sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Juureskeitto poronvasan keittoluista – Köögiviljasupp pôhjapôdravasika supikontidest


Meidän lähikaupan lihatiskillä oli perjantaina poronvasan keittoluita myynnissä. Hinta vain 3,99 euroa kilo. Näin ensimmäisen kerran poronvasan kuita myynnissä ja koska se on minulle niin eksoottinen raaka-aine, sitten ostin saman tien niitä keittoa varten. Valmistin lauantaina heti juureskeiton poronvasan keittoluista. Minä rakastan keittoja niin miten yksi MasterChef Australia tuomariston jäsen Gary Mehigan. Hänkin rakastaa keittoja, erilaisia, kirkkaalla liemellä, sosekeittoja jne. Keitot ovat ihania, ne silittävät vatsaa sisältäpäin ja keiton syömisen jälkeen on vatsassa miellyttävä tasapainoinen olo. Poronvasan liha on luomua ja siitä tulee ihana maukas liemi. Se liemi onkin keiton salaisuus ja se on kuin elämän eliksiiri. Sen keiton syöminen on alkukantaista, koska pitää ottaa luupalat käteen ja syödä liha luilta pois. Mitäs? Eikös ole nyt muita kuin luita Itsenäisyyspäivän ja joulujen alla tarjottavana?! Poronvasan keittoluista keitto on siitäkin syystä hyvä ruoka, että se herättää ihmisessä henkiin suomalais-ugrilaisen alkuvoiman. Se on varsin isänmaallista luomuruokaa ja sellaista on joskus hyvä syödä. Itsenäisyyspäiväksi valmistan jotain juhlavampaa tai sitten menemme ulos syömään. Tyttäreni on siinä iässä, että kansalaisuusasiat ja Suomen lippu-teema ovat hänelle nyt tärkeitä. Itsenäisyyspäivänä mennään sankarihaudalle ja askartelemme Suomen lipun, koska lapsille pitää kertoa, mitä tarkoittaa demokratia ja mikä on sen merkitys ja hinta.

Hyvää Adventtia ja Itsenäisyyspäivää!


5 l
Valmistus 2 tuntia ja 30 minuuttia

iso nokare voita
800 g poronvasan keittoluita
2 l + 1 l vettä
300 g savukylkeä kuutioina tai poron pehmeää lihaa kuutioina
7 kokonaista mustapippuria
3 katajanmarjaa
3 laakerinlehteä
kuivattua timjamia
Himaalajan suolaa
viipaleina 2 salottisipulia
500 g lanttukuutioita
4 porkkana kuutioina
8 pienempää perunaa kuutioina
hienonnettua persiljaa

Ruskista hellan levyllä kuumalla paistinpannulla voissa luupalat ja nosta ne isoon kattilaan kylmään veteen. Ruskista myös savukyljen kuutiot ja laita kattilaan. Nosta kattila hellan levylle ja anna nousta vedellä kiehumaan. Silloin kun alkaa tulla vaahtoa veden pinnalle, kuori vaahto reikäkauhalla pinnalta pois. Lisää pippuri, katajanmarjat, suola, timjami, sipuli ja laakerinlehdet sekä anna lihalla kypsyä kattilassa kannen alla keskilämmöllä 1,5 tuntia tai näin kauan kunnes liha on pehmeä. Lisää lanttu- ja porkkanakuutiot sekä 1 l kuumaa vettä. Lientä pitää olla niin paljon, että keiton ainesosat ovat veden peitossa. Anna porkkanalla ja lantulla kypsyä muutaman minuutin sekä sen jälkeen lisää perunakuutiot. Anna keitolla kypsyä näin kauan kunnes kaikki vihannekset ovat pehmeitä. Tarkista maku sekä lisää tarvittaessa suolaa ja timjamia. Viimeisenä lisää hienonnettu persilja.

Tarjoile reikäleivän tai jälkiuunileivän ja voin kera.

