perjantai 24. lokakuuta 2014

Hirvenjauhelihapullat kermakastikkeessa - Pôdralihast lihapallid koorekastmes


Moi pitkäistä aikaa! Mitä teille kuuluu? Minulle kuuluu hyvää. Pitkän tauon syy on se, että olen paljon mietiskellyt, miten kirjoittaa postausta omasta lapsuuden ja nuoruuden maisemista ja koulusta.
Kävin kesällä Eestissä, otin paljon kuvia ja lupasin aikaisemmin tehdä siitä postauksen. Selailen kuvia ja kaikenlaisia ajatuksia nousee mieleen. Vaikea on tehdä tiivistä postausta kun on niin paljon kivoja muistoja ja kaikki ovat minulle tietenkin hyvin tärkeitä. Sitten lapseni aloitti koulun tiloissa eskarilla ja tietenkin on meidän elämä sen vuoksi muuttunut. Olen henkisesti ja fyysisesti panostanut lapsen eskarin alkuun, että hänkin saisi hyvän koulun alun. Sitten ostettiin syyskuussa uusi auto, koska vanha tuli tiehensä päähän. Nyt meillä onkin ollut kivoja koulu- ja työmatkoja, koska kuunnellaan autossa Radio Sun Classicsia, mistä tulee kevyttä ja tunnelmallista musiikkia. Jammaillaan yhdessä.

Ruoka? Ollaan niin paljon levätty, nukuttu, on säännöllinen vuorokausirytmi ja elimistö on mennyt tasapainoon. Syön viime aikoina vähän. Toki jotain ruoka pitää silti valmistaa. Nyt on alkanut riista-aika ja meidänkin lähikauppaan on tullut myyntiin hirvenlihaa. Minä tykkään hirvestä. Ostin eilen hirvenjauheliha ja eilen illalla saman tien kotona valmistin hirvenjauhelihapullia. Se on siksi hyvä hirvenlihasta ruoka, koska se valmistuu alle tunnissa ja se on sopiva arki-iltaan. Anteeksi, minulla oli niiiiiiiiiin kova nälkä, että otin vaan kuvia pannusta. Jos teitä vielä ei tökkii minun pannuruokakuvat, sitten tästä teille seuraava. Yksi aamu tuli Radio Sun Classicsista Pulp Fictonin "You Never Can Tell". Jauhelihapulla poskeen ja liikettä kinttuihin. Tästä teille mainiota perjantai-illan meininkiä.

3 annosta
Valmistus 45 minuuttia

Jauhelihataikina:
500 g hirvi-sikajauheliha (80 % hirveä ja 20 % possua)
2 pientä salottisipulia kuutioina
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 kananmuna
nippu timjamin lehtiä hienonnettuna
suolaa
jauhettua pippuria
noin ½ dl korppujauhoa
noin ½ dl kylmää vettä

iso nokare voita
3,3 dl kuohukermaa
3 pientä salottisipulia viipaleina
noin 1 ½ dl voissa paistettuja kanttarelleja (minulla oli pieni rasia kanttarelleja pakastimessa, sulatin ne)
suolaa pippuria
timjamin oksia
1 iso rkl:n vehnäjauhoja
1 muki kylmä vettä

Sekoita jauhelihataikinan ainesosat isossa kulhossa keskenään ja pyöritä taikinasta golfpallon suuruiset pullat. Ruskista hellan levyllä lihapullia molemmin puolin sopivasti kuumalla isolla pannulla voissa. Laita sipuli ja kanttarellit lihapullien väliin, niin, että ne kypsyvät samaan aikaan pannulla. Kaada kerma pannulle, lisää suola ja pippuri sekä anna kannen alla miedolla
lämmöllä hautua. Käy kääntelemässä lihapullia pannulla. Anna hautua noin 20 minuuttia kunnes lihapullat ovat kypsiä(ne ovat sisältä harmaan värisiä). Lusikoi vehnäjauho isoon mukiin ja lisää kylmää vettä sekä sekoita tasainen seos. Kaada jauho-vesiseos pitkänä nauhana pannulle kerman joukkoon ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeella hautua kunnes se muuttuu paksuksi ja alkaa poreilla. Kääntele kastiketta ja lihapullia pannulla. Anna miedolla lämmöllä hautua muutaman hetken. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Koristele timjamilla.

Tarjoile survottujen sokeripuolukoiden, maustekurkun ja keitettyjen Lapin puikuloiden kera.

