torstai 3. tammikuuta 2013

Kylmäsavuporo-puikulaperunasosekeitto – Külmsuitsupôhjapôdraliha-puikulakartulipüreesupp


Kävimme perheemme kanssa välipäivillä Suomen Lapissa ja palasimme kotiin Oulun kautta sekä matkalla poikkesimme Kylmäsen tehtaanmyymälään Pudasjärvellä. Ostin sieltä mm. kylmäsavustettua poronpaistirouhetta sekä valmistin siitä uuden vuoden alussa sosekeiton. Koska lähikaupassamme oli sopivasti 1 kilon pussi Lapin puikulaperunoita, keksin porososekeiton puikulaperunoilla. Minun keksimäni keitto tuli itse asiassa kevyempi kuin kermainen porokeitto, mitä olen syönyt ravintoloissa. Perunoiden ansiosta tuli keitto ruokaisa ja vaalean pippurin ansiosta tuli siihen sellaista hehkua ja pehmeää terävyyttä jos näin voi sanoa, mitä sopii Lapin matkan jälkeen Lapin lumossa erittäin hyvin syödä. Mielestäni keitto ei tarvitse suolaa, koska poronliharouhe on riittävästi suolainen, mutta voi lisätä sitä keitolle halutessa.

6 annosta
Valmistus 45 minuuttia

70 g kylmäsavustettua poronpaistirouhetta tai hienonnettua lihaa
noin 800 g Lapin puikulaperunoita
1 iso keltasipuli
200 g maustamatonta tuorejuustoa tai sulatejuustoa
2 dl ruokakermaa
timjamin lehtiä
ruohosipulia
jauhettua valkopippuria maun mukaan
vaaleta Maizenaa
1 l vettä
ruokaöljyä

Kuori perunat ja sipuli. Leikkaa sipulista suikaleet sekä kypsennä niitä kattilan pohjassa kuumassa ruokaöljyssä läpikuultavaksi. Lisää vesi kattilaan sekä kun se alkaa kiehua, lisää perunat, nippu timjamin lehtiä ja anna niillä kypsyä miedolla lämmöllä pehmeäksi. Lisää tuorejuusto, valkopippuri sekä poronpaistirouhe (jätä vähän rouhetta annoksien koristelemista varten). Anna kypsyä noin 10 minuuttia, lisää hienonnettu ruohosipuli, nosta kattila levyltä sekä soseuttaa sauvasekoitimella keitto tasaiseksi. Nosta kattila uudestaan levylle, lisää kerma sekä vaaleta Maizenaa sen verran kunnes keitto sopivasti sakenee keittoa jatkuvasti vispilällä sekoittaen. Tarkista maku. Anna keitolla pulpahtaa muutaman hetken sekä nosta kattila levyltä pois.

Nosta kauhalla keittoa kuppeihin, koristele poronpaistirouheella ja timjamin oksilla. Tarjoile heti Lapin rieskan kera.

***

Käisime perega jôulude ja vana-aastaôhtu vahelistel päevadel Soome Lapis ja tulime koju tagasi Oulu kaudu ning teekonnal pôikasin sisse Kylmänen tehasepoodi Pudasjärvel. Ostsin sealt muu hulgas külmsuitsupôhjapôdraprae hakitud liha vôi ôigemini pakendis lihamurusid ning valmistasin sellest uue aasta alguses püreesupi. Kuna meie lähipoes oli sobivasti müügil 1 kiloseid pakendeid Lapi puikulakartuleid (kartulid, mida kasvatatakse Pôhja-Soomes, need on piklikud ning neil on oma spetsiifiline maitse), siis môtlesin välja pôhjapôdrapüreesupi puikulakartulitega. Minu väljamôeldud supp tuli välja kergem kui koorene pôhjapôdrasupp, mida olen söönud restoranides. Restoranides pakutav supp on koorene, soolane ja rasvasem. Selles on koor ja tôenäliselt sulatatud juust pôhjapôdralihaga. See supp on ka üsna soolane. Minu supp tänu puikulakartulitele tuli toitvam ja tänu valgele piprale tuli sellele hôôguvat ja pehmelt teravat maitset kui nii vôib öelda, mida Lapi reisi järgi Lapi lummuses on eriti hea süüa. Minu arust ei ole vaja supile lisada soola, sest pôhjapôdraliha on piisavalt soolane, aga muidugi see on maitse asi. Soovi korral vôib soola lisada.

