sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Appelsiinihyydyke suklaakastikkeella ja tippaleivällä – Apelsinitarretis shokolaadikastme ja Soome tippaleivaga



Päätin valmistaa Vapun kunniaksi appelsiinihyydykettä. En lisännyt hyydykkeen joukkoon lainkaan kananmunaa, koska halusin siitä valmistaa hieman kevyemmän. Liivatetta lisäsin sen verran, että hydykkeestä tuli lusikoitavan pehmeä.

Hauskaa Vappua!

10 annosta
Valmistus 30 minuuttia + hyytymisen aika ainakin 4 tuntia

3,3 dl kuohukermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 ison appelsiinin hedelmälihaa
iso kourallinen mantelilastuja
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
6 liivatelehteä
hieman sitruunamehua
ripaus suolaa
vettä

200 g tummaa suklaata tai maitosuklaata
ruokaöljyä
2 ison appelsiinin lohkoja
2-3 tippaleipää

Kuori appelsiini, leikkaa kalvojen välistä yksitellen irti hedelmälihan lohkot ja paloittele ne.

Liuota liivatelehtiä noin 5 minuuttia kylmässä vedessä. Valuta liika vesi pois ja kuumenna liivatelehdet ja jäljellä oleva vesi vesihauteessa.

Vaahdota monitoimikoneessa kuohukerma, vaniljasokeri, tomusokeri ja ripaus suolaa keskenään. Lisää jogurtti, hieman sitruunamehua ja sekoita seos tasaiseksi. Ota monitoimikoneen kulho koneelta pois. Lisää appelsiini ja mantelilastut sekä kääntele ne joukkoon. Lopuksi lisää pitkänä nauhana liivate seosta jatkuvasti muovilastalla sekoittaen. Lusikoi seos silikoni- tai metallivuokiinvuokiin, peitä vuoat muovikelmulla ja nosta ne jääkaappiin hyytymään 4 tunniksi tai vuorokaudeksi.

Sulata mikrossa kulhossa suklaa ja sekoita loraus ruokaöljyä joukkoon, että suklaasta tulisi joustavampi. Kuori 2 appelsiinia ja leikkaa kalvojen välistä hedelmälihan lohkot.

Laita vuoat hetkeksi kuumaan veteen, pyyhi vesi vuokien ulkopuolelta pois ja kumoa appelsiinihyydykkeet tarjoilulautasille. Koristele annos appelsiinisektoreilla ja suklaakastikkeella. Murenna lautasille tippaleipää. Tarjoile heti.

***

Otsustasin valmistada Kevadpüha auks apelsiinitarretist. Ei lisanud tarretise hulka kanamuna üldse, sest tahtsin sellest veidi kergema variandi valmistada. Zelatiini lisäsin nii palju, et tarretisest tuli lusikaga söödav ja pehme.

Ilusat Kevadpüha!

10 portsjonit
Valmistus 30 minuuttia + tarretumise aeg vähemalt 4 tundi

3,3 dl rôôska vahustatavat koort
2 dl türgi jogurtit
1 suure apelsiini liha tükkidena
suur peotäis mandlilaaste
2 dl tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
6 zelatiinilehte
veidi sidrunimahla
veidi soola
vett

200 g tumedat shokolaadi vôi piimashokolaadi
toiduôli
2 suure apelsiini sektoreid
2-3 Soome tippaleiba

Koori apelsin, lôika kilede vahelt välja puuviljalihasektorid ja tükelda need.

Leota zelatiini külmas vees. Nôruta üleliigne vesi ära ja kuumuta zelatiini ja allesjäänud vesi vesihautises.

Vahusta köögikombainiga koor, vaniljesuhkur, tuhksuhkur ja veidi soola omavahel vahuks. Lisa jogurt, veidi sidrunimahla ja sega segu tasaseks. Vôta köögikombini kauss kombainist ära. Lisa apelsin ja mandel ning sega need hulka. Lôpuks lisa pika nôrena zelatiin segu pidevalt plastmasslaastuga segades. Tôsta segu lusikaga silikooni- vôi metallivormidesse ja tasanda see nendesse, kata pealt toidukilega. Tôsta vormid külmkappi tarretuma 4 tunniks vôi ööpäevaks.

Sulata mikros kausi sees shokolaad ja sega veidi toiduôli hulka, et shokolaad tuleks elastsem. Koori 2 apelsini ja lôika kilede vahelt välja puuviljalihasektorid.

Pane vormid kuuma vee sisse ja anna môned hetked olla, pühi vesi vormide pealt ära ja keera apelsiinitarretised vormidest serveerimistaldrikutele. Kaunista portsjonid apelsinisektoritega ja shokolaadikastmega. Murenda taldrikule tippaleiba. Serveeri kohe.

4 kommenttia:

  1. Ilosta vappua sinulle. Kas eestikeeles soovitakse ilusat kevadpüha, pole vist mitte täpsemat sõna nagu meie vappu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iloista Vappua myös sinulle. Eestis on kevadpüha ja 1.mai, mis on töörahva püha. Kes mida peab? Tänapäeval peetakse rohkem kevadpüha.

      Poista
  2. Herkullinen jälkiruoka!! Appelsiini tuo varmasti mukavasti raikkautta!!
    Iloista Vapunpäivää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, hyydyke oli pehmeä ja sopivasti kevyt. En tykkää aina kovin raskaista ruuista. Appelsiinista tuli raikautta ja kaunista keltaista väriä, mikä sopii kevääseen. Iloista Vapunpäivää myös sinulle!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...