sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Välimerellinen laventelikakku – Vahemereline lavendlikook


Kerran jo ajat sitten ostin Espoon Ison Omenan Tigerista paketin ranskalaisia kuivattuja laventelin kukkia. Suomessa on kevättä ilmassa ja eilen oli Espoossa upea aurinkoinen päivä. Päätin leipoa laventelikakkua. Keksin reseptin Välimerellinen laventelikakku ihan omasta kauniista päästääni. Lopputulos on päätä huimaava intensiivinen elämys kaikille aisteille. Laventelilla on niin ihana aromaattinen tuoksu. Heti kun avasin laventelipussin, levisi miellyttävä laventelituoksu koko asuntoon ja kakun paistamisen aikana tuli uunista sen lisäksi vielä makeita leipomisen tuoksuja. Koko tämä leivontaprosessi ja kakusta nauttiminen on yksi suuri upea aromiterapia. Tietenkin tämä kakku on aika makea, koska se sisältää runsaasti appelsiinimarmeladia, sokeria, hunajaa, mutta keskieurooppalaiset leivonnaiset ovat makeita. Ei hätää, koska sitä kakkua syö vain palan ja kaksi kerrallaan, koska sillä on niin intensiivinen maku, mikä pysyy vielä kauan syömisen jälkeen suussa. Kakun leipominen on yksinkertaisemmasta yksinkertaisempi. Siinä ei ole muuta kuin aineiden yhdistämistä keskenään. Suosittelen sitä kakkua jos tykkäät laventelista ja Välimerellisistä mauista! Suosittelen nauttia kakku miedon maitokahvin kera, koska silloin intensiiviset kakun maut ja tuoksut pääsevät paremmin esille. Ja muuten, vaikka se on kuivakakku, appelsiinihillon ansiosta tuli se kuitenkin mehevä. Kauniita Provencen laventelipeltoja voit ihastella tästä.

12 palaa
Valmistus noin 40 minuuttia + kakun jäähtymisen aika

Taikina:
175 g voita
3 isoa rkl appelsiinihilloa
3 kananmunaa
½ dl juoksevaa hunajaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivontajauhetta
1 rkl kuivattuja laventelikukkia
noin ½ dl mantelilastuja

ripaus mantelilastuja

Kuorrute:
1 ½ dl tomusokeria
¾ dl kylmää vettä
ripaus kuivattuja laventelikukkia


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Aseta leivontapaperiarkki irtopohjallisen kakkuvuoan pohjalle (halkaisija 28 cm).

Sulata voi pienessä kulhossa mikroaaltouunissa ja anna jäähtyä. Kaada jäähtynyt voi isompaan kulhoon ja sekoita joukkoon appelsiinihillo, kananmunat, sokeri, vaniljasokeri ja hunaja.

Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauho, leivontajauho, laventelikukat ja mantelilastut. Kaada seos toiseen kulhoon ja yhdistä aineet. Kaada taikina kakkuvuokaan leivontapaperin päälle ja tasoita taikina vuoassa. Ripottele pinnalle mantelilastuja.

Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Voit tikulla kokeilla, onko se kypsä ja jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin on kakku kypsä. Nosta kakku uunista ulos ja anna jäähtyä.

Yhdistä isossa mukissa tomusokeri ja tilkka kylmää vettä keskenään. Seos pitää olla kuin juokseva hunaja. Sekoita joukkoon ripaus kuvattuja laventelikukkia ja kaada tasainen kerros tomusokeriseosta jäähtynyt kakun pinnalle. Anna sokerikuorrutteella kovettua ja irrota kakun pohja sekä poista leivontapaperi ja aseta kakku varovasti kakkutelineelle. Tarjoile miedon maitokahvin kera.

