sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Kesäkurpitsakakku – Suvekôrvitsakook


Minulla oli kipinä sisälläni ja päätin leipoa taas kerran porkkanakakun periaatteella, mutta tällä kertaa öljyllä ja kesäkurpitsa kakun. Viimeksi leivoin voilla punajuurikakun. Öljyllä leivottu kesäkurpitsakakku tuli todella hyvä, mehevä ja pehmeä. Suosittelen leipoa oliiviöljyllä, silloin ei jää kakun syömisen jälkeen epämiellyttävää öljyn jälkimakua suuhun. Alkuperäinen kurpitsakakun idea on peräisin Australiasta. Olen sitä kylässä syönyt ja ihastuin siihen. Kesäkurpitsa ja öljy tekevät kakusta mehevän ja tällä kertaa sekoitin tuorejuuston joukkoon kuohukermaa sekä kuorrutteesta tuli erittäin silkkinen ja sileä. Lähestyvän Ystävänpäivän kunniaksi koristelimme tyttäreni kanssa kakun mansikkamakuisilla marmeladisydämillä. Vein puolet kakusta työpaikan kahvipöytään ja sain kiitoksia siitä sekä minulta kysyttiin ohjetta. Se todistaa, miten hyvä tämä pehmeä ja mehevä kesäkurpitsakakku on.

Kakun koristelemisen aikana mietin, mitä me Ystävänpäivällä juhlimme? Ystävyyttä tai rakkautta?! Joka tapauksessa ihmiset haluavat sellaisen ystävän ja rakkaan, kenen kanssa on hyvä olla ja keneen voi luottaa. Ystävällä pitää olla rakas ihminen ja rakkaalla pitää olla toiselle osapuolelle myös paras ystävä. Ja kaikki alkaa siitä, että ensiksi rakastaa omaa itsenään sellaisena kuin ollaan, silloin pystytään kohtamaan ja rakastamaan myös toista ihmistä aidosti. Minä rakastan jo itseäni ja suuri kiitos siitä hyvästä kuuluu myös ruokablogilleni. Siitä on hyvä jatkaa. Hyvää Ystävänpäivää!

12 palaa
Valmistus 1 tunti + kakun jäähtymisen aika

Kakkupohja:
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl oliiviöljyä
½ keskikokoisesta kesäkurpitsasta / noin 2 dl kesäkurpitsaraastetta (hienoraaste)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
80 g mantelijauhetta
2 cl mantelilikööriä

Kuorrute:
300 g maustamatonta huoneenlämpöistä tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
3 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

paahdettuja manteleita
vaaleanpunaisia marmeladisydämiä
helmikoristekuvioita

Sekoita kakkupohjan kuivat aineet keskenään kulhossa. Vaahdota sokeri ja kananmunat keskenään kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon pitkänä nauhana öljy ja likööri. Sen jälkeen sekoita joukkoon kuivat aineet ja kesäkurpitsaraaste.

Levitä kakkuvuolle oliiviöljyä (halkaisija 26 cm, irtopohjallinen) ja kaada taikina vuokaan. Tasoita se sinne. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 30 minuuttia tai kunnes kakkupohja on kypsä. (Pistä puutikku kakkupohjaan ja vedä ulos. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin se on kypsä). Nosta kakku uunista ulos ja irrota puutikulla tai veitsellä kakkupohja vuoan reunosta sekä irrota pohja vuoan reunoista. Anna jäähtyä täysin.

Sekoita huoneenlämpöinen tuorejuusto, 2 dl tomusokeria ja vaniljasokeri keskenään kunnes se on sileä sekoitus. Vatkaa kuohukerma ja 1 dl tomusokeria vaahdoksi sekä kääntele se tuorejuuston joukkoon. Saat kiiltävän, pehmeän ja sileän kuorrutteen. Levitä kuorrutetta tasainen kerros kakun päälle sekä koristele paahdetuilla mantelilastuilla, marmeladisydämillä ja helmikoristekuvioilla.

