lauantai 20. elokuuta 2016

Kauramuropohjalla ja rahkatäytteellä omenapiiras – Kaerahelbemuretaigna pôhjal ja kohupiimatäidisega ôunakook


Kiitos taas kerran siskolleni, keneltä sain muovikassillisen kotipuutarhan omenia. Omenia oli kuitenkin niin paljon, että niitä ei pystynyt syömään pois ja että ne eivät mätänisi käsiin, leivoin osasta omenista omenapiiraan. Päätin leipoa omenapiiraan kauramuropohjalle ja laittaa vielä omenien lisäksi täytteeksi pehmeää rahkaa. Se ei ole mikä kevytpiiras, mutta se on todella hyvä piiras. Silloin kun piiraan täytteessä on käytetty vähän happamia omenia, silloin ei tarvitse rahkatäytteen joukkoon lisätä sitruunamehua, mutta silloin kun täytteessä käytetään makeita omenia, suosittelen lisätä vähän sitruunamehua, koska se nostaa piiraan makua. Siitä sokerimäärästä, mitä minä käytin piiraassa, tuli piirasta keskimakea. Ei muuta kuin suosittelen leipoa sitä omenapiirasta ja piirasta tulleet kalorit voi viikonlopun lenkillä aina karistaa pois. Minulla on kuntoiluviikonloppu tulossa.


12 palaa
Valmistus noin 1 tunti

Kauramuropohja:
4 dl kaurahiutaleita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
200 g voita
ripaus suolaa

pala voita

1 keskikokoinen kulho / noin 9 dl omenapaloja
½ dl sokeria
1 tl kanelijauhetta

Rahkatäyte:
250 g pehmeää maustamatonta rahkaa
2 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
loraus sitruunamehua silloin kun on makeita omenia täytteessä

Puhdista ja paloittele omenat ja laita omenapalat kulhoon. Sekoita pienessä kulhossa sokeri ja kaneli keskenään ja ripottele se omenapalojen päälle. Kääntele kanelisokeri omenapalojen joukkoon niin, että kanelisokeri kattaa omenapalat.

Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja ripaus suola keskenään. Lisää jääkaappikylmä voi kuutioina ja nypi taikinaa sormin, kunnes seos on murumaista. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle (irtopohjallinen, halkaisija 28 cm). Älä painaa taikinaa kovin tiukasti pohjalle, silloin kun se kattaa tasaisesti pohjan ja reunat, on hyvä. Jätä noin 2 dl kauramurotaikinaa pintakuorrutusta varten. Esipaista pohjaa 175 asteessa uunin keskitasolla 10 minuuttia.

Sekoita vispilällä toisessa kulhossa rahka, kananmunat, sokeri, vaniljasokeri ja tarvittaessa sitruunamehu keskenään tasaiseksi.

Nosta esipaistettu pohja uunista ulos. Kaada ja levitä rahkatäyte pohjalle sekä aseta omenapalat rahkatäytteen päälle. Lopuksi ripottele loput kauramurotaikinasta pinnalle. Paista vielä 30 minuuttia tai kunnes piirakan täyte on kypsä ja tiivis.

Anna jäähtyä ja irrota piirakan vuoan pohja. Tarjoile.

***


Suur tänu jälle kord minu ôele, kellelt sain kilekotitäie koduaia ôunu. Ôunu oli nii palju, et ei suutnud neid ära süüa ja sellepärast otsustasin osadest ôuntest küpsetada ôunakooki. Otsustasin küpsetada ôunakoogi kaerahelbetaigna pôhjal ja kohupiimatäidisega. See ei tulnud kuigi kerge kook, aga tuli hea kook välja. Siis kui koogi täidises kasutatakse hapukaid ôunu, siis ei pea kohupiimatäidise sisse lisama sidrunimahla, aga kui ôunad on magusad, siis on hea seda lisada, sest sidrunimahl tôstab koogi maitset. Selle suhkrumääraga, mida mina panin koogi sisse, tuli koogist keskmiselt magus. Ei muud kui soovitan küpsetada seda ôunakooki ja koogist saadud kalorid vôib terviserajal ära kulutada. Minul treeningunädalavahetus ees ootamas.


12 tükki
Valmistus umbes 1tund

Kaerahelbemuretaigen:
4 dl kaerahelbeid
1 ½ dl nisujahu
1 ½ dl suhkrut
200 g vôid
veidi soola

tükk vôid

1 keskmise suurusega kausitäis / umbes 9 dl tükeldatud ja puhastatud ôunu
½ dl suhkrut
1 tl kaneelijahu

Kohupiimatäidis:
250 g pehmet naturaalset kohupiima
2 kanamuna
½ dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
lonks sidrunimahla siis kui täidises kasutatakse magusaid ôunu

Puhasta ja tükelda ôunad ja pane ôunatükid kaussi. Sega väiksemas kausis omavahel läbi suhkur ja kaneelijahu ja raputa kaneelisuhkur ôunatükkide peale. Kääna ôunatükke nii palju, et kaneelisuhkur katab ôunatükid ühtlaselt ära.

Sega kausis kaerahelbed, nisujahu, suhkur ja veidi soola omavahel läbi. Lisa külmkapikülm vôi kuubikutena ja murenda see sôrmede vahel kuivainetesegu sisse kuni segu on ühtlaselt sômer. Määri koogivorm vôiga üle. Vajuta taigen vormipôhjale (eemaldatav põhi, läbimôôt 28 cm). Ära vajuta liiga kôvasti, piisab kui taigen katab ühtlaselt pôhja ja ääred. Jäta umbes 2 dl muretainast alles koogi pinnale raputamise jaoks. Esiküpseta pôhja 175 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel 10 minutit.

Sega teises kausis kohupiim, kanamunad, suhkur, vaniljesuhkur ja (sidrunimahl vajaduse korral) ühtlaseks massiks.

Tôsta esiküpsetatud taignapôhi ahjust välja. Kalla ja levita kohupiimatäidis pôhjale. Aseta ühtlane kiht ôunatükke kohupiimatäidise peale ja murusta veel lôpud kaerahelbemuretaignast pinnale. Küpseta kooki veel 30 minutit vôi nii kaua kuni see on küpse ja täidis tiivis.

Anna jahtuda ja eemalda koogivormi pôhi äärtest. Serveeri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...