sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Välimerellinen laventelikakku – Vahemereline lavendlikook


Kerran jo ajat sitten ostin Espoon Ison Omenan Tigerista paketin ranskalaisia kuivattuja laventelin kukkia. Suomessa on kevättä ilmassa ja eilen oli Espoossa upea aurinkoinen päivä. Päätin leipoa laventelikakkua. Keksin reseptin Välimerellinen laventelikakku ihan omasta kauniista päästääni. Lopputulos on päätä huimaava intensiivinen elämys kaikille aisteille. Laventelilla on niin ihana aromaattinen tuoksu. Heti kun avasin laventelipussin, levisi miellyttävä laventelituoksu koko asuntoon ja kakun paistamisen aikana tuli uunista sen lisäksi vielä makeita leipomisen tuoksuja. Koko tämä leivontaprosessi ja kakusta nauttiminen on yksi suuri upea aromiterapia. Tietenkin tämä kakku on aika makea, koska se sisältää runsaasti appelsiinimarmeladia, sokeria, hunajaa, mutta keskieurooppalaiset leivonnaiset ovat makeita. Ei hätää, koska sitä kakkua syö vain palan ja kaksi kerrallaan, koska sillä on niin intensiivinen maku, mikä pysyy vielä kauan syömisen jälkeen suussa. Kakun leipominen on yksinkertaisemmasta yksinkertaisempi. Siinä ei ole muuta kuin aineiden yhdistämistä keskenään. Suosittelen sitä kakkua jos tykkäät laventelista ja Välimerellisistä mauista! Suosittelen nauttia kakku miedon maitokahvin kera, koska silloin intensiiviset kakun maut ja tuoksut pääsevät paremmin esille. Ja muuten, vaikka se on kuivakakku, appelsiinihillon ansiosta tuli se kuitenkin mehevä. Kauniita Provencen laventelipeltoja voit ihastella tästä.

12 palaa
Valmistus noin 40 minuuttia + kakun jäähtymisen aika

Taikina:
175 g voita
3 isoa rkl appelsiinihilloa
3 kananmunaa
½ dl juoksevaa hunajaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivontajauhetta
1 rkl kuivattuja laventelikukkia
noin ½ dl mantelilastuja

ripaus mantelilastuja

Kuorrute:
1 ½ dl tomusokeria
¾ dl kylmää vettä
ripaus kuivattuja laventelikukkia


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Aseta leivontapaperiarkki irtopohjallisen kakkuvuoan pohjalle (halkaisija 28 cm).

Sulata voi pienessä kulhossa mikroaaltouunissa ja anna jäähtyä. Kaada jäähtynyt voi isompaan kulhoon ja sekoita joukkoon appelsiinihillo, kananmunat, sokeri, vaniljasokeri ja hunaja.

Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauho, leivontajauho, laventelikukat ja mantelilastut. Kaada seos toiseen kulhoon ja yhdistä aineet. Kaada taikina kakkuvuokaan leivontapaperin päälle ja tasoita taikina vuoassa. Ripottele pinnalle mantelilastuja.

Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Voit tikulla kokeilla, onko se kypsä ja jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin on kakku kypsä. Nosta kakku uunista ulos ja anna jäähtyä.

Yhdistä isossa mukissa tomusokeri ja tilkka kylmää vettä keskenään. Seos pitää olla kuin juokseva hunaja. Sekoita joukkoon ripaus kuvattuja laventelikukkia ja kaada tasainen kerros tomusokeriseosta jäähtynyt kakun pinnalle. Anna sokerikuorrutteella kovettua ja irrota kakun pohja sekä poista leivontapaperi ja aseta kakku varovasti kakkutelineelle. Tarjoile miedon maitokahvin kera.

