keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Lihamureke kuivatuilla luumuilla - Pikkpoiss kuivatatud ploomidega


Kuivatut luumut ja punaviini tuovat lisämakua ja vaihtelua muuten niin tavalliseen jauheliharuokaan. Ne tekevät arjesta juhlavamman ja tuovat piristystä. Käytä edullista punaviiniä. Yleensä punaviini on hyvä liharuokien mauste. Jos haluat isomman määrän ruokaa, tuplaa raaka-aineiden määrää.

Kuvassa lihamurekkeen leikkuupinta on epätasaista, mutta sellainen se tulee kun leikkaa uunista nostettua ruokaa.

2-3 annosta
Valmistus 45 minuuttia

400 g sika-nautajauhelihaa
kourallinen kuivattuja luumuja
1 pieni sipuli puristettuna
1 pieni valkosipulinkynsi puristettuna
rouhittua mustapippuria tai pippurisekoitusta
suolaa
1 kananmuna
korppujauhoja
ruokaöljyä
halutessasi ½ dl punaviiniä
halutessasi yrttejä ja mausteita (rosmariinia, oreganoa, Provencale-mausteseosta, myös pizzamauste on sopiva, jauhelihamaustetta)

Sekoita jauhelihataikinaan aineet keskenään hyvin. Muotoile taikinasta litteä soikion muotoinen levy. Aseta luumurivi pitkittäin sen päälle sekä nosta taikinan reunat luumujen päälle. Kastele kädet veteen sekä muotoile jauhelihasta pikkupötkö. Aseta se pieneen uunivuoka, millä on pohjassa öljyä, taitepuoli alaspäin.

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia kunnes lihamureke on kypsä.

Tarjoile ruskean kastikkeen, keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.

***

Kuivatatud ploomid ja punane vein toovad lisamaitset ja vaheldust muidu nii tavalisele hakklihatoidule. Need teevad argipäevast pidulikuma ja toovad erksust söögilauale. Kasuta odavat veini. Üldse punane vein on hea lihatoitude maitseaine. Kui tahad suuremat kogust toitu valmistada, siis kahekordista toorainete hulka. Siin Soomes müükse 400 g pakendites hakkliha ja neid on nii praktiline kasutada, väiksele perele ühe söögikorra jaoks sobiv kogus.

Pildil pikkpoisi lôikamise pind on ebatasane, aga selline see tuleb kui lôikad ahjust vôetud toitu.

2-3 portsjonit
Valmistus 45 minutit

400 g sea-veise hakkliha
peotäis kuivatatud ploome
1 väike sibul pressituna
1 väike küüslaugu küüs pressituna
purustatud musta pipart vôi piprasegu
soola
1 kanamuna
riivsaia
toiduôli
soovi korral ½ dl punast veini
soovi korral ürte ja maisteaineid (rosmariini, punet, Provencale-maitsesegu, ka pizzamaitseaine sobib, hakklihamaitseainet)

Sega hakklihataigna koostisained kausis omavahel hästi läbi. Tee taignast ovaalitaoline madal vorm. Aseta kuivatatud ploomid pika rivina selle keskele. Tôsta ääres ploomide peale. Kasta käed vette ja tee hakklihast väike pätsike. Aseta see väiksesse ahjuvormi nii, et äärepool jääb alla.

Küpseta 225 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel umbes 35 minutit vôi nii kaua kuni pikkpoiss on küps.

Serveeri valge piimakastmega, keedetud kartulitega vôi kartulipudruga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...