maanantai 6. huhtikuuta 2015

Minttujäädyke tummasuklaakastikkeen kera - Külmutatud piparmündimagustoit tumeda shokolaadi kastmega


Minttujäädyke tummasuklaakastikkeen kera on minun Pääsiäispöydältäni ja valmistin sen puolukkajäädykkeen periaatteella. Halusin valmistaa kevyen ja helpon jälkiruoan, mitä on hyvä syödä raskaan lampaan jälkeen sekä onnistuin siinä hyvin. Minä en tykkää lampaan ja minttuhyytelön makuyhdistelmästä sekä siksi laitoin minttua jälkiruokaan. Minttujäädyke tuli kevyt ja raikas sekä sitä sopii syödä myös Pääsiäisen ulkopuolella jos haluaa kevyttä ja helppoa jälkiruokaa.

Käytin suklaakastikkeen valmistamiseksi Pandan Hurmaavaa Tummaa suklaata, millä on UTZ sertifikaatti. Se tarkoittaa sitä, että kaakaon viljelyssä ei ole käytettyä lapsiorjatyövoimaa. Kiitos, Panda!

Alhaalla kuvassa tyttäreni Pääsiäiskoristeita. Hyvää Pääsiäistä!


6 annosta
Valmistusaika 20 minuuttia + vuorokausi pakastamista

1 ruukku vahvaa minttua
1 rkl sokeria

2 dl kuohukermaa
2 dl maustamatonta jogurttia
½ dl sokeria tai maun mukaan
½ vaniljatangon siemenet
kourallinen rusinoita
kourallinen pähkinä-manteli-sekoitusta

130 g Pandan tummasuklaata
pieni loraus oliiviöljyä
6 mintun oksaa koristelua varten
hedelmäraeta

Laita rusinat veteen likoon 30 minuutiksi ja valuta vesi pois. Hienonna pähkinä-mantelisekoitus.

Hienonna mintun lehdet, mutta jätä 6 oksaa ruukusta jälkiruoan koristamista varten. Laita hienonnettu minttu ja 1 rkl sokeria mortteliin sekä hienonna aineet morttelissa tahnaksi. Kaada 2 dl jogurttia kulhoon ja lisää minttu-sokeritahna sekä sekoita aineet keskenään.

Kaada toiseen kulhoon kuohukerma ja sokeri. Leikkaa vaniljatangon puolikas pitkittäin halki ja kaavi veitsen terällä siemenet ulos. Ota kulhosta pieneen kuppiin vähän kerma ja sulata siemenet toinen toisistaan eroon sekä kaada kerma kulhoon takaisin. Sillä tavalla liukenevat vaniljasiemenet helpommin kermavaahtoon. Vaahdota kuohukerma vispilällä kovaksi vaahdoksi sekä kaada minttu-jogurtisekoitus sen joukkoon ja kääntele siitä sileä vaahto. Lisää rusinat ja hienonnettu pähkinä-manteli-sekoitus ja kääntele vaahdon joukkoon.

Lusikoi vaahto silikonivuokiin. Aseta vuoat isoon kannelliseen muovirasiaan, sulje rasia kannella sekä nosta pakastimeen. Anna pakastua yön yli.

Nosta jäädyke jääkaappiin 45 minuuttia ennen tarjoilua, että se pehmenee sopivasti ennen tarjoilua. Irrota sormilla silikonivuokien reunat, laita vuoat ylösalaisin tarjoilulautasille ja paina pikkaisen sormella pohjalle, näin silikonivuoat irtoavat helposti. Sulata tummasuklaa mikroaaltouunissa, sekoita joukkoon pieni loraus oliiviöljyä ja valuta lusikalla suklaata jäädykkeen pinnalle. Koristele jokainen annos yhdellä mintun oksalla ja hedelmäraella.

Tarjoile heti.

***


Külmutatud piparmündimagustoit tumeda shokolaadiga on minu Ülestôusmispühade laualt ja valmistasin selle külmutatud pohlamagustoidu pôhimôttel. Tahtsin valmistada kerget ja lihtsat magustoitu, mida on hea süüa raske lambalihatoidu järgi, sest Soomes süüakse Ülestôusmispühadeks lammast piparmündimarmelaadiga, aga minule ei meeldi see maitsekombinatsioon. Sellepärast otsustasin valmistada magustoidu piparmündiga ja oma arust ônnestusin hästi. Magustoit tuli värske ja kerge ning miks mitte, seda vôib süüa läbi aastaringi, kui soovitakse süüa kerget magustoitu.

Kasutasin shokolaadikastme valmistamiseks Panda Hurmavat Tumedat shokolaadi, millel on UTZ sertifikaat. Se tähendab seda, et kaakao viljelemisel ei ole kasutatud lapsorjade tööjôudu. Suur tänu, Panda!

All pildil minu tütre Ülestôusmispühade kaunistusi. Head Ülestôusmispüha!


6 portsjonit
Valmistusaeg 20 minutit + ööpäev sügabkülmas

1 suur kimp tugevamaitselt piparmünti
1 sl suhkrut

2 dl vahustatavat rôôska koort
2 dl maitsestamata jogurtit
½ dl suhkrut vôi maitse järgi
½ vaniljekauna seemeneid
peotäis rosinaid
peotäis pähkli-mandisegu

130 g Panda tumedat shokolaadi
väike lonks oliiviôli
6 piparmündi oksa
Ülestôusmispühade puuviljakomme

Pane rosinad 30 minutiks vette ligunema ja kurna vesi ära. Haki pähkli-mandlisegu.

Haki piparmündilehed peeneks ja pane uhmrisse. Lisa 1 sl suhkrut ja hôôru suhkur ja piparmündi lehed peeneks. Kalla kaussi jogurt ja lisa suhru ja piparmündi segu ning sega ained omavahel läbi.

Kalla teise kaussi koor ja suhkrur. Lôika vaniljekaun pikuti pooleks ja kaabi noa teraga seemned välja. Vôta väiksesse tassi veidi koort ja leota vaniljeseemned koores üksteisest lahti ning kalla koor kaussi. Nii segunevad vanilje seemened lihtsamalt vahu sisse. Vahusta vispliga koor tugevaks vahuks ning lisa vahule jogurti ja piparmündi segu ning sega jälle ained omavahel läbi siledaks vahuks. Lisa rosinad ja pähkli-mandlisegu ning sega need vahu sisse.

Tôsta lusikaga vahtu silikoonvormidesse. Tôsta vormid suurde plastmasskarpi ning pane kaas karbi peale. Tôsta vormid karbiga ööpäevaks sügavkülma. T¨sta vormid 45 minutit enne serveerimist külmkappi, kus need pehmenevad. Ava sôrmedega silikoonvormi ääred, keera vormid pôhi ülespoole serveerimistaldrikutele ja vajuta pôhjast sôrmega, nii tuleb vorm magustoidust lahti.

Sulata mikroahjus shokolaad ja sega sulanud shokolaadi sisse veidi oliiviôli. Nôruta lusikaga magustoiduportsjonite peale shokolaadikastet. Kaunista portsjonid piparmündioksaga ja puuviljakommidega.

Serveeri kohe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...