lauantai 8. huhtikuuta 2017

Lauantai-illan lammaslihapullat punaviinikastikkeessa – Laupäevaôhtu lambalihapallid punase veini kastmes


Hyvää Palmusunnuntaita ja kunnallisvaalipäivää. Kivoja virpomisia lapsille!

4-6 annosta
Valmistus 2,5 tuntia

Lihapullataikina:
800 g kotimaista karitsanjauhelihaa
2 isoa kananmunaa
1 keltasipuli
4-6 valkosipulin kynttä / runsaasti valkosipulia
noin 1 dl korppujauhoja
iso nippu tuoretta timjamia
kahden tuoreen rosmariinin lehdet
jauhettua mustapippuria
suolaa
tilkka kylmää vettä

voita ja oliiviöljyä paistamiseen

Kastike:
iso mukillinen lihalientä tai lammasfondia maun mukaan maustamaan kastiketta
vettä
3 dl punaviiniä
silloin kun punaviini on hapan, lisää noin 1 tl sokeria kastikkeeseen
2 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria
ruskeaa kastikkeen suurustetta
1 rosmariinioksa
koristeeksi timjamin oksia

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Hienonna yrtit. Laita kaikki lammaslihapullien taikinan ainesosat isoon kannelliseen kulhoon, yhdistä aineet, sulje kulho kannella ja nosta jauhelihataikina 1 tunniksi maustumaan jääkaappiin.

Ota jauhelihataikina noin puolitunti ennen valmistamista huoneenlämpöön. Pyöritä taikinasta samankokoiset lihapullat ja ruskista ne hellan päällä sopivassa keskilämmössä isolla paistinpannulla voissa ja oliiviöljyssä molemmilta puolilta. Kaada pannulle lihaliemi, punaviini ja sen verran kylmää vettä, että kastiketta tulee riittävästi. Laita kansi pannun päälle ja anna kastikkeen liemellä nousta kiehumaan. Tarvittaessa kuori vaahto liemen pinnalta pois. Lisää sokeri, rosmariinioksa, pippurit ja laakerinlehdet sekä anna hautua sopivalla keskilämmöllä kannen alla ainakin puoli tuntia. Kääntele lammaslihapullia hautumisen aikana, että lihapullat saisivat punaista väriä pinnalle kauttaaltaan. Poista rosmariinioksa kastikkeen liemestä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria. Kaikilla mauilla pitää olla intensiivisesti tasapainossa ja syviä. Sekoita kastikkeen suurustetta liemen joukkoon kunnes se paksuuntuu. Anna hautua kannan alla miedolla lämmöllä vielä ainakin 10-15 minuuttia. Koristele timjamin oksilla.

Tarjoile perunamuusin ja sopivien keitettyjen vihannesten kera.

***


Head Palmipuudepüha ja Soome kohalike omavalitsuste hääletamispäeva!

4-6 portsjonit
Valmistus 2,5 tunti

Lihapallitaigen:
800 g kodumaist talle hakkliha
2 suurt kanamuna
1 mugulsibul
4-6 küüslaugu küünt / rohkesti küüslauku
umbes 1 dl riivsaia
suur kimp värsket tüümiani
kahe värske rosmariinioksa lehti
jahvatatud musta pipart
soola
veidi külma vett

vôid ja oliiviôli praadimiseks

Kaste:
suur tassitäis lihaleent vôi maitse järgi lambafondi maitsestama kastet
vett
3 dl punast veini
siis kui punane vein on hapu, vôib lisada kastmele umbes 1 tl suhkrut
2 loorberilehte
10 terapipart
pruuni kastme paksendajat
1 rosmariinileht
kaunistuseks tüümiani oksi

Koori ja haki sibul ja küüslaugu küüned. Haki ürdid. Pane kôik lambalihapallide ained suurde kaanega suletavasse kaussi ja ühenda ained ühtlaseks taignaks. Pane kaas kausi peale ja tôsta taigen 1 tunniks külmkappi maitsestuma.


Vôta lihapallide taigen külmkapist umbes pool tundi enne valmistamist välja. Pöörida taignast samasuurused lihapallid ja pruunista lihapallid sobival temperatuuril pliidi peal suurel praepannil vôis ja oliiviôlis môlemalt poolt. Kalla pannile lihaleem, punane vein ja nii palju külma vett, et kastet tuleb piisavalt. Pane kaas panni peale ja anna leemel tôusta keema. Koori vajaduse korral vaht leeme pinnalt ära. Lisa suhkur, rosmariinioks, pipar ja loorberilehed ning anna haududa kaane all sobival keskmisel temperatuuril vähemalt pool tundi. Pööra lihapalle haudumise ajal, nii et lihapallid saavad punast värvi môlemale poolele. Eemalda rosmariinioks leemest. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola ja suhkrut. Kôik maitsed peavad olema tasakaalus ja kastme maitse peab olema sügav ja intensiivne. Sega kastme suurendajat nii palju kastme sisse kuni kaste on muutunud paksemaks. Anna lihapallidel ja kastmel haududa kaane all madalal temperatuuril veel 10-15 minutit. Kaunista tüümiani okstega.

Serveeri kartulipudru ja sobivate keedetud köögiviljadega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...