torstai 5. joulukuuta 2013

Punaviini Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2013, rasvoja, luomua ja rästejä - Punane vein Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2013, rasvad, mahetoodang ja tegemata tööd

Hyvää Itsenäisyyspäivää Suomi !



Muutama ruokablogia on jo ehtinyt kirjoittaa Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2013:sta, mikä tulee joka vuosi maailmanlaajuisesti myyntiin marraskuun kolmantena päivänä. Luin viinin tulosta myyntiin uutista blogiini tulevien STT:n uutisten kautta. Siinä kerrotaan, että vuoden 2013 sadon laatu on erinomainen. ”Kevään ja alkukesän kylmä ja sateinen sää vaikeutti viiniköynnösten kukintaa. Toisaalta elokuu ja syyskuu olivat hyvin aurinkoisia, joten sadon määrästä Beaujolais’ssa tuli lähes normaali. Sadonkorjuu alkoi tänä vuonna myöhään, vasta 24.syyskuuta. Beaujolais nouveau on valmistettu kuluvan satovuoden Gamay-rypäleistä, ja se tulee myyntiin muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Viinit ovat tarkoitettu nautittaviksi mahdollisimman tuoreina. Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau on maultaan kevyt, vähätanniininen, vadelmainen, kirsikkainen ja kevyen boysenmarjainen. Viinin on valmistanut Georges Duboeufin viiniliike, joka on ehkä tunnetuin beaujolaisviinin tuottajista. Duboeufin suku on asunut Mâconin alueella 1400-luvulta lähtien, mutta viiniliike perustettiin kuitenkin vasta vuonna 1964. Viiniliikettä johtaa edelleen Georges Duboeuf poikansa Franckin kanssa.”

Piti minullakin mennä ostamaan pullo punaviiniä. Odotukset olivat korkealla, koska haluaa sen tietää, mitä koko maailma odottaa marraskuun alussa. Olkoon sanottua, etten en ole mikä viinien asiantuntija enkä ole seurannut GDB-V N:n vuosikertoja. Silti nimi ja pullo eivät ole minulle täysin vieraita.

GDB-V N:ta suositellaan nauttia viilennettynä 12-14 asteisena, silloin viini säilyttää hedelmäisen luonteensa. Viini sopii buffetpöytään ja mutkattomaan yhdessäoloon, sen kanssa maistuvat mm. juustot, sipulikeitto, piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Tein näin ja tarjosin viinin kera Blue Stiltonia, juustokeksejä ja aprikoosihilloa.

Ensimmäinen lasillinen viiniä oli minulle yllätys, maku oli aika pistävä, kevyt, lyhyt ja hapokas, Tuoksussa tunsin vadelmaa ja hedelmäkarkkia, väri oli kauneinta, se oli kaunis purpurpunainen. Vasta sen jälkeen kun viini oli hengittänyt pullossa vuorokauden ja maistelin sitä toisella päivällä, sen maku oli tasaisempi, pirskahteleva ja juhlatunnelmallinen. Kyllä on näin, että viini sopii mutkattomaan kevyttyyliseen small talk-yhdessäoloon ja siksi näen minä GDB-V N 2013:ta uuden vuoden cocktailjuhlien vapautuneessa tunnelmassa. Jouluksi minä kaipaan lämmintä ja lempeää viiniä. GDB-V N 2013:n juomisen jälkeen minulle ei tullut lainkaan päänsärkyä. Täällä, Espoossa, taitaa olla GDB-V N 2013 aika lailla jo loppuunmyyty.


***

Head Soome Iseseisvuspäeva!

Mitmed Soome toidublogid on juba jôudnud kirjutada Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2013:st, mis tuleb igal aastal üle maailma müügile novembri kolmandal päeval. Lugesin veini müügiletulekust uudist oma blogisse tulevate STT uudiste kaudu. Selles kirjutati, et aasta 2013 saagi kvaliteet on suurepärane. ”Kevade ja suve alguse külm ja vihmane ilm tegi raskeks viinamarjaköite ôitsemise. Vastupidiselt august ja september olid väga päikeselised, nii et saagi hulgast Beaujolais’s tuli peaaegu normaalne. Saagi koristamine algas tänavu hilja, alles 24.septembril. Beaujolais nouveau on valmistatud selle saagiaasta Gamay-viinamarjadest ja see tuleb müügile kôigest môned kuud hiljem saagikoristusest. Veinid on môeldud nautimiseks vôimalikult värsketena. Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau on oma maitselt kerge, vähetanniinine, vaarika- ja kirsimaitseline ja kerge boysenmarjamaitseline. Veini on valmistnud Georges Duboeufi veiniäri, mis on ehk kôige tuntum beaujolainen veinitootja. Duboeufin suguvôsa on elanud Mâconi piirkonnas 1400-sajandist alates, aga veinipood asutati alles aastal 1964. Veiniäri juhatab veelgi Georges Duboeuf oma poja Franckiga.”

Minulgi pidi minna ostma üks pudel seda punast veini. Minu ootused olid väga kôrgel, sest ikkagi tahaks teada, mida kogu maailm novembri alguses ootab. Olgu öeldud, et ma ei ole kuigi suur veinide asjatundja ja ei ole jälginud GDB-V N aastakäike. Siiski nimi ja pudel ei ole minule täiesti vôôrad.

GDB-V N:d soovitatkse nautida jahutatult 12-14 kraadisena, siis vein säilitab oma puuviljase iseloomu. Vein sobib buffetlauale ja vabaks seltskonnajoogiks, sellega sobivad mh. juustud, sibulasupp, pirukad, kvaliteetsed vorstid, pasteedid ja salatid. Tegin nii ja serveerisin veiniga Blue Stiltonit, juustuküpsiseid ja aprikoosimarmelaadi.

Esimene klaas veini oli minule üllatus, maitse oli üsna terav ja torkav, kerge, lühike ja hapukas. Lôhnas tundsin vaarikat ja puuviljakaramellide lôhna. Värv oli kôige ilusam, kaunis purpurpunane. Alles selle järgi kui vein oli hinganud pudelis ööpäeva ja jôin seda teisel päeval, selle maitse oli tasakaalukam, pillerkaaritav ja peomeeleoluline. Vôin omalt poolt öelda, et vein sobib heatujulisele seltskonnale ja sellepärast mina näen GDB-V N 2013:t vana aasta ôhtu cocktailpidudel vabas small-talk ôhkonnas. Jôuludeks igatsen mina pehmet ja soojendavat veini. GDB-V N 2013:st ei tulnud minule peavalu. Siin, Espoos, on see vein peaaegu lôpuni müüdud.

***


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...