lauantai 20. elokuuta 2016

Kauramuropohjalla ja rahkatäytteellä omenapiiras – Kaerahelbemuretaigna pôhjal ja kohupiimatäidisega ôunakook


Kiitos taas kerran siskolleni, keneltä sain muovikassillisen kotipuutarhan omenia. Omenia oli kuitenkin niin paljon, että niitä ei pystynyt syömään pois ja että ne eivät mätänisi käsiin, leivoin osasta omenista omenapiiraan. Päätin leipoa omenapiiraan kauramuropohjalle ja laittaa vielä omenien lisäksi täytteeksi pehmeää rahkaa. Se ei ole mikä kevytpiiras, mutta se on todella hyvä piiras. Silloin kun piiraan täytteessä on käytetty vähän happamia omenia, silloin ei tarvitse rahkatäytteen joukkoon lisätä sitruunamehua, mutta silloin kun täytteessä käytetään makeita omenia, suosittelen lisätä vähän sitruunamehua, koska se nostaa piiraan makua. Siitä sokerimäärästä, mitä minä käytin piiraassa, tuli piirasta keskimakea. Ei muuta kuin suosittelen leipoa sitä omenapiirasta ja piirasta tulleet kalorit voi viikonlopun lenkillä aina karistaa pois. Minulla on kuntoiluviikonloppu tulossa.


12 palaa
Valmistus noin 1 tunti

Kauramuropohja:
4 dl kaurahiutaleita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
200 g voita
ripaus suolaa

pala voita

1 keskikokoinen kulho / noin 9 dl omenapaloja
½ dl sokeria
1 tl kanelijauhetta

Rahkatäyte:
250 g pehmeää maustamatonta rahkaa
2 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
loraus sitruunamehua silloin kun on makeita omenia täytteessä

Puhdista ja paloittele omenat ja laita omenapalat kulhoon. Sekoita pienessä kulhossa sokeri ja kaneli keskenään ja ripottele se omenapalojen päälle. Kääntele kanelisokeri omenapalojen joukkoon niin, että kanelisokeri kattaa omenapalat.

Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja ripaus suola keskenään. Lisää jääkaappikylmä voi kuutioina ja nypi taikinaa sormin, kunnes seos on murumaista. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle (irtopohjallinen, halkaisija 28 cm). Älä painaa taikinaa kovin tiukasti pohjalle, silloin kun se kattaa tasaisesti pohjan ja reunat, on hyvä. Jätä noin 2 dl kauramurotaikinaa pintakuorrutusta varten. Esipaista pohjaa 175 asteessa uunin keskitasolla 10 minuuttia.

Sekoita vispilällä toisessa kulhossa rahka, kananmunat, sokeri, vaniljasokeri ja tarvittaessa sitruunamehu keskenään tasaiseksi.

Nosta esipaistettu pohja uunista ulos. Kaada ja levitä rahkatäyte pohjalle sekä aseta omenapalat rahkatäytteen päälle. Lopuksi ripottele loput kauramurotaikinasta pinnalle. Paista vielä 30 minuuttia tai kunnes piirakan täyte on kypsä ja tiivis.

Anna jäähtyä ja irrota piirakan vuoan pohja. Tarjoile.

***


Suur tänu jälle kord minu ôele, kellelt sain kilekotitäie koduaia ôunu. Ôunu oli nii palju, et ei suutnud neid ära süüa ja sellepärast otsustasin osadest ôuntest küpsetada ôunakooki. Otsustasin küpsetada ôunakoogi kaerahelbetaigna pôhjal ja kohupiimatäidisega. See ei tulnud kuigi kerge kook, aga tuli hea kook välja. Siis kui koogi täidises kasutatakse hapukaid ôunu, siis ei pea kohupiimatäidise sisse lisama sidrunimahla, aga kui ôunad on magusad, siis on hea seda lisada, sest sidrunimahl tôstab koogi maitset. Selle suhkrumääraga, mida mina panin koogi sisse, tuli koogist keskmiselt magus. Ei muud kui soovitan küpsetada seda ôunakooki ja koogist saadud kalorid vôib terviserajal ära kulutada. Minul treeningunädalavahetus ees ootamas.


