sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Valkosipuli-yrtti maalaiskananpojan paisti – Küüslaugu-ürdi talukanapoja praad


Ostin kerran Huttulan Kukon maalaiskananpojan paistia. Yrityksen kotisivulta lukee, miten yrityksen filosofia perustuu todelliseen lähiruoka-ajatteluun ja eläimille on annettu puhdasta viljeltyä ruokaa. Sen tuntee paistipalojen maussa. Liha on mehukas ja pehmeä niin kuumana kuin kylmänä sekä siinä maistuu aito kananliha. Suosittelen valmistaa Huttulan maalaiskananpojan paistia, vaikka tuotteen hinta on reilusti kalliimpi tehotuotetusta broilerista.

2-4 annosta
Valmistus 50 minuuttia

4 kpl / noin 550 g Huttulan Kukon maustamatonta maalaiskananpojan paistia
4 isoa valkosipulin kynttä
½ ruukkua timjamia
3 vartta kevätsipulia
iso hyppysellinen merisuolaa
jauhettua mustaa pippuria
½ dl oliiviöljyä
sitruunan mehua

Ota paistipalat noin 15 minuuttia ennen valmistusta huoneenlämpöön.

Kuori valkosipulin kynnet ja hienonna ne. Huuhtele kevätsipulin varret ja hienonna ne. Laita valkosipuli, timjamin lehdet, kevätsipuli, merisuola ja jauhettu pippuri isoon mortteliin sekä hienonna aineet morttelissa niin, että yrtin ja valkosipulin aromit irtoavat. Lisää oliiviöljy ja sitruunan mehu sekä sekoita aineet keskenään.

Irrota sormella kananpojan nahka lihasta. Levitä valkosipuli-yrttisekoitusta kananpojan paistipalojen molemmille puolille sekä laita sekoitusta nahkan alle. Aseta paistipalat uunivuokaan alussa nahkapuoli alaspäin. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla 40 minuuttia tai kunnes liha on kypsä ja pehmeä. (Paistumisen puolessa välissä käännä paistipaloille toinen puoli ja jauhaa pippuria paistipalojen pinnalle.)

Maalaiskananpojan paistipaloja voi myös grillata.

***


Ostsin ükskord Huttulan Kukko talukanapoja praadi. Ettevôtte kodulehelt vôib lugeda, et ettevôtte filosoofia pôhineb tôelisele lähitoidu-môttele ja loomadele on söödetud ainult puhtalt viljeldut toitu. Seda tunneb kanapoja praelihas. Liha on nii kuumana kui külmana pehme ja mahlane ning sellel on parem kanaliha maitse. Soovitan, kuigi toote hind on tunduvalt kallim tôhusalt kiirtoodetud broilerilihast.

2-4 portsjonit
Valmistus 50 minutit

4 kpl / umbes 550 g Huttulan Kukko naturaalset maakanapoja praadi
4 suurt küüslaugu küünt
suur kimp värsket tüümiani
3 vart rohelist sibulat
suur sôrmeotsatäis meresoola
jahvatatud musta pipart
½ dl oliiviôli
sidrunimahla

Vôta praetükid umbes 15 minutit enne valmistamist toasooja.

Koori küüslaugu küüned ja haki need ära. Loputa rohelise sibula varred külma vee all ära ja haki varred. Pane küüslauk, tüümiani lehed, roheline sibul, meresool ja jahvatatud pipar suure uhmri sisse ja uhmerda ained peenemaks, nii et ürtide ja küüslaugu aroomid eralduvad. Lisa oliiviôli ja sidruni mahl ning sega ained omavahel läbi.

Eemalda sôrmega kanapoja nahk lihast. Määri küüslaugu-ürdisegu lihatükkidele ning pane ürdisegu naha alla. Aseta praetükid ahjuvormi alguses nahapool allpool ning küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 40 minutit vôi nii kaua kuni liha on küps ja pehme. (Küpsemise poole peal keera praetükid ümber ja jahvata naha pinnalle musta pipart.)