***


Ükskord kaua aega tagasi ostsin Espoo Iso Omena kaubanduskeskuse Tigerist paki prantsuse kuivatatud lavendliôisi. Soomes on kevad ôhus ja eile paistis Espoos kogu päeva päike. Otsustasin küpsetada lavendlikooki. Môtlasin retsepti Vahemereline lavendlikook täiesti omast peast välja. Lôpptulemus on pead huimav intensiivne elamus kôikidele astingutele. Lavendlil on nii imetore aromaatne lôhn. Kohe kui ma pakendi avasin, levis kogu elamisse meeldiv lavendilôhn ja siis kui kook oli ahjus küpsemas lisandusid lavendilôhnale veel magusad küpsetamise lôhnad. Kogu see küpsetamise protsess ja koogi söömine oli üks suur imetore aroomiteraapia. Muidugi on see kook magus, sest see sisaldab palju suhkrut, mett ja apelsiinimoosi (kirjutan siia moosi!, sest moos sisaldab apelsiinitükke ja -koort, aga marmelaad on rohkem zelee taoline. Sellisele järeldusele jôudsin kui vôrdlesin apelsiinimarlemaade ja –moose omavahel marketis). Aga Kesk-Euroopas ongi kondiitritooted magusad. Pealegi, seda kooki ei söö korraga üle ühe vôi kahe tüki, sest see on niin intensiivne makuelamus ja koogi maitse säilib veel kaua söömise järgi suus. Selle koogi küpsetamine on lihtsamast lihtsam. Siin ei ole muud kui peab koogi ained omavahel ühendama. Soovitan seda kooki kui sulle meeldivad Vahemerelised maitsed ja lôhnad. Soovitan nautida kooki mitte eriti kange piimakohviga, sest siis pääsevad koogi aroomid ja maitsed täie ôigusega esile. Ja kuigi see on kuivkook, siis sellegipoolest apelsiinimoos teeb koogi mahlasemaks. Kauneid Provence'i lavendlipôlde vôid vaadata siit.


12 tükki
Valmistus umbes 40 minutit + koogi jahtumise aeg

Taigen:
175 g vôid
3 suurt sl apelsinimoosi
3 kanamuna
½ dl jooksvat mett
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl kuivatatud lavendliôisi
umbes ½ dl mandlilaaste

pinnalle veidi mandlilaaste

Dekoor:
1 ½ dl tuhksuhkrut
¾ dl külma vett
veidi kuivatatud lavendliôisi


Pane ahi soojenema 200 kraadini. Pane küpsetuspaberitükk eemaldatava pôhjaga tordivormi pôhjale (lämimôôt 28 cm).

Sulata vôi väikses kausis makroahjus ja anna jahtuda. Kalla jahtunud vôi suuremasse kaussi ja sega hulka apelsinimoos, kanamunad, suhkur, vaniljesuhkur ja mesi.

Ühenda omavahel teises kausis nisujahu, küpsetuspulber, lavendliôied ja mandlilaastud. Kalla segu teise kaussi ja ühenda ained. Kalla taigen tordivormi küpsetuspaberi peale ja tasanda taigen vormis. Raputa pinnale mandlilaaste.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel umbes 15-20 minutit vôi nii kaua kuni kook on küpse. Vôid tikuga proovida, kas kook on küpse kui torkad puutiku kooki ja kui sinna ei jää tainast, siis see on valmis. Anna koogil jahtuda.

Ühenda suures tassis tuhksuhkur ja tilk külma vett omavahel läbi. Segu peab olema kui jooksev mesi. Sega sisse lavendliôied ja kalla dekoor ühtlase kihina koogi pinnale. Anna dekooril kôvetuda ja eemalda vormi pôhi ja küpsetuspaber ning tôsta kook ettevaatlikult koogialusele. Serveeri pehmemaitselise piimakohviga.

1 kommentti:

  1. Hei, en tiedä luetko kommentteja, mutta kyllä on ollut hieno idea tehdä tälleen kaksikielisesti. Ihan pikkuisen kun jaksaisi käydä täällä reseptin perässä ja lukea molemmat niin aika pian paranisi luetun ymmärtäminen eestiksi. Itse tässä jahkailen mitä tehdä, kun meillä on nyt laventeli kukassa ja jotain haluan leipoa, katsotaan, miten käy. Kiitos, ja hyviä jatkoja myös sinu taldrikule! mk

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...