perjantai 30. lokakuuta 2015

Kurpitsasosekeitto rusinoiden kera - Kôrvitsapüreesupp rosinatega

Postauksen sponsori on Lejos Finland Oy. Postaus on yhteistyössä Ruoka.fi ja Lejos Finland Oy.


Ruoka.fi ja Sun-Maid haastoivat ruokabloggaajat kilpailuun 100 tapaa käyttää rusinaa. Minä lähetin kilpailuun peräti kaksi reseptiä ja tästä tulee luvatusti toinen kilpailuresepti. Voit mennä ihailemaan ja äänestämään upeita reseptejä ja voit voittaa ihania palkintoja. Äänestys on auki 19.11.2015 saakka.


3-4 annosta
Valmistus 40 minuuttia

2 dl Sun-Maid rusinoita
400 g puhdistettua kurpitsalihaa kuutioina
3 dl vettä
pieni ripaus suolaa
½ tl raastettua muskottipähkinää
1 dl sokeria tai maun mukaan
loraus sitruunamehua
½ tl kanelisokeria
3,3 dl ruokakermaa
1 rkl maissitärkkelystä
½ dl kylmää vettä

Laita rusinat pieneen kulhoon kädenlämpöiseen veteen likoamaan.

Kaada vesi kattilaan, lisää kurpitsakuutiot, pieni ripaus suolaa ja muskottipähkinää. Nosta kattila hellan levylle ja kypsennä kurpitsa keskilämmöllä kannen alla pehmeäksi. Nosta kattila levyltä ja valmista sauvasekoittimella tasainen kurpitsasose. Nosta kattila takaisin levylle ja lisää pieni loraus sitruunamehua, kerma ja kanelisokeri. Siivilöi rusinat ja lisää kattilaan. Anna sosekeitolla kiehua miedolla lämmöllä muutaman minuutin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Maulla pitää olla suussa sulava pehmeä, makea ja silkkinen, taustalla on mausteita nostamassa keiton mietoa makua.

Sekoita isossa mukissa kylmä vesi ja maissitärkkelys keskenään ja kaada sekoitus pitkänä nauhana kattilaan sosekeiton joukkoon keittoa vispilällä varovaisesti sekoittaen. Anna keiton pulpahtaa muutaman kerran kunnes keitto paksuuntuu. Tarjoile.

Bloggaajalle Sun-Maid rusinat: Lejos Finland Oy.

***

Postituse sponsor on Lejos Finland Oy. Postitus on koostöö Ruoka.fi ja Lejos Finland Oy:ga.


Ruoka.fi ja Sun-Maid haastasid toidublogid osalema reseptivôistluses 100 vôimalust kasutada rosinaid. Mina saatsin vôistlusele koguni kaks retsepti ja siit tuleb nagu lubasin minu teine vôistluse resept. Vôid minna ihalema ja hääletama toredaid retsepte ja sama toredad auhinnad on saadaval. Hääletada on vôimalik 19.11.2015.

3-4 portsjonit
Valmistus 40 minutit

2 dl Sun-Maid rosinaid
400 g puhastatud kôrvitsaliha kuubikutena
3 dl vett
Veidi soola
½ tl riivitud muskaatpähklit
1 dl vôi maitse järgi suhkrut
Lonks sidrunimahla
½ tl kaneelisokerit
3,3 dl toidukoort
1 rkl maisitärklist
½ dl külma vett

Pane rosinad väiksesse kaussi toasooja vee sisse ligunemaan.

Kalla vesi potti, lisa kôrvitsakuubikud, veidi soola ja muskaatpähklit. Tôsta pott pliidile ja keeda kôrvitsat keskmisel temperatuuril kaane all pehmeks. Tôsta pott pliidilt ja valmista saumikseriga ühtlane püree. Tôsta pott tagasi pliidile ja lisa lonks sidrunimahla, koor ja kaneelisuhkrur. Kurna rosinad ja pane potti. Anna püreesupil keeda madalal temperatuuril môned minutid. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Püreesupi maitse peab olema suus sulav ja pehme, magus ja siidine, taustal on maitset tôstmas supi mahe maitse.

Sega külm vesi ja maisitärklis suures tassis omavahel läbi ja kalla segu pika ühtlase nôrena potti püreesuppi vispliga pidevalt ja ettevaatlikult segades. Anna supil muliseda vaikselt môned hetked jkuni supp muutub pakemaks. Serveeri.


Blogijale Sun-Maid rosinad: Lejos Finland Oy.

Naudan paistinsuikaleita punaviinissä rusinoiden kera – Veiseliha viilud punases veinis rosinatega

Postituse sponsor on Lejos Finland Oy. Postaus on yhteistyössä Ruoka.fi ja Lejos Finland Oy.


Nyt on syöty rusinoita. Ruoka.fi ja Sun-Maid haastoivat ruokabloggaajat kilpailuun 100 tapaa käyttää rusinaa. Minä lähetin kilpailuun peräti kaksi reseptiä ja tässä ensimmäinen resepti ja huomenna tulee toinen resepti. Voit mennä ihailemaan ja äänestämään upeita reseptejä ja sama upeat palkinnot ovat tarjolla. Äänestys on auki 19.11.2015 saakka.


4 annosta
Valmistus noin 50 minuuttia

1 dl Sun-Maid rusinoita
1 dl punaviiniä

½ dl oliiviöljyä
nippu tuoretta timjamia
4 oksaa rosmariinia
250 g herkkusieniä
2 shalottisipulia
3 valkosipulin kynttä
2 keskikokoista porkkanaa
2-3 cocktailkurkkua

loraus oliiviöljyä
400 g naudan paistinsuikaleita
iso mukillinen lihalientä
3 dl punaviiniä
jauhettua mustapippuria
2 laakerinlehteä
ripaus sokeria
tarvittaessa suolaa

1 rkl maissitärkkelystä
1 dl kylmää vettä

Huuhtele rusinat kylmässä vedessä ja laita rusinat pieneen kulhoon punaviiniin likoamaan.

Puhdista herkkusienet roskasta ja leikkaa sienet lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Lopuksi paloittele kurkut.
Nosta iso kasari hellan levylle ja kaada oliiviöljyä kasariin. Lisää kuumaan öljyyn yrtit ja anna muutaman hetken öljyllä maustua. Lisää kaikki valmis laitetut ainesosat ja kypsennä niitä keskilämmöllä 10 minuuttia aineita kääntäen. Kaada ainesosat kasarista isolle lautaselle.

Kaada kasariin oliiviöljyä ja paista naudan paistinsuikaleita kuumassa öljyssä kunnes ne ovat hieman ruskistuneita. Kaada kasariin lihaliemi ja punaviini, lisää pippuri ja laakerinlehdet sekä anna lihalla hautua kannen alla keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää hautumisen aikana tarvittaessa lihalientä. Lisää lautaselta sieni-vihannessekoitus ja kulhosta rusinat punaviinin kera sekä kääntele ainesosia kasarissa keskenään. Anna hautua kannen alla kunnes liha on murea ja sienet sekä vihannekset kypsiä. Tarkista maku sekä lisää tarvittaessa mausteita ja suolaa.

Sekoita mukissa kylmä vesi ja maissitärkkelys keskenään ja kaada sekoitus pitkänä nauhana kasariin lientä ainesosien välissä lusikalla sekoittaen. Anna liemellä poreilla ja paksuuntua sekä nosta kasari levyltä sivuun. Anna mausteilla tasoittua kasarissa kannen alla noin 5 minuuttia. Tarjoile keitetyn riisin kera.

Bloggaajalle Sun-Maid rusinat: Lejos Finland Oy

***

Postituse sponsor on Lejos Finland Oy. Postitus on koostöö Ruoka.fi ja Lejos Finland Oy:ga.


Nüüd on söödud rosinaid. Ruoka.fi ja Sun-Maid haastasid toidublogid osalema reseptivôistluses 100 vôimalust kasutada rosinaid. Mina saatsin vôistlusele koguni kaks retsepti ja siit tuleb esimene ja homme tuleb teine retsept. Vôid minna ihalema ja hääletama toredaid retsepte ja sama toredad auhinnad on saadaval. Hääletada on vôimalik kuni 19.11.2015.


4 portsjonit
Valmistus umbes 50 minutit

1 dl Sun-Maid rosinaid
1 dl punast veini

½ dl oliiviôli
kimp värsket tüümiani
4 oksa rosmariini
250 g shampinjone
2 salottisibulat
3 küüslaugu küünt
2 keskimise suurusega porgandit
2-3 cocktailkurkki

lonks oliiviôli
400 g veiseliha viile
suur tassitäis lihaleent
3 dl punast veini
jahvatatud musta pipart
2 loorberilehte
veidi suhkrut
vajaduse korral soola

1 sl maisitärklist
1 dl külma vett

Loputa rosinad külmas vees ja pane rosinad vaiksesse kaussi punase veini sisse ligunema.

Puhasta shampinjonid prahist ja lôika seened sektoriteks. Koori ja haki küüslaugu küüned. Koori sibulad ja lôika viiludeks. Koori ja tükelda porgandid. Lôpuks tükelda kurk. Tôsta suur kôrge äärega pann pliidile ja kalla sinna oliiviôli. Lisa kuumendunud ôlisse ürdid ja anna môned hetked ôlil maitsestuda. Lisa kôik valmis pandud koostisained ja küpseta neid keskmisel temperatuuril 10 minutit aineid vahetevahel pannil pöörates. Kalla koostisained pannilt suurele taldrikule.

Kalla pannile oliiviôli ja prae veiselihaviilud kuumas ôlis kuni need on veidi pruunistunud. Kalla pannile lihaleem ja punane vein, lisa pipart ja loorberilehed ning anna lihal haududa kaane all keskmisel temperatuuril 20 minutit. Lisa hautumise ajal vajaduse korral lihaleent. Lisa taldrikult seene-köögiviljasegu ja kausist rosinad punase veiniga ning pööra aineid omavahel. Anna haududa kaane all kuni liha on pehme ja seened ning köögiviljad küpsed. Kontrolli maitse ning lisa vajadusel maitseaineid ja soola.


Segatassis külm vesi ja maisitärklis omavahel läbi ja kalla segu pikalt jooksvalt pannile leent koostisosade vahelt pidevalt lusikaga segades. Anna leemel vaikselt muliseda ja muutuda paksuks ning tôsta pann pliidilt kôrvale. Anna maitseainetel tômbuda kaane all umbes 5 minutit. Serveeri keedetud riisiga.

Blogijale Sun-Maid rosinad: Lejos Finland Oy.

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Katkarapulaatikko – Krevetivorm


Syysloma loppuu ja huomenna on työpäivä. Kävimme syysloman aikana hotellilomalla ja ennen lomamatkaa valmistin jääkaapin ja pakastimen jämistä ruokaa, koska turha on ostaa tuoreita elintarvikkeita ennen matkaa jääkaappiin. Kerran keitin spagetteja liian suuren erän ja laitoin puolet siitä pakastimeen sitä varten, että keksin niistä jotain syötävää. Kerran sain tarjouksesta katkarapuja. No se oli sellainen tarjous ota 3 maksa 2, ota 5 maksa 1, ota 7 et maksa mitään tai sinnepäin. Näin valmistin keitetyistä spageteista ja katkaravuista ennen reissua katkarapulaatikon ja hyvä tuli. Vaikka lisäsin ruokaan aika paljon oliiviöljyä, siitä ei tullut öljyistä ja katkarapujen ansiosta ei tullut laatikosta raskasta ruokaa. Päinvastoin siitä tuli täyttävää, muttei raskasta. Just sellainen, mistä minä tykkään.

Jatkossa yritän tiivistää ja kertoa, mitä minä täällä treenaan ja miten ruokablogi on vaikuttanut asiaan.

6 annosta
Valmistus noin 1 tunti

oliiviöljyä
noin 500 g keitettyjä ja sulatettuja spagetteja
180 g keitettyjä ja sulatettuja katkarapuja
2 viipaletta pehmeää juustoa
1 rkl kapriksia

Yrttiöljy:
1 kynsi valkosipulia
1 oksan rosmariinilehtiä tai ½ tl kuivattua rosmariinia
muutamaa tuoretta basilikan lehteä tai ½ tl kuivattua basilikaa
nippu tuoretta timjamia tai ½ tl kuivattua timjamia
ripaus suolaa
1 tl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
jauhettua mustapippuria
0,75 dl oliiviöljyä

2 kananmunaa
5 dl maitoa

Öljy uunivuoka (26 cm halkaisija ja 6 cm korkeus).

Leikkaa keitetyt spagetit paloiksi ja laita vuokaan. Lisää katkaravut ja juustopalat. Huuhtele kaprikset ja hienonna ne sekä lisää vuokaan.

Hienonna tuoreet yrtit ja laita pieneen kulhoon. Kuori valkosipulin kynsi, hienonna se ja laita kulhoon. Lisää suola, pippuri, sitruunamehu ja oliiviöljy sekä sekoita aineet keskenään ja kaada sekoitus uunivuokaan. Sekoita vuoassa kaikki ainesosat keskenään ja tasoita ne vuokaan.

Sekoita kananmunat ja maitoa kulhossa ja lisää ripaus suolaa sekä kaada sekoitus vuokaan.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 40 minuuttia tai näin kauan kunnes laatikko on kypsä. Painamalla puulastalla laatikon pintaa, se on notkea ja tiivis sekä raakaa munamaitoa ei nouse pinnalle.

***


Sügisene koolivaheaeg hakkab läbi saama ja homme on tööpäev. Käisime koolivaheajal hotellipuhkusel ja enne reisile minekut valmistasin külmkapis ja sügavkülmutises olevatest ainetest toitu, sest enne reisile minekut ei tasu osta värskeid tooraineid kappi. Ükskord keetsin liiga palju spagette ja panin pooled sellest sügavkülma, et nuputan neist kunagi hiljem midagi söödavat. Ükskord oli marketis sooduspakkumises krevette vôta 3 ja maksa 2, vôta 5 maksa 1, vôta 7 ei maksa midagi vôi sinnapoole. Nii valmistasin keedetud spagettidest ja krevettidest krevetivormi ja hea tuli. Kuigi lisasin vormi sisse palju oliiviôli, see ei tulnud ôline ja tänu krevettidele ei tulnud sellest rasket toitu. Vastupidi, vormiroog tuli kôhtu täitev, aga ei raskelt sulatatav. Tuli just selline toit, mis minule meeldib.

Järgnevalt üritan teha kokkuvôtte ja kirjutada, mida ma siin olen treeninud ja kuidas toidublogi on môjutanud seda treeningut.

6 portsjonit
Valmistus umbes 1 tund

oliiviôli
umbes 500 g keedetud ja sulatatud spagette
180 g keedetud ja sulatatud krevette
2 viilu pehmet juustu
1 sl kappareid

Ürdiôli:
1 küüslauguküüs
1 rosmariinioksa lehti vôi ½ tl kuivatatud rosmariini
môned värsked basiilikulehed vôi ½ tl kuivatatud basiilikut
kimp värsket tüümiani vôi ½ tl kuivatatud tüümiani
soola
1 tl valge veini äädikat vôi sidrunimahla
jahvatatud musta pipart
0,75 dl oliiviôli

2 kanamunaa
5 dl piima

Määri oliiviôli ahjuvormi sisepinnale (26 cm läbimôôt ja 6 cm kôrgus).

Lôika keedetud spagetid tükkideks ja pane vormi. Lisa krevetid ja juustutükid. Loputa kapparid ja haki peeneks ning lisa vormi.

Haki värsked ürdid ja pane väiksesse kaussi. Koori küüslauguküüs, haki se ja tôsta kaussi. Lisa sool, pipar, sidrunimahl ja oliiviôli ning sega ained omavahel läbi ning kalla segu ahjuvormi. Sega ained vormis omavahel läbi ja tasanda vormi.

Sega kanamunad ja piim suures kausis omvahel läbi ja lisa soola ning kalla segu vormi.

Küpseta 175 kraadis ahju keskmisel kôrgusel umbes 40 minutit vôi nii kaua kuni vormiroog on küpse. Vajutades puulaastuga vormi peal, see on nôtke ja tiivis ning toores munapiim ei tôuse vormi pinnale.

tiistai 6. lokakuuta 2015

Kurpitsarisotto - Kôrvitsarisotto


Nyt on kurpitsakausi alkanut ja sen kunniaksi valmistin kurpitsarisoton. Kurpitsarisottoa voi valmistaa monella tavalla. Minä valmistin sen omalla tavalla. Kurpitsarisotossa käytetty omenaviinietikka antaa taustalla muuten niin miedolle kurpitsalle pikkasen potkua ja happamuutta sekä omenan ja kurpitsan maut sopivat yhteen. Kokeilemisen arvoinen risotto.

