sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Mansikka-rahkapiiras – Maasika-kohupiimakook


Postauksen sponsori on Urtekram.

Päätin Äitienpäiväksi leipoa samantyyppisen makean rahkapiiraan kuten Pääsäiseksi, koska se piiras onnistui erinomaisen hyvin ja kaikki minun Pääsiäisen vieraat pitivät siitä. Äitienpäivän kunniaksi leivoin mansikka-rahkapiiraan. Tein monimutkaisemman makuyhdistelmän, lisäsin pohjataikinaan Urtekramin mantelijauhoa, täytteeseen tuorepuristettua passionhedelmän mehua ja kuorrutin piiraan valkosuklaalla, mihin lisäsin punaista elintarvikeväriä. Kokonaisuus tuli juhlava, näyttävä ja siinä oli monikerroksinen makumaailma. Mansikka ja passion sopivat erinomaisesti yhteen ja mantelijauho pohjataikinassa tuo lisää eksotiikkaa piiraaseen.

Kuvassa oleva mantelijauho on saatu Urtekramilta - Pildil olev mandlijahu on saadud Urtekramilt.


12 palaa
Valmistus noin 1 tunti + kuorrutteen kovettumisen aika

Täyte:
500 g mansikkarahkaa (voi olla myös vaniljarahkaa)
50 g sulanut voita
2 kananmunaa
½ vaniljatangon siemenia
1 dl sokeria
5 passionhedelmää
noin ½ dl Urtekramin mantelijauhoa
250 g pakastemansikoita

Taikina:
2 ½ dl vehnäjauhoa
1 ½ dl Urtekramin mantelijauhoa
130 g voita
1 dl sokeria
suolaa

Kuorrute:
100 g valkoista leivontasuklaata
punaista elintarvikeväriä

sydän- ja helmikoristekuvioita
voita

Voitele vuoka.

Sekoita kulhossa sokeri, suola, manteli- ja vehnäjauho keskenään. Lisää jääkaapin kylmä voi kuutioina ja nypi se sormin, kunnes seos on murumaista. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (irtopohjallinen, halkaisija 27 cm). Älä painele taikinaa liian tiukaksi, jätä se sopivasti murumaiseksi, silloin myös piirakan pohja tulee ihanan murea. Esipaista pohjaa 175 asteessa uunin keskitasolla 7 minuuttia.

Leikkaa passionhedelmät puoliksi, kaavi lusikalla siemenet siivilään, mikä on asetettu kulhon päälle. Siivilöi siemenistä mehu kulhoon ja kaada mehu toiseen kulhoon, missä sekoitat täytteen aineet keskenään. Sekoita piirakan täytteen aineet keskenään toisessa kulhossa (paitsi pakastemansikat). Lisää mantelijauhoa tai mannansuurimoita sen verran, että täyte on sopivasti notkea, ei liian valuva eikä liian paksu. Kaada täyte pohjalle ja tasoita se sinne. Aseta pakastemansikat täytteen päälle.

Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 30 minuuttia tai kunnes piiras on kypsä. Irrota vuoan pohja. Tarvittaessa irrota veitsen kärjellä piiras vuoan reunoista, sillä tavalla vuoan pohja piiraan kanssa irtoa helpommin. Anna jäähtyä.

Sulata mikrossa kulhossa suklaa ja sekoita varovaisesti joukkoon punaista elintarvikeväriä sen verran, kunnes suklaakuorrute on sopivasti vaaleanpunainen. Lusikoi suklaa pursotinpussiin, sulje se tiiviisti ja leikkaa sakseilla kärkeen pieni aukko, mistä suklaa valuu ulos. Valuta suklaata pitkinä nauhoina piiraan pinnalle. P.S. Hyvä on kun piiras on kuuma-alustalla, niin piiraan reunat ovat korkeammalla ja irti työtasosta sekä yli piiraan reunojen valuva kuorrute tippuu työtasolle. Hyvä on laitta leivinpaperin arkki kuuma-alustan alle suojamaan työtasoa. Koristele piiras helmi- ja sydänkoristekuvioilla ja nosta piiras jääkaappiin, missä suklaa kovettuu.

Irrota piiras varovasti veitsellä tai ohuella langalla vuoan pohjasta ja työnnä se varovasti tarjoilualustalle.

