sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Hävikkiviikko ja chilinen katkarapupasta - Toidukadu nädal ja chiline krevetipasta


Yhteistyössä Kuluttajaliitto.

Kuluttajaliitto järjestää yhteistyökumppaneineen ruokahävikin vähentämiseen tähtäävän Hävikkiviikon 4.11.-10.11.2013. Ensimmäistä kertaa järjestettävällä viikolla kannustetaan kaikkia suomalaisia löytämään omasta arjesta tapoja pois heitettävän ruoan vähentämiseen. Tavoitteena on, että ruokahävikin vähentämisen sanomaa levitetään marraskuun ensimmäisellä viikolla kaikkialla, missä ruoka on puheenaiheena! Näin pyysi Kuluttajaliitto ryhmän ruokablogeja mukaan talkoisiin ja minäkin lupauduin mukaan. Sanoman levittämisen muoto voi olla mitä tahansa ja se antaa ruokabloggaajalle hyvin vapaat kädet.

Aihe on hyvin tärkeä ja vakava. Netistä löysin lehtiartikkeleita suomalaisten ruokahävikistä. Hyvin ytimekäs lehtiartikkeli siitä on Talouselämässä: ”Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n julkistaman arvion mukaan suomalaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa vajaat 400 miljoonaa kiloa eli yli miljoona kiloa päivässä. Pääsyyllinen ovat kotitaloudet. Eniten ruokaa tuhlaavat kotitaloudet, joissa ruokahävikkiä syntyy lähes 130 miljoonaa kiloa. "Yhteensä hävikki on 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta,” toteaa ruokahävikkiä tutkinut tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri MTT:stä. "Hukkaan heitetyn ruuan tuottaminen on suuri sekä täysin turha taakka ympäristölle", sanoo tutkija Kirsi Silvennoinen MTT:stä.”

Aamulehdestä luin, miten eniten heitetään pois perunaa, leipää, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Lähes joka kymmenes leipäpala, peruna ja hedelmä heitetään roskiin.

Hävikkiviikon aikana 6.11.13 tarjotaan Narikkatorilla ilmaista kasvisruokaa. Jos olet sielläpäin, mene nauttimaan ilmaisesta ateriasta.

Näin me teemme. En saarnaa ketään, koska en ole itse siinä asiassa täysin syytön ihminen. Pitää myöntää, että olen itsekin heittänyt ruokaa roskiin enkä osaa aina laskea ostettavien raaka-aineiden määriä. Silti pitää lisätä, että olen aika käytännöllinen emäntä ja juuri ruokabloggausta myöten olen alkanut suunnittelemaan tarkemmin omia ruokaostoksia ja ruuan laittamisia. Silti, silti, en ole hirveän pikkutarkka emäntä, koska ruokaostoksilla olen usein avokätinen ja minulla on periaate, että ruokaa pitää kotona olla riittävästi. Näin jää niitä jämiä, avattuja paketteja, pulloja ja purkkeja keittiökaappeihin pyörimään. Vaikka minulle on niin tavanomaista kaapin jämistä keksiä uusia ruokia, lisää skarppausta siihen tarvitaan. Chilinen katkarapupasta syntyi juuri sillä tavalla, että kävin omia keittiön kaappeja läpi. Kävin kaupasta ostamassa katkarapupastaa varten vaan muutamia tarvikkeita lisää.

Eli ei muuta kuin vaan tarkistamaan omia keittiön kaappien sisältöä ja luovasti keksimään niistä uusia ja upeita makuelämyksiä. Luonto, lompakko ja vatsa kiittävät sinua!


4-6 annosta
Valmistus 30 minuuttia

400 g Temporin Lumache pastaa
180 g sulatettuja katkarapuja
2 dl kuohukermaa
2 dl ruokakermaa
1 dl valkoviiniä
1 vihreä chilipalko
1 punainen kuivatettu chilipalko
1 tl valkosipulitahnaa
voita
oliiviöljyä
jauhettua mustapippuria
raastettua sitruunakuorta
sitruunamehua
ripaus sokeria
korianterin tai persiljan lehtiä
parmesaanijuustoa
suolaa

Keitä pastaa 10 minuuttia suolalla ja oliiviöljyllä maustetussa vedessä. Valuta vesi pois.

Huuhtele sitruuna kuuman veden alla. Leikkaa vihreä chilipalko pitkittäin halki, poista siemenet ja leikkaa chilistä poikittain ohuet palat.

Valmista kastike. Sulata kasarissa voi ja lisää hieman oliiviöljyä. Lisää valkosipulitahna, murennettu kuivattu chilipalko (jos haluat lisää tulisuutta, silloin lisää chili siemenien kera), raasta joukkoon sitruunakuoren keltainen osa ja lisää jauhettu mustapippuri. Sekoita aineet kuumaan voin ja öljyn sekoitukseen ja anna muutaman hetken maustua. Lisää valkoviini, sitruunamehu ja ripaus sokeria ja anna viinillä muutaman hetken kiehua kasarissa kunnes alkoholi on haihtunut pois. Lisää kermat ja anna taas muutaman hetken kiehua, sekoita kastiketta kunnes se vähän paksuntuu. Lisää vihreä chili, nippu hienonnettua korianteria ja katkaravut, sekoita ne joukkoon ja anna taas muutaman hetken keskilämmöllä poreilla. Lopuksi kaada kastike kattilaan keitetyn pastan päälle ja sekoita kastike pastaan.

Tarjoile parmesaanilastujen kera. Koristele annos korianterilla.

