sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Mehevä raparperipiirakka mantelitwistillä – Mahlane rabarberikook mandlitwistiga


Pesin toukokuun viimeisenä viikonloppuna ikkunoita ja urakan päätteeksi leivoin mehevän raparperipiirakan mantelitwistillä. Ison ikkunoiden ja verhojen pesun ja silityksen urakan jälkeen oli hyvä olo, mutta olin silti sen verran väsynyt, että en viitsinyt sunnuntai-iltapäivällä tehdä hienoa kattausta piirakan syömistä ja kahvin juomista varten. Otin palan piirakkaa suoraan pelliltä lautaselle ja se siinä. Tämä piirakka on siksi hyvä, koska sitä voi heti leipomisen jälkeen kun se on ehtinyt jäähtyä syödä. Sen voi laittaa jääkaappiin ja seuraavana päivänä jääkaapin kylmänä syödä sekä toukokuun helleaallon aikana olikin hyvä syödä piirakkaa jääkaapinkylmänä. Sen voi laittaa pakastimeen ja sulattaa mikroaaltouunissa ja syödä sulatettuna eikä sen maku ja koostumus mitenkään kärsii siitä.


Sain mehevän raparperipiirakan ohjeen töistä. Se on Maku.fi sivulta kotoisin oleva ohje. Joku työkaveri oli leiponut sitä ja pellillinen oli kahvihuoneen kahvipöydällä, mutta silloin kuin minä palasin aamukokouksesta, oli uunipelti tyhjä ja ohje kahvipöydällä. Jos haluaa sitä piirakka, niin pitää itse leipoa. Näin tein, mutta resepti muuttuu matkalla ja saa leipojan piirteitä. Minä lisäsin piirakan täytteeseen manteliaromiaa. Mielestäni mantelitwisti sopii erinomaisen hyvin raparperipiirakkaan makuun.

1 uunipellillinen (37x34 cm)
Valmistus 1 tunti ja 15 minuuttia

Pohjataikina:
250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria

2 dl piimää
1 kananmuna

Täyte:
10 dl puhdistettuja raparperinpaloja
200 g kermaviiliä
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
½ tl manteliaromiaa

tomusokeria

Sulata voi. Sekoita kuivat pohjataikinan aineet isossa kulhossa keskenään ja lisää voisula. Nypi murumaiseksi. Nosta noin kaksi isoa kourallista muruseosta toiseen kulhoon (siitä tulee piirakalle pintamuru). Lisää isoon kulhoon piimä ja kananmuna sekä sekoita taikinaksi.

Levitä leivinparin arkki uunipellille ja ripottele tasainen kerros pohjataikina paperin päälle. Jaa tasainen kerros raparperipaloja taikinan päälle ja painaa kaikki tasaiseksi uunipelille niin, että saat soikean muodon.

Sekoita täytteen aineet kulhossa keskenään ja kaada täyte pelille raparperinpalojen päälle. Lopuksi ripottele muruseos pinnalle.

Paista uunin keskitasolla 175-asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja ripottele pinnalle tomusokeria.

***


Pesin maikuu viimasel päeval oma kodu aknaid ja selle suure töö lôpetuseks küpsetasin veel mahlase rabarberikoogi mandlitwistiga. Suure aknapesu ja kardinate pesu ning triikimise järgi oli hea tunne sees, et suur töö on tehtud, aga olin niipalju väsinud, et ei viitsinud enam pidulikku lauakatmist valmistada koogi ja kohvi nautimise jaoks. Igaüks vôttis koogitüki otse taldrikule ja sôi lauataga ära. See kook on sellepärast hea, et seda vôib küpsetamise järgi kui kook on jahtunud süüa. Selle vôib panna külmkappi ja süüa külmkapikülmalt ja maikuu kuumaga oligi seda kooki hea külmalt süüa. Seda kooki vôib panna sügavkülma ja sulatada mikroahjus ja süüa sulatatult ega selle maitse ja koostumus kannata selle all.

Sain mahlase rabarberikoogi resepti oma töökaaslaselt ja see on pärit Maku.fi-lehest. Üks minu töökaaslane oli küpsetanud seda kooki ja oli toonud suure plaaditäie hommikukohvi lauale. Kui mina tulin koosolekult, oli ahjuplaat tühi ja oli ainult retsept kohvilaual. Kui tahad seda kooki, siis peab ise küpsetama ja nii ma tegingi, aga iga asi saab oma küpsetaja näo ja nii ka see rabarberikook. Mina lisasin koogi täidise sisse mandliaroomi ja minu arust tuli tänu sellele kook väga maitsev välja.

1 ahjuplaaditäis (37x34 cm)
Valmistus 1 tund ja 15 minutit

Pôhjataigen:
250 g vôid
8 dl nisujahu
3 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl toidusoodat
2 tl vaniljesuhkrut

2 dl hapupiima
1 kanamuna

Täidis:
10 dl puhastatud rabarberitükke
200 g kermaviili’t / vôi hapukoort
250 g kohupiima
2 dl suhkrut
2 kanamuna
3 tl vaniljesuhkrut
½ tl mandliaroomi

tuhksuhkrut

Sulata vôi. Sega kuivad pôhjataigna ained suures kausis omavahel läbi ja lisa sulatatud vôi. Nüpi muruks. Tôsta kaks suurt peotäit murusegu teise kaussi. Selle riputad koogi pinnale. Lisa suurde kaussi hapupiim ja kanamuna ning sega ained taignaks.

Aseta küpsetuspaber ahju pôhjale ja tôsta tasane kiht pôhjatainast küpsetuspaberi peale. Jaga tasane kiht rabaritükke taigna peale ja vajuta ained pinnalt ühtlaseks nii et taigen täidab kogu ahjuplaadi pinna.

Sega täidise ained kausis omavahel läbi ja kalla plaadile rabarberitükkide peale. Lôpuks raputa pinnale murusegu.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 175 kraadis umbes 45 minutit. Anna jahtuda ja raputa pinnale tuhksuhkrut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...