6 portsjonit
Valmistus 45 minutit

70 g külmsuitsu pôhjapôdraliha murusid vôi hakitud liha
umbes 800 g Lapi puikulakartuleid vôi jahuseid kartuleid
1 suur mugulsibul
200 g maitsestamata toorjuustu vôi sulatatud juustu
2 dl toidukoort
tüümiani lehti
murulauku
jahvatatud valget pipart
valget supi paksendajat (Soome turul on valget Maizenat)
1 l vett
toiduôli

Koori kartulid ja sibul. Lôika sibul viiludeks ning küpseta see poti pôhjas kuumas toiduôlis läbipaistvaks. Lisa vesi potti ja kui see hakkab keema, lisa kartulid, kimp tüümiani lehti ja anna neil madalal temperatuuril küpseda pehmeks. Lisa toorjuust, valge pipar ning pôhjapôdraliha (jäta lihamurusid alles nii palju, et vôid portsjone sellega kaunistada). Anna haududa umbes 10 minutit, lisa hakitud murulauk, tôsta pott pliidilt ning valmista saumikseriga tasane püreesupp. Tôsta pott uuesti pliidile, lisa koor ning valget supi paksendajat nii palju, et supp muutub paksemaks suppi pidevalt vispliga segades. Anna supil muliseda môned hetked ning tôsta pott pliidilt ära.

Tôsta kulbiga suppi suurtesse tassidesse, kaunista lihamurudega ja tüümiani okstega. Serveeri kohe koos Lapi karaskiga (Lapin rieska).

6 kommenttia:

  1. Ai nam ! Tän on pakko olla hyvää, poro ja puikulaperuna...ei niistä kai voi saada mitään pahaa aikaiseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoit oikein, porosta ja puikulaperunoista ei voi tulla mitään pahaa, tulee vaan hyvää!

      Poista
  2. Jouluruokien jälkeen sosekeitot maistuvat nii-in suussasulavilta.
    Tämä lapin unelmakeitto on taatusti herkullista ja kokeilemisen arvoinen resepti.
    Viihtyisää viikonvaihdetta ja mukavaa loppiaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Tarina! Itsekin haluan jotain kevennystä. Se keitto ei ole rasvaista, mutta kuitenkin vatsaa täyttävää.

      Poista
  3. Pudasjärvel Kylmänen tehasepoodis minagi ole põikanud, kui linna keskuses käinud olen. Hea pood. Samuti puikulakartulid meeldivad minule ning põhjapõdraliha. Mäletan, et korra või kaks olen keetnud midagi sellist suppi nagu sul on siin.
    Küsisid, kuspool põhjapooles ma elan. Tegeligult ligidal Iso-Syöte, ligikaudu 70 kilomeetrid Pudasjärvilinna keskusest. Ma tahtsin kirjutada kommenteerid sinule eesti keeles, selleks ma ei unustaks kõige, mida olen õpinud. Kas see sobib?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minule meeldivad ka môlemad, puikulakartulid ja pôhjapôdraliha. Neist tuleb alati hea toit. Siis ma arvasin valesti sinu asukoha. Sôitsime môlemalt poolt, idast ja läänest, sinust mööda. Käisin vaatamas netist, Iso-Syöte on ilus koht. Sul on hea eesti keel. Kirjuta julgelt eesti keeles kui soovid.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...