lauantai 8. heinäkuuta 2017

Haudutettu kananpojan paisti kermaisessa olutkastikkeessa – Hautatud kanapoja praad kooreses ôllekastmes


Suomalaisten kananlihan syönti kasvaa jatkuvasti ja minunkin blogin reseptien Top-listalla on jatkuvasti kanaruokien ohjeita, mikä tarkoittaa, että kana/broileriruoat kiinnostavat lukijoita. Tästä teille yksi uusi, yksinkertainen ja maukas kanaruoan resepti, missä vaalea lager olut nostaa tavallisen kanaruoan täysin uudelle tasolle. Olen valmistanut sitä ruokaa kesän alussa peräti kaksi kertaa. Sitä kastiketta voi suurustaa kastikkeen suurustajalla tai sen voi jättää laittamatta kastikkeeseen. Molemmat vaihtoehdot ovat hyvät. Olutta voi lisätä kastikkeen joukkoon maun mukaan. Pitää kuitenkin huomioita, että liian paljon olutta tekee kastikkeesta kitkerän. Minä laitoin kastikkeeseen 0,33 l pullosta ¾ osan olutta ja mielestäni se on sopiva määrää, koska silloin on kastikkeella mukava etäinen oluen maku. Palsternakasta tulee kastikkeelle jonkun verran makeaa makua. Vihanneksia voi laittaa kastikkeeseen tai olla laittamatta ja keitettyjä vihanneksia voi keittää erikseen ja tarjota ruoan lisukkeina.


2 annosta
Valmistus 1 tunti 30 minuuttia

oliiviöljyä
560 g maustamatonta maalaiskananpojan paistia
2 keskikokoista palsternakkaa
2 keskikokoista porkkanaa
1 pieni sipuli
4 valkosipulin kynttä
¾ osaa olutta 0,33 l pullon Stallhagen Lemon Alesta
1 iso muki kanalientä
2 laakerinlehteä
muutama kokonaista mustapippuria
ripaus kuivattua timjamia
1-2 dl kermaa
vaaleaa kastikkeen suurustajaa halutessasi
kevätsipulin varsia tai ruohosipulia

Kuori ja paloittele palsternakat, porkkanat, sipuli ja valkosipulin kynnet.

Ruskista kananpojan paistipalat kuumassa oliiviöljyssä kasarissa molemmalta puolelta ja nosta paistipalat lautaselle.

Laita palsternakka, porkkana, sipuli ja valkosipuli kasariin ja kypsennä vihanneksia kasarissa muutaman minuutin. Lisää olut ja kypsennä näin kauan kunnes alkoholi on haihtunut pois. Lisää kanaliemi, pippuri, laakerinlehdet, timjami ja aseta paistipalat kasariin. Lientä kasarissa pitää olla sen verran, että paistipalat ovat melkein liemen peitossa. Hauduta paistipaloja kannen alla miedolla lämmöllä noin tunti tai kunnes paisti on kypsä. Käännä valmistuksen puolessa välissä paistipaloja. Kastikkeen valmistumisen loppuvaiheessa lisää kerma ja anna hautua ilman kantta näin kauan kunnes kaikki maut ovat tasoittuneet. Kuori ylimääräisen rasva lusikalla kasarista kastikkeen pinnalta pois. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Halutessasi voit sekoittaa kastikkeen joukkoon vaaleaa kastikkeen suurustajaa sen verran, että kastike paksuuntuu kasarissa. Koristele hienonnetulla kevätsipulilla. Tarjoile perunoiden tai keitetyn ohran kera. Ruokajuomaksi sopii kylmä lager olut.

***


Soomlaste kanaliha söömine kasvab pidevalt ja minugi blogi retseptide Top-nimekirjas on pidevalt kanatoitude retsepte, mis tähendab seda, et lugejad on huvitatud kana/broileritoitudest. Siit teile üks uus lihtne ja maitsev kanatoit, kus lager ôlu tôstab tavalise kanatoidu täiesti uuele tasemele. Olen valmistanud seda toitu suve alguses paar korda. Seda kastet vôib pakendada kastme paksendajaga vôi siis vôib olla paksendamata, sest môlemad variandid on ôiged ja head. Ôlut vôib kastmesse lisada oma maitse järgi, aga tasub arvestada sellega, et liiga palju ôlut teeb kastme môrudaks. Mina lisasin kastme sisse 0,33 l pudelist ¾ osa ja minu arust see on sobiv hulk, sest nii tuli kastmele mônus ôlle maitse juurde. Pastinaagist tuleb kastmele veidi magusat maitset. Köögivilju vôib hautada kastme sees vôi siis neid vôib keeta eraldi ja serveerida toidulisandina.


2 portsjonit
Valmistus 1 tund ja 30 minutit

oliiviôli
560 g naturaalset maakanapoja praadi
2 keskimise suurusega pastinaaki
2 keskmise suurusega porgandit
1 väike sibul
4 küüslaugu küünt
¾ osa ôlut 0,33 l pudelist Stallhagen Lemon Ale
1 suur tassitäis kanaleent
2 loorberilehte
môned terad mustapipart
veidi kuivatatud tüümiani
1-2 dl rôôska koort
soovi korral valget kastme paksendajat
rohelise sipula varsi vôi murulauku

Koori ja tükelda pastinaagid, porgandid, sibul ja küüslaugu küüned.

Pruunista kanapoja praad kôrge äärega pannil môlemalt poolt kuumas ôlis ja tôsta kanaliha tükid taldrikule.

Pane pastinaak, porgand, sibul ja küüslauk pannile ja küpseta köögivilju keskimisel temperatuuril môned minutid. Lisa ôlu ja anna küpseda nii kaua kuni alkohol on haihtunud ära. Lisa kanaleem, pipar, loorberilehed, tüümian ja aseta kanapoja prae tükid pannile. Leent peab olema nii palju, et praetükid on peaaegu leemega kaetud. Hauta kanapoja praadi kaane all madalamal temperatuuril umbes 1 tund vôi nii kaua kuni kanapoja praad on küpse. Keera haudumise ajal kanapoja prae pooli. Haudumise lôpupoole lisa koor ja hauta ilma kaant nii kaua kuni kôik maitsed on ühtlustunud. Kontrolli maitset ja lisa vajaduse korral soola. Koori lusikaga üleliigse rasv kastme pinnalt ära. Soovi korral vôid segada kastme sisse valget kastme paksendajat nii palju, et kaste muutub paksemaks. Kaunista hakitud rohelise sibulaga. Serveeri, külma lager ôlle, kartulite vôi keedetud odrakruupidega.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa erittäin kokeiltavata! Antaako tuo Ale erityistä makua vai käykö mikä hyvänsä lager?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Pahoittelut, että vastaan vasta nyt. Olin lomamatkalla ja some vapaassa tilassa. Lemon Alella on mieto sitruunan maku ja aavistuksen sitruunan makua tulee ruokaan. Sitruunan vuoksi pitää lisätä kerma ruoan valmistamisen loppuvaiheessa, koska heti alussa lisäämisen jälkeen kerma juoksettuu sitruunan ansiosta. Mielestäni Stallhagenilla oli hyvä mieto maku ja ostin sen sisäisen tunteen pohjalta. Uskon, että sopii mikä tahansa vaalea olut.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...