lauantai 17. syyskuuta 2011

Omenapannukakku - Ôunapannikook



FIN

Idean valmistaa omia muhkeita omenalettuja pannukakun muodossa sain siltä komealta pikkupojalta, jonka mummo valmisti minun omenalettuja viime Juhannuksen aikana ja pikkupojan mielestä ne olivat Muumimamman pannukakkuja.

1 l täysmaitoa
50 g tuorehiivaa
7 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
2 rkl sokeria
suolaa
2 munaa
100 g sulanut voita
3 isoa omena paloina
raesokeria

kermavaahtoa
puolukkahilloa

Kaada kulhoon huoneen tai käden lämpöistä maitoa ja murenna tuorehiiva sinne joukkoon sekä sekoita kädellä maitoa kunnes hiiva liukenee maitoon. Sekoita maitoon 3 dl jauhoja ja suolaa sekä anna juuren keittiön lämmössä turvota puhtaan keittiöpyyhkeen alle peitettynä n. 1 h tai sitten näin kauan kunnes siitä nousee pieniä kuplia.

Sekoita juureen 2 kananmunaa, kaneli, kardemumma, sokeri, loput jauhot ja voi. Kääntele taikinaa huolellisesti niin, että siitä tulee kuohkea paksu taikina. Lopuksi lisää omenan palat ja kääntele ne taikinaan.

Voitele iso syvä uunipelti ja kaada taikina uunipelille sekä levitä se tasaiseksi. Ripottele pinnalle raesokeria, koska se tekee pinnan rapeaksi.

Paista omenapannaria 200 asteessa uunin keskiritilätasolla 30 minuuttia tai kunnes se on kypsä.

Tarjoile kermavaahdon ja puolukkahillon kanssa.

Huom! Minulla oli pehmeitä kotimaisia omenia ja ne sulivat paistamisen aikana pannukakkuun. Hiivataikinasta pannukakku tuli piirakkamainen ja erittäin reunat olivat ihania rapeita. Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Jälkiruoka, herkutteluun, lapsille.

+++

Idee valmistada oma uhkeid paksusid ôunapannkooke pannikoogi moodi sain sellelt ilusalt väikselt poisilt, kelle vanaema valmistas möödunud jaanipäeva ajal minu ôunapannkooke ja väikse poisi meelest need olid Muumimamma pannikoogid. Soomes on populaarne valmistada pannikooki suurel ahjuplaadil ahjus.

1 l täispiima
50 g värsket pärmi
7 dl nisujahu
1 tl jahvatatud kardemoni
2 tl kaneelipulbrit
2 sl suhkrut
soola
2 muna
100 g sulanud vôid
3 suurt ôuna tükkidena
raesuhkrut

vahukoort
pohlamoosi

Kalla kaussi toa- vôi käesooja piima ja murenda pärm selle sisse ning sega käega piima kuni pärm seguneb piimaga. Sega piima sisse 3 dl nisujahu ja soola ning anna taigna juuretisel köögi soojuses seista puhta köögirätiku alla peidetuna umbes 1 tund vôi nii kaua kuni juuretist tuleb väikseid mulle.
Sega juuretisse 2 kanamuna, kaneel, kardemon, suhkur, ülejäänud jahu ning vôi. Sega tainast hoolega nii, et sellest tuleks paks ja ôhuline. Lôpuks lisa ôunatükid ja sega need taignasse.

Määri sügavale ahjuplaadile vôid ja kalla taigen plaadile ning levita se tasaseks. Raputa peale raesuhkrut, sest see teeb pinna rabedamaks.

Küpseta ôunapannikooki 200 kraadis ahju keskmisel kôrgusel 30 minutit vôi nii kaua kuni see on küps.

Paku kooki vahukoore ja pohlamoosiga.

Tähelepanu! Minul oli kodumaiseid pehmeid ôunu ja need sulasid küpsemise ajal koogi sisse ära. Pärmitaignast pannikook tuli pirukataoline ja eriti ääred olid head rabedad. Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Magustoiduks, maiustamiseks, lastele.

8 kommenttia:

  1. Juu- u nyt on omena aika ja pannariin saa niitä mukavasti upotettua ja tarjoiltua herkkusuille.
    Iloa päivääsi!

    VastaaPoista
  2. Syödään omenaa! Vaikkapa pannarissa. Sinullekin kauniita päiviä!

    VastaaPoista
  3. Itse laitan omenaviipaleet ja puolukoita vuokaan kaadetun taikinan päälle kellumaan (löytyy jostain blogin arkistoistakin). Sama se mikä tyyli, mutta on niin hyvää :)

    VastaaPoista
  4. Hei Rva Patalintu! Omenat ja puolukat sopivat hyvin yhteen. Pannarissa ne maistuvat loistavasti. Minun äiti valmisti puolukoista ja omenista hilloa, mitä syötiin porsaanlihan lisukkeena. Sielläkin se toimii hyvin.

    VastaaPoista
  5. Kokkailet ilmeisen herkullista virolaisvaikutteista ruokaa :) Söin kesällä Tallinnassa todella herkullista luumutäytekakkua, osaatko antaa vinkkiä hyvään luumukakkuun tai luumutäytteeseen? Kuva syömästäni kakusta löytyy blogistani: http://gingerjamms.blogspot.com/2011/07/miniloma-tallinnassa.html

    VastaaPoista
  6. Hei Luumukka! Kiitos sinulle. Tutkin asiaa ja kyselen eestiläisiltä ruokabloggaajilta luumukakkuohjeita ja siitä Viru Keskuksen kakusta? Jos jaksat odottaa. Olen viikonlopuksi matkustamassa juuri Eestiin. Palataan asiaan.

    VastaaPoista
  7. Hei, Otsisid ploomikoogi retsepti, tundub, et selline peaks tulema taoline, nagu seal pildil. http://margitiis.blogspot.com/2008/12/kihiline-tort-mustade-ploomidega.html Ise järele pole proovinud.

    VastaaPoista
  8. Suur tänu Anonyymi! Käsin retsepti lugemas, seal pilti ei olnud, aga kirjeldus vastab väga palju sellele kohvikutordile. Tore, ehk valmistan isegi seda torti. Igatahes sinule väga suur tänu tordilinki ja vaevanägemise eest! Ilusat töönädalat!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...