perjantai 18. marraskuuta 2011

Rautapadassa haudutettu hirven sisäfilee - Rauast hautuspotis hautatud pôdra sisefilee


FIN

Se on melkein samanlaista hirvenlihan valmistamista kuin viime syksy (hirvipata). Tällä kertaa oli meillä hirven sisäfilee kokonaisena palana rautapadassa. Tämä on hirvenlihaa arvokkaammasta päästä. Me ostamme hirvenlihan kaupasta ja siksi syömme sitä harvoin. Me pidämme hirven lihan mausta sellaisena kuin se on ja siksi emme mausta sitä kovin paljon. Näin lihan oma maku pääsee aitona esille. Rautapadassa tulee hirvenlihalle tuplasti raudan makua. Liha oli 3,5 tunnin hauduttamisen jälkeen niin murea, että se hajosi haarukan alla. Sellaisesta me pidämme. Hirvenliha sisältää runsaasti rautaa ja raudasta saa lisäenergiaa kaamosaikaan.

4 annosta

Valmistusaika 3 tuntia ja 40 minuuttia


1 kg hirven sisäfileetä
3 porkkanaa paloina
2 keltasipulia suikaleina
1 kokonainen iso valkosipulin kynsi paloina
mustaa pippuria
merisuolaa
muutama laakerinlehteä

(voi lisätä vielä rosmariinia)

voita
rypsiöljyä
halutessasi voi liemelle lisätä Maizenaa pari ruokalusikallista

Ruskista kokonainen hirven sisäfilee kuumalla voi-öljypannulla molemmin puolin ja nosta se rautapataan. Lisää pataan vihannekset ja mausteet. Huuhtele paistinpannu vedellä ja kaada se vesi pataan. Kaada pataan sen verran vettä, että juurekset ja liha ovat melkein veden peitossa. Laita kansi padan päälle.

Kypsennä lihaa alussa 225 asteessa uunin keskiritilätasolla ja silloin kun uunista tulee tuoksuja ja liemi kiehuu, vähentää uunin lämpötilaa 185-200 asteeseen.

Kypsennä lihaa noin 3 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä. Halutessasi lisää Maizenaa, sekoita se liemeen ja anna liemellä nousta kiehumaan uunissa.

Tarjoile haudutettua hirvenlihaa keitettyjen perunoiden kanssa.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka.

++++++

EST

See on peaaegu samasugust pôdraliha valmistamist kui eelmisel sügisel (pôdrahautis). Sellel korral oli meil pôdra sisefilee ühe suure tükina rauast hautuspotis. Pôdra sisefilee on pôdraliha selle kallimast otsast. Me ostame pôdraliha poest ja sellepärast sööme seda harva. Meile meeldib pôdraliha maitse sellisena kui see on ja sellepärast me ei maitsesta seda eriti palju. Nii pääseb liha oma ehtne maitse esile. Rauast hautuspotis saab pôdraliha topelt raua maitset. Liha oli 3,5 tunni hautamise järel nii mure, et see lagunes kahvli all. Selline meile meeldib. Selline toit sobib pimedasse novembriaega, pôdraliha sisaldab rauda ja sellest saab lisäenergiat pimedal ajal.

4 portsjonit

Valmistusaeg 3 tundi ja 40 minutit


1 kg pôdra sisefileed
3 porgandit tükkidena
2 mugulsibulat lôikudena
1 suur küüslaugu küüs tükkidena
musta terapipart
meresoola
môned loorberilehed

(vôib lisada veel rosmariini)

vôid
rüpsiôli
soovi korral vôib leemele lisada paar supilusikatäit Maizena-kastmejahu

Pruunista filee kuumal vôi-ôlipannil môlemalt poolt ja tôsta see rauast potti. Lisa potti köögiviljad ja maitseained. Loputa praepann veega ja kalla se vesi potti. Kalla potti veel nii palju vett, et köögiviljad ja liha on peaaegu vee all peidus. Pane potile kaas peale.

Hauta lihaa alguses 225 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel ja selle järel kui ahjust tuleb toidu lôhna ja leem keeb, vähenda ahju temeperatuuri 185-200 kraadini. Hauta lihaa umbes 3 tundi. Vajaduse korral lisää vett ja soola. Soov korral lisa Maizenat ja sega see leeme sisse ning anna leemel tôusta ahjus keema.

Serveeri hautatud pôdraliha keedetud kartulitega.

Serveerimise ettepanek: Pearoog.

2 kommenttia:

  1. Oi että, pitäisi kyllä taas raaskia ostaa hirveä itsekin. Edellisestä kerrasta taitaa ollakin jo pari vuotta. Aina käy vähän kateeksi niitä joilla on hirvenlihaa pakkanen täynnä. On se vaan niin hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Hei Rva Patalintu, samaa täällä, on kateellinen olo kun toisilla on pakastin täynnä hirvenlihaa. Minä olen ostanut hirven liha pari pakettia joka syksy ja yleensä syömme sitä Itsänpäivän ja/tai Isenäisyyspäivän aikana.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...