sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Paulig Makupari kilpailu: Tuorejuustokakku Large ja Espresso Fortissimo - Pauligi Maitsepaar vôistlus: Toorjuustutort Large ja Espresso Fortissimo




FIN

Pauligin Makupari kilpailuun lähetetty resepti ja mistä sain palkinnoksi Cupsolo-laitteen.

Paulig Espresso Fortissimon paketista nousee huumaava, voimakas ja syvä kahvituoksu, mikä pysäyttää hetkeksi ajankulun. Se tuo minulle mieleen muistot ihanista kahvilahetkistä vanhoissa rakennuksissa, missä saneeraus kunnioittaa sen rakentamisen aikakautta, sisätiloissa näkee vähän epäsuoria ja -tasaisia pintoja, taitavan työn jälki hellii katsetta, on mielenkiintoisia ihmisiä ja herkullisia leivonnaisia, ilmassa leijuu tunteita, tunnelmaa ja ihanaa kahvin tuoksua. Niiden tunteiden kantamana valmistin tuorejuustokakun Large'n, missä täytteessä tasapainottavat toisiaan silkkinen kaakaokreemi ja hapahko karpalomarmeladi. Täysjyvä Digestive kekseistä valmistettu taikina on rosoinen pohja niille. Tumma suklaa ja pehmeä aromikas konjakki antavat kakun kokonaisuuteen ripauksen lisäryhtiä. Minun makuparini on Espresso Fortissimon pavuista valmistettu Caffè latte ja tuorejuustokakku Large. Mielestäni ne sopivat yhteen.

10 palaa

Valmistusaika noin 1 tunti 30 minuuttia + vuorokausi kakun maustumista kylmässä

Pohja:
n. 500 g Bisca täysjyvä Digestive keksejä
n. 250-270 g voita

Karpalomarmeladi:
4 dl karpaloita
runsas 1 dl hillo-marmeladisokeria (sokeria voi laittaa maun mukaan, jos haluaa makeampaa marmeladia, silloin voi lisätä 2 dl sokeria)

Kaakaokreemi:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
3,3 dl kuohukermaa
2,5 dl tomusokeria
1 dl kaakaojauhetta

Vaalea koristelukreemi:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 cl konjakkia
1 rkl tomusokeria
tarvittaessa loraus kermaa

Koristelu:
10 palaa Fazerin Thin Dark tummaa suklaata
15 samankokoista karpaloa
tomusokeria
konjakkia (samaa konjakkia käytetään myöhemmin vaalean kreemin valmistamiseksi)

Valmista karpalomarmeladi. Huuhtele marjat veden alla ja kaada ne pieneen kasariin. Lisää sokeri ja sekoita tasaiseksi. Hauduttele niitä 10 minuuttia. Kerää vaahto pinnalta pois. Soseuta marmeladi sauvasekoittimella ja jätä se jäähtymään kakun pohjataikinan tekemisen ajaksi.

Valmista pohjataikina. Murskaa Digestive keksit painamalla niitä kaulimella kunnes saat keksimurut. Laita ne kulhoon ja sekoita käsin niiden joukkoon huoneenlämpöinen voi. Taikinalla pitää tulla sopivasti yhteen tarttuva ja rasvainen (muttei liian rasvainen, koska muuten tulee pohjasta liian kova). Kovettuessa sillä pitää pysyä koossa, koska kaakaokreemissä ei ole liivatetta ja pohja kantaa täytettä. Tämän kakun juttu onkin se, että täytekreemi on pehmeä.
Painele sormilla taikina kakkuvuoan pohjalle (pitää olla kakkuvuoka, millä on irrotettava reuna, minulla halkaisija 26 cm) ja reunoille yli puolen (minulla vuoan reunan korkeus 4 cm, kakun reunan korkeus noin 3 cm).

Levitä lastalla tasainen kerros jäähtynyt karpalomarmeladia pohjataikinan keskiosaan, ei ihan reunan saakka ja nosta vuoka jääkaappiin kovettumaan kaakaokreemin valmistamisen ajaksi.
Valmista kaakaokreemi monitoimikoneella. Ensiksi vaahdota kuohukerma ja tomusokeri keskenään notkeaksi vaahdoksi (vaahto ei saa olla kova) sekä lisää vaahdon joukkoon pieniä nokareita kerrallaan huoneenlämpöistä tuorejuustoa. Lisää tuorejuustoa sen verran kunnes kreemi on sopivasti paksu ja sillä on ryhtiä. Lisää kaakao ja sekoita täyte tasaiseksi ja silkkiseksi kreemiksi.

