maanantai 7. tammikuuta 2013

Porosalamikiusaus - Pôhjapôdrasalaamivorm


Porosalamikiusaus on kaikkea muuta kuin kevyttä ruokaa ja sitä ruokakerman ja perunan ansiosta. Talvipäivään sopii tämä ruoka kuitenkin hyvin ja erittäin vielä kun olet käynyt lenkillä tai muuten ollut ulkona kauan. Porosalamin ostin taas Pudasjärveltä Kylmäsen tehtaanmyymälästä perheemme joululomamatkan aikana paluumatkalla Rovaniemeltä Oulun kautta Espooseen. Ostin porosalamin puolisolleni, koska hän tykkää salamista. Kotona hän tietenkin heti testasi porosalamin ja ehdotti valmistaa makkarasta kiusausta. Se oli hyvä ehdotus, koska koko perheemme piti siitä ruoasta ja poron maku tuli lämpimässä ruoassa vielä paremmin esille. Jos sinulla ei ole porosalamia, voit valmistaa kiusauksen mistä tahansa salamista tai meetvurstista.

8 annosta
Valmistus 1 tunti ja 45 minuuttia

230 g porosalamia
1 kg pakastettua peruna-sipulisekoitusta
2x 3,3 dl ruokakermaa
timjamin lehtiä hienonnettuna
ruohosipulia hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustapippuria
125-150 g Valion Polar raastetta
voita

Voitele uunivuoka. Leikkaa salamimakkarasta pitkät tikut. Sekoita isossa kulhossa makkaratikut, peruna-sipulisekoitus ja yrtit keskenään sekä kaada ne isoon uunivuokaan (20x28 cm). Sekoita kulhossa kerma, suola ja pippuri keskenään sekä kaada se vuokaan perunasekoituksen päälle. Aseta pieniä voinokareita perunasekoituksen pinnalle.

Paista uunin keskiritilätasolla 200-225 asteessa kunnes peruna on kypsä. Jos kiusaus alkaa liian paljon palaa pinnalta, silloin vähentää uunin lämpötilaa tai sammuta ylävastus pois. Lopussa ripottele juustoraaste porokiusauksen pinnalle, sammuta uuni sekä anna juustolla sulata uunin jälkilämmössä porokiusauksen päälle.

Tarjoile puolukkahillon ja mauste- tai hapankurkkujen kera.

***


Pôhjapôdrasalaamivorm on kôike muud kui kerge toit ja seda toidukoore ja kartuli tôttu. Talvepäevadele sobib see toit siiski hästi ja veel selle järel kui on käidud väljas jalutamas vôi muidu olnud kaua ôues. Pôhjapôdrasalaami ostsin jälle Pudasjärvelt Kylmänen tehasepoest meie pere jôulupuhkuse ajal tagasisôidul Rovaniemelt Oulu kaudu Espoosse. Ostsin salaamivorsti abikaasale, sest talle meeldivad salaamid. Kodus ta muidugi kohe maitses seda ja tegi ettepaneku valmistada vorstist Soomes väga tuntud vormirooga kiusausta, aga seekord pôhjapôdrasalaamiga. See oli hea ettepanek, sest meie perele meeldis pôhjapôdrasalaamivorm ja pôhjapôdra oma maitse tuli soojas toidus veel paremini esile. Kui sinul ei ole just pôhjapôdrasalaamit, siis vôid valmistada toidu ka teisest salaamivorstist vôi meetwurstist.

8 portsjonit
Valmistus 1 tund ja 45 minutit

230 g pôhjapôdrasalaamit
1 kg sügavkülmutatud kartuli-sibulasegu
2x3,3 dl toidukoort
tüümiani lehti hakituna
murulauku hakituna
soola
jahvatatud musta pipart
125-150 g Valio Polar riivitud juustu
vôid

Lôika salaamivorst pikkadeks tikkudeks. Sega suures kausis vorstitikud, kartuli-sibulasegu ja ürdid omavahel läbi ning kalla need suure ahjuvormi sisse (20x28 cm). Sega kausis koor, sool ja pipar omavahel läbi ja kalla see vormi kartulisegu peale. Pane väiksed vôitükid kartulisegu peale.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200-225 kraadis kuni kartul on küps. Kui vormiroog hakkab pealt liiga palju kôrbema, siis vähendä ahju temperatuuri vôi lülita ahju ülemine küttekeha välja. Lôpuks raputa riivitud juustu pôhjapôdravormi peale, lülita ahi välja ning anna juustul sulada ahju kuumuses vormitoidu peale.

Serveeri pohlamoosi ja marineeritud vôi hapukurgiga.

2 kommenttia:

  1. Onpa kermaisen näköistä herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, kovin usein sitä ei halua syödä, mutta pakkaspäivillä on se tosi hyvä. Kävimme viimme viikonloppuna luistelemassa ja silloin oli raskas porosalami kohdallaan.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...