mille eesmärgina on innustada ja inspireerida bloggajaid küpsetama erinevatest vaatenurkadest. Septembri teema on viljane oode.
Alhaalla olevien kuvien jauhopaketit on saatu Helsingin Myllyltä - Allpool olevate piltide jahupakendid on saadud Helsingin Myllylt.
Soostusin osalema vôistlusel sellepärast, et ka meil kodus küpsetatakse. Vôistluse reeglid on väga paendlikud ja iga vôistleja saab ise otsustada, kui palju ta tahab investeerida vôitlusesse. See sobib minule. Nii tegin väljakutse enne kôike oma vôistlustahtele ja otsustasin vôtta vastu kogu lôbu, mida küpsetamine pakub. Vôistlusel läheb nii nagu läheb.
1 suur bostonsaia pôhimôttel küpsetatud kôrvitsasai (13 tükki)
1 muffinivorm (12 saia)
Valmistus umbes kaks tunti + taigna kerkimise aeg
Kokku umbes 1,7 kg kôrvitsat
Röstitud kôrvits:
800 g kôrvitsat
1 tl suhkrut vôi maitse järgi
sidrunimahla
1 ½ tl valmis küüslaugupastat (sisaldab soola) vôi maitse järgi
tüümiani lehti
2 tl muskaatpähklit vôi maitse järgi
1 dl oliivôli
Taigen:
9 dl Myllärin Luomu küpsetuskarget nisujahu (Nisujahu hulk sôltub jahu niiskuse sisaldusest. Kôrvitsapüree tôttu kulus üsna palju jahu taignasse, sest püree tegi taigna mahlaseks)
2 dl Myllärin Luomu 7-vilja helbeid
100 g sulatatud vôid
3 dl piima
30 g pärmi
1 tl soola
3 dl kôrvitsapüreed (siia kulus pool kôrvitsast, 800 g)
1 kanamuna määrimiseks
kôrvitsa seemeneid
Pese kôrvits vee all ja kuivata see ära. Lôika suure noaga kôrvitsast suured lôigud ja lôika nendest pehme sisuosa ja koor ära. Pooled kôrvitsast keeda soolaga maitsestud vees pehmeks (10 minutit), kurna vesi ära ja anna jahtuda. Tee kahvliga kôrvitsast püree.
Riivi kargelt teine pool puhastatud kôrvitsaliha. Tôsta riivitud kôrvits suurde kaussi. Kalla uhmrisse oliiviôli, lisa küüslaugupasta, suhkur, tüümiani lehed, jahvatatud muskaatpähkel, sidrunimahl ja hôôru uhmris ainetest ühtlane segu. Kalla segu kaussi kôrvitsa peale ja sega see kôrvitsaga segamini. Kalla maitsestatud kôrvitsasegu ahjuplaadile küpsetuspaberi peale, levita see paberile ja rösti ahju ülemisel kôrgusel 225 kraadis 15 minutit. Anna jahtuda.
Valmista köögikombainiga taigen. Kalla kombaini kaussi käesoe piim, lisa sool ja pärm ning leota pärm vette. Sega kombainiga 1 dl korraga jahu piima hulka kuni oled lisanud 4 dl jahu. Selle järel pane kombain kôige suuremale vôimsusele ja sega 2 minutit vellitaolist tainast tugevalt ning selle järel vähenda vôimsust. Kalla taignasse sulatatud vôi ja sega see taigna sisse. Seejärel lisa 1 dl korraga kôrvitsapüreed ja sega see taignasse. Siis lisa 1 dl korraga 7-vilja helbed ja lôpuks lisa jälle 1 dl korraga nisujahu. Anna kombainil sôtkuda ühtlane taigen. Taigen on siis sobiv, kui see ei jää enam sôrme külge kinni ja on sobivalt elastne. Raputa taignale jahu ja jäta see puhta köögirätiku alla kerkima kuni see on kahekordne.
Rulli taignarulliga poolest taignast ristkülikukujuline taignaplaat, kata see ühtlase röstitud kôrvitsakorraga ja rulli taignast pikk rull. Vooli rullist ühtlaselt paks ja lôika sellest ühesuurused tükid. Aseta taignarulli tükid vôiga määritud küpsetusvormi. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja raputa pinnale veel kôrvitsaseemneid.
Küpseta 200 kraadis ahju keskmisel kôrgusel 25-30 minutit vôi nii kaua kuni kôrvitsasai on küps ja saanud pinnale ilusa kuldse värvi. Koputa saia pinnal, see on kôva ja vajuta selle peal, tunned, on pehme ja vetruv.
Tee teisest poolest taignast pikk päts ja lôika see samasuurusteks tükkideks. Pöörita neist pallid ja tee sobivalt jahuseks, sest siis tuleb küpsetelt saiadelt paberist küpsetusvorm paremini ära. Aseta iga muffinivormi kohale paberist küpsetusvorm ja aseta taignapall iga vormi sisse. Määri pealt munaga ja pane peale kôrvitsa seemneid. Anna kerkida umbes 15-20 minutit. Küpseta 225 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel 15-20 minutit kuni saiad on küpsed ja saanud pinnale kuldse värvi.
Serveeri piima vôi teega ooteks.
Kuvan jauhopaketit on saatu Helsingin Myllyltä - Pildil olevad jahupakendid on saadud Helsingi Myllylt.
P.S. Järgmises postituses lihtne kôrvitsasalati resept. Selle vôib valmistada ülejäänud kôrvitsast.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti