perjantai 24. lokakuuta 2014

Hirvenjauhelihapullat kermakastikkeessa - Pôdralihast lihapallid koorekastmes


Moi pitkäistä aikaa! Mitä teille kuuluu? Minulle kuuluu hyvää. Pitkän tauon syy on se, että olen paljon mietiskellyt, miten kirjoittaa postausta omasta lapsuuden ja nuoruuden maisemista ja koulusta.
Kävin kesällä Eestissä, otin paljon kuvia ja lupasin aikaisemmin tehdä siitä postauksen. Selailen kuvia ja kaikenlaisia ajatuksia nousee mieleen. Vaikea on tehdä tiivistä postausta kun on niin paljon kivoja muistoja ja kaikki ovat minulle tietenkin hyvin tärkeitä. Sitten lapseni aloitti koulun tiloissa eskarilla ja tietenkin on meidän elämä sen vuoksi muuttunut. Olen henkisesti ja fyysisesti panostanut lapsen eskarin alkuun, että hänkin saisi hyvän koulun alun. Sitten ostettiin syyskuussa uusi auto, koska vanha tuli tiehensä päähän. Nyt meillä onkin ollut kivoja koulu- ja työmatkoja, koska kuunnellaan autossa Radio Sun Classicsia, mistä tulee kevyttä ja tunnelmallista musiikkia. Jammaillaan yhdessä.

Ruoka? Ollaan niin paljon levätty, nukuttu, on säännöllinen vuorokausirytmi ja elimistö on mennyt tasapainoon. Syön viime aikoina vähän. Toki jotain ruoka pitää silti valmistaa. Nyt on alkanut riista-aika ja meidänkin lähikauppaan on tullut myyntiin hirvenlihaa. Minä tykkään hirvestä. Ostin eilen hirvenjauheliha ja eilen illalla saman tien kotona valmistin hirvenjauhelihapullia. Se on siksi hyvä hirvenlihasta ruoka, koska se valmistuu alle tunnissa ja se on sopiva arki-iltaan. Anteeksi, minulla oli niiiiiiiiiin kova nälkä, että otin vaan kuvia pannusta. Jos teitä vielä ei tökkii minun pannuruokakuvat, sitten tästä teille seuraava. Yksi aamu tuli Radio Sun Classicsista Pulp Fictonin "You Never Can Tell". Jauhelihapulla poskeen ja liikettä kinttuihin. Tästä teille mainiota perjantai-illan meininkiä.

3 annosta
Valmistus 45 minuuttia

Jauhelihataikina:
500 g hirvi-sikajauheliha (80 % hirveä ja 20 % possua)
2 pientä salottisipulia kuutioina
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 kananmuna
nippu timjamin lehtiä hienonnettuna
suolaa
jauhettua pippuria
noin ½ dl korppujauhoa
noin ½ dl kylmää vettä

iso nokare voita
3,3 dl kuohukermaa
3 pientä salottisipulia viipaleina
noin 1 ½ dl voissa paistettuja kanttarelleja (minulla oli pieni rasia kanttarelleja pakastimessa, sulatin ne)
suolaa pippuria
timjamin oksia
1 iso rkl:n vehnäjauhoja
1 muki kylmä vettä

Sekoita jauhelihataikinan ainesosat isossa kulhossa keskenään ja pyöritä taikinasta golfpallon suuruiset pullat. Ruskista hellan levyllä lihapullia molemmin puolin sopivasti kuumalla isolla pannulla voissa. Laita sipuli ja kanttarellit lihapullien väliin, niin, että ne kypsyvät samaan aikaan pannulla. Kaada kerma pannulle, lisää suola ja pippuri sekä anna kannen alla miedolla
lämmöllä hautua. Käy kääntelemässä lihapullia pannulla. Anna hautua noin 20 minuuttia kunnes lihapullat ovat kypsiä(ne ovat sisältä harmaan värisiä). Lusikoi vehnäjauho isoon mukiin ja lisää kylmää vettä sekä sekoita tasainen seos. Kaada jauho-vesiseos pitkänä nauhana pannulle kerman joukkoon ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeella hautua kunnes se muuttuu paksuksi ja alkaa poreilla. Kääntele kastiketta ja lihapullia pannulla. Anna miedolla lämmöllä hautua muutaman hetken. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Koristele timjamilla.

Tarjoile survottujen sokeripuolukoiden, maustekurkun ja keitettyjen Lapin puikuloiden kera.

***


Tervist üle pika aja! Kuidas teil läheb? Minul läheb hästi. Pika pausi süü on see, et olen kaua môtisklenud, kuidas kirjutada postitust oma lapsepôlvest ja noorusest ning koolist. Käisin suvel Eestis, vôtsin palju pilte ja lubasin varem teha sellest postituse. Olen vaatanud pilte ja igasuguseid môtted tuleb pähe. Raske on neid koondada, sest on nii palju ilusaid mälestusi ja kôik on minu jaoks tähtsad. Siis, minu laps alustas kooli ruumides eelkooliga ja meie elu on selle tôttu väga palju muutunud. Olen keskendunud olnud lapse eelkooli alguse jaoks, et temagi saaks hea kooli alguse. Siis, ostsime septembris uue auto, sest vana auto kanti maha. Meil on olnud nüüd toredaid kooli- ja tööreise, kuulame autos Soome Radio Sun Classicsut, kust tuleb kerget meeleolukat muusikat. Jammaileme üheskoos.

