keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Valkosipulikania valkoviinissä – Küüslauguküülik valges veinis


Tämä ohje on kotoisin Välimeren rannikolta, mutta olen sitä omalla tavalla muokannut, koska mielestäni sain siitä pikkaisen paremman lopputuloksen. Meillä oli lähikaupassa edullista kokonaista ranskalaista kania myynnissä ja pilkoin siitä sopivat pienet palat, mutta mielestäni ruoan voi sama hyvin valmistaa kokonaisesta broilerista tai maalaiskananpojasta. Lopputulos oli erittäin maistuva ja valkoviinin maku maistuu selvästi ruuassa. Yksi pullo valkoviiniä kuluu ruoan laittoa varten ja siksi osta toinen pullo ruokajuomaksi.

4-6 annosta
Valmistus noin 1,5 tuntia + 6 tuntia marinointiaikaa

1,5 kg kokonaista ranskalaista kania

Marinadi:
3 dl kuivaa valkoviiniä
2 ½ dl vettä
6 valkosipulin kynttä
merisuolaa
2 laakerinlehteä
10 mustaa teräpippuria

1 dl oliiviöljyä
6 valkosipulin kynttä
4 pitkää oksaa tuoretta rosmariinia
3 laakerinlehteä
4 dl kuivaa valkoviiniä
1 kuutio luomulihalientä
jauhettua mustapippuria

4 porkkanaa
100 g pakasteherneitä

1 rkl maissitärkkelystä
1 dl kylmää vettä
1 tl sokeria halutessasi

Pilko kani lihaveitsellä ja aseta palat matalaan vuokaan. Lisää pippurit, laakerinlehdet, kuoritut valkosipulin kynnet, suola, valkoviini ja kylmä vesi. Kanin lihalla pitää olla liemen peitossa. Peitä vuoka tuorekelmulla ja nosta vuoka jääkaappiin maustumaan kuudeksi tunniksi.


Pilko kani lihaveitsellä ja aseta palat matalaan vuokaan. Lisää pippurit, laakerinlehdet, kuoritut valkosipulin kynnet, suola, valkoviini ja kylmä vesi. Kanin lihalla pitää olla liemen peitossa. Peitä vuoka tuorekelmulla ja nosta vuoka jääkaappiin maustumaan kuudeksi tunniksi.

Nosta vuoka jääkaapista ulos ja kuivaa lihapalat talousparilla (painaa paperia lihapalojen päällä molemmalla puolella). Kuumenna oliiviöljy isolla paistinpannulla ja ruskista lihapaloja kuumassa öljyssä kauttaaltaan. Nosta lusikalla ylimääräinen öljy pannulta pois ja lisää pannulle viipaloidut valkosipulin kynnet sekä paista lihaa ja valkosipuleita keskilämmöllä muutaman minuutin. Lisää rosmariinioksat, laakerinlehdet ja valkoviini sekä jauhaa lihan pinnalle pippuria. Hauduta lihaa kannen alla pannulla noin 10 minuuttia välillä lihapaloja kääntäen kunnes valkoviini on imeytynyt.

Kaada kuuma vesi isoon mukiin ja sekoita lihaliemikuutio veteen sekä kaada liemi pannulle sekä anna lihalla kypsyä kannen alla keskilämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes liha on murea ja pehmeä. Lisää kuutioidut porkkanat ja herneet sekä anna kypsyä kannen alla kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Sekoita tärkkelys (ja halutessasi 1 tl sokeria) mukissa kylmään veteen ja kaada se pitkänä nauhana pannulla olevaan liemeen lientä sekoittaen. Anna liemellä poreilla sen verran, että liemi paksuuntuu ja sen jälkeen nosta pannu levyltä sivuun.

Tarjoile paistettujen perunoiden ja valkoviinin kera.

***


See retsept on Vahemere rannikult pärit, aga ma olen seda oma moodi muutnud, sest minu arust sain nii sellest veidi parema. Meil oli lähipoes müügil odavat prantsuse küülikut müügil ja tükeldasin selle kodus väikesteks lihatükkideks. Minu arust selle toidu vôib valmistada ka brolerist vôi kanast. Lôpptulemus on väga maitsev ja valge veini maitse tungib toidust läbi. Üks pudel kuiva valget veini kulub toiduvalmistamisele ja kui soovid toidu juurde juua valget veini, siis osta ka teine pudel.

4-6 portsjonit
Valmistus umbes 1,5 tundi + 6 tunti marineerimise aega

1,5 kg tervet prantsuse küülikut

Marinaad:
3 dl kuiva valget veini
2 ½ dl vett
6 küüslaugu küünt
meresoola
2 loorberilehte
10 musta terapipart

1 dl oliiviôli
6 küüslaugu küünt
4 pikka oksa värsket rosmariini
3 loorberilehte
4 dl kuiva valget veini
1 mahetoodetud lihaleemekuubik
jahvatatud musta pipart

4 porgandit
100 g sügavkülmutatud herneid

1 sl maisitärklist
1 dl külma vett
1 tl ssuhkrut soovi korral

Tükelda lihanoaga terve küülik väikesteks tükkideks ja aseta tükid madalasse vormi. Lisa pipar, loorberilehed, kooritud küüslaugud, sool, valge vein ja külm vesi. Küüliku liha peab jääma vedeliku alla. Kata vorm toidukilega ja tôsta vorm külmkappi 6 tunniks marineerima.

Tôsta vorm külmkapist välja ja kuivata lihatükid majapidamispaberiga kuivaks (vajuta paberit liha peal). Kuumuta oliiviôli suurel praepannil kuumaks ja pruunista liha môlemalt poolt kuumas ôlis. Tôsta lusikaga üleliigne ôli pannilt ära ja lisa pannille viilutatud küüslauguküüned ning prae liha küüslauguga keskmisel temperatuuril veel môned minutid. Lisa rosmariinioksad, loorberilehed ja valge vein ning jahvata liha pinnale pipart. Hauta liha kaane all umbes 10 minutit vahetevahel liha pöörates kuni vein on imendunud.

Kalla kuuma vett suurde tassi ja leota lihaleemekuubik vette ning kalla leem pannile ning anna lihal haududa kaane all keskmisel temperatuuril umbes 20 minutit vôi nii kaua kuni liha on mure ja pehme. Lisa kuubikuteks lôigatud porgandid ja herned ning anna haududa kaane all kuni juurvili on pehme. Sega tärklis (soovi korral ka 1 tl suhkrut) tassi sees külma vette ja kalla see pika nôrena pannil oleva leeme sisse leent pidevalt segades. Anna leemel muliseda môned hetked kuni leem muutub paksemaks ja tôsta siis pann pliidilt kôrvale.

Serveeri praetud kartulite ja valge veiniga.

2 kommenttia:

  1. Oi ei, hauska yhteensattuma. Nyt olkoon kehäkukkarosvo pitkäkorva varuillaan, kun on mainio reseptikin löytynyt. XD
    Suloisia syyspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanit ovat suloisia myös pannulla... Kaunista syyskuuta!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...