lauantai 15. kesäkuuta 2013

Saaristolaisen perunasalaatti, saariston kalamix – Saarlase kartulisalat, saarestiku kalamix




Tässä ateriassa on työllistävä osuus perunoiden harjaaminen juuresharjalla ja perunoiden huuhteleminen. Kaikki muu on helppo. Saaristolaisen perunasalaatti ja saariston kalamix sopivat erinomaisen hyvin keskikesään. Asetin kalamixin kulhoon perunasalaatin päälle, koska silloin säästyvät kalan tarjoiluastiat ja vapautuu pöytäpinta-alaa. Laita pöydälle vaikkapa kaunis kukka-asetelma, missä on juhannusruusuja tuoksumassa. Jos Juhannusgrillistä tulee vielä makkaraa ja lihaa, on tuoretta salaattia tai grillivihanneksia, pitäisi olla juhannuspöytä korea ja syötävää riittävästi. Jälkiruuaksi voit leipoa Nopean tofeemakuisen raparperi-mansikkapiiraan.

Hyvää Juhannusta!

4-6 annosta
Valmistus 1 tunti

1,5 kg samankokoisia varhaisperunoita
3 kevätsipulin vaaleat osat
1 ½ dl tilliä

Kastike perunoiden päälle:
3 rkl valkoviinietikkaa
3 tl ranskalaista sinappia
3 rkl vettä
1-1½ dl oliiviöljyä

300 g graavilohta
250 g suutarinlohta (marinoituja silakkarullia)
100 g sinappisilliä

tilliä
kevätsipulin varsia
4-6 keitettyä kananmunaa
saaristolaisleipää
2 sitruuna lohkoina

Harjaa juuresharjalla kunnolla perunat ja huuhtele ne. Leikkaa isommat perunat puoliksi, hyvä on kun perunat ja perunapalat ovat samankokoisia. Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä keskilämmöllä kunnes perunat ovat pehmeitä. Kaada vesi pois, höyrytä perunat kuiviksi ja kaada perunat isoon kulhoon. Hienonna kevätsipulin vaaleat osat ja iso nippu tilliä, lisää kulhoon ja kääntele isolla lusikalla ne keskenään. Sekoita toisessa pienemmässä kulhossa salaatin kastikkeen aineet keskenään ja valuta kastike perunoiden päälle ja taas kääntele kaikki aineet keskenään niin, että kastike kattaa perunat. Jätä maustumaan ja jäähtymään.

Nosta silakkarullat marinadiliemestä lautaselle, millä on talouspaperi. Ylimääräinen liemi imeytyy talouspaperiin. Valmista graavilohiviipaleista rullat ja jos ne tulevat liian isot, leikkaa ne vinoittain kahteen osaan. Pistä Juhannuksen kunniaksi rulliin Suomen liput. Hienonna nippu tilliä ja pari kevätsipulivartta.

Kaada perunasalaatti isoon tarjoilukulhoon ja aseta kalamix salaatin päälle. Koristele kevätsipulilla ja tillillä. Tarjoile heti keitettyjen kanamunan, sitruunalohkojen ja saaristolaisleivän kera.

***



Selle toidu valmistamise juures on koige aeganoudvam osa köögiviljaharjaga kartulitelt koore harjamine ja nende pesemine. Koik muu on lihtne. Saarlase kartulisalat on Soomes tuntud rannikupiirkondades ja Turu saarestikus. See kartulisalat ja saarestiku kalamix sobivad eriti hästi omavahel kokku. Panin kalamixi kaussi kartulisalati peale, sest nii säästuvad kala serveerimise noud ja jääb laua-pinda vabaks. Aseta lauale kasvoi ilus lilleseade, kus on valget ja punast kibuvitsa lohnamas. Kui Jaanipäevagrillist tuleb veel vorsti ja lihaa, on värsket salatit voi grillitud köögivilju, siis peaks jaanipäevapeolaud olema kull uhke ja söödavat piisavalt. Magustoiduks void valmistada Lihtsa iirisemaitselise rabarberi-maasikakoogi.

Head Jaanipäeva ja Voidupuha!

4-6 portsjonit
Valmistus 1 tund

1,5 kg sama suuruseid värskeid kartuleid
3 rohelise sibula valget osa
1 ½ dl tilli

Kaste kartulite peale:
3 sl valget veiniäädikat
3 tl prantsuse sinepit
3 sl vett
1 - 1½ dl oliivioli

300 g graavitud lohet
250 g kingsepalohet (marineeritud räimerulle)
100 g heeringat sinepi kastmes

tilli
rohelise sibula varsi
4-6 keedetud kanamuna
saarestiku leipä, tumedat leiba
2 sidrunit sektoritena

Harja köögiviljaharjaga korralikult lahtine koor kartulite pealt ära ja loputa kartulid kulmas vees. Loika suuremad kartulid pooleks, hea kui kartulid on samasuurused. Keeda kartuleid soolaga maitsestud vees keskmisel temperatuuril kuni need on pehmed. Kurna vesi pealt ära, auruta kartulid kuivaks ja kalla kartulid suurde kaussi. Haki suur kimp tilli ja loika rohelise sibula valgetest osadest kuubikud ning lisa need kartulitele ning sega ained omavahel suure lusiaga läbi. Sega väiksemas kausis kastme ained omavahel läbi ja lisa kaste kaussi ning sega jälle koik ained kausis omavahel hästi läbi, nii et kaste katab uhtlaselt kartulid. Jäta kartulid maitsestuma ja jahtuma.

Tosta räimerullid marinaadileemest välja taldrikule, mille peal on majapidamispaber. Uleliigne leem imendub paberisse. Valmista graavilohe viiludest rullid ja kui need tulevad liiga suured, siis loika rullid poigiti pooleks. Pista rullide sisse Jaanipäeva ja Voidupuha auks Eesti lipud. (Vabandust, et minul ei ole siin Soomes Eesti lippe). Haki kimp tilli ja paar rohelise sibula vart.


4 kommenttia:

  1. Nami ja slurps.
    Tässä on kesän maut kohdallaan.
    Kesäistä Juhanin alusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, näin ovat! Hyvää Juhannusta sinulle ja perheellesi!

      Poista
  2. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla juhannuksena! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Toki salaatin päälle voi laittaa myös savukalaa, mutta suolaisen kalan kanssa pitää olla varovainen, muuten saa hirveän suolapommin. ... mutta kun Juhannuksen aikana juodaan olutta...

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...