Talukanapojapraadi vôib ka grillida.

lauantai 27. kesäkuuta 2015

Savumuikkutapenade – Suitsurääbisetapenade


Minulla oli jäänyt tietokoneelle blogikansioon Vapuksi valmistettu savumuikkutapenaden resepti. Julkaisen sen nyt, koska se on ikivihreä resepti. Mielestäni se sopii buffetpöydälle ja miksei kesän grillipöydälle pieneksi mukavaksi lisukkeeksi antamaan lisäpiristystä lautasella. Minulla oli kaapissa vielä yksi paketti GAEAn kalamata oliiveja. Ne eivät ole kovin suolaisia ja siksi hyvin sopivia tapenaden valmistamiseksi. Tapenadessa oliivien maku ei ole kovin voimakas ja siksi muikkujen maku tulee hyvin esille. Mielestäni maut sopivat hyvin yhteen ja halutessasi voi lisätä tapenaden joukkoon vielä aurinkokuivattuja tomaatteja. Tapenaden maku tuli miellyttävä ja pehmeä eikä se ole kovin suolainen. Savumuikkutapenadea voi laittaa paahtoleivän päälle ja miksei karjalanpiirakan / cocktailpiirakan päälle!

1 pienempi lasikulho
Valmistus 10 minuuttia

220/170 g (1 säilyke) savumuikkuja (ei öljyä)
150 g GAEAn käsinpoimittuja kalamata oliiveja
runsas 1 rkl kapriksia
pieni nippu timjamia
pieni nippu persiljaa
pieni nippu tilliä
1 varsi kevätsipulia tai 1 pieni salottisipuli kuorittuna ja paloina
jauhettua mustaa pippuria
noin 3 rkl oliiviöljyä
sitruunamehua
halutessasi aurinkokuivattuja tomatteja

kevätsipulia koristelua varten

Laita kaikki ainesosat monitoimikoneen kulhoon ja valmista koneella tasainen tahna. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunamehua, pippuria ja yrttejä sekä sekoita ne koneella tahnan joukkoon. Lusikoi savumuikkutapenade tarjoilukulhoon ja koristele kevätsipuliviipaleilla.

***

Minul oli jäänud arvuti blogikaante vahele Maipühadeks valmistatud suitsurääbisetapenade retsept. Avaldan resepti nüüd, sest see on alati kasutamiseks sobiv retsept. Minu arust see sobib väga hästi rootsilauale ja miks ei suve grillilauale väikseks mônusaks lisandiks, mis annab veidi lisamaitset taldrikul. Minul oli kapis veel üks pakend GAEA kalamata oliive. Need ei ole eriti soolased ja sellepärast sobivad väga hästi tapenade valmistamiseks. Tapenades oliivide maitse ei ole eriti tugev ja sellepärast pääseb rääbiste maitse hästi esile. Minu arust maitsed sobivad väga hästi kokku ja soovi korral vôib veel lisada päiksekuivatatud tomateid. Tapenade maitse tuli meeldiv ja pehme ja se ei ole eriti soolane. Suitsurääbisetapenadet vôib määrida ka leiva ja karjalapirukate peale.

1 väiksem kauss
Valmistus 10 minutit

220/170 g (1konserv) suitsurääbiseid (ei ôli)
150 g GAEA käsitsi korjatud kalamata oliiveja
suur supilusikatäis kappareid
väike kimp tüümiani
väike kimp peterselli
väike kimp tilli
1 vars rohelist sibulat vôi 1 väike kooritud ja tükeldatud shalottisibul
jahvatatud musta pipart
umbes 3 sl oliiviôli
sidrunimahla
soovi korral päiksekuivatatud tomateid

rohelist sibulat kaunistamise jaoks

Pane kôik koostisosad köögikombaini kaussi ja valmista kombainiga ühtlane määre. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral sidrunimahla, pipart ja ürte ning sega need kombainiga määrde sisse. Tôsta suitsurääbisetapenade lusikaga serveerimiskaussi ja kaunista rohelise sibula lôikudega.

sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Raparperikiisseli ja kookosvaahto – Rabarberikissell ja kookosvaht


FIN Hei! Mitä teille kuuluu? Minä olen saanut omat tavarat uudessa kodissa paikoilleen. Minulla on vasta alkanut seurustelu uuden keittiön ja uunin kanssa sekä siksi aloitan uudestaan postauksien julkaisemisen helpoilla resepteillä.

Valmistin raparperikiisseliä ja kookosvaahtoa, mikä on mielestäni hyvä ja juhlava alkukesän jälkiruoka juuri silloin kun panostaa vaahtoon. Minulla oli kotona karkeaa kookosjauhoa ja paahdettuja kookoslastuja sekä valmistin niistä kookosvaahdon raparperikiisselin kaveriksi. Pehmeä kookosvaahto tasapainottaa kirpeää raparperikiisseliä. Onnistunut kokonaisuus. Suosittelen.

