perjantai 29. heinäkuuta 2016

Vesimeloni-graavilohisalaatti - Arbuusi-graavitud lôhe salat


Eilen 1,5 h ennen treeniä söin vesimeloni-graavilohisalaattia. Toki sellaisen salaatin voi syödä myös 1,5 tuntia treenin jälkeen. Meille, tänne Espooseen, on kauppoihin tullut myyntiin vesimeloneja ja nyt pitää niitä syödä. Vielä on kesän lopun kotimaisia mansikoita ja niitäkin pitää vielä syödä. Minulla oli jääkaapissa viime ateriakerrasta keitettyä tumma riisi-kvinoa moniviljaseosta jäljellä ja laitoin sitäkin salaatin joukkoon, koska olen huomannut, miten hyvin se pitää verensokerin tasapainossa.

1 annos
Valmistus 10 minuuttia

3 viipaletta vesimelonia
noin 7 mansikkaa
0,75 dl Risella keitettyä tumma riisi-Quinoa moniviljaseosta
3 rkl raejuustoa tai 1 pallo mozzarellaa
nippu tammenlehden salaattia
3 viipaletta graavilohta
jauhettua mustaa pippuria
ripaus kaakoanibsejä
oliiviöljyä
sitruunanmehua
lehtipersiljan lehtiä

Leikkaa vesimelonin viipaleilta paksu kuori ja kuutioi vesimeloni. Aseta vesimelonin kuutiot syvälle lautaselle. Jätä muutamia paloja pintakerrosta varten. Huuhtele mansikat, leikkaa kannat pois, leikkaa mansikat neljään osaan ja aseta palat lautaselle. Jätä muutamia paloja pintakerrosta varten. Huuhtele salaattilehdet, ravista vesi pois ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi sekä aseta lehdet lautaselle. Lusikoi lehtien väliin keitettyä tumma riisi-kvinoa moniviljaseosta ja raejuustoa (tai mozzarellopaloja). Aseta kaiken päälle graavilohen siivut, vesimelonin ja mansikan palat. Jauhaa pinnalle mustaa pippuria. Valuta vielä salaatin pinnalle oliiviöljyä ja sitruunamehua sekä koristele kaakoanibseillä ja persiljanlehdillä. Tarjoile heti.

***

Eile 1,5 tundi enne treeningut sôin arbuusi-graavitud lôhe salatit. Muidugi seda salatit vôib süüa ka 1,5 tundi peale treeningut. Meil, siin Espoos, on tulnud müügile arbuuse ja nüüd peab neid söömä. Veel on müügil ka suvelôpu kodumaiseid maasiakaid ja neidgi peab veel söömä. Minul oli külmkapis viimasest söögikorrast jäänud keedetud tumeda riisi-kinoa mitmeviljasegu ja lisasin ka seda salatisse, sellepärast, et see hoiab hästi ja kaua veresuhkru tasakaalus.

1 portsjon
Valmistus 10 minutit

3 arbuusilôiku
umbes 7 maasikat
0,75 dl Risella keedetud tumeda riisi-Quinoa mitmeviljasegu
3 sl kodujuustu vôi 1 pall mozzarellat
kimp tammelehe salatit
3 viilu graavitud lôhet
jahvatatud musta pipart
veidi kakaonibse
oliiviôlit
sidrunamahla
lehtpeterselli lehti

Lôika arbuusi lôikudelt paks koor ära ja lôika arbuus kuubikuteks. Aseta arbuusi kuubikud sügavale taldrikule. Jäta môned kuubikud pealmise kihi jaoks. Loputa maasikad, lôika nende kannad ära ja lôika maasikad neljaks osaks. Aseta maasikad taldrikule ja jäta môned tükid pealmise kihi jaoks. Loputa salati lehed, raputa vesi ära ja rebi salat väiksemateks tükkideks ja aseta taldrikule. Tôsta lusikaga salati pinnale raejuustu (vôi mozzarellatükke) ja keedetud tumeda riisi-kinoa mitmeviljasegu. Aseta kôige peale graavilôhe viilud, arbuusi ja maasikatükid. Jahvata pinnale musta pipart. Nôruta pinnale oliiviôli ja sidrunimahla. Kaunista kakaonibside ja petersellilehtedega. Serveeri kohe.

tiistai 26. heinäkuuta 2016

Portobellot vuohenjuuston kera – Portobellod kitsepiimajuustuga


Täällä, Espoossa, on helle ja sellaisilla hellepäivillä haluan syödä jotain kevyttä ruokaa. Meidän lähikaupassa oli myynnissä just sopivasti valmis paketissa mausteiden kera alankomaiden portobelloja ja paketin foliorasian pohjalla oli vielä sienien valmistamisen resepti. Minä pikkaisen improvisoin ja valutin vielä sienien pinnalle oliiviöljyä. Portobellot olivat tuoreen sämpylän ja maustetun oliiviöljyn kera hyvin maukkaita. Varmasti valmistan portobelloja vuohenjuuston kera toisenkin kerran, mutta silloin kuorrutan sienet juustopaloilla, koska silloin jää ulkonäkö nätimpi. Portobellojen päälle voi asettaa myös ison vuohenjuuston viipaleen, mutta isoja vuohenjuuston viipaleita on harvemmin kaupassa myynnissä. Portobellojen kantoja en poistanut, koska nykyaikana noudatetaan myös keittiössä ympäristöystävällistä kestävää kehitystä ja syödään kaikki elintarvikkeiden syömiskelpoiset osat pois. Portobellot voi grillata tai valmistaa uunissa.

