torstai 24. heinäkuuta 2014
Laiskan kesäkokin spagettia, lihapullia ja tomaatti-mozzarellasalaattia – Laisa suvekoka spagetid lihapallidega ja tomati-mozzarellasalat
Kuka on laiska kesäkokki? Minä. Mikä on Suomen kesässä parasta? Meri, uiminen ja aurinko. Nyt on hellettä. Kivaa!!! Olemme tyttäreni kanssa viihtyneet meren rannalla. Meidän viime aikojen reitti on ollut tosi samanlaista: koti, ranta, lähikauppa ja koti. Kun päivällä ei oikein ole ruokahalua, sitten illansuussa iskee sudennälkä. Tyttäreni toiveesta valmistin spagettia ja lihapullia ja koska kesähelle oli pehmittänyt aivojani ja ne olivat osittain jääneet rannalle, sitten unohdin lähikaupasta ostaa tomaattimurskaa, mutta homma ei pysähtynyt sen vuoksi. Valmistin yrttiset minijauhelihapullat ja sekoitin ne pannulla keitettyjen spagettien joukkoon. Minijauhelihapullat kypsyvät pannulla muutamassa hetkessä. Lautasella lorautimme ketsuppia joukkoon ja namia oli.
Ruoalle tuli tomaattia lisää tomaatti-mozzarellasalaattista ja nyt kannattaa syödä sitä salaattia, koska kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan. Jo kaupassa vihannesosastolla tomaattien hyllyn vieressä haistaa sen oikean tomaatin tuoksun ja nyt tomaatit maistuvat tomaateille. Namia!
Lyhyesti: Ota rennosti. Don’t worry, be happy! Ole rohkeasti kesälaiska kokki ja valmista helppoa ruokaa, silloin kun uimarannan jälkeen illan suussa iskee sudennälkä.
4 annosta
Valmistus 30 minuuttia
Yrttiset minijauhelihapullat:
400 g sika-nautajauhelihaa
2 kevätsipulia kuutioina + varret viipaleina
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
nippu hienonnettua timjamia
nippua hienonnettua meiramia
nippu hienonnettua basilikaa
1 kananmuna
noin ½ dl korppujauhoa
jauhettua mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä
Tomaatti-mozzarellasalaatti:
4 mozzarellapalloa (4x125 g)
4 keskikokoista tomaattia
basilikan lehtiä
jauhettua mustapippuria
suolaa
noin 300-400 g täysjyväspagettia
oliiviöljyä
suolaa
raastettua pecorino- tai parmesaanijuustoa
Sekoita minijauhelihapullien ainesosat keskenään kulhossa ja pyöritä jauhelihataikinasta pienet pallot (läpimitta noin 2,5 cm). Kypsennä lihapullia kasarissa kuumassa oliiviöljyssä keskilämmöllä kunnes ne ovat kypsiä. Voit halkaista yhden lihapullat ja silloin kun se on sisältä harmaa, silloin on liha kypsä. Kääntele lihapullia paistamisen aikana.
Keitä spagetit pakkauksen ohjeen mukaan oliiviöljyllä ja suolalla maustetussa vedessä, valuta vesi pois sekä lisää spagetit kasariin lihapullien joukkoon ja sekoita aineet keskenään. Anna paistua muutaman hetken, lisää hienonnettua timjamia, meiramia, basilikaa ja kevätsipulia. Raasta tarjoilulautaselle spagettien pinnalle juustoa.
Valmista tomaatti-mozzarellasalaatti. Leikkaa mozzarellopallot ja tomaatit viipaleiksi ja aseta jokaiselle tarjoilulautaselle yhden tomaatin ja yhden mozzarellan viipaleet vuorotellen sekä pistä vielä viipaleiden väliin basilikan lehti. Ripottele pinnalle pippuria ja suolaa.
***
Kes on laisk suvekokk? Mina. Mis on Soome suves kôige parem? Meri, ujumine ja päike. Nüüd on kuum suvi randunud Soome. Tore!!! Oleme tütrega olnud mere rannal. Meie viimase aja marsruut on olnud: kodu, rand, lähipood ja kodu. Kui päevakuumuses ei ole söögi-isu, siis ôhtu saabudes tuleb meeletu hundinälg. Minu tütre soovil valmistasin spagetteja ja hakklihapalle ja kuna päike oli muutnud minu ajud pehmeks ja pooled ajudest olid jäänud rannale, siis unustasin osta tomatikastet, aga söögitegemine ei jäänud sellepärast pooleli. Valmistasin ürdised minihakklihapallid ja segasin need kôrgeäärega pannil spagettide sisse. Minihakklihapallid küpsevad pannil mône hetkega. Taldrikul lisasime ketsupit hulka ja nami oli.
Toidule tuli tomatit juurde tomati-mozzarellasalatiga ja nüüd tasub sööda seda salatit, sest kodumaa tomatid on praegu kôige paremad. Juba poes juurviljaosakonnas tomatiriiuli ees tunneb seda ehtsat ja ôiget tomati lôhna ning tomatid maitsevad tomatile. Nami!
Lühidalt: Vôta lihtsalt. Don’t worry, be happy! Ole julgelt suvelaisk kokk ja valmista kiiresti valmivat suvetoitu, siis kui ranna järgi ôhtul tuleb hundinälg.
4 portsjonit
Valmistus 30 minutit
Ürdised mihihakklihapallid:
400 g sea-veisehakkliha
2 rohelise sibula mugulat kuubikutena + varred viiludena
2 küüslaugu küünt hakituna
kimp hakitud tüümiani
kimp hakitud majoraani
kimp hakitud basiilikut
1 kanamuna
umbes ½ dl riivsaia
jahvatatud musta pipart
soola
oliiviôli
Tomati-mozzarellasalat:
4 mozzarellapalli (4x125 g)
4 keskmise suurusega tomatit
basiiliku lehti
jahvatatud musta pipart
soola
umbes 300-400 g täisteraspagette
oliiviôli
soola
riivitud pecorino- vôi parmesaanijuustu
Sega minihakklihapallide koostisosad omavahel kausis taignaks ja pöörida taignast väiksed pallid (läbimôôt umbes 2,5 cm). Prae lihapalle kuumas ôlis kôrge äärega pannil keskmisel temperatuuril kuni need on küpsed. Vôid poolitada ühe lihapalli ja kui see on seest ühtlaselt hall, siis see on küpse. Pööra lihapalle nende praadimise ajal.
Keeda spagetid pakendi juhendi järgi oliiviôli ja soolaga maitsestud vees, kurna vesi ära ja kalla spagetid pannile lihapallide juurde ning sega ained omavahel läbi ning anna küpseda môned hetked. Lisa hakitud tüümiani, majoraani, basiilikut ja rohelist sibulat. Riivi serveerimistaldrikule spagettide pinnale juustu.
Valmista tomati-mozzarellasalat. Lôika mozzarellapallid ja tomatid viiludeks ja aseta iga serveerimistaldriku peale ühe tomati ja ühe mozzarella viilud üksteise järgi. Viilude vahele aseta basiilikuleht. Raputa pinnale pipart ja soola.
Tunnisteet:
30 min,
30 min EST,
hakkliha EST,
jauheliha,
kesäruoka,
pasta,
pasta EST,
salaatit,
salatid EST,
suvetoit EST
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti