lauantai 21. toukokuuta 2016
Raikas ja maukas raparperi-mansikkakiisseli – Värske ja maitsev rabarberi-maasikakissell
Valmistin ensimmäisistä kevään raparpereista raparperi-mansikkakiisseliä ja se tuli ihanan raikas ja maukas. Laiton kiisseliin suhteessa 1:1 raparpereita ja mansikoita. Näin tuli kiisselille raparperin maun lisäksi vielä suloista ja vahvaa mansikkamakua. Nostin kauhalla syvälle ja leveälle jälkiruokalautaselle kuuman kiisselin jäähtymään ja siellä se jäähtyi sopivasti syömiskelpoiseksi jälkiruoan syömisen ajaksi. Raparperi-mansikkakiisseli on niin ikivihreä jälkiruoka, mikä sopii niin arkipäivän kuin myös juhlapöydän jälkiruuaksi kermavaahdon kera. Minulla oli tällä kerta kiisselin kaveriksi vaniljainen kermavaahdon ja maitorahkan sekoitus. Maitorahka antaa vaahdolle ryhtiä ja sen sekoituksen koostumus on ihan kuin naisten kuohkea ja sielä kasvovoide. Sillä sokeriannoksella, mitä minä käytin, tuli jälkiruoasta just sopivasti makea. Suosittelen!
1,2 l
Valmistus 30 minuuttia + kiisselin jäähtymisen aika
Raparperi-mansikkakiisseli:
1 l kylmää vettä
250 g / 7 pienempää raparperin vartta
250 g pakastemansikoita tai mansikoita
1 ½ dl sokeria
1 dl kylmää vettä
6 rkl tärkkelystä
Kermavaahdon ja maitorahkan sekoitus:
4 dl kuohukermaa
2 dl maitorahkaa
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Huuhtele kylmän veden alla raparperivarret, kuori ja paloittele. Huuhtele mansikat, poista kannat ja leikkaa isommat mansikat kahteen tai neljään osaan. Pakastemansikat voi lisätä pakastettuina kuumaan veteen.
Kaada 1 litra kylmää vettä kattilaan ja nosta kattila kuumalle hellan levylle. Anna vedellä nousta kiehumaan, lisää alussa pakastemansikat ja anna muutaman hetken kiehua keskilämmöllä. Sen jälkeen lisää raparperit ja sokeri sekä anna kiehua keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes mansikat ja raparperit ovat pehmeitä. Sekoita kauhalla muutaman kerran kiehumisen aikana.
Sekoita isossa mukissa kylmä vesi ja tärkkelys keskenään ja kaada sekoitus pitkänä nauhana kattilaan kiisseliä vispilällä jatkuvasti sekoittaen kunnes kiisseli paksuuntuu ja pulpahtaa. Nosta kattila hellalta johonkin viileään paikkaan jäähtymään ja käy sitä silloin tällöin sekoittamassa, että kiisseli jäähtyisi tasaisesti ja nopeammin. Silloin kun se ei ole enää kuuma, nosta kauhalla kiisseliä syville jälkiruokalautasille, missä se jäähtyy syömiskelpoiseksi.
Vaahdota isossa kulhossa vispilällä kuohukerma, sokeri ja vaniljasokeri notkeaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka. Jaa lusikalla kermavaahdon ja maitorahkan sekoitus lautasille raparperi-mansikkakiisselin päälle ja tarjoile heti.
***
Valmistasin kevade esimestest rabarberitest rabarberi-maasikakisselli ja see tuli nii mônus värske ja maitsev välja. Panin kisselli suhtes 1:1 rabarbereid ja maasikaid. Nii tuli kissellile rabarberi maitse lisaks veel meeldivat ja tugev maasikamaitset juurde. Tôstsin kulbiga sügavale ja laiale magustoidutaldrikule kisselli jahtuma ja seal see jahtus sobivaks söömiskôlblikuks magustoidu söömise ajaks. Rabarberi-maasikakissell on klassikaline magustoit, mis minu arust sobib vahukoorega nii argipäevaks kui peolauale. Minul oli seekord kisselliga serveerimiseks vaniljane vahukoore ja kohupiima segu. Kohupiim annab vahule rühti ja selle segu koostumus on nagu naiste kohev ja sile näökreem. Selle suhkrumääräga, mida mina kasutasin, tuli magustoidust just sobivalt magus. Soovitan!
1,2 l
Valmistus 30 minutit + kisselli jahtumise aeg
Rabarberi-maasikakissell:
1 l külma vett
250 g / 7 väiksemat rabarberivart
250 g sügavkülmutatud maasikaid vôi värskeid maasikaid
1 ½ dl suhkrut
1 dl külma vett
6 sl tärklist
Vahukoore ja kohupiima segu:
4 dl rôôska vahustatavat koort
2 dl kohupiima
4 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
Loputa rabarberivarred külma vee all ära, koori ja tükelda. Loputa maasikad külma vee all, eemalda kannad ja lôika suuremad maasikad kaheks vôi neljaks tükiks. Sügavkülmutatud maasikad vôib lisada külmutatult kuuma vette.
Kalla 1 liiter külm vett suuremasse potti ja tôsta pott kuumale pliidile. Anna veel tôusta keema ja lisa alguses külmutatud maasikad ja anna môned hetked keeda keskmisel temperatuuril. Seejärel lisa rabarberid ja suhkur ning anna keeda keskmisel temperatuuril umbes 10 minutit vôi nii kaua kuni rabarberid ja maasikad on pehmed. Sega keemise ajal môned korrad rabarbereid ja maasikaid potis.
Sega suures tassis tärklis ja külm vesi omavahel läbi ja kalla pika ühtlase nôrena segu potti kisselli sisse kisselli pidevalt vispliga segades kuni kissell muuttub ühtlaselt paksuks ja mulle tôuseb pinnale. Tôsta pott kisselliga kusagile jahedamasse kohta jahtuma ja käi kisselli jahtumise ajal vispliga segamas, sest siis see jahtub ühtlaselt. Kui kissell on juba nii jahtunud ja ei olen kuum, tôsta kisselli sügavatele taldrikutele, kus see jahtub söömiskôlblikuks.
Vahusta suures kausis vispliga koor, suhkur ja vaniljesuhkur nôtkeks vahuks ning lisa kohupiim ja sega ühtlaseks nôtkeks seguks. Jaga lusikaga vahukoore ja kohupiimasegu taldrikutele rabarberi-maasikakisselli peale. Serveeri kohe.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti