sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Hapanimelät broilerin siivet, hapanimeläkastike – Magushapud broileri tiivad, magushapu kaste


Valmistin hapanimelät broilerin siivet ja hapanimelän kastikkeen omalla tavallaan isossa uunivuoassa, missä on ritilä. Näin valmistuivat siivet ja kastike samassa. Hapanimelät broilerin siivet ovat maultaan mietoja ja lapsetkin tykkäävät niistä. Koska tarjosin siipiä ja kastiketta vihannes-anansriisin kera, mikä on myös mieto maultaan, valmistin vahvemman ja tomaattisemman hapanimelänkastikkeen antamaan ruoalle pikkaisen potkua.

Vihannes-anansriisin ohje on tulossa seuraavaksi.

Hapanimelämarinadi ja –kastike:
3 dl ananastäysmehua
2 rkl maizenaa
3 rkl soijakastiketta
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 valkosipulin kynttä
3-4 rkl tomaattisosetta

800 g maustamattomia broilerin siipiä

Kuori ja hienonna valkosipulit ja laita isoon kulhoon. Lisää kulhoon kaikki marinadin aineet ja sekoita aineet hyvin keskenään. Lisää broilerin siivet ja anna marinoitua kannen alla jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Ota siivet jääkaapista puoli tunti ennen valmistamista huoneen lämpöön. Aseta siivet ison uunivuoan ritilälle. Kaada marinadi vuoan pohjalle. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 40 minuuttia tai kunnes siivet ovat pehmeitä ja pinnalta kauniin ruskeita. Käännä paistamisen puolessa välissä siipiä.

Samassa vuoan pohjassa valmistuu hapanimeläkastike.

Tarjoile vihannes-anansriisin kera.

***


Valmistasin magushapud broileri tiivad ja magushapu kastme oma moodi suures ahjuvormis, kus on sees rest. Nii valmisid broileri tiivad ja akste samaaegselt. Magushapud broileri tiivad on oma maitselt mahedad ja sellepärast need meeldivad ka lastele.Kuna serveerisin tiibasid ja kastet köögivilja-ananassriisiga, mis on samuti on maitse poolest mahe, valmistasin intensiivsema ja tomatisema magushapu kastme andma toidule teravust.

Köögivilja-ananassriisiretsept tuleb järgmises postituses.

Magushapu marinaad ja –kaste:
3 dl anansstäismahla
2 sl valget kastme paksendajat
3 sl soijakastet
2 sl valge veini äädikat
2 sl jooksvat mett
2 küüslaugu küünt
3-4 sl tomatipüreed

800 g maitsestamata broileri tiibu

Koori ja haki küüslaugu küüned ja pane need suurde kaussi. Lisa kaussi kastme ained ja sega ained omavahel hästi läbi. Kalla marinaad vormi pôhjale. Lisa broileri tiivad ja anna marineeruda kaane all külmkapis vähemalt 2 tunti.

Vôta broileri tiivad külmkapist pool tundi enne valmistamist välja. Aseta tiivad suure ahjuvormi restile. Kalla marinaad vormi pôhjale. Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 225 kraadis 40 minutit vôi nii kaua kuni tiivad on pehmed ja saanud pinnale ilusa pruuni värvi. Pööra tiibu küpsemise aja keskel.

Samas valmistub ahjuvormi pôhjas magushapukaste.

Serveeri köögivilja-ananassriisiga.

torstai 26. marraskuuta 2015

Mustaherukka-viherjauhejogurtti – Mustsôstra-rohelise pulbri jogurt


Stressi, unettomuus, epäterveelliset elämäntavat, ympäristövaikutukset… Rakastaa omaa maksaa ja valmistaa mustaherukka-viherjauhejogurttia välipalaksi, koska maksa rakastaa mustaherukkaa ja vihreää. Vaikka syön monipuolisesti ja ruoka sisältää vihreitä juureksia ja salaattia, teen silloin tällöin maksanpuhdistuskuureja noin 2-3 päivä peräkkäin yksi sellainen lasillinen päivässä välipalaksi. Tämä mustaherukka-viherjauhejogurtti maistuu kyllä pikkaisen happamalle, mutta viherjauhe on etäisesti makeahko. Just sen vuoksi, että se on maksan puhdistuskuuri, en lisää jogurttiin makeutusaineita. Minulle tulee kyllä parempi ja kevyempi olo tämä puhdistuskuurin jälkeen.

1 lasillinen
Valmistus 5 minuuttia

2 dl maustamatonta AB-luomujogurttia
1 dl mustaherukoita
½ tl Puhdistamon luomuviherjauhetta

Laita kaikki aineet blenderiin ja sekoita aineet keskenään smoothie-ohjelmalla. Kaada mustaherukka-viherjauhejogurtti lasiin ja juo heti.

***

Stress, unetus, ebatervislikud elukombed, keskonnamôjud… Armasta oma maksa ja valmista mustsôstra-rohelise pulbri jogurtit vahepalaks, sest maks armastab môstsôstraid ja rohelist. Kuigi söön mitmekülgselt ja toit sisaldab rohelisi juurvilju ja salatit, teen vahetevahel maksapuhastusekuure 2-3 päeva järjest 1 selline klaasitäis vahepalaks korraga. See mustsôstra- rohelise pulbri jogurt maitseb küll hapukalt, aga roheline pulber on kaudselt magus. Just sellepärast, et see on maksa puhastuskuur, ma ei ole lisanud jogurtisse magustamisaineid. Minule tuleb küll parem ja kergem tunne selle kuuri järgi sisse.

1 klaasitäis
Valmistus 5 minutit

2 dl naturaalselt AB-mahejogurtit
1 dl mustsôstraid
½ tl Puhdistamo mahetoodetud rohelist pulbrit

Pane kôik ained blenderisse ja sega ained omavahel smoothie-programmiga läbi. Kalla mustsôstra-rohelise pulbri jogurt klaasi ja joo kohe ära.

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Lämmittävä tomaattinen papu-jauhelihakeitto – Soojendav tomatine oa-hakklihasupp


Koleaan, kosteaan ja viileään kaamokseen sopii lämmittävä tomaattinen papu-jauhelihakeitto. Se keitto valmistuu nopeasti ja se on oikea proteiinipommi. Valmistin keiton lauantaina ja treenasin sunnuntaina. Silloin olikin hyvä syödä viikonloppuna lämmittävää tomaattista papu-jauhelihakeittoa. Ostin marketista Apetit papusekoituksen, käytin chilimausteista tomaattimurskaa ja lisäsin keiton päälle lautaselle vielä lusikallisen crème fraîchea pehmentämään makua. Hyvä tuli.

6 annosta
Valmistus 30 minuuttia

1 l kylmää vettä
300 g Apetit papusekoitusta
2 keskikokoista porkkanaa
loraus oliiviöljyä
400 g naudan jauhelihaa
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
nippu tuoretta meiramia tai ripaus kuivattua meiramia
nippu tuoretta timjamia tai ripaus kuivattua timjamia
muutama lehteä tuoretta basilikaa tai ripaus kuivattua basilikaa
1 ½ luomulihaliemenkuutiota
370 g chilimaustettua tomaattimurskaa
2 laakerinlehteä
muutamia kokonaisia mustapippureita
ripaus sokeria
tarvittaessa suolaa

crème fraîchea

Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet.

Kaada kylmä vesi kattilaan ja nosta kattila hellan kuumalle levylle. Anna vedellä nousta kuumalla levyllä kiehumaan, lisää suola, papusekoitus ja porkkanapalat sekä keitä aineita keskilämmöllä pari-kolme minuuttia.

Ruskista ja kypsennä jauhelihaa, sipulia ja valkosipulia isolla pannulla kuumassa öljyssä. Lisää lihaliemikuutio, hienonnetut yrtit sekä tomaattimurska sekä kääntele aineet keskenään. Kaada jauhelihasekoitus kattilaan. Lisää laakerinlehdet, pippurit, ripaus sokeria ja sekoita aineet keskenään sekä anna keitolla kyspyä kannen alla keskilämmöllä kunnes maut ovat tasoittuneet sekä pavut ovat pehmeitä. Tarkista maku sekä lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile crème fraîchen kera.

***

Koleda, niiske ja külma hilissügisesse sobib soojendav tomatine oa-hakklihasupp. See supp valmib kiiresti ja see on ôige valkupomm. Valmistasin supi laupäeval, treenisin pühapäeval ja nii oligi hea suppi süüa nädalavahetusel. Ostsin marketist Apetit oasegu, kasutasin chilimaitselist purustatud tomatit supi sees ja lisasin taldrikule veel crème fraîchet pehmendama maitset. Hea tuli.

6 portsjonit
Valmistus 30 minutit

1 l külma vett
300 g Apetit oasegu
2 keskmise suurusega porgandit
lonks oliiviôli
400 g veise hakkliha
2 shalottisibulat
2 küüslaugu küünt
väike kimp värsket majoraani vôi tl otsatäis kuivatatud majoraani
väike kimp värsket tüümiani vôi tl otsaga kuivatatud tüümiani
môned lehed värsket basiilikut vôi tl otsaga kuivatatud basiilikut
1 ½ mahetoodetud veiselihaleemekuubikut
370 g konserveeritud chilimaitselisi purustatud tomateid
2 loorberilehte
môned musta pipra terad
veidi suhkrut
vajaduse korral soola

crème fraîchet

Koori ja tükelda porgandid. Koori ja haki sibulad ja küüslaugu küüned.