3 annosta
Valmistus 40 minuuttia

Kurpitsasose:
300 g puhdistettua kurpitsan lihaa
3 dl vettä
ripaus suolaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää

½ dl oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 ½ dl risottoriisiä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 iso mukillinen kanalientä
nippu tuoretta timjamia
suolaa
ripaus sokeria
2 viipaletta emmentaljuustoa tai ½ dl parmesaaniraastetta

salaattisiemensekoitusta
oliiviöljyä

Paahda kuumalla pannulla salaattisiemensekoitus ja kaada siemenet lautaselle jäähtymään.
Kaada vesi kattilaan ja lisää kurpitsa, ripaus suolaa ja jauhettu muskottipähkinää. Keitä kurpitsalihaa hellan keskilämmöllä pehmeäksi. Nosta kattila hellalta pois ja soseuta kurpitsa sauvasekoittimella.

Kuori sipulit ja valkosipulin kynsi sekä hienonna ne. Kaada toisen kattilan pohjalle oliiviöljyä ja kummenna se. Lisää kuuman öljyn joukkoon risottoriisi, hienonnettua sipuli ja valkosipuli sekä kypsennä aineita näin kauan kunnes ne ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lisää omenaviinietikka ja sekoita joukkoon sekä anna etikalla haihtua pois. Lisää mukillinen kanalientä, hienonnettu timjami, ripaus sokeria sekä kurpitsasose sekä anna kypsyä kunnes riisi on pehmeä ja risotto notkea ja mehevä sekä jokainen riisijyvä on irtonainen. Tarkista maku sekä lisää tarvittaessa mausteita. Mauilla pitää olla tasapainossa. Viimeisenä lisää risoton joukkoon juustopalat sekä anna niillä sulata ja sekoita juusto risotoon.

Nosta kurpitsarisottoa tarjoilulautaselle, ripottele pinnalle paahdettuja siemeniä sekä tiputtele pinnalle oliiviöljyä.

***

3 annosta

Nüüd on kôrvitsahooaeg alganud ja selle auks valmistasin kôrvitsarisotot. Kôrvitsarisotot vôib valmistada mitmel eri moel ja mina valmistasin selle oma moodi. Kôrvitsarisotos kasutataud ôunaäädikas tôstab muidu nii maheda maitsega kôrvitsa maitset ja annab veidi hapusust risotole ning kôrvits ja ôun sobivad omavahel hästi kokku. Proovimist väärt risotto.

3 portsjonit
Valmistus 40 minutit

Kôrvitsapüree:
300 g puhastatud kôrvitsaliha
3 dl vett
veidi soola
½ tl jahvatatud muskaatpähklit

½ dl oliiviôli
2 shalottisipulat
1 küüslauguküünt
½ dl oliiviôli
2 ½ dl risottoriisi
1 sl ôunaäädikat
1 suur tassitäis kanaleent
väike kimp tüümiani
soola
veidi suhkrut
2 viilu emmentaljuustu vôi ½ dl riivitud parmesaani

salatiseemnesegu
oliiviôli

Rösti kuumal pannil salatiseemnesegu ja kalla seemned taldrikule jahtuma.
Kalla vesi potti ja lisa kôrvits, veidi soola ja jahvatatud muskaatpähkel. Keeda kôrvitsat pliidi keskmisel temparatuuril kuni kôrvitsaliha on pehme. Tôsta pott pliidilt kôrvale ja valmista käsimikseriga kôrvitsapüree.

Koori sibulad ja küüslaugu küüs ning haki need peeneks. Kalla teise poti pôhjale oliiviôli ja anna kuumeneda pliidil. Lisa kuuma ôli sisse hakitus sibul, küüslauk ja risottoriis ning anna ainetel küpseda niikaua kuni need muutuvad läbipaistvateks. Lisa ôunaäädikas ja sega ainete hulka ja anna äädikal haihtua ära. Lisa tassitäis kanaleent, hakitud tüümian, veidi suhkrut ning kôrvitsapüree ning anna ainetel küpseda kuni riis on pehme, risotto on notke ja mahlane ning iga riisitera eraldub hulgast. Kontrolli maitse ning vajaduse korral lisa maitseaineid. Viimasena lisa juustutükid ning anna neil sulada ning sega risotto sisse.

Tôsta kôrvitsarisotto serveerimistaldrikule, lisa pinnale röstitud seemneid ning nôruta pinnale veel oliiviôli.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...