12 tükki
Valmistus umbes 1tund

Kaerahelbemuretaigen:
4 dl kaerahelbeid
1 ½ dl nisujahu
1 ½ dl suhkrut
200 g vôid
veidi soola

tükk vôid

1 keskmise suurusega kausitäis / umbes 9 dl tükeldatud ja puhastatud ôunu
½ dl suhkrut
1 tl kaneelijahu

Kohupiimatäidis:
250 g pehmet naturaalset kohupiima
2 kanamuna
½ dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
lonks sidrunimahla siis kui täidises kasutatakse magusaid ôunu

Puhasta ja tükelda ôunad ja pane ôunatükid kaussi. Sega väiksemas kausis omavahel läbi suhkur ja kaneelijahu ja raputa kaneelisuhkur ôunatükkide peale. Kääna ôunatükke nii palju, et kaneelisuhkur katab ôunatükid ühtlaselt ära.

Sega kausis kaerahelbed, nisujahu, suhkur ja veidi soola omavahel läbi. Lisa külmkapikülm vôi kuubikutena ja murenda see sôrmede vahel kuivainetesegu sisse kuni segu on ühtlaselt sômer. Määri koogivorm vôiga üle. Vajuta taigen vormipôhjale (eemaldatav põhi, läbimôôt 28 cm). Ära vajuta liiga kôvasti, piisab kui taigen katab ühtlaselt pôhja ja ääred. Jäta umbes 2 dl muretainast alles koogi pinnale raputamise jaoks. Esiküpseta pôhja 175 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel 10 minutit.

Sega teises kausis kohupiim, kanamunad, suhkur, vaniljesuhkur ja (sidrunimahl vajaduse korral) ühtlaseks massiks.

Tôsta esiküpsetatud taignapôhi ahjust välja. Kalla ja levita kohupiimatäidis pôhjale. Aseta ühtlane kiht ôunatükke kohupiimatäidise peale ja murusta veel lôpud kaerahelbemuretaignast pinnale. Küpseta kooki veel 30 minutit vôi nii kaua kuni see on küpse ja täidis tiivis.

Anna jahtuda ja eemalda koogivormi pôhi äärtest. Serveeri.

maanantai 15. elokuuta 2016

Kermainen kesäkurpitsasosekeitto - Koorene suvekôrvitsa püreesupp


Kiitos siskolleni, sain häneltä valtavan ison hänen omalla kasvimaalla kasvatetun kesäkurpitsan, ja päätin valmistaa puolesta kurpitsasta sosekeittoa. Miksi taas sosekeitto? Ekaksi, tykkään hyvistä sosekeitoista ja tokaksi, ne silittävät vatsaa sisältäpäin. Keitto tuli ruhtinaallisen ylellinen, pehmeä, kermainen ja maukas. Kermaista kesäkurpitsasosekeittoa voi syödä paistetun pekonin, savukinkun tai raejuuston kera. Suosittelen!

3 annosta
Valmistus 30 minuuttia

½ dl oliiviöljyä
1 kilo kesäkurpitsaa
2 salottisipulia
1 luomu kana- tai vihannesliemikuutio, mistä tulee 1 iso mukillinen lientä
jauhettua mustapippuria
2 dl kuohukermaa
140 g pekonia tai 200 g raejuustoa
nippu lehtipersiljaa
nippu ruohosipulia
oliiviöljyä

Huuhtele kesäkurpitsa kylmän veden alla ja kuutio se. Kuori ja paloittele salottisipulit. Nosta kattila kuumalle hellan levylle ja kaada pohjalle oliiviöljyä. Lisää kuuman öljyn joukkoon kesäkurpitsakuutiot ja sipulin palat. Kypsennä kannen alla kunnes kesäkurpitsa on muuttunut läpikuultavaksi. Kääntele vihanneksia kypsennyksen aikana.