1-2 annosta
Valmistus 20 minuuttia

180 g / 1 rasia Limaxin portobelloja tuoreen timjamin ja hunajan kera
200 g vuohenjuustoa
oliiviöljyä
soijakastiketta
Himalajan suolaa
tuoreita sämpylöitä

Hienonna timjamin oksat ja laita portobellojen päälle. Leikkaa vuohenjuuston pätkä kahdeksaksi viipaleeksi ja aseta viipaleet portobellojen päälle. Valuta hunaja ja oliiviöljy vuohenjuuston päälle. Gratinoi uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Kaada oliiviöljyä ja soijakastiketta pieneen dippikulhoon ja lisää pikkaisen Himalajan suolaa sekä tarjoile portobelloja maustetun oliiviöljyn ja tuoreiden sämpylöiden kera.

***


Siin, Espoos, on suvekuumus ja sellise kuumusega tahaks süüa midagi kergemat toitu. Meie lähipoes oli just sobivalt valmis pakendis koos maitseainetega madalmaade portobellosid müügil ja pakendi pôhjal oli veel valmistamise retsept olemas. Mina veidi improviseerisin ja nôrutasin seente peale veel oliiviôli. Portobellod olid värske kukli ja maitsestatud oliiviôliga väga maitsvad. Kindlasti valmistan portobelloja kitsepiimajuustuga veel teiselgi korral, ainult siis koorutan seened kitsepiimajuustu tükkidega, sest siis tuleb seentele ilusam väljanägemine. Portobellojen peale vôib asetada ka suurema läbilôikega pitsepiimajuustu lôigu, aga neid juuste on harvemini poes müügil. Mina ei eemaldanud seente varsi, sest tänapäeval kehtivad ka köögis keskkonnasôbralikud kestva arengu reeglid ja süüakse ära kôik toiduainete söömiskôlblikud osad. Portobellod vôib grillida vôi valmistada ahjus.

1-2 portsjonit
Valmistus 20 minutit

180 g / 1 karp Limaxi portobelloja värske tüümiani ja meega
200 g kitsepiimajuustu
oliiviôli
sojakastet
Himaalaja soola
värskeid kukleid

Haki tüümian ja pane se portobellojen pääle. Lôika kitsepiimajuustu kang kaheksaks viiluks ja aseta viilud seente peale. Nôruta mett ja oliiviôli pinnale. Gratineeri ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis umbes 15 minutit.

Kalla oliiviôli ja sojakaste väiksesse dipikaussi ja lisa veidi Himalaaja soola ning serveeri portobellosid maitsestatud oliiviôli ja värskete kuklitega.

sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Hummus persiljan kera – Hummus peterselliga


Olen ostanut kaupasta valmishummusta sillöin tällöin, mutta nyt valmistin sen itse. Se on hyvä ja täyttävä alku- tai välipala tuoreen leivän kera.

2-4 annosta
Valmistus 10 minuuttia

200 g GoGreen luomukikherneitä liemen kera
2 isoa sl Urtekramin luomutahinia
1 keskikokoinen hienonnettu valkosipulin kynsi
iso nippu lehtipersiljaa hienonnettuna
2 sl sitruunamehua
3 sl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus jauhettua mustapippuria

pinnalle oliiviöljyä ja hienonnettua persiljaa

Laita kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja sekoita koneella tasainen tahna. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Kaada hummustahna pieneen kulhoon, valuta pinnalle oliiviöljyä ja koristelee hienonnetulla persiljalla sekä tarjoile tuoreen moniviljaleivän kera.

***

Olen ostnud vahetevahel poest valmishummust, aga seekord valmistasin selle ise. See on hea eel- vôi vaheroog värske leivaga.

2-4 portsjonit
Valmistus 10 minutit

200 g GoGreen mahetoodetud kikherneid koos leemega
2 suurt sl Urtekrami tahiinit
1 keskmise suurusega hakitud küüslauguküüs
suur kimp lehtpeterselli hakituna
2 sl sidrunimahla
3 sl oliiviöli
veidi soola
veidi jahvatud musta pipart

peale oliiviöli ja hakitud peterselli

Pane kôik koostisosad köögikombaini kaussi ja valmista kombainiga ühtlane pasta. Kontrolli maitset ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Kalla hummus väiksesse kaussi, nôruta pinnale oliiviöli ja kaunista hakitud peterselliga. Serveeri värske täisteraleivaga.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...