perjantai 2. syyskuuta 2011

Muumipeikon vadelmakakku ja vadelmamuffinssit - Muumitrolli vaarikatort - vaarikamuffinit


FIN

Vadelmakakun taikinan ohje on Omenamintulta. Kävimme tyttäreni kanssa kaupassa ja ostimme Iloleipurin Muumivuoan ja päätimme vadelmakakkua leipoa uudessa vuoassa. Muumivuoka on pieni ja taikinaa tuli tuplasti enemmän kun vuokaan sitä mahtui, siksi leivoimme toisesta puolesta taikinasta vadelmamuffinsseja. Muumipeikon vadelmakakku onnistui mainiosti ja tytär oli niin innostunut, että halusi haukata siitä heti palan. Tytär halusi Muumipeikon jalkoja ja korvia, mutta minulla oli jotenkin surullista leikata Muumipeikkoa viipaleiksi… Joka tapauksessa mainio kuiva kakku juhlatilaisuuden sekä arki-päivään. Ei ole kovin makea. Meidän isikin söi ja tilasi kakun valmistamista lisää.

3 kananmunaa
2 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
3 dl tuoreita vadelmia tai pakastevadelmia

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi pienessä kattilassa. Heti kun voi on sulanut, siirrä kattila pois levyltä ja lisää joukkoon maito. Kaada seos muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan varovasti käännellen.

Tee puolesta taikinasta vadelmakakku Muumipeikon vuokaan. Nosta lusikalla ja levitä puolet taikinasta leivitettyyn vuokaan ja ripottele päälle marjat. Sen jälkeen levitä vuokaan toinen kerros taikinaa ja paista uunin alatasossa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä. Jäähdytä kakkua hetken, käännä se ympärille sekä taputelle puulastalla vuoan pohjalle sekä sanoo taikasanat: Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku! ja irrota kakku vuoasta. Siirrä kakku tarjoiluastiaan. Sirottele pintaan halutessasi tomusokeria.

Tee toisesta puolesta taikinasta vadelmamuffinssit. Pane muffinssivuoan 6:lle paikalle paperista iso muffinssivuoka. Lusikoi vuokaan taikinaa ja pistä sormella auttaen taikinan sisään vadelmia. Paista mufinsseja uunin alatasossa n. 25 minuuttia. Sirottele pintaan tomusokeria. Yhteensä tuli 6 muffinssia.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Jälkiruoka, herkutteluun, lapsille, lasten juhliin.

++++++

EST

Vaarikatordi taigna retsept on Omenamintult. Käisime tütrega poes ja ostsime Iloleipuri (Rôômuleiburi) Muumitrollikujulise küpsetusvormi ja otsustasime vaarikatorti küpsetada uues vormis. Muumitrolli küpsetusvorm on väike ja taignat tuli topelt rohkem kui vormi ära mahtus, sellepärast küpsetasime teisest osast taignast vaarikamuffineid. Muumitrolli vaarikatort ônnestus suurepäraselt ja tütar oli nii innustunud, et tahtis hammustada kohe tordist tüki. Tütar tahtis Muumitrolli jalgu ja kôrvu, aga minul oli kuidagi kurb tunne südames lôigata Muumitrolli tordilôikudeks… Iga tahes suurepärane kuiv tort pidudeks ja argipäevaks. Ei ole eriti magus. Meie isagi sôi ja tellis selle tordi valmistamist juurde.

3 muna
2 dl suhkrut
50 g vôid sulatatuna
1 dl piima
3 ½ dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 ½ tl vaniljesuhkrut
1 tl jahvatatut kardemoni
3 dl tooreid vôi sügavkülmutatud vaarikaid

Pane ahi soojenema 175 kraadile. Määri vormile vôid ja raputa peale riivsaia. Vahusta kanamunad ja suhkur mikseriga valgeks ja kohevaks vahuks. Sulata vôi väikses kastrulis. Kui vôi on sulanud, tôsta kastrul pliidilt ja lisa hulka piim. Kalla segu muna-suhkruvahu sisse ja sega ettevaatlikult. Sega omavahel kuivad ained ja lisa need taignalle ettevaatlikult segades.

Tee poolest taignast vaarikatort Muumitrollivormis. Tôsta lusikaga ja levita pool taignast vormi ning pane marjad taigna peale. Selle järel levita vormi teine kiht tainast ja küpseta ahju alumisel tasemel umbes 45 minutit. Proovi tordi küpsust puutikuga. Kui toores tainas ei jää puutiku külge, siis se on küps. Jahuta torti môned minutid, pööra se ümber ja koputa puulastuga vormi pôhja ning ütle vôlusônad: Ära tule halb tort, tule hea tort (soome laste lorust) ja eemalda tort vormist. Tôsta tort serveerimise alusele. Raputa peale tolmsuhkrut.

Teisest osast taignast tee vaarikamuffinit. Pane paperist muffinivormid plekist muffinivormi aukudesse. Tôsta lusikaga tainast vormi ja pista sôrmedega aidates vaarikad taignasse. Küpseta muffineid ahju alumisel tasemel umbes 25 minutit. Raput apeale tolmsuhkrut.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Magustoit, maiustamiseks, lastele, laste peolauale.

6 kommenttia:

  1. Hei! Minulla on pakko kommentoida omaa postausta. Niin miten näette on Bloggerissa uusi käyttöliittymä. Pitää miettiä, haluanko sitä käyttää? Palaan asiaan myöhemmin.

    VastaaPoista
  2. Hei, tuon muumipeikon muotin käyn itse myös ostamassa. Ihana postaus kun voi omien lasten kanssa leipoa hauskoja leivonnaisia. :D

    VastaaPoista
  3. Hauska tuo muumikakku ja oikein herkullisen näköiset muffinit! Voi tuota lapsen intoa leipoessa - suloista.
    En ole huomannut uutta käyttöliittymää. Mitä mahtaa tarkoittaa?

    VastaaPoista
  4. Maiju, Tintsu ja Omenaminttu! Kiitos, on kyllä hauska leipoa lapsen kanssa. Hänellä on nyt keittiöleikkien aika niin kotona kuin hoidossa. Minun pikku apulainen!

    Omenaminttu - Bloggeriin sisään kirjautumisen jälkeen oli minulla syyskuusta alkaen uusi moderni työympäristö, hallintapaneeli jne. Uusien tekstien kenttä oli isompi, mikä oli hyvä, mutta postauksesta näin, miten tiivis on teksti, yhdessä pötkössä kaikki, mikä mielestäni ruoka-ohjeille ei ole kovin hyvä vaihtoehto.

    VastaaPoista
  5. Omenaminttu - eli tämä oli joku kehityskokeilu Bloggerilta.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...