perjantai 16. syyskuuta 2016

Lindströmin pihvit, uuniporkkanat ja -sipulit – Lindströmi pihvid, ahjuporgandid ja -sibulad


Taas kerran suuret kiitokset sukulaisille, koska sain viimeiseltä Viron matkalta mukaan uuden sadon maatilan kasvimaan juureksia. Päätin kahdesta punajuuresta valmistaa Lindströmin pihvejä ja tarjota niitä uuniporkkanoiden ja -sipulien kera. Tuli kaunis syksyinen ja värikäs annoslautanen. Lautasella on kaikki juurekset syksyn uutta satoa. Lisäksi tarjosin Lindströmin pihvejä perunamuusin ja ruskean kastikkeen kera, mutta laitan tähän postaukseen vain pihvien ja uunijuureksien reseptit. Se kokonaisuus on aika raskasta ja tuhtia kotiruokaa, mutta ei kannata syödä kerrallaan kovin suurta annosta ja aina seuraavalla päivällä voi mennä vaikkapa lenkille.

13 Lindströmin pihviä
Valmistusaika 45 minuuttia + punajuurien kypsymisen aika 1,5 tuntia

400 g naudanjauhelihaa
2 keskikokoista punajuurta
2 kananmunaa
noin 1 ½ dl korppujauhoja
5 valkosipulin kynttä
suolaa
jauhettua mustapippuria
ripaus kuivattua timjamia tai nippu tuoretta timjamia hienonnettuna
2 dl kuohukermaa

voita paistamiseen

Huuhtele punajuuret kylmässä vedessä. Nosta kapeapohjainen kattila levylle, kaada kylmä vettä kattilaan ja anna nousta kiehumaan. Laita punajuuret veteen. Vedellä pitää peittää punajuuret. Anna punajuurilla kypsyä (noin 1,5 tuntia) keskilämmöllä kannen alla kunnes punajuuret ovat kypsiä. Silloin kun veitsen terä menee kevyesti läpi punajuuren, silloin punajuuret ovat kypsiä. Kaada kuuma vesi kattilasta pois ja lisää hanasta kylmää vettä punajuurien päälle näin paljon, että ne ovat taas veden peitossa. Anna olla punajuurilla näin kauan kylmässä vedessä kunnes ne jäähtyvät kunnolla. Nosta punajuuret vedestä ja poista sormien välissä punajuurien irti oleva kuori. Huuhtele puhdistetut punajuuret kylmässä vedessä ja raasta ne isoon kulhoon.

Lisää isoon kulhoon jauheliha, korppujauho, suola, pippuri, ripaus timjamia, kuohukerma ja rikotut kananmunat. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja lisää kulhoon. Kääntele aineksista tasainen pihvitaikina ja anna taikinalla noin 30 minuuttia maustua jääkaapissa.

Muotoile pihvitaikinasta samankokoiset soikiot pihvit ja paistaa ne keskikuumalla paistinpannulla molemmin puolin voissa. Pihvit ovat kypsiä silloin kun ne ovat kauttaaltaan kiinteät.

Uuniporkkanat ja -sipulit

4 annosta
Valmistus 40 minuuttia

4 isoa porkkanaa
2 isoa keltasipulia
iso loraus oliiviöljyä
kuivattua tai tuoretta timjamia ja / tai rakuunaa
jauhettua mustapippuria
suolaa

Kuori, huuhtele ja paloittele porkkanat sekä laita isoon kulhoon. Kuori sipulit ja leikkaa ne aika reiluiksi lohkoiksi ja laita kulhoon. Valuta juureksien päälle iso loraus oliiviöljyä, ripottele kulhoon kuivattua timjamia ja / tai rakuunaa (tai hienonnettuja tuoreita yrttejä), suolaa ja jauhettua pippuria sekä kääntele aineita isolla keittiölusikalla kulhossa näin, että oliiviöljy ja mausteet kattavat tasaisesti juurekset.

Kaada ja tasoita juurekset isolle uuninpelille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä.

***


Jälle kord suured tänud sugulastele, kellelt sain oma viimaselt Eesti reisilt kaasa nende aiamaa värskeid juurvilju. Otsustasin kahest punapeedist valmistada Lindströmi pihve ja serveerida neid ahjuporgandite ja –sibulatega. Välja tuli ilus sügisene ja värviline taldrikutäis toitu. Taldrikul on kôik sügise värskeid juurvilju. Serveerisin Lindströmi pihve kartulipudru ja soome pruuni kastmega, aga seekord panen postitusse ainult pihvide ja ahjujuurviljade retsepti. See toit on üsna tugev kodune toit, aga ei pea ju sööma ühekorraga nii palju, nii et kôht valutab ja järgmisel päeval vôib minna terviserajale kaloreid kulutama.

13 Lindströmi pihvi
Valmistusaeg 45 minutit + punapeetide keemise aeg 1,5 tunti

400 g veisehakkliha
2 keskmise suurusega punapeeti
2 kanamuna
umbes 1 ½ dl riivsaia
5 küüslauguküünt
soola
jauhvatatud musta pipart
ripaus kuivatatud tüümiani vôi kimp hakitud värske tüümiani lehti
2 dl värsket koort

vôid praadimiseks

Loputa punapeedid külmas vees. Tôsta pott kuumale pliidile, kalla sisse külma vett ja anna veel tôusta keema. Pane punapeedid vette ja vett peab olema nii palju, et punapeedid on veega kaetud. Anna punapeetidel keeda (umbes 1,5 tunti) keskmisel temperatuuril kaane all kuni punapeedid on pehmed. Siis kui noa tera läbib kergelt punapeedi, siis need on valmis. Kalla kuum vesi pealt ära ja lisa kraanist külma vett potti. Vett peab jälle olema nii palju, et punapeedid on veega kaetud. Anna punapeetidel maha jahtuda ja eemalda sôrmedele vahel lahtiolev koor. Loputa punapeedid ja riivi need suurde kaussi.

Lisa kaussi hakkliha, riivsai, sool, pipar, tüümian, rôôsk koor ja kanamunad. Koori ja haki küüslaugu küüned ja lisa kaussi. Sega ainetest ühtlane taigen ja anna selle maitsestuda külmkapis 30 minutit.

Tee pihvitaignast samasuured ovaalsed pihvid ja paista neid keskmisel temperatuuril praepannil môlemalt poolt vôi sees. Pihvid on küpsed siis, kui need on seest tihedad (ei pehmed vetruvad).

Ahjuporgandid ja -sibulad

4 portsjonit
Valmistus 40 minutit

4 suurt porgandit
2 suurt mugulsibulat
suur lonks oliiviôli
kuivatatud vôi värsket tüümiani ja / vôi estragoni
jahvatatud musta pipart
soola

Koori, loputa ja tükelda porgandid ning pane suurde kaussi. Koori sibulad ja lôika need üsna suurteks sektoriteks ja pane kaussi. Nôruta juurviljade peale suur lonks oliiviôli, raputa pinnalle kuivatatud tüümiani ja / vôi estragonia (vôi hakitud värskeid ürte), soola ja jahvatatud pipart ning sega aineid lusikaga kausis nii, et oliiviôli ja maitseained katavad ühtlaselt juurviljad.

Kalla ja tasanda juurviljad suurele ahjuplaadile küpsetuspaberi peale. Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis umbes 30 minutit vôi niikaua kuni need on pehmed.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...