Kalla külm vesi potti ja tôsta pott pliidi kuumale plaadile. Anna veel tôusta keema, lisa soola, oasegu ja porganditükid ning keeda aineid keskmisel temperatuuril paar kolm minuutit.

Pruunista ja hauduta hakkliha, sibulat ja küüslauku suurel pannil kuumas oliiviôlis keskmisel temperatuuril. Lisa lihaleemekuubikud, hakitud ürdid ja purustatud tomatid ning sega ained omavahel läbi. Kalla hakklihasegu potti. Lisa loorberilehed, piprad, veidi suhkrut ja sega ained kulbiga läbi. Anna supil keeda keskmisel temperatuuril kaane all kuni kôik maitsed on ühtlustunud ja oa on pehmed. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola vôi suhkrut.

Serveeri crème fraîchega.

torstai 19. marraskuuta 2015

Arkinen pasta carbonara yrttitwistillä - Argine pasta carbonara ürditwistiga


Minkälaiset fiilikset? Onko nälkä ja pitää saada nopeasti maistuvaa ruokaa? Valmista arkista pasta carbonaraa yrttitwistillä. Katsot postauksen kuvia ja mietit, että missä yrtit? Valio Crea ruokakermalla kolme yrtti on todella vahva ja hyvä basilikan, oreganon ja ruohosipulin maku. Lisäsin vain hieman kuivattua basilikaa ja oreganoa arkisen pasta carbonara yrttitwistillä joukkoon ja tuli todella vatsaa täyttävä, maukas ja nopea ruoka. Suosittelen.

2 annosta
30 minuuttia

6 palloa papardellea
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
170 g pekonia
2 valkosipulin kynttä
2,5 dl Valio Crea ruokakermaa kolme yrttiä
2 kananmunaa
1 ½ dl parmesaanijuustoraastetta
jauhettua mustapippuria
kuivattua basilikaa ja oreganoa
parmesaanijuustoraastetta

Kaada Valio Crea ruokakerma kolme yrttiä kulhoon, riko kulhoon kananmunat, lisää 1 ½ dl parmesaanijuustoraaste, ripaus jauhettua mustapippuria ja suolaa sekä vatkaa aineita keskenään.Keitä papardellepastaa suolalla ja oliiviöljyllä maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan (10 minuuttia). Valuta vesi pois.Paloittele pekoni. Kuori valkosipulin kynnet ja hienonna ne. Ruskista ja kypsennä pekonipaloja ja valkosipulia kasarissa kuumassa öljyssä hellan levyllä. Kaada keitetty paprdellepasta kasariin ja kääntele kaikki aineet hyvin keskenään. Lopuksi kaada kulhosta Valio Crea ruokakerma kolme yrtti- sekoitus kasariin ja kääntele sekoitus pastan joukkoon.

Tarjoile arkista pasta carbonaraa yrttitwistillä heti ja raasta annoslautaselle parmesaania pastan pinnalle.

***


Kuidas tuju on? Kas on nälg ja pead saama kiiresti maistavat toitu? Valmista siis argist pasta carbonarat ürdi twistiga. Vaatad postituse pilte ja môtled, et kus siin on ürdid? Valio Crea toidukoorel kolm ürti on tôeliselt tugev ja hea basiiliku, pune ja mugulaugu maitse. Lisasin ainult veidi kuivatatud basiilikut ja punet argise pasta carbonara ürdise twistiga sisse ja tuli tôeliselt maitsev ja kôhtu täitev ning kiire toit. Soovitan.

2 portsjonit
30 minutit

6 kera papardellet
lonks oliiviôli
soola
170 g toorpeekonit
2 küüslaugu küünt
2,5 dl Valio Crea toidukoort kolm ürti
2 kanamuna
1 ½ dl riivitud parmesaanijuustu
jahvatatud musta pipart
kuivatatud basiilikut ja oreganot
riivitud parmesaanijuustu

Kalla Valio Crea toidukoor kolm ürti kaussi, löö sinna sisse kaks kanamuna, lisa 1 ½ dl riivitud parmesaanijuustu, veidi jahvatatud musta pipart ja soola ning klopi kôik ained omavahel läbi. Keeda papardellepastat soola ja oliiviôliga maitsestud vees pakendi juhendi järgi (10 minutit). Kurna vesi pealt ära. Tükelda toorpeekon. Koori küüslauguküüned ja haki peed peeneks. Pruunista ja hauduta toorpeekonit ja küüslauku kôrge äärega pannil ôli sees kuumal pliidiplaadil. Kalla keedetud papardellepasta pannile ja pöörita ained ühtlaselt läbi. Lôpuks kalla Valio Crea toidukoor kolm ürti-segu pannile ja sega see ühtlaselt pasta hulka.

Serveeri argist pasta carbonara ürdit wistiga kohe ja riivi veel pasta pinnale parmesaanijuustu.

maanantai 16. marraskuuta 2015

Uuniperuna, -keltajuuri ja –kurpitsa – Ahjukartul-, kollane peet ja –kôrvits


Tästä tulee sitten uunivihanneksien ohje, mitä söin siirapilla glaseeratun porsaan potkan kera. Laita vihannekset uuniin noin 40 minuuttia ennen potkan uunista ulosottamista.

4-6 annosta
Valmistus 1 tunti

500 g keltajuurta
6 keskikokoista yleisperunaa
oliiviöljyä
jauhettua mustapippuria
suolaa

700 g kurpitsaa
oliiviöljyä
jauhettua muskottipähkinää

kuivattua Provance yrttisekoitusta

Kuori perunat ja keltajuuret, huuhtele kylmässä vedessä ja paloittele. Nosta palat isoon kulhoon, ripottele pinnalle pippuria ja suolaa sekä valuta noin ½ dl oliiviöljyä sekä kääntele juureksia näin, että mausteet ja oliiviöljy kattaa tasaisesti juurekset.

Leikkaa kurpitsa lohkoiksi. Leikkaa siemenosa ja kuori pois sekä paloittele kurpitsa. Nosta palat toiseen kulhoon, ripottele pinnalle muskottipähkinää ja suolaa sekä valuta vielä pinnalle oliiviöljyä. Kääntele kurpitsaa näin, että mausteet ja oliiviöljy kattaa tasaisesti kurpitsan.


Laita uunipelille leivinpaperin arkki ja nosta peruna- ja keltajuurien palat yhdelle puolelle uunipelille ja kurpitsapalat nosta toiselle puolelle uunipellille. Ripottele pinnalle Provance yrttisekoitusta.

Paista uunin ylätasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat pehmeät. Kääntele vihanneksia kerran lastalla paistamisen aikana.

Tarjoile porsaan potkan ja lihaliemikastikkeen kera. Lisukkeeksi sopii vielä puolukkahillo.

***


Siit tuleb siis ahjuköögiviljaretsept, mida sôin siirupiga glasuuritud seajalaga. Pane köögiviljad ahju umbes 40 minutit enne seajala ahjust väljavôtmist.

4-6 portsjonit
Valmistus 1 tund

500 g kollast peeti
6 keskmise suurusega kartulit
oliiviôli
jahvatatud musta pipart
soola

700 g kôrvitsat
oliiviôli
jahvatatud muskaatpähklit

kuivatatud Provance ürdisegu

Koori kartulid ja kollased peedid, loputa külma vee all läbi ja tükelda. Tôsta tükid suurde kaussi, jahvata pinnale pipart ja soola ja nôruta pinnale ½ dl oliiviôli ning pöörita juurvilju nii, et oliiviôli ja maisteained katavad ühtlaselt köögiviljad.

Lôika kôrvits sektoriteks. Lôika seemneosad ja koor ära ning tükelda ka kôrvits. Tôsta tükid teise kaussi ja raputa pinnale muskaatpähklit, soola ja nôruta veel pinnale veidi oliiviôli ja jälle pöörita kôrvitsat nii, et oliiviôli ja maitseained katavad ühtlaselt kôrvitsa.

Pane küpsetuspaberi tükk ahjuplaadile ja tôsta ühele poolele kartuli- ja kollase peedi tükid ning teisele poolele tôsta kôrvits. Raput apeale Provance ürdisegu.

Küpseta ahju ülemisel kôrgusel 175 kraadis umbes 40 minutit vôi nii kaua kuni köögiviljad on pehmed. Pööra ühe korra köögivilju küpsemise ajal.

Serveeri seajala ja lihaleemekastmega. Lisandiks sobib veel pohlamoos.

lauantai 14. marraskuuta 2015

Siirapilla glaseerattu porsaan potka ja lihaliemikastike – Siirupiga glasuuritud seajalg ja lihaleemekaste