***


Koostöös Soome Tarbijaliiduga.

Soome Tarbijaliit korraldab oma koostööpartneritega toiduraiskamise vähendamisele tähelepanu tômbava Toidukadu nädala 4.-10.11.2013. Selle all môeldakse toidukadu, mis sünnib toidu äraviskamise kaudu. Esimest korda järjestatud nädalal hoogustatakse kôiki soomlasi leidma oma argipäevast kombeid ja harjumusi, et vähendada toidu ära viskamist. Eesmärgina on, et toidu äraviskamise vähendamise sônumit levitatakse novembrikuu esimesel nädalal kôikjal, kus toit on kôneainena! Nii on Tarbijaliit kutsunud rühma Soome toidublogisid talgutele ja minagi olen lubanud osaleda selles. Sônumi levitamise viis vôib olla mida tahes ja see annab toidublogijatele väga vabad käed toimimiseks.

Teema on väga tähtis ja tôisine. Internetist leidsin ajaleheartikleid soomlaste poolt ära visatud toidu hulkadest. Väga kokkuvôttev artikkel leidus Talouselämä-lehes (Majanduselu). ” Maa- ja toiduainetetööstuse uurimiskeskuse MTT avaldatud ennustuse järgi soomlaste toiduaineteketi toidukadu on aastas ligi 400 miljonit kilo ehk üle miljoni kilo päevas. Peasüüdlased on kodumajapidamised. Kôige rohkem raiskavad toitu kodumajapidamised, kus toidukadu sünnib ligi 130 miljonit kilo. ”Kokku on toidukadu 10-15 % kulutatud toidust,” tôdeb toidukadu uurinud uurimisjuht Juha-Matti Katajajuuri MTT:st. ”Ära visatud toidu tootmine on suur ja täiesti môttetu koorem keskkonnale,” ütleb uurija Kirsi Silvennoinen MTT:st.

Aamulehti- lehest (Hommikuleht) lugesin, et kôige rohkem visatakse ära kartuleid, leiba, köögivilju, puuvilju ja marju. Peaaegu iga teine leivatükk, kartul ja puuvili visatakse prügikasti.

Toidukadu nädala ajal 6.11.13 pakutakse Helsingi Narikkaturul tasuta taimetoitu. Kui oled sealpool liikkumas, siis mine sinna sööma!

Nii me teeme. Minä ei hakka kedagi manitsema, sest ma ei ole ise täiesti süütu inimene selles asjas. Peab tunnistama, et olen ka ise ära viskanud toitu ja ma ei oska alati toidu koguseid arvestada. Siiski pean lisama, et olen üsna praktiline perenaine ja just toidublogimise kaudu olen hakanud täpsemini planeerima oma toiduostmisi ja söögitegemisi. Toidu ônnestumise pärast on korralik planeerimine väga tähtis etapp. Ja ikkagi, ma ei ole eriti pedantne perenaine, sest toiduostmisel olen ma üsna lahke käega ja minul on pôhimôte, et toitu peab kodus olema piisavalt. Nii jääb neid ülejääke, avatud pakendeid, purke ja pudeleid köögi kappidesse ringlema ja kuigi minule on tavaline toiduainete ülejääkidest välja môelda uusi toite, siiski veelgi rohkem kokkuhoidlikum pean minagi olema. Chiline krevetipasta on sündinud just nii, et vaatasin üle oma köögikapid ja tegin ülejääkidest toidu. Poes käisin juurde ostmas ainult môningaid tooraineid.

Mis siis muud kui vaadake omad köögikapid üle ja môelge teiegi oma ülejääkidest välja uusi ja huvitavaid maitse-elamusi. Loodus, rahakott ja kôht tänavad sind selle eest!

4-6 portsjonit
Valmistus 30 minutit

400 g Temporin Lumache pastat
180 g sulatatud krevette
2 dl rôôska koort
2 dl toidukoort
1 dl valget veini
1 roheline chilikaun
1 punane kuivatatud chilikaun
1 tl küüslaugupastat
vôid
oliiviôli
jahvatatud musta pipart
riivitud sidrunikoort
sidrunimahla
veidi suhkrut
korianderi vôi peterselli lehti
parmesaanijuustu
soola

Keeda pastat 10 minutit soola ja oliiviôliga maitsestud vees. Kalla vesi pealt ära.

Pese sidrun korralikult kuuma vee all ära. Lôika roheline chilikaun pikuti pooleks, eemalda seemned ja lôika chilist pôigiti ôhukesed lôigud.

Valmista kaste. Sulata pannil vôi ja lisa veidi oliiviôli. Lisa küüslaugupastat kuuma rasvasegu hulka. Murenda pannile kuivatatud chilikaun (kui soovid tulisust juurde, siis lisa chilikaun koos seemnetega), riivi hulka sidrunikoore kollast osa ja lisa pipar. Sega aineid pannil ja anna neil maitsestada vôi-ôlisegu. Lisa valge vein, sidrunimahl ja veidi suhkrut ja anna jälle môned hetked veinil keeda kuni alkohol haihtub. Lisa koor ja anna kastmel tôusta keema, sega kastet kuni see muutub veidi paksemaks. Lisa roheline chili, kimp hakitud korianderit ja krevetid. Sega ained omavahel läbi ja anna môned hetked keskmisel temperatuuril keeda. Kalla kaste potti keedetud pasta peale ja sega kaste pastaga läbi.

Serveeri parmesaanijuustulaastudega. Kaunista portsjon korianderiga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...