perjantai 6. syyskuuta 2013

Eestiläinen jauhelihakastike - Eesti hakklihakaste


Sain yhdeltä hyvältä tutulta palautteen, että hän kaipaa reseptien alkuun niitä lyhyitä tekstejä ruoan idean synnystä ja valmistamisesta, koska ne antavat arvokasta kontekstia reseptille. Se tekee blogista blogin ja vaikka suomen kieleni ei ole täydellistä, kuulemma on hyvä minun omaperäistä kirjoittamistyyliä lukea. Pelkkä resepti on tylsä. Kiitos siitä! Sitä on mukava kuunnella ja se antaa rohkeutta jatkaa. Pitää sanoa, että silloin niitä alkutekstejä syntyy kun on ainesta niitä varten. Aina ei ole. ”Eestiläinen jauhelihakastike” on blogini "lukijoiden toivomuksesta” tähän laitettu resepti, koska olen blogin tilastosta hakusanojen alla huomannut, miten usein etsitään juuri nimenomaan ”eestiläistä” , ”virolaista” jauhelihakastiketta. Taas kerran pitää sanoa, että tämä ohje on äitini keittiöstä. Olen sitä vähän soveltanut ja varmasti löytyy Eestistä hyvin erilaisia jauhelihakastikkeen reseptejä.

Tämä on hyvin helppo ohje, kastike valmistuu hetkessä ja on arki-illan tai kiireisen viikonlopun ruokapöydän pelastus.

4 annosta
Valmistus 20 minuuttia

400 g sika-nautajauhelihaa
1 keskikokoinen keltasipuli kuutioina
1 runsas rkl vehnäjauhoja
suolaa
ruokaöljyä
noin 7 dl maitoa tai riippuen siitä, miten paksua kastiketta halutaan
rouhittua mustapippuria
timjamin lehtiä

Ruskista kuumalla paistinpannulla öljyssä jauheliha ja sipulikuutiot, ripottele päälle pippuria ja suolaa sekä sekoita ne kastikkeen joukkoon. Ripottele vehnäjauhot sen pinnalle. Sekoita jauhot jauhelihan joukkoon ja kaada maito pannulle kastiketta jatkuvasti sekoittaen. Anna kastikkeella keskilämmöllä poreilla kunnes se paksuuntuu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Koristele timjamilla.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

***


Sain ühelt healt Soome tuttavalt tagasisidet, et tema igatseb retseptide algusesse neid lühikesi tekste toidu idée sünnist ja valmistamisest, sest need annavad väärtuslikku konteksti reseptile. See teeb blogist blogi ja kuigi minu soome keel ei ole täiuslik, on minu omapärast stiili hea lugeda. Ainult retseptid on igavad. Suur tänu selle eest! Seda on tore kuulata ja see annab julgust jätkata. Seda pean ütlema, et kirjutan siis eesônad reseptile, kui on sellist materjali. Alati ei ole. ”Eesti hakklihakaste” on minu blogi ”lugejate soovist” siia pandud resept, sest olen oma blogi statistikast otsingusônade alt näinud, kuidas sageli otsitakse just nimelt ”eesti” hakklihakastet. Jälle pean ütlema, et see retsept on minu ema köögist. Olen seda veidi muutnud ja kindlasti leidub Eestis väga erinevaid hakklihakastme retsepte.

See on väga lihtne retsept, kaste valmib hetkega ja päästab argiôhtu vôi kiire nädalavahetuse toidulaua.

4 portsjonit
Valmistus 20 minutit

400 g sea-veise hakkliha
1 keskmise suurusega sibul kuubikutena
1 suur sl nisujahu
soola
toiduôli
umbes 7 dl piima vôi sôltuvalt sellest kui paksu kastet soovitakse valmistada
jahvatatud musta pipart
tüümiani lehti

Pruunista kuumal praepannil ôlis hakkliha ja sibul, raputa peale pipart ja soola ning sega hakkliha hulka. Raputa nisujahu selle peale. Sega jahu hakkliha hulka ja kalla piim pannile kastet pidevalt segades. Anna kastmel muliseda keskmisel temperatuuril kuni see on muutunud paksuks. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Kaunista tüümianiga.

Serveeri keedetud kartulite ja salatiga.

8 kommenttia:

  1. Hmm ... maitoa jauhelihasoosiin nesteeksi.
    Mielenkiintoista, täytynee kokeilla.
    Kaunista viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin minun äitini on valmistanut aina maitopohjaisia kastikkeita. En tiedä, onko se sen vuoksi, että meillä oli oma lehmä, asuimme maaseudulla ja silloin kun ei ollut omaa lehmää, ostimme kyliltä maitoa. Maitoa oli aina kotona ja äiti käytti sitä paljon ruoanlaitossa. Maito antaa pehmeän maun ja voi käyttää pelkkää maitoa tai kermaista maitoa.

      Poista
  2. Meillä tehdään valkoista jauhelihakastiketta ihan säännöllisesti.....hieman sitä jotkut oudoksuvat. Varsinkin uusille perunoille sitä on tehtävä. En ole tiennytkään että alkulähteet viittäävat sinne teillepäin... lihaliemijauhetta/kuution laitan yl. lisämausteeksi.
    Vuodelta 2008 näyttäs minun eka kastikkeeni olevan blogissani... meillä tämä kastike on niin tykättyä, että siskoni sanoo syövänsä sitä sellaisenaan lusikalla.

    http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2008/06/valkoinen-jauhelihakastike

    http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2013/08/kerran-kesassa-on-tata-kastiketta-tehtava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin katsomassa sinun valkoisia kastikkeita. Tutulle näyttävät. Minä olen koristanut kastikkeen hienonnetulla kevät- ja ruohosipulilla tai persiljalla, mutta nyt oli kotona timjamia. Kuka sitä tietää, mistä reseptit ovat kotoisin?! Minä käytän myös aika usein liemikuutioita ja -fondeja ruoanlaitossa, mutta ei tällä kerta. Tietenkin voi niitä laittaa kastikkeen joukkoon.

      Poista
  3. Virossa tämän ruoan toinen tunnettu nimi on "pasarahe" elikkä "paskarae".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulen ensimmäisen kerran sellaista nimeä! Hyvä tietää. Kiitos.

      Poista
  4. Ei voi olla totta! Kun avasin äsken tietokoneen, mietin tätä kastiketta, ja nyt se on sitten tässä blogissasi!!! Meillä isä teki aina tällaista jauhelihakastiketta, ja sitä kutsuttiin nimellä "pöpperökastike". Isä ei ole ikinä Virossa käynyt, enkä tiedä, mistä hän on ohjeen ottanut. Kastike on hirmu hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun saat täältä heti kastikkeen ohjeen! Näyttää sille, että tämä kastike on hyvinkin tunnettu molemmalla puolella lahtea! Kiva, kiva!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...