***


Meie lähipoe lihaletis oli reedel pôhjapôdravasika supikonte müügil. Hind ainult 3,99 eurot kilo. Mina nägin esimest korda pôhjapôdravasika supikonte müügil ja kuna see on minule nii eksootiline tooraine, siis ostsin otsekohe neid supikonte supi valmistamise jaoks ära. Valmistasin luudest laupäeval suppi. Minule meeldivad supid nii nagu MasterChef Australia zürii liikmele Gary Mehiganile. Tema ka meeldivad erinevaid supid, selge kirka leemega, püreesupid jne. Supid on imetoredad, sest need silitavad kôhtu seestpoolt ja supi söömise järgi on kôhus meeldiv tasakaalukas tunne. Pôhjapôdravasika liha on mahetoode ja sellest tuleb hea maitsev leem. See leem on supi saladus ja see on nagu elueliksiir. Selle supi söömine on primitiivne, sest konditükid peab vôtma kätte ja sööma liha kontide pealt ära. Mita? Kas Soome Iseseisvuspäeva (6.12) ja jôulude eel ei ole muud toitu pakkuda kui konte? Pôhjapôdra vasika supikontidest valmistud supp on ka sellepoolest hea toit, et see äratab inimestes hinge soomeugri ürgjôu. Täitsa isamaaline mahetoit. Sellepärast on seda vahetevahel hea süüa. Iseseisvuspäevaks valmistan midagi peenemat toitu vôi sööme väljas. Minu tütar on selles eas, et talle on kodakonsusasia ja Soome lipu teema aktuaalne. Iseseisvuspäeval läheme kangelaste hauale ja meisterdame Soome lipu, sest lastele peab rääkima, mida tähendab demokraatia ja mis on selle tähendus ja hind.

Head Advendiaega ja Soome Iseseisvuspäeva!

5 l
Valmistus 2 tundi ja 30 minutit

suur tükk vôid
800 g pôhjapôdra vasika supikonte
2 l + 1 l vett
300 g läbikasvanud suitsusealiha vôi pôhjapôdra pehmet liha kuubikutena
7 terapipart
3 kadakamarja
3 loorberilehte
kuivatatud tüümiani
Himaalaja soola
viilutatult 2 shalottisibulat
500 g kaalikat kuubikutena
4 porgandit kuubikutena
8 väiksemat kartulit kuubikutena
hakitud peterselli

Pruunista pliidil kuumal praepannil vôi sees supikondid ja tôsta need suurde potti külma vee sisse. Pruunista ka suitsulihakuubikud ja kalla need pannilt potti. Tôsta kott pliidile ja anna veel tôusta keema. Koori vahukulbiga vaht vee pinnalt ära. Lisa pipar, kadakamarjad, sool, tüümian, loorberilehed ja sibul ning anna kontidel keeda keskmisel temperatuuril kaane all 1,5 tunti vôi nii kaua kuni liha on pehme. Lisa porgand ja kaalikas ning 1 l kuuma vett. Vett peab olema nii palju, et supi koostisosad on vee all. Anna supil keeda keskmisel temperatuuril kaane all môned minutid ja seejärel lisa kartul. Anna supil keeda kuni juurviljad on pehmed. Kontrolli maitset ja lisa vajaduse korral soola ja tüümiani. Viimasena lisa hakitud petersell.

Serveeri rukkileiva ja vôiga.

2 kommenttia:

  1. Tämähän on semmonen vanahan ajan liha/luusoppa.
    Keitot ovat herkullisia njams'.
    Antoisaa adventtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just niin! Paitsi aina ei saa kunnon keittolihaa marketeista. Useimmiten on pakkauksessa 1 putkiluupala keittolihan mukana, mutta sitä on liian vähän.Siitä ei tule makua. Silloin kun on oikeat keittoluut, silloin vasta saa oikean lihakeiton maun.

      Sinullekin antoisaa adventtia!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...