perjantai 24. elokuuta 2012

Grillatut jauhelihapihvit, tattikastike - Grillitud hakklihapihvid, puravikukaste


Tämä on sellaista spontaania ruokaa. Sain metsälenkiltä muutamia tatteja. Ostin kaupasta ison paketin sika-nautajauhelihaa. Pakastimessa oli lohkoperunoita. Jääkaapissa tomaattia, kurkkua, paprikaa, salaattia. Puoliso ehdotti valmistaa jauhelihasta isot pihvit ja grillata niitä. Se oli hyvä idea, koska grillaamisen aikana valui sika-nautajauhelista ylimääräinen rasva ulos ja pihvit saivat hyvän hiiligrillin maun. Vaikka sika-nautajauhelihasta oli aika haastava valmistaa isoja pihvejä (se on rasvainen, tarttuu käsiin), oli lopputulos silti onnistunut. Puoliso oli ulkona grillaamassa ja minä valmistin keittiössä kastikkeen, perunat ja salaatin.

4 annosta
Valmistus 45 minuuttia

Jauhelihataikina:
750 g sika-nautajauhelihaa / voi olla naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
1 iso kokonainen valkosipulin kynsi
2-3 kananmunaa
korppujauhoja
rouhittua mustapippuria
suolaa

Tattikastike:
2 ½ dl tattikuutioita
4 dl kermaa tai maitoa
suolaa
rouhittua mustapippuria
voita
voi lisätä 1 ison rkl vehnäjauhoja (minä en laittanut)

lohkoperunoita
raikasta salaattia

Valmista pihvitaikina sekoittamalla kaikki taikinan ainesosat isossa kulhossa. Korppujauholla ja kananmunilla pitää sopivasti sitoa taikinan. Muotoile taikinasta samankokoiset isot pihvit. Grillaa pihvejä miedolla tasaisella hiilloksella molemmin puolin kunnes ne ovat kypsiä.

Samaan aikaan valmistaa tattikastike. Kypsennä kuumalla pannulla voissa tattikuutiot, lisää kerma, suola ja pippuri (halutessasi lisää vehnäjauhoja tattikuutioiden kypsentämisen loppuvaiheessa sekoittaen jauhot ja tatti keskenään). Sekoita kastiketta, että siitä tulisi tasaista ja anna miedolla lämmöllä kypsyä muutaman minuutin.

Grillaamisen ja tattikastikkeen valmistamisen aikana paista uunissa lohkoperunat (katso pakkauksen ohje).

Tarjoile ruokaa raikkaan salaatin kera.

***


See on sellist spontaanset toitu. Sain metsas jalutuskäigult môned puravikud. Ostsin poest suure paki sea-veisehakkliha. Sügavkülmas oli sektorikartuleid. Külmkapis oli tomatit, kurki, paprikat ja salatit. Abikaasa soovitas hakklihast valmistada suured pihvid ja grillida neid. See oli hea idee, sest sea-veisehakklihast valgus üleliigne rasv grillides välja, pihvid said hea söegrilli maitse. Kuigi sea-veisehakklihast oli üsna keeruline pihve valmistada (rasvane, kleepub kätele), oli lôpptulemus ônnestunud. Abikaasa oli ôues grillimas ja minä valmistasin köögis kastme, kartulid ja salati.

4 portsjonit
Valmistus 45 minutit

Hakklihataigen:
750 g sea-veisehakkliha / vôib olla veisehakkliha
1 suur sibul
1 suur küüslauguküüs
2-3 kanamuna
riivsaia
jahvatatud musta pipart
soola

Puravikukaste:
2 ½ dl puravikukuubikuid
4 dl rôôska koort vôi piima
soola
jahvatatud musta pipart
vôid
vôib lisada 1 suure sl nisujahu (mina ei lisanud)

sektorikartuleid
värsket salatit


Valmista pihvitaigen segades kôik taigna koostisosad omavahel suures kausis. Riivsai ja kanamunad peavad sobivalt segama taigna kokku. Valmista taignast samasuured pihvid. Grilli pihve tasasel väiksel söekuumusel môlemalt poolt kuni pihvid on valmis.

Samal ajal valmista puravikukaste. Pruunista kuumal pannil vôis puravikukuubikud, lisa koor, sool ja pipar (soovi korral vôid lisada nisujahu puraviku praadimise lôpupoole segades jahu ja puravikud omavahel läbi). Sega kastet, et sellest tuleb ühtlane ja anna keeda väiksel kuumusel môned minutid.

Grillimise ja puravikukastme valmistamise ajal küpseta ahjus sektorikartulid (vaata juhendit paki pealt).

Serveeri toitu värske salatiga.

4 kommenttia:

  1. Metsäretken antimet pääsivät heti lautaselle.
    Antoisaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Tämä oli pikaratkaisu. Hyvää alkusyksyä!

      Poista
  2. Hea koostöö tulemusel valmibki üks kodune hõrk roog! Mulle meeldib!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just nii. Môtlesin kaua, kas julgen seda postitust teha, aga siis môtlesin et söögitegemine kodus on just selline spontaane kapist toorainete otsimine ja selle pôhjal söögi tegemine, kuigi minagi sageli planeerin kôige ette. Aga seekord läks teisiti.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...