***


Ükskord kaua aega tagasi ostsin Espoo Iso Omena kaubanduskeskuse Tigerist paki prantsuse kuivatatud lavendliôisi. Soomes on kevad ôhus ja eile paistis Espoos kogu päeva päike. Otsustasin küpsetada lavendlikooki. Môtlasin retsepti Vahemereline lavendlikook täiesti omast peast välja. Lôpptulemus on pead huimav intensiivne elamus kôikidele astingutele. Lavendlil on nii imetore aromaatne lôhn. Kohe kui ma pakendi avasin, levis kogu elamisse meeldiv lavendilôhn ja siis kui kook oli ahjus küpsemas lisandusid lavendilôhnale veel magusad küpsetamise lôhnad. Kogu see küpsetamise protsess ja koogi söömine oli üks suur imetore aroomiteraapia. Muidugi on see kook magus, sest see sisaldab palju suhkrut, mett ja apelsiinimoosi (kirjutan siia moosi!, sest moos sisaldab apelsiinitükke ja -koort, aga marmelaad on rohkem zelee taoline. Sellisele järeldusele jôudsin kui vôrdlesin apelsiinimarlemaade ja –moose omavahel marketis). Aga Kesk-Euroopas ongi kondiitritooted magusad. Pealegi, seda kooki ei söö korraga üle ühe vôi kahe tüki, sest see on niin intensiivne makuelamus ja koogi maitse säilib veel kaua söömise järgi suus. Selle koogi küpsetamine on lihtsamast lihtsam. Siin ei ole muud kui peab koogi ained omavahel ühendama. Soovitan seda kooki kui sulle meeldivad Vahemerelised maitsed ja lôhnad. Soovitan nautida kooki mitte eriti kange piimakohviga, sest siis pääsevad koogi aroomid ja maitsed täie ôigusega esile. Ja kuigi see on kuivkook, siis sellegipoolest apelsiinimoos teeb koogi mahlasemaks. Kauneid Provence'i lavendlipôlde vôid vaadata siit.


12 tükki
Valmistus umbes 40 minutit + koogi jahtumise aeg

Taigen:
175 g vôid
3 suurt sl apelsinimoosi
3 kanamuna
½ dl jooksvat mett
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl kuivatatud lavendliôisi
umbes ½ dl mandlilaaste

pinnalle veidi mandlilaaste

Dekoor:
1 ½ dl tuhksuhkrut
¾ dl külma vett
veidi kuivatatud lavendliôisi


Pane ahi soojenema 200 kraadini. Pane küpsetuspaberitükk eemaldatava pôhjaga tordivormi pôhjale (lämimôôt 28 cm).

Sulata vôi väikses kausis makroahjus ja anna jahtuda. Kalla jahtunud vôi suuremasse kaussi ja sega hulka apelsinimoos, kanamunad, suhkur, vaniljesuhkur ja mesi.

Ühenda omavahel teises kausis nisujahu, küpsetuspulber, lavendliôied ja mandlilaastud. Kalla segu teise kaussi ja ühenda ained. Kalla taigen tordivormi küpsetuspaberi peale ja tasanda taigen vormis. Raputa pinnale mandlilaaste.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel umbes 15-20 minutit vôi nii kaua kuni kook on küpse. Vôid tikuga proovida, kas kook on küpse kui torkad puutiku kooki ja kui sinna ei jää tainast, siis see on valmis. Anna koogil jahtuda.

Ühenda suures tassis tuhksuhkur ja tilk külma vett omavahel läbi. Segu peab olema kui jooksev mesi. Sega sisse lavendliôied ja kalla dekoor ühtlase kihina koogi pinnale. Anna dekooril kôvetuda ja eemalda vormi pôhi ja küpsetuspaber ning tôsta kook ettevaatlikult koogialusele. Serveeri pehmemaitselise piimakohviga.

lauantai 4. maaliskuuta 2017

Kokonainen uunibroileri ja uunivihannekset – Ahjubroiler ja ahjujuurviljad


Huomasin meidän lähikaupassa Laitilan tilan kauniita värikkäitä porkkanapaketteja, missä oli sisällä keltaisia, violetteja ja oransseja porkkanoita. Värikkäät porkkanat inspiroivat minua ja näin päätin viime viikonloppuna valmistaa ison uunipellillisen juureksia kokonaisen broilerin kera. Sellaista ruokaa voi maustaa monella tavalla, mutta minä päätin olla maustamisen kanssa tällä kertaa maltillinen sen vuoksi, että vihannesten oma aito maku pääsisi hyvin oikeuksiin. Nykyaikana maustetaan lihoja maltillisesti, että lihan oma maku pääsee oikeuksiin ja miksei samalla periaatteella voi maustaa vihanneksia. Maustoin oikein, koska kotimaiset punajuuret olivat makeita ja lautasella erottui ja tuli esille jokaisen vihanneksen oma ihana maku. Koska punajuurista ja violeteista porkkanoista tulee väriä, päätin olla kääntelemättä vihanneksia pellillä, ettei violetti väri värjää kaikkia vihanneksia pellillä. Silloin kun mennään valmistamaan sellaista isoa ruokakokonaisuutta, pitää vihannespaloilla olla aika isokokoisia, että vihannekset ja kokonainen broileri kypsyvät tasaisesti. Minun metodilla valmistettu broileri tuli mehevä. Valmistin vihannesten ja broilerin kera syömiseksi ihan tavallisen yrttiliemipohjaisen kermakastikkeen, mutta sitä reseptiä en laita tähän. Tämän kokonaisuuden kanssa sopii hyvin valkoinen kerma- tai voikastike, valkoviini- ja ruohosipulikastike. Tämä ateriakokonaisuus on terveellistä ja täyttävää viikonlopunruokaa.