Raparperikiisseli

1,3 l raparperikiisseliä = noin 8-10 annosta
Valmistus 20 minuuttia + jäähtymisen aika


1 l kylmää vettä
5 vartta raparperia
1 dl sokeria tai maun mukaan
6 rkl maissitärkelystä
1 dl kylmää vettä

Huuhtele raparperivarret, kuori ja paloittele ne.

Kaada 1 l kylmää vettä kattilaan ja nosta kattila kuumalle hellan levylle. Silloin kun vesi kiehuu kattilassa, lisää raparperipalat ja sokeri. Keitä keskilämmöllä kunnes raparperit pehmenevät.

Lusikoi maissitärkelys isoon mukiin ja kaada joukkoon noin 1 dl kylmää vettä. Sekoita aineet lusikalla keskenään kunnes maissitärkkelys liukenee veteen. Kaada suurus pitkänä nauhana kattilaan kiisseliä vispilällä jatkuvasti sekoittaen kunnes kiisseli paksuntuu. Anna kiisselin hieman kiehahtaa.

Nosta kattila levyltä pois ja anna sillä jäähtyä. Käy silloin tällöin vispilällä kääntelemässä kiisseliä, että se jäähtyisi tasaisesti ja nopeammin.

***

Kookosvaahto

10 minuuttia
noin 8-10 annosta

4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljasokeria
1 dl karkeaa kookosjauhoa
500 g mietoa maitorahkaa

paahdettuja kookoslastuja
Kaada kuohukerma isompaan kulhoon, lisää sokeri ja vaniljasokeri sekä vaahdota aineet vispilällä notkeaksi vaahdoksi. Lisää karkea kookosjauho ja maitorahka sekä kääntele ne vaahdon joukkoon.

Jaa jäähtynyt raparperikiisseli ja kookosvaahto jälkiruoka-astioihin ja koristele annokset kookoslastuilla. Tarjoile heti.

***


EST Tervist! Kuidas teil läheb? Mina olen saanud oma uues kodus asjad oma kohale. Minul on alganud alles kurameerimise aeg oma uue köögi ja pliidiga ning sellepärast alustan ma uuesti postitused lihtsate retseptidega.

Valmistasin rabarberikisselli ja kookosvahtu, mis minu arust on hea ja pidulik suve alguse magustoit just siis kui teha kiselli juurde hea vaht. Minul oli kodus karget kookosjahu ja röstitud kookoslaaste ning valmistasin neist kookosvahu rabarberikisselli juurde. Pehme kookosvaht tasakaalustab hapukat rabarberikisselli. Ônnestunud kooslus. Soovitan.

Rabarberikissell

1,3 l raparperikiisseliä = noin 8-10 annosta
Valmistus 20 minuuttia + jäähtymisen aika


1 l külma vett
5 rabarberi vart
1 dl suhkrut vôi maitse järgi
6 rkl maisitärklist
1 dl külma vett

Loputa rabarbeivarred külma vee all ära, koori ja tükelda need.

Kalla 1 l külma vett potti ja tôsta pott kuumale pliidile. Siis kui vesi hakkab keema lisa suhkur ja rabarberitükid. Keeda keskmisel temperatuuril kuni rabarber on pehme.

Tôsta lusikaga maisitärklist suurde tassi ja kalla juurde umbes 1 dl külma vett. Sega ained lusikaga omavahel läbi kuni tärklis on lahustunud veega. Kalla jooksev tärklis pika nirena potti kisselli sisse kisselli jätkuvasti vispliga segades kuni kissell muutub paksemaks. Anna kissellil môned hetked kergelt muliseda ja tôsta pott pliidilt ära.

Anna kissellil jahtuda ja käi vahetevahel seda vispliga segamas, et see jahtuks ühtlaselt ja kiiremini.

***

Kookosvaht

10 minutit
umbes 8-10 portsjonit

4 dl rôôska koort
1 dl suhkrut vôi maitse järgi
1 tl vaniljesuhkrut
1 dl karget kookosjahu
500 g naturaalselt kohupiima

röstitud kookoslaaste

Kalla rôôsk koor suuremasse kaussi ja lisa suhkur ning vaniljesuhkur ning vahusta ained vispliga nôtkeks vahuks. Lisa karget kookosjahu ja kohupiim ning sega ained kausis omavahel läbi.

Jaga jahtunud rabarberikissell ja kookosvaht magustoidunôudesse ja kaunista portsjonid kookoslaastudega.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...