***


Tervist üle pika aja! Kuidas teil läheb? Minul läheb hästi. Pika pausi süü on see, et olen kaua môtisklenud, kuidas kirjutada postitust oma lapsepôlvest ja noorusest ning koolist. Käisin suvel Eestis, vôtsin palju pilte ja lubasin varem teha sellest postituse. Olen vaatanud pilte ja igasuguseid môtted tuleb pähe. Raske on neid koondada, sest on nii palju ilusaid mälestusi ja kôik on minu jaoks tähtsad. Siis, minu laps alustas kooli ruumides eelkooliga ja meie elu on selle tôttu väga palju muutunud. Olen keskendunud olnud lapse eelkooli alguse jaoks, et temagi saaks hea kooli alguse. Siis, ostsime septembris uue auto, sest vana auto kanti maha. Meil on olnud nüüd toredaid kooli- ja tööreise, kuulame autos Soome Radio Sun Classicsut, kust tuleb kerget meeleolukat muusikat. Jammaileme üheskoos.

Toit? Oleme palju puhanud, maganud, on olnud regulaarne ööpäeva rütm ja organism on läinud tasakaalu. Söön viimasel ajal vähe. Muidugi, midagi peab sööma, muidu ei vôi elada. Nüüd on alganud jahihooaeg ja meie lähipoodi on tulnud müügile pôdraliha. Minule meeldib pôdraliha. Ostsin eile pôdrahakkliha ja kohe kodus valmistasin pôdrahakklihapallid. See on sellepärast hea pôdralihatoit, sest see valmib vähem kui tunniga ja sobib argiôhtuks. Vabandust, mul oli niiiiiiiiiiiiiiiii suur nälg, et vôtsin ainult pannist pilte. Kui te ei ole veel täiesti ära tüdinenud minu pannitoidupiltidest, siis siit teile järgmine pannitoit. Üks hommik tuli Radio Sun Classics-raadiost Pulp Fictioni "You Never Can Tell". Hakklihapallid pôske ja liiget jalgadesse. Siit teille mônusat reedeôhtumeeleolu.

3 portsjonit
Valmistus 45 minutit

Hakkilhataigen:
500 g pôdra-seahakkliha (80 % pôdraliha ja 20 % sealiha)
2 väikest shalottisibulat kuubikutena
2 küüslaugu küünt hakituna
1 kanamuna
kimp tüümiani lehti hakituna
soola
jahvatatud musta pipart
umbes ½ dl riivsaia
umbes ½ dl külma vett

suur tükk vôid
3,3 dl rôôska koort
3 väikest shalottsipulat viiludena
umbes 1 ½ dl vôis praetud kukeseeni (minul oli väike karp kukeseeni sügavkülmas, sulatasin need üles)
soola
pipart
tüümiani oksi
1 suur sl nisujahu
1 tassitäis külma vett

Sega hakkliha koostisosad suures kausis omavahel läbi ja pöörita hakklihast golf-paali suurused hakklihapallid. Pruunista hakklihapalle pliidil suurel pannil keskmisel temperatuuril vôi sees
môlemalt poolt. Aseta sibul ja kukeseened hakklihapallide vahele nii, et need küpsevad samaaegselt. Kalla koor pannile, lisa soola ja pipart ning anna haududa kaane all madalal temperatuuril. Käi hakklihapalle keeramas haudumise ajal. Anna haududa umbes 20 minutit kuni hakklihapallid on küpsed (seest hallid). Tôsta lusikaga jahu suurde tassi ja kalla külm vesi peale. Sega jahust ja veest ühtlane segu ning kalla see pika nôrena pannile koore hulka. Sega seos koore sisse ja anna jälle haududa kuni kaste muutub paksuks ja muliseb vaikselt. Sega kastet pannil ja anna haududa môned hetked. Kontrolli maitse ning lisa vajaduse korral soola ja pipart. Kaunista tüümiani okstega.

Serveeri suhkrus pressitud pohladegs, soolakurgi ja keedetud kartulitega.en

4 kommenttia:

  1. Postaa lapsuusmaisemat ja ruoat sarjana niin ei tule liian pitkiä postauksia.
    Höh, minäkin paras sanomaan XD kuukauden päivät yhteen postaukseen.
    Herkullisen näköisiä lihapullia.
    Juu-u tulin tänne etsimään ideaa mitä tänään syötäis.
    Herkullisia päiviä ja opin intoa eskarilaiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos venyy liian pitkäksi, silloin pitääkin sarjana julkaista. Kiitos, eskarilainen on intoa täynnä. Kaunista viikonloppua!

      Poista
  2. Nyt on riista-aika meneillään. Täällä ei tosin kaupassa ole myynnissä hirvenlihaa, joten tuo reseptisi jää kokeilematta. Näyttää kuvassa hyvältä ja uskon, että maistuisi minulle kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ajattelin, että metsästyskauden aikana on koko Suomessa hirvenliha kaupoissa myynnissä. Tuli kyllä hyvä ruoka ja muuten hirvijauheliha on huomattavasti edullisempi kuin muut hirven palat.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...