Kaada isoon mukiin kuuma vettä ja sekoita 1 kanaliemikuutio veteen. Kaada kanaliemi kattilan. Nestettä pitää olla sen verran, että kesäkurpitsa on melkein liemen peitossa. Lisää ripaus jauhettua mustapippuria. Anna hautua keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia kunnes sipuli ja kesäkurpitsa ovat kypsiä. Nosta kattila sivuun ja valmista varovasti sauvasekoittimella tasainen kesäkurpitsasose. Nosta kattila levylle takaisin, kaada kattilaan ja sekoita joukkoon kuohukerma. Anna keskilämmöllä poreilla noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa pippuria ja suolaa.

Keiton valmistamisen aikana paloittele ja paista pannulla pekoni. Hienonna yrtit.

Tarjoile kesäkurpitsasosekeittoa paistetun pekonin, yrttien sekä tuoreen sämpylän kera. Valuta keiton pinnalle vielä oliiviöljyä.

***


Suur tänu minu ôele, sest ma sain temalt tema oma aiamaal kasvatatud valtavalt suure suvekôrvitsa ja otsustasin poolest suvekôrvitsast valmistada püreesupi. Miks jälle püreesuppi? Esiteks, mulle meeldivad püreesupid ja teiseks, see on toit, miis silitab kôhtu seestpoolt. Püreesupp tuli välja kuninglikult hea, pehme, koorene ja maitsev. Koorest suvekôrvitsasuppi vôib süüa praetud toorpeekoni, suitsusingi vôi kodujuustuga. Soovitan!

3 portsjonit
Valmistus 30 minutit

½ dl oliiviôli
1 kilo suvekôrvitsat
2 shalottisibulat
1 mahetoodetud kana- vôi juurviljaleeme kuubik, millest tuleb 1 suur tassitäis leent
jahvatatud musta pipart
2 dl rôôska koort
140 g toorpeekonit vôi 200 g kodujuustu
kimp lehtpeterselli
kimp murulauku
oliiviôli

Loputa suvekôrvits külma vee all ära ja lôika see kuubikuteks. Koori ja tükelda sibulad. Tôsta pott kuumale pliidile ja kalla potti oliiviôli. Lisa kuuma oliiviôli hulka suvekôrvitsa- ja sibulatükid. Küpseta keskmisel temperatuuril kaane all kuni suvekôrvits on muutunud läbipaistvaks. Pööra juurvilju küpsemise ajal.

Kalla suurde tassi kuuma vett ja sega kanaleemekuubik vee sisse. Kalla kanaleem potti juurvilja peale. Leent peab olema nii palju, et juurviljad on peaaegu leemega kaetud. Lisa jahvatatud pipart. Anna haududa kaane all 10 minutit vôi niikaua kuni juurviljad on pehmed. Tôsta pott kôrvale ja valmista ettevaatlikult saumikseriga tasane püree. Tôsta pott tagasi pliidile, lisa ja sega supi sisse koor ning anna haududa kaane all umbes 5 minutit.

Supi valmistamise ajal tükelda ja prae pannil toorpeekon. Haki ürdid.

Serveeri suvekôrvitsasuppi praetud peekoni, ürtide ja värske kukliga. Nôruta supi pinnale veel oliiviôli.

maanantai 1. elokuuta 2016

Kirkas seiti-fenkolikeitto - Kirka leemega saida-apteegitillisupp


Kävin eilen kahden tunnin kävelylenkillä pitkin Espoon Rantaraittia ja olisin kävellyt vielä kauemmin, mutta ukkoskuuro tuli päälle. Koska minulla oli kuntoiluviikonloppu, valmistin helppoa, nopeasti valmistuvaa ja kevyttä seiti-fenkolikeittoa. Fenkoli sopii kalan kanssa hyvin ja suosittelen sitä pikkaisen pannulla oliiviöljyssä kypsentää ennen keittoon laittamista, koska silloin tulee keitolle pehmeämpi maku. Tuli perushyvä kalakeitto ja toki jos on kokonaista avattua kalaa ja fileoidaan se itse, silloin kalan päästä ja selkäruodosta voi valmistaa hyvän kalakeittopohjan, mutta minä halusin tällä kertaa nopeaa tulosta.