Noin 6 annosta
Valmistus 2,5 tuntia

oliiviöljyä

Uunibroileri:
1300 g uunibroileria
nokare voita
jauhettua suolaa
jauhettua mustaa pippuria
1 keskikokoinen keltasipuli
3 valkosipulin kynttä
iso nippu tuoretta timjamia
½ tl merisuola

Uunivihannekset:
2 isoa oranssia porkkanaa
2 isoa keltaista porkkanaa
2 isoa violettia porkkanaa
4 keskikokoista keltasipulia
8 valkosipulin kynttä
8 keskikokoista yleisperunaa
2 keskikokoista fenkolia
3 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria
nippu tuoretta timjamia
jauhettua suolaa

nippu lehtipersiljaa


Levitä ison uunipellin pohjalle ja reunoille oliiviöljyä.

Ota broileri puoli tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Huuhtele broileri kylmän veden alla ja purista broilerista ylimääräinen vesi ulos ja kuivaa vielä talouspaperilla broilerin pinta (painaa talouspaperin arkki broilerin pinnalle ja ylimääräinen vesi imeytyy paperiin). Nypi pihdeillä mahdolliset sulkien tyngät broilerin nahkasta pois. (Minulla oli hyvin puhdistettu broileri). Levitä broilerin nahalle kauttaaltaan voita. Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet ja laita ne ison timjaminipun kanssa broilerin vatsaonteloon. Laita vatsaonteloon myös ½ tl merisolaa. Kiinnittää broilerin nahkalla vatsaontelo ja jalat. Laita kaksi cocktailtikkua veteen ja kiinnittää märillä tikuilla broilerin siivet rintakehään. Aseta broileri uunipellin keskiosaan. Aseta pellin pohjalle kokonaiset pippurit ja laakerinlehdet.

Kuori, huuhtelee ja leikkaa isoiksi paloiksi porkkanat ja perunat. Kuori ja puolita sipulit. Kuori ja litistä veitsen leveällä puolella valkosipulin kynnet. Leikkaa fenkolista pitkittäin neljää lohkoa. Aseta kaikki vihannekset uunipelille broilerin ympärille. Valuta pinnalle oliiviöljyä ja mausta suolalla. Aseta isot niput timjamia vihannesten päälle. Peitä uunipelti foliolla ja jätä broilerin kohdalle folion alle ilmatilaa.


Paista uunin keskitasolla 175- asteessa 1 tunti. Nosta uunipelti ulos ja poista folio. Laita uunipelti takaisin uunin keskitasolle sekä paista vielä 45 minuuttia. Viimeinen varttitunti lisää lämpö 225-asteeseen ja kypsennä näin kauan kunnes broilerin ja vihannesten pinnalle on tullut kaunista kultaista väriä ja broilerin liha on pehmeä. Voit paistamisen loppuvaiheessa levittää voita broilerin pinnalle. Poista timjamin varret ja cocktailtikut, hienonna lehtipersiljaa ja ripottelee uunivihannesten pinnalle. Tarjoile kastikkeen kera. (Kastike valmista uuniruoan valmistumisen loppupuolella).

