perjantai 8. helmikuuta 2013

Teetkö Pohjoismaiden parasta jauhelihakastiketta? – Kas sa teed Pôhjamaade parimat hakklihakastet?


Heinz etsii Pohjoismaiden parasta jauhelihakastiketta. Minulle tuli kutsu osallistua Heinzin jauhelihakastikkeen kilpailuun ja Heinz lähetti minulle kotiin korin, missä löytyi kastiketta varten hyviä raaka-aineita inspiroimaan kastikkeen valmistamista. Saman tien tuli minulle idea valmistaa jauhelihakastike punaviinillä ja kuivatuilla luumuilla. Olin tyytyväinen tulokseen ja lähetin reseptin kilpailuun. Kilpailun kulkua voi seurata Heinzin sivulla Facebookis. Jos ymmärrän oikein, sitten ensi viikolla valitsee Heinz tuomaristo Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan parhaan jauhelihakastikkeen reseptin sekä voit sitä seurata Heinzin sivulla. Myös lukijoilla on mahdollista äänestää parasta kastiketta.

Sitä en tiedä, mitä kilpailulle käy, mutta meidän perheemme tykkäsi minun valmistamastani kastikkeesta, mitä jaan nyt omien lukijoiden kanssa. Se on koko perheen jauhelihakastike, mitä sopii tarjoilla myös vieraille. Jos haluat enemmän kastiketta, sitten tuplaa raaka-aineiden määrä.

Jauhelihakastike punaviinillä ja kuivatuilla luumuilla

3-4 annosta
Valmistus 1 tunti ja 15 minuuttia

350 g naudan jauhelihaa
100 g pekoniviipaleita
3 keskikokoista kypsää tomaattia
1 keskikokoinen keltasipuli
1 keskikokoinen valkosipulin kynsi
1 keskikokoinen porkkana
4-5 kuivattua luumua (pieniä luumuja 5)
1 dl Heinz tomaattiketsuppia
1 reilu rkl Heinz chilikastiketta (Chili Sauce)
1 dl punaviiniä
½ dl täysmaitoa
iso nippu tuoretta basilikaa
iso nippu tuoretta timjamia
rouhittua mustapippuria
loraus vahvaa lihalientä (valmistettu lihaliemikuutiosta) tai hyppysellinen suolaa
oliiviöljyä

Pistä haarukalla tomaatteihin reikiä ja laita tomaatit kiehuvaan veteen kattilaan. Anna tomaateilla olla näin kauan kuumassa vedessä kiehumassa kunnes kuori halkeaa. Nosta tomaatit reikäkauhalla kattilasta ulos lautaselle ja anna niillä jäähtyä sen verran, että voit kuoria kuoren. Leikkaa tomaateilta myös kovat kannan kiinnityskohdat pois ja kuutioi tomaatit.

Kuori sipuli, valkosipulin kynsi ja porkkana. Leikkaa sipulista ja porkkanasta pienet samankokoiset kuutiot. Leikkaa valkosipulista ohuet viipaleet ja hienonna ne. Kuutioi myös luumut ja pekoni.

Kaada paistokasariin oliiviöljyä ja paista kuumassa öljyssä keskilämmöllä sipuli läpikuultavaksi. Lisää jauheliha ja hienonna jauheliha puulastalla kasarissa muruiksi. Lisää pekoni sekä kypsennä lihaa sitä välillä sekoittaen kunnes se hieman ruskistuu. Lisää porkkana, valkosipuli ja luumut. Sekoita aineet keskenään sekä kypsennä niitä keskilämmöllä pari minuuttia. Lisää tomaatti, ketsuppi, chilikastike, loraus lihalientä (tai hieman suolaa), punaviini ja rouhittu pippuri. Hienonna basilika ja timjami sekä lisää myös kasariin. Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia. Käy kastiketta välillä kääntämässä. Lisää maito, sekoita kastiketta sekä anna hiljalleen kypsyä. Hyvä on kun kastike kypsyy miedolla lämmöllä yhteensä ainakin 45 minuuttia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita. Kastikkeella pitää olla tasaista ja paksua, mauilla pitää olla tasapainossa sekä taustalla pitää maistua punaviinin ja luumujen makeahko maku.

Tarjoile keitetyn pastan ja parmesaanijuuston kera.

***


Heinz otsib Pôhjamaade parimat hakklihakastet. Minule tuli kutse osaleda Heinzi hakklihakastme vôistlusel ja Heinz saatis minule koju korvi heade toorainetega inspireerima kastme valmistamist. Kohe sain idee valmistada hakklihakaste punase veini ja kuivatataud mustade ploomidega. Olin ise lôpptulemusega rahul ja saatsin retsepti vôistlusele. Vôistlust vôib jälkiga Heinzi kodulehel Facebookis. Kui ma saan ôigeti aru, siis järgmisel nädalal valib Heinz zürii välja Soome, Rootsi, Norra ja Taani parema retsepti ja seda vôib jälgida Heinzi kodulehel. Ka lugejad vôivad osaleda hääletamisel.

Seda ma ei tea, kuidas vôistlusele käib, aga meie perele meeldis minu valmistatud kaste, mida jagan nüüd oma blogi lugejatega. See on kogu pere hakklihakaste, mida vôib pakkuda ka külalistele. Kui soovid suuremat hulka kastet, siis kahekordista toorainete hulka.