***


Postituse sponsor on Urtekram.

Otsustasin Emadepäevaks küpsetada samalaadse magusa koogi kui Ülestôusmispühadeks, sest see kook ônnestus väga hästi ja see meeldis kôigile minu külalistele. Emadepäeva auks otsuistasin küpsetada maasika-kohupiimakoogi. Tegin keerulisemad maitsekooslused, lisasin pôhjataignasse mandlijahu, täidisesse värskelt pressitud passion puuvilja (granadilli) mahla ja glasuuriks kasutasin valget shokolaadi, kuhu lisasin punast toiduvärvi. Tervik tuli pidulik, silmatorkav ja selles on mitmekihilist maitsemaailma. Maasikas ja passion sobivad suurepäraselt kokku ja mandlijahu pôhjataignas toob lisa eksootikat koogile. Ônnestunud kook, rôômu silmadele ja maitsemeele.

12 lôiku
Valmistus umbes 1 tund

Täidis:
500 g maasikakohupiima (vôib olla ka vaniljekohupiima)
50 g sulanud vôid
2 kanamuna
½ vaniljekauna seemneid
1 dl suhkrut
5 passion puuvilja
umbes ½ dl Urtekrami mandlijahu
250 g sügavkülmutatud maasikaid

Taigen:
2 ½ dl nisujahu
1 ½ dl Urtekrami mandlijahu
130 g vôid
1 dl suhkrut
soola

Glasuur:
100 g valget shokolaadi
punast toiduvärvi

südame ja helmekujulisi dekoore
vôid

Määri koogivormile vôid.

Sega kausis suhkur, sool, mandlijahu ja nisupüül omavahel läbi. Lisa külmkapikülm vôi kuubikutena ja murenda see sôrmede vahel taignasse kuni segu on ühtlaselt sômer. Vajuta taigen vormipôhjale (eemaldatav põhi, läbimôôt 27 cm). Ära vajuta tainast liiga kôvasti vormi pôhjale, sest kui see jääb sobivalt pehme, siis tuleb ka pôhi mônusalt mure. Esiküpseta pôhja 175 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel 7 minutit.

Lôika passion puuviljad pooleks ja eemalda lusikaga seemned tiheda kurna sisse, mis on asetatud kausi peale. Hôôru lusikaga seemned nii kaua kuni mahl eemaldub ja nôrgub kaussi. Kalla mahl teise kausi sisse, kuhu lisad täidise ained. Sega teises kausis täidise ained omavahel läbi. Lisää mandlijahu vôi mannat niipalju, et täidis on sobivalt jooksev, ei liiga nôrk ega liiga paks. Kalla täidis pôhja peale ja tasanda see pôhjale. Aseta maasikad täidise peale ja küpseta ahju keskmisel kôrgusel 175 kraadis 30 minutit vôi nii kaua kuni kook on küps. Eemalda vormi pôhi. Vajaduse korral torka noaga kook vormi äärtest lahti, siis see tuleb koos pôhjaga paremini vormi seest välja. Anna jahtuda.

Sulata mikroahjus kausi sees shokolaad ja lisa ettevaatlikult punast toiduvärvi shokolaadi pidevalt lusikaga segades kuni oled saanud ilusa roosa värvi. Tôsta glasuur lusikaga tordipritsikotti ja keera glasuur tihedaks, et ei jää ôhuauke sisse. Lôika terav ots ära, nii et glasuur pääseb kotist välja. Nôruta glasuuri ilusate pikkade joontena koogi peale. P.S. kook peab olema kuuma-aluse peal, nii et üle äärte valguv glasuur kukub töölauale. Hea on panna kuuma-aluse alla veel küpsetuspaberi tükk kaitsma töölauda. Kaunista südame- ja helmekujuliste dekooridega. Tôsta kook külmkappi, kus glasuur muutub kôvaks.

Eemalda kook ettevaatlikult noaga vôi ôhukese niidiga vormi pôhjast ja lükka kook ettevaatlikult serveermise alusele.

2 kommenttia:

  1. Oled jälle küpsetanud nii maitsekast. kook on ilus silmitsedagi.

    VastaaPoista
  2. Suur tänu! Tuli küll ilus kook välja ja maitsev samuti. Ilusat kevadet!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...