2 l
Valmistus 30 minuuttia

1 l kylmää vettä
2 keskikokoista porkkanaa
4 perunaa
1 keskikokoinen fenkoli
1 pieni sipuli
400 g pakastettuja seitifileitä
oliiviöljyä
7 kokonaista pippuria
2 laakerinlehteä
1 luomukasviskuutio
nippu lehtipersiljaa
nokare voita

Sulata pakasteseiti pakkauksen ohjeen mukaan, leikkaa fileet paloiksi ja nosta lautaselle. Kuori ja paloittele porkkanat, perunat ja sipuli. Nosta kaikki juurekset eri lautasille. Leikkaa fenkolilta vihreät oksat pois, suikaloi fenkoli ja kypsennä yhdessä sipulin kanssa muutamaa minuuttia öljyssä kuumalla paistinpannulla.

Kaada vesi kattilaan, nosta kattila kuumalle levylle ja silloin kun vesi on noussut kiehumaan, laita kattilaan ensiksi porkkanapalat ja anna kypsyä pari minuuttia. Lisää fenkoli, sipuli, peruna, laakerinlehdet, pippuri ja kasvisliemikuutio. Anna keitolla kypsyä kannen alla keskilämmöllä kunnes vihannekset ovat kypsiä. Lisää seitipalat ja anna kypsyä lisää kunnes kala on valkoinen ja kypsä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää voinokare ja hienonnettu lehtipersilja ja fenkolin vihreät oksat.

***

Jalutasin eile piki Espoo randa kulgeval terviserajal ja oleksin veelgi kauem kôndinud, aga äiksepilv tuli peale. Kuna minul oli treeningnädalavahetus, siis valmistasin lihtsat, kiiresti valmistuvat ja kerget saida-apteegitillisuppi. Apteegitill sobib kalaga hästi kokku, aga ma soovitan seda enne suppi panemist kuumal pannil ôlis veidi küpsetada, sest siis tuleb supile pehmem maitse. Tuli selline hea kalasupp ja muidugi siis kui on terve kala ja fileerid selle kodus, siis saab kala peast ja selgroost teha kalasupipôhja.

2 l
Valmistus 30 minutit

1 l külma vett
2 keskmise suurusega porgandit
4 kartulit
1 keskmise suurusega apteegitill
1 väike sibul
400 g sügavkülmutatud saida fileesid
oliiviôli
7 musta pipra tera
2 loorberilehte
1 mahetoodetud juurviljaleeme kuubik
kimp lehtpeterselli
tükk vôid

Sulata sügavkülmutatud saida pakendi juhendi järgi, lôika tükkideks ja pane taldrikule. Koori ja tükelda porgandid, kartulid ja sibul. Tôsta kôik juurviljad taldrikule. Lôika apteegitillilt rohelised oksad ära ja lôika apteegitill ôhukesteks sektoriteks ja küpseta neid koos sibulaga môned minutid ôlis kuumal pannil.

Kalla vesi potti, tôsta pott kuumale pliidile ja siis kui vesi on tôusnud keema, pane potti keema kôigepealt porganditükid ja keeda paar minuutit. Lisa apteegitill, sibul, kartul, loorberilehed, pipar ja juurviljaleeme kuubik. Anna keeda kaane all keskmisel temperatuuril kuni juurviljad on pehmed. Lisa kala ja anna keeda kuni kalaliha on valge. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola. Lisa vôitükk, hakitud petersell ja apteegitilli oksad.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...