Meidän lähikaupan lihatiskillä on usein myynnissä porsaan potkaa. Se on edullista ja hyvää lihaa, koska aina luullisella lihalla, millä on vielä kamara päällä, on mielestäni parempi maku. Näin olen silloin tällöin ostanut porsaan potkaa lihatiskiltä mukaani. Potkaa voi maustaa ja valmistaa eri tavalla ja minä päätin tällä kerta glaseerata sitä siirapilla. Sillä tavalla tuli tekniikasta niin potkan glaseerausta kuin karammellisointia. Maustoin potkan yrteillä, suolalla ja pippurilla sekä paistamisen puolessa välissä valutin kamaran pinnalle siirappia. Toki valelin potkaa paistamisen aikana vielä lihaliemellä. Lihalle tuli hyvä mausteinen ja makea maku. Minulla on iso uunivuoka, missä sisällä on ritilä. Se on erittäin hyvä just lihan paistamista varten, koska liha on ritilällä ja vuoan pohjalle laitan vettä sekä mausteita ja paistumisen aikana valuu lihasta rasvaa ja mehuja ritilälle, ne maustavat liemen ja siitä liemestä saa erinomaista kastiketta. Liha ritilällä jää kauttaaltaan kaunis ja rapeapintainen. Tähän postaukseen laitan potkan ja kastikkeen ohjeen sekä seuraavassa postauksessa tulee uuniperunan, -keltajuuren ja –kurpitsan ohje, koska tarjosin potkaa uunijuureksien kera.


Vaikka aterian kokonaisuuden valmistaminen vaatii esivalmistusta ja kestää, tulee se loppujen lopuksi ihan kuin itsestään ja ruoan valmistuksen vaiheiden välissä voi tehdä rauhassa kotitöitä tai vaikkapa lukea. Eli varaa rauhallinen kotiviikonloppu sitä ateria varten.

4-6 annosta
Valmistus noin 4 tuntia

1,3 kg maustamatonta porsaan potkaa
tuoretta tai kuivattua rosmariinia
tuoretta tai kuivattua timjamia
jauhettua mustapippuria
1 rkl tai maun mukaan keskikarkeaa merisuolaa
7 dl kylmää vettä

siirappia

3 laakerinlehteä
7 kokonaista maustepippuria
7 kokonaista mustapippuria
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä

Lihaliemikastike:
potkan paistamisen lihalientä
1 iso rkl vehnäjauhoja
1 iso mukillinen kylmää maitoa
tarvittaessa suolaa

Ota potka huoneen lämpöön lämpenemään noin puoli tuntia ennen paistamista.

Kaada uunivuoan pohjalle 7 dl kylmää vettä ja lisää pippurit ja laakerinlehdet. Kuori sipulit ja valkosipulin kynnet ja leikkaa ne paloiksi sekä laita uunivuokaan. Nosta vuoan ritilä vuon pohjalle.

Leikkaa kamaraan salmiakkikuviolla viillot. Hienonna rosmariinin lehdet ja timjamin pienet oksat ja sekoita kaikki mausteet keskenään. Hiero maustesekoitus potkan pinnalle kauttaaltaan ja näin, että mausteet menevät kamaran viiltojen väliin. Aseta potka ritilälle ja peitä vuoka foliolla. Jätä potkan päälle ilmatilaa.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla folion alla 1 tunti. Ota folio pois sekä paista vielä 2 tuntia 175 asteessa. Käännä potkaa puolen tunnin välein ja tarvittaessa lisää vettä vuoan pohjalle. Silloin kun potka on tasaisesti pinnalta hieman ruskistunut valuta potkan pinnalle siirappia ja paista potkaa noin 15 minuuttia. Käännä potkalle toinen puoli ja valuta toiselle puolelle siirappia ja paista noin 15 minuuttia. Käännä puolia ainakin 2 kertaa tai näin monta kerta kunnes olet saanut potkan pinnalle kauniin kiiltävän pinnan ja liha on pehmeä. Valele lihan paistamisen aikana pinnalle vielä lihalientä, että liha pysyisi mehevänä. Varo potkan pinnan palaamista ja sammuta tarvittaessa uunin ylävastus. Silloin kun potka on kauttaaltaan kullanruskea ja liha kypsä, nosta potka leikkuulaudalle lepäämään. Voit peittää potkan foliolla, mutta jätä taas ilmatilaa potkan ympärille.

Valmista kastike. Siivilöi uunivuoan pohjalla oleva lihaliemi kasariin. Nosta runsas ruokalusikallinen vehnäjauhoja mukiin, lisää pieniä määriä kylmää maitoa ja sekoita jauhoja lusikalla tasaisesti maitoon. Lisää taas loraus maitoa ja sekoita se joukkoon. Lopuksi saat tasaisen vellimäisen sekoituksen. Nosta kasari lihaliemen kanssa hellan kuumalle levylle ja silloin kun se alkaa poreilemaan kaada maito-jauhosekoitusta pitkänä nauhana lihaliemen joukkoon lientä jatkuvasti vispilällä sekoittaen. Anna kastikkeella poreilla miedolla lämmöllä kunnes se paksuuntuu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Nosta kasari levyltä ja kaada kastike tarjoilukulhoon.

Ota potkan päältä folio pois ja leikkaa potkasta luun ympäriltä lihaviipaleita ja aseta viipaleet tarjoiluvatiin. Kamaran palaneet kohdat ja ylimääräisen rasvan voit leikata pois ja heittää biojätteeseen niin miten potkan luutkin.

***


Meie lähipoe lihaletis on sageli müügil seajalgu. See on odav ja hea liha, sest alati on luuga lihal, millel on veel kamar peal, minu arust parem maitse. Nii mina olengi vahest ostnud lihaletilt seajala endaga kaasa. Seajalga vôib valmistada mitut moodi ja mina otsustasin seekord glasuurida seda siirupiga. Selle meetodiga tuli seajalg nii glasuuritud kui karamelliseeritud. Maitsestasin seajala ürtide, soola ja pipraga ning praadimise poole peal hakkasin nôrutama seajala pinnale siirupit. Lihale tuli hea maitsestud ja magusapoolne maitse. Minul on suur ahjuvorm (link), mille sisse käib rest. See vorm on väga hea just liha praadimise jaoks, sest rasv ja maitsestud leemed nôrguvad lihast vormi pôhjale ja liha jääb igalt poolelt krôbedakooreline. Siia postitusse panen seajala ja kastme valmistamise resepti ning järgmises postituses tuleb ahjukartuli, - kollase peedi ja –kôrvitsa retsept, sest söin seajalga nendega koos.


Kuigi toidu terviku valmistamine vôtab aega ja vajab ettevalmistamist, on see lôppude lôpuks nagu iseenest tulev ja toiduvalmistamise etappide vahel vôib rahulikult teha kodutöid vôi lugeda. Nii et broneeri selle toidu valmistamise jaoks rahulik kodune nädalalôpp.

4-6 portsjonit
Valmistus umbes 4 tundi

1,3 kg maitsestamata seajalga
värsket vôi kuivatatud rosmariini
värsket vôi kuivatatud tüümiani
jahvatatud musta pipart
1 sl vôi maitse järgi keskmise kargusega meresoola

siirupit

3 loorberilehte
7 vürtsitera
7 musta terapipart
2 shalotisibulat
2 küüslaugu küünt
7 dl külma vett

Lihaleemekaste:
seajala praadimise leent
1 suur sl nisujahu
1 suur tassitäis külma piima
vajaduse korral soola

Vôta seajalg toa temperatuurile soojenema umbes pool tundi enne praadimist.

Kalla ahjuvormi pôhja 7 dl külma vett ja lisa pipar, vürts ja loorberilehed. Koori sibulad ja küüslaugu küüned ja tükelda need ning pane ahjuvormi. Tôsta rest ahjuvormi pôhjale.

Lôika kamarasse salmiakikujulised viilud. Haki rosmariini lehed ja tüümiani oksad ja sega need maitseainetega läbi ning hôôru seajalga maitseainetega nii, et need katavad kogu seajala ja maitseained on läinud kamara viilude vahele. Aseta seajalg restile ja kata ahjuvorm fooliumiga. Jäta seajala peale ôhuruumi.

Prae 200 kraadis ahju keskmisel kôrgusel fooliumi all 1 tund. Vôta foolium ära ning prae veel 2 tundi 175 kraadis. Pööra seajalga iga poole tunni järgi ja lisa vajaduse korral vett ahjuvormi pôhjale. Siis kui seajala pind on juba veidi pruunistunud, nôruta seajala pinnale tasaselt siirupit ja anna praadida 15 minutit vôi nii kaua kuni pind on ühtlaselt pruunistunud. Pööra seajalga ja nôruta ka teisele poole siirupit ja prae jälle 15 minutit. Pööra seajalga niimoodi vähemalt 2 korda vôi nii mitu korda kuni seajalg on ühtlaselt läikiv ja pruunistunud ja liha on pehme. Nôruta veel liha praadimise ajal lihaleent seajala pinnale, et liha püsiks mahlasena. Tôsta ahjuvorm ahjust välja ja tôsta seajalg lôikelauale rahunema ning kata see fooliumiga ja jäta jälle seajalale ôhuruumi.

Valmista kaste. Kurna lihaleem ahjuvormist väiksesse potti. Tôsta suur supilusikatäis nisujahu suurde tassi, kalla tassi vähehaaval külma piima ja sega lusikaga jahu ühtlaselt piima sisse. Lisa jälle lonks külma piima ja sega jahusegu piima sisse. Lôpuks saad ühtlase paksu piima-jahusegu. Tôsta pott lihaleemega kuumale pliidiplaadile, siis kui leem muliseb ühtlaselt, hakka piimasegu pika nôrena kallama lihaleeme hulka lihaleent vispliga pidevalt segades. Anna kastmel tasaselt muliseda kuni kaste muutub paksumaks. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola. Tôsta pott pliidilt kôrvale ja kalla kaste serveerimisekaussi.

Vôta foolium seajala pealt ära, lôika seajalg luu ümbert lihaviiludeks ja aseta viilud serveerimisvaagnale. Kamara pôlenud kohad ja üleliigse rasva vôid lôigata ära ja visata biojäätmetesse nii nagu lôpuks seajala luud.

perjantai 13. marraskuuta 2015

Savulohi-ohrasuurimosalaatti – Suitsulôhe-odrakruubisalat


Tästä teille hyvä, helppo ja terveellinen salaatti, mikä sopii mainiosti väli- tai iltapalaksi ja noutopöydälle. Minä olen syönyt savulohi-ohrasuurimosalaattia 1,5 tuntia kovan treenin jälkeen. Tiedoksi vaan, ohran sisältämä beetaglukaanikuitu alentaa koleserolia ja lohi sekä oliiviöljy ovat sydämelle hyviä. Sipuli ja valkosipuli vahvistavat vastustuskykyä. Tomaatti on lihaksille tärkeä. Mielestäni on hyvä kuin suljettu kulho tämän terveellisen salaatin kera on jääkaapissa olemassa. Nopeasti terveellistä purtavaa!

4-6 annosta
Valmistus 30 minuuttia

2 dl ohrasuurimoita
300 g kuumasavulohta tai kuumasavukirjolohta
1 iso tomaatti
1 salottisipuli
1 pieni valkosipulin kynsi
0,75 dl oliiviöljyä
nippu tuoretta timjamia
nippu tuoreita rosmariinin lehtiä
suolaa
pippuria
loraus sitruunamehua

Huuhtele ohrasuurimot kylmässä vedessä ja valuta vesi pois. Keitä ohrasuurimot hellalla kattilassa suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan (noin 17 minuuttia) pehmeiksi. Siivilöi ohrasuurimot ja huuhtele kylmässä vedessä sekä kaada ne isoon kulhoon.

Ohrasuurimoiden kypsymisen aikana huuhtele ja paloittele tomaatti sekä laita isoon kulhoon.
Puhdista ja paloittele savulohipala sekä laita kulhoon.

Kuori sipuli ja valkosipulin kynsi sekä hienonna molemmat. Laita valkosipuli mortteliin.
Hienonna yrtit ja laita mortteliin. Lisää suolaa, pippuria ja sitruunan mehua ja hienonna ainesosia pikkaisen morttelissa, että aromeja alkaa irtomaan. Lisää sipuli ja oliiviöljy sekä sekoita vielä aineita keskenään ja jätä maustumaan. Kaada keitetyt ohrasuurimot ja yrttisekoitus morttelista isoon kulhoon ja sekoita kaikkia aineita keskenään. Tarjoile.

***

Siit tuleb teile hea, lihtne ja tervislik salat, mis sobib suurepäraselt vahepalaks, kergeks ôhtutoiduks vôi bufettlauale. Mina olen söönud suitsulôhe-odratangusalatit 1,5 tunti korraliku treeningu järgi. Teile teadmiseks, odrakruupides olev beetaglükaanikiud alendavad kolesterolitaset ja lôhe ning oliiviôli on head südamele. Sibul ja küüslauk tugevdavad vastupanuvôimet ja tomat on tähtis lihastele. Minu arust on hea kui selline salat on kaanega kausis külmkapis ootamas. Kiiresti tervislikku puremist!

4-6 portsjonit
Valmistus 30 minutit

2 dl odrakruupe
300 g kuumsuitsulôhet vôi kuumsuitsuvikerforelli
1 suur tomat
1 shalottisibul
1 väike küüslaugu küüs
0,75 dl oliiviôli
kimp värsket tüümiani
kimp värske rosmariini lehti
soola
pipart
lonks sidrunimahla

Loputa odrakruubid külmas vees ja kurna vesi ära. Keeda odrakruupe pliidil potis soolaga maitsestatud vees pakendi juhendi järgi (umbes 17 minutit) pehmeks. Kurna kuum vesi ära ja loputa odrakruupe külmas vees, kurna vesi ära ning kalla odrakruubid suurde kaussi.

Odrakruupide keemise ajal loputa ja tükelda tomat ning pane suurde kaussi. Puhasta ja tükelda kuumsuitsulôhe ja pane kaussi.

