lauantai 11. elokuuta 2012

Tattirisotto – Puravikurisoto


Olen valmistanut tattirisoton risottopaketin ohjeen mukaan ja muistuttanut televisiosta katsottuja kokkiohjelmia, missä Gordon Ramsay on arvioinut risottoa. Risotolla pitää olla juuri sopivasti vellimäinen, se ei saa olla liian nestemäinen eikä kuiva. Oikea ajoitus ja sopivan liemen määrän lisääminen on hyvin tärkeä risoton valmistamisessa. En tiedä, miten minä Gordon Ramsayn mielestä pärjäsin, mutta risotto tuli silti mehukas, riisi oli kypsä, vellimäistä lientä oli. Sitä olisi pitänyt olla ehkä hieman enemmän, nostin aavistuksen liian myöhä kattilan levyltä pois, koska en arvioitunut sitä, että riisi imaisee nestettä.

Samalla tavalla voi risoton valmistaa kantarelleista.

2 annosta
Valmistus 30 minuuttia

1 dl voissa paistettuja ja kuutioituja tatteja
1 pieni keltasipuli kuutioina
2 dl risottoriisiä
noin 5 dl kanalientä
20 g voita
jauhettua mustapippuria
voi lisätä myös lorauksen valkoviiniä

raastettua parmesaania

Sulata 20 g voita kattilassa ja lisää sipulikuutiot. Kuullota kuutioita hieman ja lisää riisi. Kuullota riisi läpikuultavaksi. (Voit lisätä tässä vaiheessa lorauksen valkoviiniä ja anna lähes kaiken viinin haihtua pois). Lisää noin 3 dl kuumaa kanalientä ja anna kiehahtaa. Lisää tattikuutiot ja mustapippuri. Anna kiehua keksilämmöllä ilman kantta välillä sekoitellen kunnes riisi on kypsää. Lisää välillä kanalientä, että risotto olisi vellimaista. Risoton reunalle lautaselle pitää jäädä liemen reuna ja risotolla pitää olla mehukas, riisi ei saa olla ylikypsä.

Raasta pinnalle parmesaania.

***

Olen valmistanud puravikurisoto risotopakendi retsepti järgi ja meenutanud televiisorist vaadatud kokandussaateid, kus Gordon Ramsay on hinnanud teiste valmistatud risotot. Risoto peab olema sobivalt vellitaoline. See ei vôi olla liiga vedel ega liiga kuiv. Ôige ajastamine ja sobiv leeme hulk on väga tähtis risoto valmistamises. Ei tea kuidas Gordon Ramsay arust minu risoto ônnestus, aga risoto tuli ikkagi mahlane, riis oli küps, ei üle küpsenud, taldrikule tuli vellitaolise leeme äär. Leent oleks ehk pidanud olla veidi rohkem, sest tôstsin liiga ruttu poti pliidilt ära ja ei arvestanud sellega, et riis tômbab veel leent enda sisse.

Sama moodi vôib valmistada risoto kukeseentest.


2 portsjonit
Valmistus 30 minutit

1 dl vôis praetud puravikukuubikuid
1 väike mugulsibul kuubikutena
2 dl risotoriisi
umbes 5 dl kanaleent
20 g vôid
jahvatatud musta pipart
vôib lisada ka lonksu valget veini

riivitud parmesani juustu

Sulata 20 g vôid kastrulis ja lisa sibulakuubikud. Kuumuta kuubikuid veidi aega ja lisa riis. Kuumuta riis läbipaistvaks. (Nüüd vôid lisada valget veini ja anna veinil peaaegu aurata ära). Sega aineid kastrulipôhjas kuumutamise ajal. Lisa umbes 3 dl kanaleent ja anna sellel minna keema. Lisa puravikud ja pipar. Anna risotol küpseda keskmisel kuumusel ilma kaant seda vahetevahel segades kuni riis on valmis. Lisa vahetevahel kanaleent, et risoto oleks velli taoline. Risoto äärele taldrikul peab jääma leene äär ja risotol peab olema mahlane, riis ei vôi olla üle küpsenud.

Riivi risoto peale parmesani juustu.

6 kommenttia:

  1. Kävitkö keräämässä tatit itse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kävin. Sain pieniä eriä ja paistoin niitä voissa pannulla. En tiennyt mitä niistä teen ja sitten päätin valmistaa tattirisottoa. Hyvää viikonloppua!

      Poista
    2. Kiva kun löysit sienet itse. Suomen metsät ovat niin täynnä hyviä sieniä. Nyt vasta niitä alkaa löytymään kun pääsemme syyskuuhun.
      Mukavaa viikonloppua sinulle ja perheellesi!

      Poista
    3. Niin on. Löysin tatit puhtaan metsäreunan alta lenkillä. Kivoja ja antoisia sieniretkiä sinulle!

      Poista
  2. Herkkuhetkiä ja auringon pilkahduksia!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...