lauantai 7. maaliskuuta 2015
Mehevä uuninieriä – Mahlane ahju nieriä
2-4 annosta
Valmistus 45 minuttia
1 kg kokonaista avattua nieriää ilman suomuja
1 iso keltasipuli
2 laakerinlehteä
1 ruukku tuoretta tilliä / tai 1 rkl kuivattua tilliä
iso nippu tuoreita timjamin oksia / tai ½ rkl kuivattua timjamia
muutama kokonaista mustapippuria
merisuolaa
1 iso kokonainen valkosipuli
loraus sitruunamehua
noin ½ dl oliiviöljyä
Laita kokonaiset mustapippurit ja merisuola mortteliin ja hienonna ne siellä. Kuori valkosipuli ja leikkaa paloiksi sekä laita mortteliin. Lisää yrtit ja hienonna kaikki aineet. Lisää sitruunamehu ja oliiviöljy sekä sekoita kaikki aineet keskenään.
Leikkaa nieriän paksuun selkälihaan molemmalle puolelle poikittain viillot sekä hiero yrtti-valkosipulisekoituksella kalan vatsaa ja molempia puolia sekä täytä sekoituksella viillot.
Kuori sipuli ja leikkaa siitä ohuet suikaleet. Laita suikaleet ja laakerinlehdet kalan vatsaonteloon sekä aseta kala isolle uunipelille leivinpaperin päälle.
Paista nieriää uunin keskitasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes kalan liha on pehmeä.
Tarjoile keitettyjen perunoiden kera, kaveriksi kerma- tai valkoviinikastike.
***
2-4 portsjonit
Valmistus 45 minutit
1 kg tervet avatud nieriät ilma soomusteta / vôib olla ka vikerforell
1 suur mugulsibul
2 loorberilehte
suur kimp värsket tilli / vôi 1 sl kuivatatud tilli
suur kimp värsket tüümiani / vôi ½ sl kuivatatud tüümiani
môned terad musta pipart
meresoola
1 suur hiina küüslauk
lonks sidrunimahla
umbes ½ dl oliiviôli
Pane pipraterad ja meresool uhmrisse ja peenesta need seal. Koori küüslauk ja lôika väikesteks tükkideks ning pane uhmrisse. Lisa ürdid ja peenesta kôik ained. Lisa sidrunimahl ja oliiviôli ning sega kôik ained omavahel läbi.
Lôika nieriä paksu seljaosa sisse pôigiti viilud ja määri ürdi-küüslaugusegu kala kôhuosale ja môlemale seljaosale ning täida viilud ürdi-küüslauguseguga.
Koori sibul ja lôika see ôhukesteks viiludeks. Täida kala kôht sibula ja loorberilehtedega ning pane kala suurele ahjuvormile küpsetuspaberi peale.
Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 175 kraadis 35 minutit vôi niikaua kuni kala liha on pehme.
Serveeri keedetud kartulite ja koore-vôi valgeveinikastemaga.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kust sa nieriät leidsid? Iialgi ma pole seda kala maistnud. Ma kalastan ise ja saan ainult talvel ahveni ja hauge, suvel forelle ka.
VastaaPoistaTäna soovin sinule ilusat naestepäev.
Meil oli nierät lähipoes müügil. Se on ôrna heleroosa lihaga väga maitsev kala. Minu lemmik.
PoistaHei pitkästä aikaa! Kokonaisena kypsennetty kala on niin hyvää ja näyttävää tarjottavaa. Ja kiva, kun kalan vatsaan ja viiltoihin voi kätkeä kaikenlaista: tuo keltasipuli ja yrit ovat minun makuuni. Tykkään myös valkosipulista, mutta meillä kokonainen iso valkosipuli olisi liikaa, nuoriso saattaisi valittaa ;)
VastaaPoistaIloista naistenpäivää!!!
Hei Omenaminttu! Paljon onnea uuden keittokirjan johdosta! Minä käytän ruoanvalmistuksessa kiinalaista valkosipulia just sen vuoksi, että se ei ole vahva ja se yksi kokonainen valkosipuli oli mielestäni sopiva kokonaiselle kalalle. Voi toki laittaa vähemmän.
PoistaAhaa, tarkoitat yksikyntistä valkosipulia. Se taitaakin olla miedompaa. Kokeilen ensi kerralla :)
PoistaJep, tarkoitan. Käytän melkein aina juuri sitä. En tykkää kun valkosipuli on liian voimakas, se polttaa suun.
PoistaAhti on suonut antejaan. Herkullista.
VastaaPoistaNaisellista Naisten päivää!
Onneksi on olemassa kalatiski..... Kaunistaa päivää!
Poista