tiistai 4. maaliskuuta 2014
Mikä on Naistenpäivän sanoma sinulle? - Mis on Naistepäeva sônum sinule?
FIN 8.maaliskuuta vietetään Kansainvälistä Naistenpäivää. Haluan tuoda Naistenpäivään omakohtaista näkökulmaa. Meidän lähikaupan kassoilla on Naistenpäivänä aina isot ämpärit ruusuilla ja jokainen naisasiakas saa päivän kunniaksi ruusun. Se laittaa miettimään, minkälainen sanoma on sitten Naistenpäivällä hyvinvointiyhteiskunnan naisille? Jokainen kokee asiaa omakohtaisesti ja varmasti nousee esille silloin juuri se oman elämän tärkein aihepiiri.
Minä katsoin viime vuoden lopussa Avalta tullutta ohjelmaa ”Suoraa puhetta”, missä juontaja Amanda de Cadenet keskusteli avoimesti maailman vaikutusvaltaisten naisten kanssa naisten elämän tärkeistä asioista. Kuuntelin mm. Lady Gaga’a ja Jane Fonda’a. Haastatteluissa usein tuotiin esille juuri se pointti, miten naisilla on otettava itse vastuu omasta elämästään, vastuuta omasta onnesta ei voi laittaa toisen ihmisen tehtäväksi. Tietenkin aukesi aihe työn ja ihmissuhteiden kautta.
Se teema puhutteli minua silloin, koska olin itse laittamassa omaa elämää uusiksi. Vaikkapa blogini kautta on minulla ihan riittävästi sitä omaa elämää ja sitä tiedän, että omaa elämää on taas helpompi rakentaa kun ympärillä ovat toimivat ja naista tukevat ihmissuhteet.
Minusta viisaammat ihmiset ovat tuoneet esille ihmistenvälisten tasavertaisen kommunikaation tärkeyden. Se kuulostaa aina niin ikivihreältä. Kuunteleminen, kohdatuksi ja ymmärretyksi tuleminen ja toimiva kommunikaatio ovat toimivien ihmissuhteiden kulmakiviä. Siinä minullakin paljon treenaamista, koska en minäkään osa aina omaa tärkeää viestiä kertoa selkeästi eteenpäin. Viimeksi kun yritin sitä tehdä, epäonnistuin.
Minulle tarkoittaa siis tasa-arvo aika pitkälle tavallista arkipäiväistä toimivaa asiakeskustelua, millä ei ole lainkaan poliittista sisältöä jos juuri puheenaiheena ei ole politiikka. Mielestäni tasa-arvo ei ole miesten vastustamista, napit vastakkain olemista ja omien ehtojen sanelemista. Napit vastakkain oleminen on aina pattitilanne, mikä ei johda mihinkään. Kuunteleva ja ymmärtävä kommunikaatio taas luo tasapainoista elämää olkoon se sitten parisuhteessa, työelämässä tai hyvin laajasti ihmistenvälisissä suhteissa.
***
EST 8.märtsil tähistatakse Rahvusvahelist Naistepäeva. Tahan postitusse tuua omapoolset nägemust Naistepäevast. Meie lähipoe kassadel on Naistepäeval suured ämbrid roosidega ja iga naisklient saab Naistepäeva auks roosi. See paneb môtlema, missugune sônum on heaoluühiskonna naisele Naistepäeval? Igaüks teab isiklikult, mis tähendus sellel päeval tema jaoks on ja milliseid teemasid seoses päevaga tal esile tôuseb.
Mina vaatasin eelmise aasta lôpus Avalt tulnud saadet ”Otsekohest kônet”, kus saatejuht Amanda de Cadenet vestles maailma môjuvôimsate naistega naiste elu tähtsatel teemadel. Kuulasin mh. Lady Gaga’t ja Jane Fonda’t. Intervjuus toodi sageli esile just see tähtis asi, kuidas naised peavad ise vôtma vastutuse oma elust, sest oma ônne ei vôi panna teise inimese ülesandeks. Muidugi avanes see teema töö ja inimestevaheliste suhete kaudu.
See teema jäi minule hästi meelde, sest olin ise sellel hetkel muutmas oma elu uueks. Mis see oma elu on? Sedagi vôib igaüks ise môelda. Minul on täiesti piisavalt seda oma elu kasvôi toidublogi kaudu. Ja seda tean, et seda oma elu on lihtsam üles ehitada kui ümberringi on head inimestevahelised suhted, mis toetavad naist.
Minust targemad inimesed on toonud esile inimestevaheliste vôrdse kommunikatsiooni tähtsuse. See kôlab alati nii aktuaalselt. Kuulamine, kuulduks ja môistetuks tulemine ning seda kaudu inimese kohtamine on töötava kommunikatsiooni ja inimestevaheliste suhete nurgakivid. Siin minulegi palju harjutamist, sest mina samuti ei oska alati edastada selgelt oma tähtsat sônumit. Viimane kord kui üritasin, ebaônnestusin.
Minule endale tähendab sooline vôrdôigluslikkus igapäevast tavalist vestlust, millel ei ole üldse mingit poliitilist sisu, kui just poliitikast ei räägita. Minu arust sooline vôrdôigluslikkus ei tähenda meeste vastandamist naistega, nii nagu Soomes öeldakse ”nööp-nööbi vastu” seismist ja oma kriteeriumite dikteerimist. Selline rind rinna vastu seismine ja vastandmine on lukus/sôlmes olukord, millel ei ole tulemust. Kuulamine ja môistetuks tulemine loob tasakaalukat elu ükskôik kas seda kasutatakse eraelus, tööelus vôi väga laialdaselt inimestevahelistes suhetes.
FIN Hyvää Naistenpäivää!
EST Head Naistepäeva!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minu jaoks on kõige suurem tähendus sellel, et olen samal päeval sündinud! Ning tegusad naised, kes võitlevad enda ja oma õiguste eest on siiamaani väga austusväärsed :D
VastaaPoistaPalju ônne sünnipäevaks, Ritsikas! Oled väga ilusti öelnud tegusate naiste kohta. Oleme tänulikud, et nad on olemas. Ja ônneks neid on palju!!!
VastaaPoistaEilen oli Iltasanomissa hyvä artikkeli parisuhteen vallan tasapainosta, mitä olen itse tässä postauksessa taustalla ajatellut, mutta en ole kirjoittanut sitä niin auki. Juuri artikkelin alkuosa kuvaa hyvin, mitä olen ajatellut.
VastaaPoistahttp://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-1288661418857.html