tiistai 22. lokakuuta 2013

Täysjyvävehnäjauhosta skonssit, aurinkokuivatetuista tomaateista tahna - Täisteranisujahust teeleivad, päikesekuivatatud tomatitest määre


Postituse sponsor on Helsingin Mylly. Koostöös Helsingin Mylly ja Deski.

Viime sunnuntaina leivoin täysjyvävehnäjauhosta skonsseja ja aurinko paistoi elämääni. Kaikki asiat järjestyvät tavalla tai toisella. Vaihdoin viime viikolla vielä työpistettä ja viihdyn uudessa paikassa erittäin hyvin.

Myllärin Luomun lokakuun leivontakilpailun teemana on ”Lumoudu luomusta”. Päätin leipoa skonsseja, jotain helppoa, ja tällä kertaa sitten täysvehnäjauhosta, että tuoda uutta näkökulmaa skonsseihin. Halusin kokeilla, toimiiko skonssi-idea sellaisena. Kävin lokakuun alussa viinitastingissa, missä kasvisruokatarjoilussa oli aurinkokuivatetuista tomaateista ja manteleista valmistettua tahnaa. Se maistui minulle. Päätin kokeilla, sopivatko täysjyvävehnäjauhosta leivotut skonssit ja aurinkokuivatetuista tomaateista tahna yhteen. Mielestäni sopivat. Täysjyvävehnäjauho tuo skonsseihin rustiikkia ja tietenkin ne ovat terveellisempiä kuin pelkästä vehnäjauhosta valmistetut skonssit. Täysjyvävehnäskonssit tulivat ulkonäöltä vaatimattomat, mutta tosi mureat ja suussa sulavat niin miten skonsseilla kuuluu olla. Koska taikina sisältää saman verran niin suolaa kuin sokeria, sitten mielestäni täysjyväskonssien kanssa sopii niin suolainen tomaattitahna kuin vähän makea marjahillo.


10 kpl
Valmistus 30 minuuttia

Skonssitaikina:
4 dl Myllärin Luomun täysjyvävehnäjauhoja
50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl täysmaitoa
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria

Aurinkokuivatetuista tomaateista tahna:
300 g aurinkokuivattuja tomaatteja basilikaöljyssä
50 g mantelilastuja
nippu kanelibasilikaa
0,75 dl parmesaanilastuja

Sekoita monitoimikoneessa aurinkokuivatetut tomaatit, mantelilastut, kanelibasilika ja parmesaanilastut tahnaksi sekä lusikoi se tarjoilukulhoon.
Sekoita kulhossa kuivat skonssitaikinan aineet keskenään sekä nypi huoneenlämpöinen voi sen joukkoon kunnes seos on murumaista. Lisää maito sekä sekoita aineet keskenään. Taikinasta tulee sormiin tarttuva, siksi ota jauhotetuilla käsillä samankokoisia taikinapaloja ja muotoile niistä pallot. Paina ne hieman litteiksi ja aseta leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Tarjoa lämpiminä tomaattitahnan ja hillon kera.

***


Postituse sponsor on Helsingin Mylly. Koostöös Helsingin Mylly ja Deski.

Myllärin Luomu oktroobrikuu küpsetusvôistluse teema on ”Ole vôlutud mahetootest”. Otsustasin küpsetada teeleivad, midagi lihtsat, ja sellel korral täisteranisujahust, et tuua teeleibadele uut lähestumist. Tahstin proovida, kas teeleibade idee sellisena ônnestub. Käisin oktoobri alguses veinidegusteerimisel, kus taimetoidulaual oli päiksekuivatatud tomatitest ja mandlitest valmistatud vôileiva määre, mis minule meeldis. Otsustasin proovida, kas täisteranisujahuteeleivad ja päiksekuivatatud tomatitest valmistatud määre sobivad kokku. Minu arust sobivad. Täisteranisujahu toob teeleibadele talupojalikku stiili ja muidugi need on tervislikumad kui nisupüülist valmistatud teeleivad. Kuigi teeleivad näevad välja tagasihoidlikud ja mittemidagiütlevad, olid need teeleibadele iseloomulikult muredad ja suus sulavad. Kuna teeleibade taigen sisaldab sama palju nii soola kui suhkrut, siis minu arust täisterateeleibadega sobib sama hästi nii soolane tomatimääre kui veidi magus marjamoos.


10 kpl
Valmistus 30 minuuttia

Teeleibade taigen:
4 dl Mylläri Luomu täisteranisujahu
50 g toasooja vôid
2 dl täispiima
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
1 tl suhkrut

Päiksekuivatatud tomatitest määre:
300 g päikesekuivatatud tomateid basiilikuôlis
50 mandlilaaste
kimp kaneelibasiilikut
0,75 dl parmesaanilaaste


Sega köögikombainiga päikesekuivatatud tomatid, mandlilaastud, kaneelibasiilika ja paremsaanilaastud ühtlaseks määrdeks ja tôsta see lusikaga serveerimisekaussi.

Sega kausis kuivat skonssitaigna ained omavahel läbi ning sega sôrmedega vôi selle sisse kuni saad sômera segu. Kalla piim selle hulka ning sega ainetest ühtlane taigen. Taigen jääb sôrmede külge, sellepärast tee käed jahuseks, vôta taignast samasuuri taignatükke ning tee nendest pallid. Vajuta need veidi ôhemateks ning pane ahjuplaadile küpsetuspaberi peale.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 10-15 minutit.

Serveeri soojalt päiksekuivatatud tomatitest valmistatud määrde ja moosiga.

Kuvan jauhopaketti on saatu Helsingin Myllyltä - Pildil olev jahupakend on saadud Helsingin Myllylt.

2 kommenttia:

  1. Sõna "pasta" asemel võib kasutada "määre", teinekord ka "võie" siis ei pea täpsustama, et tegemist ei ole makaronidega.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suur tänu sinule. Môtlesin ja môtlesin, mis oleks parem ja täpsem eestikeelne sôna selle. Môtlesin küll "määre" sôna, aga ka see tundus kaugena. Teen ôhtupoolikul parandused.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...