Koori sibul ja küüslauk ning haki need peeneks. Pane küüslauk uhmrisse. Haki ürdid ja pane uhmrisse. Lisa sool, pipar ja sidrunimahl ja peenesta aineid uhris nii kaua, kuni aroome hakkab eralduma. Lisa sibul ja oliiviôli ja sega ained omavahel läbi ning jätä maitsestuma odrakruupide valmimiseni. Siis kui valmis pehmed odrakruubid on kallatud kaussi, lisa ürdi-sibulasegu ja sega kôik ained korralikult kausis läbi. Serveeri.

perjantai 6. marraskuuta 2015

Uunipunajuuri ja –porkkana vuohenjuuston kera – Ahjupunapeet ja –porgand kitsepiimajuustoga


Uunipunajuuri ja –porkkana vuohenjuuston kera on mainio lisuke kala- ja liharuokien kanssa. Tässä ei olekaan muuta lisättävää kuin sitä, että suosittelen.

Minulla piti kirjoittaa, mitä minä treenaan, mutta löysin netistä hyvän eestiläisen personal trainerin ohjeen 40+ treenaaville naisille ja nyt haluan sen mukaan vähän säätää omaa treenaamistaan ja syömistään. Pähkinäkuoreessa sanottuna, olen jo kolme kuukautta treenannut vastuskuminauhalla ja tuloksia on syntynyt, kroppani lihaskunto on tasaisesti vahvistunut ja olen laihtunut, mutta teen siitä jossain vaiheessa, kun saan kaikki ajatukseni kunnolla Wordiin, kunnon postauksen.

1 kg punajuuria
4 isoa porkkanaa
4 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
0,75 dl oliiviöljyä
jauhettua mustapippuria
merisuolaa
1 tl kuivattua timjamia tai nippu tuoretta timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia tai 2 oksaa tuoretta rosmariinia
200 g vuohenmaitojuustoa
siirappia

Kuori, huuhtele ja leikkaa punajuuret ja porkkanat lohkoiksi. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Laita juurekset isoon kulhoon.

Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita kulhossa oliiviöljy, murskattu valkosipuli, suola pippuri ja hienonnetut yrtit keskenään ja kaada sekoitus isoon kulhoon juureksien päälle sekä kääntele juureksia näin, että oliivi-yrttisekoitus kattaa juurekset kauttaaltaan.

Öljy iso uunivuoka, kaada juurekset vuokaan ja tasoita ne sinne. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes juurekset ovat al dentteja. Nosta vuoka uunista ulos. Leikkaa vuohenjuusto viipaleiksi ja aseta ne juuresten päälle. Valuta juuston päälle siirappia ja laita vuoka takaisin uuniin. Paista vielä noin 10 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä ja juusto on sulanut ja juuston pinta hieman ruskistunut.

Tarjoile liha- tai kalaruokien kera.

***

Ahjupunapeet ja-porgand kitsepiimajuustuga on suurepärane lisand kala- ja lihatoitude juurde. Siin ei olegi muud lisada, kui et soovitan.

Ma pidin kirjutama, mida ma treenin, aga leidsin netist hea eesti personal traineri juhendi 40+ treenivatele naistele ja nüüd tahan veidi säädida oma treeningut ja söömist selle järgi. Pähklikoores öelduna, olen juba kolm kuud treeninud kummilindiga ja olen saanud tulemusi, kogu minu keha lihased on ühtlased muutunud tugevamaks ja olen kaalust alla vôtnud, aga ma teen ükskord sellest, kui olen saanud kôik oma môtted korralikult Wordi, eraldi postituse.

1 kg punapeeti
4 suurt porgandit
4 shalotisibulat
2 küüslaugu küünt
0,75 dl oliiviôli
jahvatatud musta pipart
meresoola
1 tl kuivatatud tüümiani vôi kimp värsket tüümiani
1 tl kuivatatud rosmariini vôi 2 oksa värsket rosmariini
200 g kitsepiimajuustu
siirupit

Koori, loputa ja tükelda punapeet ja porgandid. Koori ja lôika sibulad sektoriteks. Pane köögiviljad suurde kaussi.

Koori ja haki küüsluguküüned. Sega väikses kausis oliiviôli, hakitud küüslauk, sool, pipar ja hakitud ürdid omavahel läbi ja kalla segu suurde kaussi köögivilja peale ning sega köögiviljad ja ôli hästi läbi, nii et ôlisegu katab ühtlaselt köögiviljad.

Määri suur ahjuvorm ôliga, kalla köögiviljad vormi sisse ja tasanda pealt ühtlaseks. Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis umbes 30 minutit kuni köögiviljad on al dented. Tôsta vorm ahjust välja. Lôika kitsepiimajuustust viilud ja aseta need köögiviljade peale. Nôruta siirupit juustu pinnale ja Tôsta vorm tagasi ahju. Küpseta veel umbes 10 minutit vôi nii kaua kuni köögilviljad on küpsed ja juust on saanud äärtele pruunikat värvi ja sulanud.

Serveeri liha- ja kalatoitudega.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...