lauantai 19. maaliskuuta 2016

Kermainen madekeitto bataatin kera – Koorene lutsusupp bataadiga


Helmikuussa oli meidän lähikaupassa nyljettyä madetta tarjouksessa. Tietenkin ostin yhden maden ja laitoin sen pakastimeen odottamaan rauhallista viikonloppua, milloin valmistan siitä kermaista madekeittoa. Sitten sain idean valmistaa madekeittoa bataatin kera. Mielestäni sopii bataatti madekeittoon hyvin ja siitä tulee hyvää makeaa makua keitolle, mutta bataatin keittämisen kanssa pitää olla varovainen, koska sitä ei saa ylikeittää. Muuten bataatti hajoaa liemeen. Bataatin sijaan voi laittaa keittoon perunaa ja porkkanaa sekä purjon sijaan tavallista keltasipulia. Keitto ja kalakeitto ovat aina hyviä ja niiden syömisen jälkeen tulee vatsaan niin hyvä tasapainoinen olo. P.S. Minulla oli keittiössä edellisestä ruoanvalmistus kerrasta yksi yksinäinen peruna jääkaapissa ja laiton sen myös keittoon. Niin löysi se yksinäinen yleisperuna seuraa bataatista.

3 l
Valmistus 40 minuuttia

Kalaliemi:
1 l kylmää vettä
700 g nyljettyä madetta
1 keltasipuli
2 laakerinlehteä
nippu tuoretta tilliä
merisuolaa
kokonaista valkopippuriä
ripaus kuivattua timjamia tai nippu tuoretta timjamia

5 dl kylmää vettä
noin 500 g bataattia
1 keskikokoinen purjovarsi

2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja

kokonaista valkopippuriä
merisuolaa
2 laakerinlehteä
tuoretta tilliä
nokare voita

Ensiksi keitä made ja valmista kalaliemi. Kaada kylmä vesi kattilaan, nosta kattila keskikuumalle hellan levylle ja anna vedellä nousta kiehumaan. Kuori ja pilko sipuli. Huuhtele kylmällä vedellä made ja leikkaa kala isoiksi paloiksi. Laita kaikki kalaliemen ainesosat kiehuvaan veteen (myös maden pää) ja anna kypsyä kannen alla keskilämmöllä 15 minuuttia.

Kuori, huutele ja pilko bataatit. Poista purjon päällimmäinen kerros, huuhtele purjon varsi ja viipaloi se. Lusikoi vehnäjauho isoon mukiin ja kaada pieniä lorauksia kylmää kermaa mukiin aineita keskenään sekoittaen. Lopuksi saat vellimäisen tasaisen kerma-vehnäjauhosekoituksen.

Silloin kun made on kypsä, aseta iso siivilä ison kulhon päälle ja kaada kala ja liemi siivilään. Nosta keitetty made isolle lautaselle jäähtymään. Kaada siivilöity madeliemi takaisin kattilaan, lisää 5 dl kylmää vettä ja nosta kattila levylle. Silloin kun liemi on noussut uudestaan kiehumaan lisää bataatti ja anna keskilämmöllä kypsyä muutaman minuutin. Sen jälkeen lisää purjo, valkopippuria ja laakerinlehdet. Anna kypsyä pari-kolme minuuttia.

Puhista hieman jäähtynyt madeliha ruodoista ja silloin kun bataatti ja purjo ovat kypsiä, lisää made keittoon. Kaada kerma-vehnäjauho seos pitkänä nauhana ja sekoita se lusikalla varovasti kalaliemen joukkoon. Anna keitolla hautua matalalla lämpötilalla kunnes keiton liemi hieman paksuuntuu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Lisää nokare voita ja koristelee hienonnetulla tilillä. Tarjoile.

***


Veebruaris oli meie lähipoes sooduspakkumises nülitud lutsu müügil. Muidugi ostsin ühe lutsu ära ja panin sügavkülma ootama rahulikku nädalavahetust kui valmistan sellest koorest lutsusuppi. Siis sain idee valmistada lutsusupp bataadiga. Minu arust sobib bataat lutsusupi sisse väga hästi ja sellest tuleb supile head magusat maitset. Bataadi keetmisega peab olema ettevaatlik ja seda ei saa ülekeeta, sest siis see laguneb supi leeme sisse ära. Bataadi asemel vôib kasutada kartulit ja porgandit ja porrulaugu asemel tavalist mugulsibulat. Supid ja kalasupid on nii head ja nende söömise järgi tuleb kôhtu alati nii hea tasakaalukas tunne. P.S. Minul oli külmkappi jäänud viimasest toiduvalmistamise korrast üks üksik kartul ja panin ka selle supi sisse ja nii sai üksik kartul bataatist endale seltsilise.

3 l
Valmistus 40 minutit

Kalaleem:
1 l külma vett
700 g nülitud lutsu
1 mugulsibul
2 loorberilehte
kimp värsket tilli
meresoola
valge pipra terasid
veidi kuivatatud tüümiani vôi kimp värsket tüümiani

5 dl külma vett
umbes 500 g bataati
1 keskmise suurusega porrulauk

2 dl rôôska koort
1 sl nisujahu

valge pipra terasid
meresoola
2 loorberilehte
värsket tilli
tükk vôid

Kôigepealt keeda luts ja valmista kalaleem. Kalla külm vesi potti, tôsta pott keskmise kuumusega pliidile ja anna veel tôusta keema. Koori ja tükelda sibul. Loputa külma vee all luts ja lôika sellest suured tükid. Pane kôik kalaleeme koostisosad kuuma vette (ka lutsu pea) ja anna keeda kaane all keskmisel temperatuuril 15 minutit.

Koori, loputa ja tükelda bataatid. Eemalda porrulaugu pealmine kiht, loputa porrulauk külma vee all ära ja viiluta. Tôsta lusikaga suurde tassi nisujahu ja hakka tassi sisse kallama külma koort vähehaaval lusikaga ained pidevalt segades kuni saad paksu ühtlase nisujahu-kooresegu.

Siis kui luts on küpse, pane suur kurn suure kausi peale ja kalla luts koos kalaleemega kurna sisse. Tôsta keedetud luts suurele taldrikule jahtuma ja kalla kurnatud kalaleem potti tagasi. Lisää potti veel 5 dl külma vett ja tôsta pott pliidile tagasi. Siis kui leem on tôusnud uuesti keema, lisa bataat ja anna küpseda rahulikul temperatuuril môned minutid. Lisa porrulauk, pipar ja loorberilehed. Anna keeda rahulikult jälle paar-kolm minuutit.

Puhasta lutsu keedetud liha luudest ja siis kui bataat ja porrulauk on pehmed, lisa lutsuliha supi sisse. Kalla veel nisujahu-kooresegu pika nôrena supi sisse supi leent lusikaga ettevaatlikult segades. Anna supil haududa madalal temperatuuril kuni supi leem on muutunud paksemaks. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola.

Lisa supile tükk vôid ja kaunista hakitud tilliga. Serveeri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...