torstai 22. tammikuuta 2015
Uunissa paistettu porsaan potka punasipulipedillä - Ahjus praetud sea jalg punase sibuliga
Tämän mainion reseptin olen napannut Jamie Oliverilta, mutta olen sitä jonkin verran muokannut. Jamiella oli hyvännäköinen porsaan kylki ja valmis granaattiomenaetikka, mistä valmisti sitä ruokaa. Meillä oli lähikaupassa maustamatonta porsaan potkaa myynnissä ja ostin sitä. Valmistin granaattiomenasiirapin itse, mikä tuli aivan loistava. Sipulista tulee kuin sipulihilloketta ja tietenkin kaikki maut, lihan, sipulin ja mausteiden, sekoittuvat paistumisen aikana. Ne sipulit eivät aiheuta närästyksiä, koska ovat niin kypsiä. Fenkoli ja granaattiomena ovat aivan loistava makuyhdistelmä. Tämä ruoka on sopiva keskitalven ruoka ja nyt joulujen jälkeen maistuu possu taas. Tämä on mielestäni todellista viikonlopun kotiruokaa ja sen valmistamiseksi kelpaa varata yksi lauantaipäivä. Minä aloitin ruoan valmistamisella klo 12 päivällä ja klo 18 illalla oli upea illallinen ruokapöydällä. Ja mikä mahtava lihan ja sipulin tuoksu täytti koko asunnon! Sitä riitti myös naapureille. Syömisen jälkeen voi mennä tyytyväisenä sohvalle lepäämään ja katsella televisio-ohjelmia. Nyt sieltä tulee lauantai-iltaisin hillittömän hauska ja hyvä Kingi. Kyllä, se ohjelma on minun makuuni. Hyvää sirkusta ja leipää pitää olla ja niiden avulla jaksaa mennä kohti kevättä. Kevättä odotellessa.
4-6 annosta
Valmistus 5 tuntia
Granaattiomenasiirappi:
1 iso granaattiomena
½ dl melassisokeria
½ dl kidesokeria
loraus punaviinietikkaa
800 g punasipulia
3 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria
oliiviöljyä
1,3 kg porsaan luullista potkaa
iso kourallinen fenkolisiemeniä
1 iso rkl merisuolaa
oliiviöljyä
merisuolaa
hienonnettua persiljaa
Pyörittele granaattiomenaa voimakkaasti pöytätasoa vasten ennen sen halkaisemista, jotta siemenet irtoavat kuoresta. Leikkaa granaattiomena halki. Ota yksi puolikas käteen ja kopauta vaikkapa perunamuusinuijalla vasten kuorta, koska näin irtoavat ja putoavat siemenet helposti kulhoon. Tee samaa toisen granaattiomenan puolikkaan kanssa. Poimi valkoiset siemenkotelon palat kulhosta siemenien joukosta ulos. Kaada puhdistetut granaattiomenan siemenet pieneen kasariin, lisää sokerit sekä nosta kasari hellalle kuumalle levylle sekä keitä sokeria ja siemeniä noin 10 minuuttia keskilämmöllä kunnes sokeri sulaa ja siemenistä irtoaa mehua. Sekoita siemeniä ja sokeria keittämisen aikana. Siivilöi siemenet ja sokeri kulhoon sekä hiero siivilässä perunamuusinuijalla kaikki mehu siemenistä ulos. Kaada siirappi takasin kasariin sekä anna nousta kiehumaan. Lisää loraus punaviinietikkaa ja sekoita se siirappiin. Anna kiehua sen verran, että etikka haihtuu sekä nosta sen jälkeen kasari sivuun.
Levitä isolle uunivuoalle oliiviöljyä. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Nosta suikaleet uunivuokaan ja tasoita ne sinne. Lisää pippuri ja laakerinlehdet. Valuta päälle granaattiomenasiirappi ja sekoita käsin kaikki aineet keskenään ja taas tasoita vuokaan.
