sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Katkarapulaatikko – Krevetivorm


Syysloma loppuu ja huomenna on työpäivä. Kävimme syysloman aikana hotellilomalla ja ennen lomamatkaa valmistin jääkaapin ja pakastimen jämistä ruokaa, koska turha on ostaa tuoreita elintarvikkeita ennen matkaa jääkaappiin. Kerran keitin spagetteja liian suuren erän ja laitoin puolet siitä pakastimeen sitä varten, että keksin niistä jotain syötävää. Kerran sain tarjouksesta katkarapuja. No se oli sellainen tarjous ota 3 maksa 2, ota 5 maksa 1, ota 7 et maksa mitään tai sinnepäin. Näin valmistin keitetyistä spageteista ja katkaravuista ennen reissua katkarapulaatikon ja hyvä tuli. Vaikka lisäsin ruokaan aika paljon oliiviöljyä, siitä ei tullut öljyistä ja katkarapujen ansiosta ei tullut laatikosta raskasta ruokaa. Päinvastoin siitä tuli täyttävää, muttei raskasta. Just sellainen, mistä minä tykkään.

Jatkossa yritän tiivistää ja kertoa, mitä minä täällä treenaan ja miten ruokablogi on vaikuttanut asiaan.

6 annosta
Valmistus noin 1 tunti

oliiviöljyä
noin 500 g keitettyjä ja sulatettuja spagetteja
180 g keitettyjä ja sulatettuja katkarapuja
2 viipaletta pehmeää juustoa
1 rkl kapriksia

Yrttiöljy:
1 kynsi valkosipulia
1 oksan rosmariinilehtiä tai ½ tl kuivattua rosmariinia
muutamaa tuoretta basilikan lehteä tai ½ tl kuivattua basilikaa
nippu tuoretta timjamia tai ½ tl kuivattua timjamia
ripaus suolaa
1 tl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
jauhettua mustapippuria
0,75 dl oliiviöljyä

2 kananmunaa
5 dl maitoa

Öljy uunivuoka (26 cm halkaisija ja 6 cm korkeus).

Leikkaa keitetyt spagetit paloiksi ja laita vuokaan. Lisää katkaravut ja juustopalat. Huuhtele kaprikset ja hienonna ne sekä lisää vuokaan.

Hienonna tuoreet yrtit ja laita pieneen kulhoon. Kuori valkosipulin kynsi, hienonna se ja laita kulhoon. Lisää suola, pippuri, sitruunamehu ja oliiviöljy sekä sekoita aineet keskenään ja kaada sekoitus uunivuokaan. Sekoita vuoassa kaikki ainesosat keskenään ja tasoita ne vuokaan.

Sekoita kananmunat ja maitoa kulhossa ja lisää ripaus suolaa sekä kaada sekoitus vuokaan.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 40 minuuttia tai näin kauan kunnes laatikko on kypsä. Painamalla puulastalla laatikon pintaa, se on notkea ja tiivis sekä raakaa munamaitoa ei nouse pinnalle.

***


Sügisene koolivaheaeg hakkab läbi saama ja homme on tööpäev. Käisime koolivaheajal hotellipuhkusel ja enne reisile minekut valmistasin külmkapis ja sügavkülmutises olevatest ainetest toitu, sest enne reisile minekut ei tasu osta värskeid tooraineid kappi. Ükskord keetsin liiga palju spagette ja panin pooled sellest sügavkülma, et nuputan neist kunagi hiljem midagi söödavat. Ükskord oli marketis sooduspakkumises krevette vôta 3 ja maksa 2, vôta 5 maksa 1, vôta 7 ei maksa midagi vôi sinnapoole. Nii valmistasin keedetud spagettidest ja krevettidest krevetivormi ja hea tuli. Kuigi lisasin vormi sisse palju oliiviôli, see ei tulnud ôline ja tänu krevettidele ei tulnud sellest rasket toitu. Vastupidi, vormiroog tuli kôhtu täitev, aga ei raskelt sulatatav. Tuli just selline toit, mis minule meeldib.

Järgnevalt üritan teha kokkuvôtte ja kirjutada, mida ma siin olen treeninud ja kuidas toidublogi on môjutanud seda treeningut.

6 portsjonit
Valmistus umbes 1 tund

oliiviôli
umbes 500 g keedetud ja sulatatud spagette
180 g keedetud ja sulatatud krevette
2 viilu pehmet juustu
1 sl kappareid

Ürdiôli:
1 küüslauguküüs
1 rosmariinioksa lehti vôi ½ tl kuivatatud rosmariini
môned värsked basiilikulehed vôi ½ tl kuivatatud basiilikut
kimp värsket tüümiani vôi ½ tl kuivatatud tüümiani
soola
1 tl valge veini äädikat vôi sidrunimahla
jahvatatud musta pipart
0,75 dl oliiviôli

2 kanamunaa
5 dl piima

Määri oliiviôli ahjuvormi sisepinnale (26 cm läbimôôt ja 6 cm kôrgus).

Lôika keedetud spagetid tükkideks ja pane vormi. Lisa krevetid ja juustutükid. Loputa kapparid ja haki peeneks ning lisa vormi.

Haki värsked ürdid ja pane väiksesse kaussi. Koori küüslauguküüs, haki se ja tôsta kaussi. Lisa sool, pipar, sidrunimahl ja oliiviôli ning sega ained omavahel läbi ning kalla segu ahjuvormi. Sega ained vormis omavahel läbi ja tasanda vormi.

Sega kanamunad ja piim suures kausis omvahel läbi ja lisa soola ning kalla segu vormi.

Küpseta 175 kraadis ahju keskmisel kôrgusel umbes 40 minutit vôi nii kaua kuni vormiroog on küpse. Vajutades puulaastuga vormi peal, see on nôtke ja tiivis ning toores munapiim ei tôuse vormi pinnale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...