Hakklihakaste punase veiniga ja kuivatatud mustade ploomidega

3-4 portsjonit
Valmistus 1 tund ja 15 minutit

350 g veise hakkliha
100 g toorpeekoni viile
3 keskmise suurusega küpset tomatit
1 keskmise suurusega mugulsibul
1 keskmise suurusega küüslaugu küüs
1 keskmise suurusega porgand
4-5 kuivatatud musti ploome (väikseid ploome 5)
1 dl Heinz tomatiketsupit
1 suur sl Heinz chilikastet (Chili Sauce)
1 dl punast veini
½ dl täispiima
suur kimp värskeid basiilikulehti
suur kimp värsket tüümiani
jahvatatud musta pipart
lonks kanget lihaleent (valmistatud lihaleemekuubikust) vôi veidi soola
oliiviôli


Torka kahviga tomatitesse augud ja pane tomatid poti sisse keevasse vette. Anna tomatitel keeda nii kaua kuni koor läheb katki. Tôsta tomatid vahukulbiga potist välja taldrikule ja anna neil nii palju jahtuda, et vôid koore eemaldada. Lôika tomatitelt ka kôvad varre kinnituskohad ära ja lôika tomatist kuubikud.

Koori sibul, küüslaugu küüs ja porgand. Lôika sibulast ja porgandist väiksed samasuurused kuubikud. Lôika küüslaugust ôhukesed viilud ja haki need. Lôika ka ploomidest ja peekonist kuubikud.

Kalla kôrge äärega paksupôhjaga pannile oliiviôli ja küpseta kuumas ôlis keskmisel temperatuuril sibul läbipaistvaks. Lisa hakkliha ja tee puulaastuga hakkliha peeneks. Lisa peekon ning küpseta liha seda vahetevahel segades kuni see veidi pruunistub. Lisa porgand, küüslauk ja ploomid. Sega ained omavahel läbi ning küpseta neid keskmisel temperatuuril paar minuutit. Lisa tomat, ketsup, chilikaste, lonks lihaleent (vôi veidi soola), punane vein ja jahvatatud pipar. Haki basiiliku ja tüümian ning lisa need pannile. Sega kôik ained omavahel hästi läbi ja anna haududa kaane all väiksel temperatuuril vähemalt pool tundi. Käi kastet vahel segamas. Lisa piim, sega kastet ning anna kastmel haududa. Hea on kui kaste haudub väiksel temperatuuril vähemalt 45 minutit. Kontrolli maitset. Lisa vajaduse korral maitseaineid. Kaste peab olema ühtlane ja paks, maitsed peavad olema tasakaalus ning taustal peab olema punase veini ja ploomide veidi magus maitse.

Serveeri keedetud pasta ja parmesaanijuustuga.

6 kommenttia:

  1. Küll Teil korraldatakase ikka erinevaid võistlusi! Ilmselgelt meeldib sulle nendes osaleda ja loodetavasti saad ka auhinnatud Heinzi poolt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korraldatakse küll ja kutseid tuleb, aga ma ei osale kôiges. Siis kui tuleb enda meelest hea idee ja on aega, siis osalen. See Heinz vôistlus on nii mitmeastmeline ja suurim vôistlus, et mul läks juba segamini, millal mida valitakse. Igatahes Pôhjamaade parimaid kastmeid testivad Malmös itaalia restorani itaalia kokad ja valivad välja vôitja. Valimine toimub anonüümselt, ei ole vôistleja nime ja maad kastme juures. Ilusaid auhindu on lubatud. Vôitja reisib Bolognasse Itaaliasse.

      Minule endale on pônev toitude väljamôtlemise protsess. Vôistluse vormis on üks vôimalus seda teha, aga muidugi peab arvestama, et inimeste maitsed ja arusaamised on väga subjektiivsed. Kahju, et see vôistlus on FB:s, sest mina ei ole ise Fb:s ja ma ei tea üldse, mis seal toimub.

      Poista
  2. Onkohan siellä Heinzin sivuilla jokin virhe, kun siellä puhutaan koko ajan tammikuusta:
    "Neljä finaalireseptiä julkaistaan tällä Facebook-sivulla 11. tammikuuta, jonka jälkeen on sinun vuorosi äänestää. Äänestys päättyy 22. tammikuuta. "
    Ja nyt eletään jo pitkälle helmikuuta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että se on 11.2. Käy katsomassa, mitä ensi viikon alussa siellä tapahtuu. Minulla on jo vähän sekaisin, mitä milloin valitaan, koska se on niin porrastettua kilpailua. Ymmärsin, että lukijat valitsevat maan parhaan kastikkeen, mutta Heinzin sivulla lukikin, että Heinz tuomaristo valitsee... Joka tapauksessa Pohjoismaiden parhaan jauhelihakastikkeen valitse 4 finalistin joukosta sokkotestissä Mälmössä italialaisen ravintolan italialainen keittiömestari... Se pitäisi tapahtua vko:lla 8. Niin, että Suomea äänestämään!!!

      Poista
  3. Ma soovin sinule õnne hakklihakastmega. ma pole seda veel proovinud ise teha, aga küll proovin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suur tänu! Loodetavasti lugejatele meeldib kaste sama palju kui meie perele. Minu hakklihakaste ei pääsenud finaali, aga Heinzin Fb:s vôib hääletada 11.-22.2 Pôhjamaade paremat hakklihakastet 2013.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...