***


Märksin meie lähipoe juurviljaosakonnas Lailila talu porgandipakendeid, mis sisaldavad ornaze, kollaseid ja violetseid porgandeid. Värvilistest porganditest inspireerituna otsustasin eelmisel nädalavahetusel valmistada suure ahjuvormitäie ahjujuurvilju terve broileriga. Sellist toitu vôib maitsestada mitmel viisil, aga mina otsustasin maitsestada toidu maltiliselt, et juurviljade oma ehtne maitse tuleks hästi esile. Samal pôhimôttel maitsestatakse ka liha, et liha oma maitse pääseks esile ja minu arust nii vôib maitsestada ka juurvilju. Ja maitsestasingi ôieti enda jaoks, sest punapeedid olid head magusad ja kôikide juurviljade maitse eraldus ja tuli taldrikul hästi esile. Punapeedist ja violetsest porgandist tuleb värvi välja ja sellepärast ma ei pööranud juurvilju ahjuvormis küpsetamise ajal, sest muidu see värv levib ahjuvormis kôikidele juurviljadele. Siis kui valmistatakse sellist suurt toidutervikut peab arvestama, et ka juurviljad ahjuvormis oleksid suurtes tükkides. Nii need küpsevad terve broileriga ühtlaselt pehmeks. Minu meetodi järgi tuli broileri liha hea pehme ja mahlane välja. Valmistasin juurviljadega ja broileriga söömiseks täiesti tavalise ürdipôhjaga koorekastme, aga seda retsepti ma ei pane blogisse. Selle toiduga sobivad nii koore- kui vôikaste, valge veini kaste ja murulaugukaste. See toit on hea, täitev ja tervislik nädalavahetuse toit.


Umbes 6 portsjonit
Valmistus 2,5 tunti

oliiviôli

Ahjubroiler:
1300 g tervet broilerit
tükk vôid
jahvatatud soola
jahvatatud musta pipart
1 keskmise suurusega mugulsibul
3 küüslaugu küünt
suur kimp värsket tüümiani
½ tl meresoola

Ahjujuurviljad:
2 suurt oranssi porgandit
2 suurt kollast porgandit
2 suurt violetti porgandit
4 keskmise suurusega mugulsibulat
8 küüslaugu küünt
8 keskmise suurusega kartulit
2 keskmise suurusega apteegitilli
3 loorberilehte
10 terapipart
kimp värsket tüümiani
jahvatatud soola

kimp lehtpeterselli

Määri suure ahjuvormi pôhjale ja äärtele oliiviôli.

Vôta broiler pool tundi enne valmistamist toasooja. Loputa broiler külma vee all ära ja purista üleliigne vesi broilerist kätega välja ja kuivata nahk majapidamispaberiga. Vajuta majapidamispaberi tükid naha pinnalle ja vesi imbub paberisse. Nüpi pihtidega vôimalikud sulgede tüngad broileri nahast välja. (Minul oli hästi puhastatud broiler). Määri pehme vôi broileri nahale. Koori sibul ja küüslauguküüned ja pane need suure tüümianikimbuga broileri kôhuôônde. Lisa veel ½ tl meresoola. Kinnita broileri kôhuosa ja jalad nahaga. Tee kaks kokteiltikku märjaks ja pista broileri tiivad tikkudega broileri rinda kinni. Aseta broiler ahjuvormi keskele. Jahvata pinnale pipart ja meresoola. Aseta ahjuvormi pôhjale loorberilehed ja terapiprad.

Koori, loputa külma vee all ära ja lôika suurteks tükkideks porgandid ja kartulid. Koori ja poolita sibulad. Koori ja vajuta noa laia poole all küüslaugu küüned laiaks. Lôika apteegitillid neljaks sektoriks. Aseta kôik juurviljad ahjuvormi broileri ümber. Nôruta pinnale oliiviôli ja maitsesta soolaga. Aseta suured kimbud värsket tüümiani juurviljade peale. Kata ahjuvorm fooliumiga, aga jäta broileri peale ôhuruumi.


Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 175 kraadis 1 tund. Tôsta vorm ahjust välja, eemalda foolium ja pane vorm tagasi ahju ning küpseta veel 45 minutit. Viimaste 15 minuti ajal lisa ahju temperatuuri 225 kraadini ja küpseta nii kaua kuni broileri ja juurviljade pinnale on tulnud kuldset värvi ja broileri liha on pehme. Vôid küpsetamise ajal määrida broileri pinnale veel vôid. Tôsta ahjuvorm ahjust välja, eemalda tüümiani varred ja kokteiltikud, haki peterselli ja raputa seda juurviljade peale. Serveeri kastega. (Kastme peab valmistada ahjutoidu valmimise lôppjärgus).

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...