Nosta lastalla täytekreemi pursotinpussiin sekä pursota täyte kakun pohjalle. Ensiksi täytä pohjan reunat karpalomarmeladin ympäriltä ja sen jälkeen koko pohjataikina. Tasoita kakun täytteen keskiosa lastalla tasaiseksi. Laita tuorekelmu kakkuvuoan päälle sekä nosta vuoka vuorokaudeksi jääkaappiin maustumaan (minä valmistin kakun illalla).

Aamupäivällä irrota varovasti kakkuvuoan reuna. Irrota ohuella veitsenterällä kakun pohja vuoasta sekä työnnä kakku varovasti tarjoilualustalle kakkupaperin päälle.

Valmista tomusokerikarpalot. Kastele karpalot konjakkiin (sama konjakkia käytetään myöhemmin vaaleaan kreemiin) ja sen jälkeen pyörittele niitä lautasella tomusokerissa. (Saat karpaloille kauniin vaaleanpunaisen sävyn kun valmistat tomusokerikarpalot illalla ja laitat ne pienessä rasiassa yön yli maustumaan jääkaappiin).

Valmista pienessä kulhossa vaalea koristelukreemi sekoittamalla huoneenlämpöinen tuorejuusto, konjakki ja tomusokeri keskenään. Voit lisätä lorauksen kuohukermaa, että kreemi tulisi sopivasti tahmea ja pehmeä. (Konjakin kanssa varovaisuutta, koska konjakilla pitää antaa vaan aromia ja vähän lisäryhtiä kreemille. Liian voimakas konjakin maku dominoi kakun kokonaisuutta, mikä ei ole hyvä). Täytä pursotinpussi kreemillä sekä koristele sillä kakku.

Koristele kakku vielä suklaapaloilla ja tomusokerikarpaloilla.

Tarjoiluehdotus: Juhlapöydälle, herkutteluun. Tarjoile kakkua Pauligin Espresso Fortissimo kahvipavuista valmistetun Caffè latte’n kanssa.

Tervetuloa minun blogin lukijaksi Piparipulla ja Karimakene !

+++++

EST

Pauligi Maitsepaar vôistlusele saadetud retsept ja mille eest sain auhinnaks Cupsolo-kapselkohvimasina.

Paulig Espresso Fortissimo pakist tôuseb uimastav, tugev ja sügav kohvilôhn, mis peatab hetkeks aja. See toob minule meelde mälestused imelistest kohvikuhetketest vanades ehitistes, kus renoveerimine austab ehitamise ajastut, siseruumides näeb vähe ebaselgeid ja krobelisi pindu, osava töö jälg hellitab pilku, on huvitavaid inimesi ja maitsavid kondiitritooteid, ôhus hôljub tundeid, meeleolu ja meeldivat kohvi lôhna. Nendest tunnetest kantuna valmistasin toorejuustutordi Large, kus täidises tasakaalustavad teineteist siidine kakaokreem ja hapukas jôhvikamarmelaad. Täisteravilja Digestive küpsistest valmistatud taigen on karge pôhi neile. Tômmu shokolaad ja pehme aroomikas konjak annavad tordi terviklikkusele veidi lisarühti. Minu maitsepaar on Pauligi Espresso Fortissimo kohviubadest valmistatud Caffè latte ja toorjuustukook Large. Minu meelest need sobivad ühte.

10 tükki

Valmistusaeg 1 tund 30 minutit + ööpäev tordi maitsestumist külmas


Pôhi:
n. 500 g Bisca täistera Digestive küpsiseid
n. 250-270 g vôid

Jôhvikamarmelaad:
4 dl jôhvikaid
1 dl kuhjaga hoidise-marmelaadisuhkrut (suhkrut vôib panna maitse järgi, kui soovitakse magusamat marmelaadi, siis vôib lisada 2 dl suhkrut)

Kakaokreem:
600 g naturaalset toorjuustu
3,3 dl rôôska koort, millest valmistatakse vahukoor
2,5 dl tuhksuhkrut
1 dl kakaopulbrit

Valge kaunistusekreem:
200 g naturaalset toorjuustu
3 cl konjakit
1 sl tuhksuhkrut
vajaduse korral lonks rôôska koort

Kaunistus:
10 tükki Fazeri Thin Dark tômmut shokolaadi / vôib olla ka muu tômmu shokolaad

15 samasuurt jôhvikat
tuhksuhkrut
konjakit (sama konjakit kasutatakse hiljem valge kreemi valmistamiseks)

Valmista jôhvikamarmelaad. Loputa jôhvikad vees ja kalla need väiksesse kastrulisse. Lisa suhkur ja sega need omavahel läbi. Keeda väiksel temperatuuril 10 minutit. Koori vaht vahukulbiga ära. Tee saumikseriga marmelaadist ühlane püree ja jäta see jahtuma tordi pôhjataigna tegemise ajaks.

