maanantai 15. elokuuta 2016

Kermainen kesäkurpitsasosekeitto - Koorene suvekôrvitsa püreesupp


Kiitos siskolleni, sain häneltä valtavan ison hänen omalla kasvimaalla kasvatetun kesäkurpitsan, ja päätin valmistaa puolesta kurpitsasta sosekeittoa. Miksi taas sosekeitto? Ekaksi, tykkään hyvistä sosekeitoista ja tokaksi, ne silittävät vatsaa sisältäpäin. Keitto tuli ruhtinaallisen ylellinen, pehmeä, kermainen ja maukas. Kermaista kesäkurpitsasosekeittoa voi syödä paistetun pekonin, savukinkun tai raejuuston kera. Suosittelen!

3 annosta
Valmistus 30 minuuttia

½ dl oliiviöljyä
1 kilo kesäkurpitsaa
2 salottisipulia
1 luomu kana- tai vihannesliemikuutio, mistä tulee 1 iso mukillinen lientä
jauhettua mustapippuria
2 dl kuohukermaa
140 g pekonia tai 200 g raejuustoa
nippu lehtipersiljaa
nippu ruohosipulia
oliiviöljyä

Huuhtele kesäkurpitsa kylmän veden alla ja kuutio se. Kuori ja paloittele salottisipulit. Nosta kattila kuumalle hellan levylle ja kaada pohjalle oliiviöljyä. Lisää kuuman öljyn joukkoon kesäkurpitsakuutiot ja sipulin palat. Kypsennä kannen alla kunnes kesäkurpitsa on muuttunut läpikuultavaksi. Kääntele vihanneksia kypsennyksen aikana.

Kaada isoon mukiin kuuma vettä ja sekoita 1 kanaliemikuutio veteen. Kaada kanaliemi kattilan. Nestettä pitää olla sen verran, että kesäkurpitsa on melkein liemen peitossa. Lisää ripaus jauhettua mustapippuria. Anna hautua keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia kunnes sipuli ja kesäkurpitsa ovat kypsiä. Nosta kattila sivuun ja valmista varovasti sauvasekoittimella tasainen kesäkurpitsasose. Nosta kattila levylle takaisin, kaada kattilaan ja sekoita joukkoon kuohukerma. Anna keskilämmöllä poreilla noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa pippuria ja suolaa.

Keiton valmistamisen aikana paloittele ja paista pannulla pekoni. Hienonna yrtit.

Tarjoile kesäkurpitsasosekeittoa paistetun pekonin, yrttien sekä tuoreen sämpylän kera. Valuta keiton pinnalle vielä oliiviöljyä.

***


Suur tänu minu ôele, sest ma sain temalt tema oma aiamaal kasvatatud valtavalt suure suvekôrvitsa ja otsustasin poolest suvekôrvitsast valmistada püreesupi. Miks jälle püreesuppi? Esiteks, mulle meeldivad püreesupid ja teiseks, see on toit, miis silitab kôhtu seestpoolt. Püreesupp tuli välja kuninglikult hea, pehme, koorene ja maitsev. Koorest suvekôrvitsasuppi vôib süüa praetud toorpeekoni, suitsusingi vôi kodujuustuga. Soovitan!

3 portsjonit
Valmistus 30 minutit

½ dl oliiviôli
1 kilo suvekôrvitsat
2 shalottisibulat
1 mahetoodetud kana- vôi juurviljaleeme kuubik, millest tuleb 1 suur tassitäis leent
jahvatatud musta pipart
2 dl rôôska koort
140 g toorpeekonit vôi 200 g kodujuustu
kimp lehtpeterselli
kimp murulauku
oliiviôli

Loputa suvekôrvits külma vee all ära ja lôika see kuubikuteks. Koori ja tükelda sibulad. Tôsta pott kuumale pliidile ja kalla potti oliiviôli. Lisa kuuma oliiviôli hulka suvekôrvitsa- ja sibulatükid. Küpseta keskmisel temperatuuril kaane all kuni suvekôrvits on muutunud läbipaistvaks. Pööra juurvilju küpsemise ajal.

Kalla suurde tassi kuuma vett ja sega kanaleemekuubik vee sisse. Kalla kanaleem potti juurvilja peale. Leent peab olema nii palju, et juurviljad on peaaegu leemega kaetud. Lisa jahvatatud pipart. Anna haududa kaane all 10 minutit vôi niikaua kuni juurviljad on pehmed. Tôsta pott kôrvale ja valmista ettevaatlikult saumikseriga tasane püree. Tôsta pott tagasi pliidile, lisa ja sega supi sisse koor ning anna haududa kaane all umbes 5 minutit.

Supi valmistamise ajal tükelda ja prae pannil toorpeekon. Haki ürdid.

Serveeri suvekôrvitsasuppi praetud peekoni, ürtide ja värske kukliga. Nôruta supi pinnale veel oliiviôli.

2 kommenttia:

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...