maanantai 16. huhtikuuta 2012

Rahkavuoka ja karpalokiisseli - Kohupiimavorm ja jôhvikakisell



Rahkavuoka (vuoan halkaisija 27 cm):

Rahkavuoasta saa kevyemmän tai raskaamman jälkiruoan vähentämällä tai lisäämällä sokeria ja voita taikinaan. Minun raaka-aineiden määrän mukaan tulee kevyempi vaihtoehto. Rahkavuokaa sopii syödä karpalokiisselin lisäksi vielä vähän happamien puolukka-, punaherukka-, mustaviinimarja- ja tyrnimarjakiisselien kanssa.

12 palaa

Valmistusaika 1 tunti

750 g maustamatonta rahkaa
2 isoa kananmunaa
100 g sulatettua voita tai maun mukaan
kourallinen rusinoita
1 ½ dl sokeria tai maun mukaan
0,75 - 1 dl mannansuurimoita
1 tl vaniljasokeria
tomusokeria

Voitele vuoka ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Liuota rusinoita noin 20 minuuttia kädenlämpöisessä vedessä.

Valmista monitoimikoneella rahkavuoan taikina (sen voi sekoita myös käsin puulusikalla isossa kulhossa). Vaahdota ensiksi kananmunat ja sokeri keskenään. Lisää rahka, sulatettu voi, mannansuurimot ja vaniljasokeri sekä sekoita taikina tasaiseksi. Lopuksi lisää rusinat ja sekoita ne taikinaan.

Kaada taikina piirakka- tai uunivuokaan ja tasoita pinnalta. Nosta vuoka uuniin keskitasolle ja paista noin 35 minuuttia tai näin kauan kunnes rahkavuoka on kypsä ja se on saanut pinnalle kullanruskeaa väriä sekä uunista nousee rahkavuoan tuoksuja. Jos pinta alkaa palaa paistumisen aikana, silloin voit vähentää uunin lämpöä 200 asteeseen.

Anna rahkavuoalla vuoassa jäähtyä täysin. Ripottele sen pinnalle tomusokeria koristeeksi sekä tarjoile kylmän karpalokiisselin kanssa.

Karpalokiisseli:

10 dl

Valmistusaika 20 minuuttia

400 g karpaloita
10 dl vettä
2-3 dl sokeria tai maun mukaan
2 rkl maissitärkkelystä + kylmä vettä 2 dl

Valmista tärkkelysseos sekoittamalla mukissa maissitärkkelys ja kylmä vesi keskenään.

Huuhtele marjat veden alla (jos käytät pakastemarjoja, silloin sulata ne ja huuhtele nekin). Laita marjat veden ja sokerin kanssa paksupohjaiseen kattilaan sekä keitä niitä hiljalleen 10-15 minuuttia. Siivilöi marjat ja mehu sekä survo perunanuijalla marjoista marjalihaa ja kaikki mehut ulos karpalomehun joukkoon. Kaada mehu takaisin kattilaan sekä nosta kattila takaisin hellalle sekä anna mehulla nousta kiehumaan. Kuori vaahto tarvittaessa. Kaada tärkkelysseos ohuena nauhana kattilaan jatkuvasti vispilällä kiisseliä sekoittaen. Kiisseliä sekoittamalla ei tule siihen tärkkelysklimppejä sisään. Anna kiisselillä kuplia muutaman hetken kunnes se paksuuntuu ja sen jälkeen nosta kattila hellalta pois.

Anna karpalokiisselillä jäähtyä täysin. Tarjoile rahkavuoan kanssa. Voit koristella annoksen karpaloilla.

***

Kohupiimavorm (vormi läpimôôt 27 cm)

Kohupiimavormist saab kergema vôi raskema magustoidu vähendades vôi lisades suhkrut ja vôid taignasse. Minu toorainete hulga järgi tuleb kergem variant. Kohupiimavormi sobib süüa jôhvikakiselli lisaks veel hapukate pohla-, punansesôstra-, mustsôstra- ja astelpajukisellidega.

12 tükki

Valmistusaeg 1 tund

750 g maitsestamata kohupiima
2 suurt kanamuna
100 g sulatatud vôid vôi maitse järgi
peotäis rosinaid
1 ½ dl suhkrut vôi maitse järgi
0,75 - 1 dl mannat
1 tl vaniljesuhkrut
tuhksuhkrut

Määri ahjuvorm vôiga ja pane ahi soojenema 225 kraadile. Leota rosinaid umbes 20 minutit leiges vees.