Valmista tordi pôhjataigen. Purusta Digestive küpsiseid taignarulliga töölaua peal kuni saad küpsisepuru. Pane need kaussi ja sega käega nende hulka toasoe vôi. Taigen peab olema sobivalt kokku jääv ja rasvane (aga mitte liiga rasvane, sest muidu tuleb pôhi liiga kôva). Kôvenedes peab pôhi püsima koos, sest kakaokreemi sees ei ole zelatiini ja pôhi peab kandma tordi täidist. Selle tordi idee ongi selles, et täidisekreem on pehme.

Vajuta sôrmedega taigen tordivormi pôhjale (peab olema tordivorm, millel on äravôetav äär, minul vormi läbimôôt 26 cm) ja äärtele üle poole kôrguse (minul vormi äärte kôrgus 4 cm, tordi äärt umbes 3 cm ).

Määri laastuga tasane kiht jahtunud marmelaadi pôhjataigna keskosale, ei äärteni välja ja tôsta vorm külmkappi kôvenema kakaokreemi valmistamise ajaks.

Valmista köögikombainiga kakaokreem. Kôigepealt vahusta rôôsk koor ja tuhksuhkur omavahel nôtkeks vahuks (vaht ei tohi olla kôva) ning lisa vahu hulka väikseid tükke korraga toasooja toorejuustu. Muidugi sega kreemi pidevalt sellel ajal. Lisa toorjuustu nii palju kuni kreem on sobivalt paks ja sellel on rühti. Lisa kakao ja sega täidis tasaseks ja siidiseks kreemiks. Tôsta kreem pritsikotti, millel on otsik ning pressi kreem tordi pôhjale. Kôigepealt täida tordipôhja ääred marmelaadi ümbert ja selle järel kogu pôhi. Tasanda laastuga kreemi keskosa tasaseks. Pane toidukile tordivormi peale ning tôsta vorm ööpäevaks külmkappi maitsestuma (mina valmistasin tordi ôhtul).

Hommikupoolikul eemalda ettevaatlikult tordivormi äär. Eemalda ôhukese noaga tordi pôhi vormist ning lükka tort ettevaatlikult tordialusele tordipaberi peale.

Valmista tuhksuhrujôhvikad. Kasta jôhvikad konjaki sisse (sama konjakit kasutatakse hiljem valge kreemi tegemisel) ja selle järel veereta neid taldrikul tuhksuhkrus. (Saad jôhvikatele ilusa roosa värvi kui valmistad tuhksuhkrujôhvikad ôhtul ja paned need suletud karbiga ööks maitsestuma külmkappi).

Valmista väikses kausis valge kaunistusekreem segades toasoe toorjuust, konjak ja tuhksuhkur omavahel. Vôid lisada veidi rôôska koort, et kreem tuleks sobivalt pehme ja kleepuv. (Konjaki kasutamisega peab olema ettevaatlik, sest konjak peab andma ainult aroomi ja lisarühti kreemile. Liiga tugev konjaki maitse domineerib tordi tervikut, mis ei ole hea). Täida pritsikott, mille on otsik, kreemiga ja kaunista tort.

Kaunista tort veel shokolaaditükkidega ja tuhksuhkrujôhvikatega.

Serveerimise ettepanek: Peolauale, maiustamiseks. Serveeri torti Pauligi Espresso Fortissimo kohviubadest valmistatud Caffè latte’ga.

Tere tulemast minu blogi lugejaks Piparipulla ja Karimakene !

4 kommenttia:

  1. Ihana kakkuresepti ja Onnea voitostasi. Hienoa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Maiju! Halusin valmistaa erilaisen tuorejuustokakun ja mielestäni onnistuin hyvin. Olen tyytyväinen. Tämä kakku jää meidän perheen juhlapöydälle. Mielestäni valkoinen koristelukreemi tuli erittyisen hyvä. Pieni määrä konjakkia antoi sille omalaatuisen maun. Käytän sitä varmasti jatkossakin leivonnaisissa. Mukavia talvipäiviä!

    VastaaPoista
  3. Herkkukakku mitä meilläkin ehdottomasti tehdään. Paljon onnea menestymisestä kilpailussa.

    VastaaPoista
  4. Hei Mimmi M! Kiitoksia sinulle lämpimästi, suosittelen valmistaa sitä kakkua. Toisenlaista/erilaista juustokakkua.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...