Nosta porsaan potka huoneen lämpöön noin 30 minuuttia ennen sen valmistamista. Laita merisuola ja fenkolisiemenet mortteliin ja hienonna niitä morttelissa, koska silloin fenkolin aromi irtoaa paremmin. Leikkaa potkan kamaraan viillot ja hiero suolan ja fenkolisiemenien sekoitus kamaraan sekä aseta potka vuokaan sipulien päälle. Peitä vuoka foliolla sekä nosta vuoka uuniin. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 1 tunti. Nosta vuoka uunista ulos ja ota folio pois. Käännä potkalle toinen, ota lusikalla vuoan pohjalta lientä ja valele sillä potkan lihaa sekä nosta vuoka takaisin uuniin. Paista potkaa vielä kaksi tuntia ilman foliota ja jokaisen puolen tunnin välein käännä potkalle toinen puoli ja valele sitä liemellä. Kääntele myös sipulia potkan ympärillä. Jos potkan kamara alkaa liian palamaan, vähennä uunin lämpötilaa. Yhteensä on potka uunissa 4 tuntia. Viimeisen tunnin ajaksi laita vuoan päälle taas folio, mutta puolen tunnin kuluttua taas käännä potkaa ja valele sitä liemellä. Silloin kun potkan liha on irronnut luusta ja veitsen terä uppoa lihaan, on liha kypsä.
Nosta potka uunista ulos ja anna muutaman hetken vetäytyä sekä ota sen jälkeen folio pois. Nosta pihdeillä potka leikkuulaudalle ja leikkaa potkasta viipaleita ja paloja. Nosta kuumat lihapalat tarjoilualustalle sekä nosta lihapalojen päälle sipulia. Lopuksi valuta vuoasta kaikki liemi sipulien päälle. Silloin kun sipuli peittää lihan, säilyy liha mehevänä. Koristele hienonnetulla persiljalla.
Tarjoile perunasoseen ja keitettyjen porkkanakuutioiden kera. Halutessasi voit tarjota myös punaviinikastiketta.
***
Selle suurepärase retsepti olen vôtnud Jamie Oliverilt, aga olen teinud retsepti veidi muudatusi. Jamiel oli kvaliteetne ja hea väljanägemisega sea küljetükk, millest ta seda toitu valmistas. Meil oli lähipoes naturaalset maitsestamata sea jalga müügil. Jamiel oli valmis granaatôunaäädikat, aga mina valmistasin ise granaatôunasiirupi, mis tuli välja tôeliselt hea. Ahjus tuleb punasest sibulast kui marmelaad ja see on nii pehme maitsega, et söömise järgi ei tule ebameeldivaid röhatusi. Muidugi ühinevad kôik head maitsed küpsemise ajal ahjus ning apteegitilli seemned ja granaatôun on suurepärane maitsepaar. See toit sobib kesktalveks ja nüüd hakkab sealiha jälle maitsema, sest jôulupraad on juba ununenud. See on minu arust tôeline nädalavahetuse kodune toit ja selle valmistamiseks tuleb broneerida kogu laupäev. Mina hakkasin toitu valmistama klo 12 päev ja sööma pääses klo 18 ôhtul. Mônus liha ja sibula lôhn täitis kogu kodu ja seda jätkus naabritelegi. Hea kôhutäis oli ootamist väärt. Söömise järgi vôib minna rahulolevana diivanile lebama ja televiisorit vaatama. Soomes tuleb nüüd laupäeva ôhtuti armutult naljakas sketsisaade Kingi. Ja, se on saade, mis vastab minu maitsele. Head tsirkust ja leiba peab alati olema ja selle abil jôuab oodata kevadet. Kevadet oodates.
4-6 portsjonit
Valmistus 5 tunti
Granaatôunasiirup:
1 suur granaatôun
½ dl melassisuhkrut
½ dl kristallsuhkrut
lonks punase veini äädikat
800 g punast sibulat
3 loorberilehte
10 tera musta pipart
oliiviôli
1,3 kg luuga pôrsa jalga
suur peotäis apteegitilli seemneid
1 suur sl meresoola
oliiviôli
meresoola
hakitud peterselli
Keeruta granaatôuna käe all vastu töölauda enne selle pooleks lôikamist, nii et seemned eemalduvad koorest. Lôika granaatôun pooleks. Vôta üks poolik enda kätte ja tao pudrunuiaga koore poolt seemned kaussi (seemned kukuvad kaussi). Tee teise granaatôunapoolikuga sama moodi. Nopi valged seemnekestad välja ja kalla puhtad seemned väiksesse kastrulisse, lisa suhkrud ja tôsta kastrul pliidile. Keeda seemneid keskmisel temperatuuril 10 minutit, kuni suhkur on sulanud ja mahl seemnetest välja keenud. Sega seemneid ja suhkrut keemise ajal. Kurna seemned kaussi ja hôôru pudrunuiaga kogu mahl seemnetest välja. Kalla siirup tagasi kastrulisse ja anna tôusta keema. Lisa lonks punase veini äädikat ja keeda siirupit ainult nii palju, et äädikas haihtub ära. Tôsta kastrul kôrvale.