Valmista köögikombainiga kohupiimavormi taigen (selle vôib segada ka suures kausis puulusikaga). Vahusta kôigepealt kanamunad ja suhkur omavahel. Lisa kohupiim, sulatatud vôi, manna ja vaniljesuhkur ning sega taigen tasaseks. Lôpuks lisa rosinad ja sega ka need taignasse.

Kalla taigen ahju- vôi pirukavormi ja tasanda see pinnalt. Tôsta vorm ahju keskmisele kôrgusele ja küpseta umbes 35 minutit vôi nii kaua kuni kohupiimavorm on küps ja see on saanud pinnale kuldpruuni värvi ning ahjust tuleb kohupiimavormi lôhna. Kui pind hakkab kôrbema küpsemise ajal, siis vähenda ahju kuumust 200 kraadini.
Anna kohupiimavormil jahtuda. Raputa selle pinnale tuhksuhkrut ning serveeri külma jôhvikakiselliga.


Jôhvikakisell:

10 dl

Valmistusaeg 20 minutit

400 g jôhvikaid
10 dl vett
2-3 dl suhkrut vôi maitse järgi
2 sl maisitärklist + külma vett 2 dl


Valmista tärklisesegu suures tassis segades omavahel tärklis ja külm vesi.

Loputa marjad vee all (kui kasutad sügavkülmutatud marju, siis sulata ja loputa need). Pane marjad vee ja suhkruga paksupôhjalisse kastrulisse ning keeda marju väiksemal temperatuuril 10-15 minutit. Kurna marjad ja mahl ning pressi kartulipudrunuiaga marjadest mahl ja viljaliha välja ning lisa see mahla hulka. Kalla mahl tagasi kastrulisse ning tôsta kastrul tagasi pliidile ning anna mahlal tôusta keema. Eemalda vajaduse korral vaht. Kalla ôhukese nirena tärklisesegu kastrulisse pidevalt kiselli vispliga segades, et kiselli sisse ei tuleks tärkliseklimpe. Anna kisellil muliseda môned hetked kuni see muutub paksemaks ning tôsta siis kastrul pliidilt ära.

Anna jôhvikakissellil jahtuda. Serveeri kohupiimavormiga. Vôid kaunistada portsjoni jôhvikatega.

10 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvälle! Varmasti myös herkullista, nimittäin pidän paljon erilaisista rahkaleivonnaisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on silloin tällöin hyvä jälkiruoka. Rahkavuoka on hyvin helppo valmistaa sekoittamalla ainesosat keskenään. Raaka-aineiden suhteita voi itse säätää, mutta pitää huomioida se, että taikina tulee sopivasti notkea, ei liian tiukka-kuiva eikä liian juokseva. Suomessa myytävät rahkat ovat aika pehmeitä, siksi en lisännyt kermaa tai maitoa. Eestiläinen perusrahka on karkeampi ja kuivempi ja silloin voi lisätä lorauksen kermaa, mutta voi myös munilla ja voilla tehdä siitä notkean.

      Poista
  2. Klassika.
    Kõige parem on ikka punase sõstra ja jõhvikakisselliga. Need on ise ikka särtsakad ja sobivad malbe kohupiimaga hästi kokku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just nii. Soomes on jôhvikad haruldased, sest siin on nii palju soosid kuivatatud. Mina ei ole jôhvikaid suvel turul müügil näinud. Poes sügavkülmutatud marju on. Pohlasid on palju. Astelpaju kasutatakse siin piimatoodetega üsna palju koos ja need sobivad kokku. Muidugi mustsôstral on domineeriv maitse, aga ka hapukas. Siis olen veel näinud netis, et kohupiimavormi süüakse ka kuivatatud puuviljadest valmistatud kisselliga.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitoksia, pidän erityisesti karpalokiisselin väristä.

      Poista
  4. Slurps' ves' herahti kielelle tästä reseptistä.
    Rahkaa ja karpaloita njam.
    Karpalokiisselin värikin hivelee silmiä.
    Linnunlaulua päiviisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se on niin kielelle kuin mielelle kaunis elämys.

      Poista
  5. Olen tehnyt joskus tämän tapaista ja se oli tosi hyvää. Nyt teen pikimmiten tämän sinun ohjeesi mukaan, vaikuttaa niin herkulliselta.

    Iloisia kevätpäiviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahkavuoka on hyvä ja niin miten jo olen kirjoittanut, että raaka-aineiden määrällä voi säätää makua.

      Kaunista kevättä kaikille!!!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...