***


Minul oli innustus sees ja otsustasin küpsetada jälle porgandikoogi pôhimôttel, aga seekord ôliga suvekôrvitsakoogi. Veidi aega tagasi küpsetasin punapeedikooki. Ôliga küpsetatud suvekôrvitsakook tuli välja väga hea, mahlane ja pehme. Soovitan küpsetada oliiviôliga, siis ei jää ebameeldivat ôli järgimaitset suhu. Suvekôrvitsakoogi idee on pärit Austraaliast. Olen seda kord külas söönud ja mulle meeldis see väga. Suvekôrvits ja ôli teevad koogist mahlase ja pehme ja seekord segasin glaruuri sisse vahukoort, tänu millele glasuur tuli läikiv, siidine ja väga sile. Läheneva Sôbrapäeva auks kaunistasime me koos tütrega koogi maasiakmaitseliste marmelaadisüdametega. Viisin pooled koogist töökoha kohvilauale ja sain palju kiitust koogi eest ning küsiti retsepti. See tôestab, kui hea see kook on.

Koogi kaunistamise ajal môtlesin, mida Sôbrapäeval tähistatakse? Sôprust vôi armastust?! Igal juhul inimesed tahavad sellist sôpra ja armastavat inimest endale, kellega on hea olla ja kelle peale vôib loota. Sôber peab olema armas inimene ja armas inimene peab olema teisele osapoolele parim sôber. Ja kôik algab sellest, et kôigepealt peab inimene armastama ennast sellisena nagu ta on, siis ta suudab kohata ja armastada ka teist inimest sellisena nagu see teine inimene on. Mina juba armastan ennast ja üks suur pôhjus selles on minu toidublogil. Siit on hea jätkata. Head Sôbrapäeva!

12 tükki
Valmistus 1 tund + tordi jahtumise aeg

Tordipôhi:
2 dl suhkrut
3 kanamuna
2 dl oliiviôli
½ keskmise suurusega suvekôrvitsast / umbes 2 dl riivitud suvekôrvitsat (peenriiv)
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
80 g mandlijahu
2 cl mandlilikööri

Glasuur:
300 g maitsestamata toasooja toorjuustu
2 dl vahustatavat rôôska koort
3 dl tuhksuhkrut
1 tl vaniljasuhkrut

röstitud mandlilaaste
roosasid maasikamaitselisi marmelaadisüdameid
helmedekoori

Sega koogipôhja kuivad ained kausis omavahel läbi. Vahusta suhkur ja munad kohevaks vahuks ja lisa pika nôrena oliiviôli ja mandliliköör. Seejärel sega sisse kuivad ained ning riivitud suvekôrvits.

Määri tordivorm ôliga (läbimôôt 26 cm, lahtikäiv tordivorm) ja kalla taigen vormi. Tasanda se lusikaga vormi. Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 30 minutit vôi nii kaua kuni kook on küpse. (Pista pikk puutikk tordi pôhja sisse ja tômba välja. Kui tikule ei jää tainast, siis see on küpse). Tôsta kook ahjust välja ja vajaduse korral aita puutikuga koogi ääred tordivormi äärtest lahti ja eemalda vormi pôhi vormi äärest. Anna koogil jahtuda.

Sega toasoe toorjuust, 2 dl tuhksuhkurut ja vaniljesuhkur omavahel siledaks. Vahusta rôôsk koor ja 1 dl tuhksuhkrut ning sega see toorjuustu sisse. Saad läikiva, koheva ja sileda glasuuri. Määri ühtlane kord glasuuri koogi peale ning kaunista röstitud madlilaastudega, marmelaadisüdametega ja helmedekooriga.

2 kommenttia:

  1. Head Sôbrapäeva!
    Sinu kook paistab välja nii hästi, vist ma usun, et maistab ka. Sinu toidublog on number üks. Meeldib mulle väga. Ma külastan siia sageli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tore, kui sulle minu toidublogi meeldib. Suur tänu komplimendi eest! Ka minule meeldib viimasel ajal oma toidublogi üha rohkem. Suvekôrvitsakook tuli nii hea, et varsti küpsetame uue koogi. See läks nagu niuhti.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...