Määri majapidamispaberiga suurele kôrge äärega ahjuvormile oliiviôli. Koori sibulad ja lôika need ôhukesteks viiludeks. Tôsta sibula viilud ahjuvormile ja tasanda need sinna. Lisa pipar ja loorberilehed. Nôruta peale granaatôunasiirupit ja sega kätega ained omavahel läbi ja jälle tasanda ained ahjuvormi pôhjale.
Määri majapidamispaberiga suurele kôrge äärega ahjuvormile oliiviôli. Koori sibulad ja lôika need ôhukesteks viiludeks. Tôsta sibula viilud ahjuvormile ja tasanda need sinna. Lisa pipar ja loorberilehed. Nôruta peale granaatôunasiirupit ja sega kätega ained omavahel läbi ja jälle tasanda ained ahjuvormi pôhjale.
Vôta sea jalg umbes pooltundi enne valmistamist toasooja. Pane uhmrisse merisoola ja apteegitilli seemned ja peenesta neid uhmris, sest siis eemalduvad apteegitilli aroomid paremini. Lôika sea jala kamarasse viilud ja hôôru soola-apteegitillisegu kamarasse. Tôsta sea jalg ahjuvormile sibulate peale ning kata vorm fooliumiga. Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 225 kraadis 1 tund. Tôsta vorm ahjust välja ja vôta foolium pealt ära. Pööra sea jalga ja vôta lusikaga leent vormi pôhjast ja nôruta liha leemega. Tôsta sea jalg ahju tagasi ja küpseta veel kaks tundi. Kahe tunni jooksul pööra sea jalale teine pool ja nôruta leent lihale iga poole tunni järgi. Kui liha hakkab kamara äärtest liiga kôrbema, siis vähenda ahju temperatuuri. Sega ka sibulaid sea jala ümbert. Ühtekokku on sea jalg ahjus küpsemas 4 tundi. Viimase tunni ajaks kata ahjuvorm jälle fooliumiga ja nôruta leent ning keera seajalale teine külg poole tunni kohal. Liha on siis küps kui noa tera upub liha sisse ja liha on kontide küljest lahti.
Tôsta ahjuvorm ahjust välja ja anna tômbuda môned hetked fooliumi all. Eemalda foolium ja tôsta sea jalg lôikelauale. Lôika liha viiludeks/tükkideks ja tôsta tükid serveerimisalusele. Kata lihatükid sibulaga ning lôpuks nôruta veel leem peale. Sibul liha peal hoiab liha mahlasena. Kaunista hakitud peterselliga.
Serveeri kartulipüree ja keedetud porgandikuubikutega. Soovi korral vôid serveerida ka punase veini kastet.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Varmasti herkullista, mutta kokkaaminen ottaa paljon aikaa. Minulta jää tekemättä nuo pitkän valmistusajan vaativat ruoat.
VastaaPoistaValitettavasti kyllä, sen lihan valmistaminen kestää puoli päivää, mutta ruoan valmistamisen voi jaksottaa. Niin minäkin tein kotitöitä silloin kun potka oli uunissa.
PoistaP.S. Potkan kamaran reunalla oli pikkasen sian harjaksien sänkiä. En saanut niitä raalta lihalta täysin pois ja että potkan ulonäkö ei kärsisi, sitten leikkasin vasta kypsymisen jälkeen sen kamarapalan pois. Muuten oli tosi siisti potka.
P.S. Sea jala kamari ääres ühes kohas oli veidi sea harjaseid. Ma ei saanud toorelt lihalt neid ära ja ei tahtnud lôigata tükki välja ning leegitajat minul ei ole. Lôikasin selle kamaratüki küpselt lihalt ära. Muidu oli väga puhas sea jalg juba poest ostes.