Toit? Oleme palju puhanud, maganud, on olnud regulaarne ööpäeva rütm ja organism on läinud tasakaalu. Söön viimasel ajal vähe. Muidugi, midagi peab sööma, muidu ei vôi elada. Nüüd on alganud jahihooaeg ja meie lähipoodi on tulnud müügile pôdraliha. Minule meeldib pôdraliha. Ostsin eile pôdrahakkliha ja kohe kodus valmistasin pôdrahakklihapallid. See on sellepärast hea pôdralihatoit, sest see valmib vähem kui tunniga ja sobib argiôhtuks. Vabandust, mul oli niiiiiiiiiiiiiiiii suur nälg, et vôtsin ainult pannist pilte. Kui te ei ole veel täiesti ära tüdinenud minu pannitoidupiltidest, siis siit teile järgmine pannitoit. Üks hommik tuli Radio Sun Classics-raadiost Pulp Fictioni "You Never Can Tell". Hakklihapallid pôske ja liiget jalgadesse. Siit teille mônusat reedeôhtumeeleolu.

3 portsjonit
Valmistus 45 minutit

Hakkilhataigen:
500 g pôdra-seahakkliha (80 % pôdraliha ja 20 % sealiha)
2 väikest shalottisibulat kuubikutena
2 küüslaugu küünt hakituna
1 kanamuna
kimp tüümiani lehti hakituna
soola
jahvatatud musta pipart
umbes ½ dl riivsaia
umbes ½ dl külma vett

suur tükk vôid
3,3 dl rôôska koort
3 väikest shalottsipulat viiludena
umbes 1 ½ dl vôis praetud kukeseeni (minul oli väike karp kukeseeni sügavkülmas, sulatasin need üles)
soola
pipart
tüümiani oksi
1 suur sl nisujahu
1 tassitäis külma vett

Sega hakkliha koostisosad suures kausis omavahel läbi ja pöörita hakklihast golf-paali suurused hakklihapallid. Pruunista hakklihapalle pliidil suurel pannil keskmisel temperatuuril vôi sees
môlemalt poolt. Aseta sibul ja kukeseened hakklihapallide vahele nii, et need küpsevad samaaegselt. Kalla koor pannile, lisa soola ja pipart ning anna haududa kaane all madalal temperatuuril. Käi hakklihapalle keeramas haudumise ajal. Anna haududa umbes 20 minutit kuni hakklihapallid on küpsed (seest hallid). Tôsta lusikaga jahu suurde tassi ja kalla külm vesi peale. Sega jahust ja veest ühtlane segu ning kalla see pika nôrena pannile koore hulka. Sega seos koore sisse ja anna jälle haududa kuni kaste muutub paksuks ja muliseb vaikselt. Sega kastet pannil ja anna haududa môned hetked. Kontrolli maitse ning lisa vajaduse korral soola ja pipart. Kaunista tüümiani okstega.

Serveeri suhkrus pressitud pohladegs, soolakurgi ja keedetud kartulitega.en

perjantai 10. lokakuuta 2014

Kukkoa punaviinissä – Kukk punases veinis


Teki mieli kukkoa punaviinissä (ranskaksi Coq au Vin) ja tutkin netistä, miten sitä valmistellaan, vaikka toki olen sitä aikaisemmin valmistanut ja se on klassikkoresepti. Katsoin myös, miten kuuluisa Julia Child on sitä valmistanut. Ottaen huomion erilaisia valmistustapoja, tein siitä oman version ja sain aivan mahtavan lopputuloksen. Lisäsin ruokaan burgundilaista pinot noir punaviiniä, mikä on kevyt punaviini ja siitä tuli liemelle kevyttä makua. Liekitin ruskistettuja broileripaloja pannulla konjakissa ja siitä tuli ruoalle taas syvää makua ja etäinen konjakin maku oli vielä kauan suussa. Huom! Liekityksen aikana laita hellan liesituuletin kiinni tai nosta pannu sivuun, ettei veto imaisee liekkejä tuulettimeen!!! Tulipaloriski. Pidä pannua itsestäsi kaukana.

Tässä ruoassa on tärkein liemen maku ja se tuli kyllä aivan taivaallinen, sellainen, mikä vie mukaan. Valmistin kukkoa punaviinissä kokonaisesta broilerista ja sain ruokaa ison kattilan täyden ja sitä ihanaa lientä tulikin paljon, mitä oli hyvä lusikalla syvältä lautaselta syödä. Ostin pakastetun kokonaisen broilerin, koska se on kilohinnalta edullisempi, sulatin sitä kaksi vuorokautta jääkaapissa ja paloittelin sen aika klassisesti, mutta jätin isot palat. Eli ensiksi leikkasin koipireidet irti ja sitten siivet. Loin kiinalaisella veitsellä broilerin pitkittäin yhdeltä puolelta selkärankaa halki ja sen puolen, missä ei ollut selkärankaa, leikkasin kahteen osaan niin, että jäi iso rintapalaosa ja yksi takaselkäosa. Toisen puolen leikkasin kahteen ja rintapalan osasta leikkasin selkärankan pois.

Kukkoa punaviinissä ei ole kovin edullinen ruoka ja sen valmistaminen kestää, mutta siitä tulee iso määrä ruokaa ja lopputulos kruunaa kaiken työn. Kukkoa punaviinissä on hyvä viikonlopunruoka ja mielestäni just sopiva kaamoksen alkuun. Ylimääräisen rasvan voi lusikalla kattilassa ruoan pinnalta kuoria pois.

5 l
Valmistus 2,5 - 3 tuntia

6 porkkanaa paloina
4 salottisipulia isoina lohkoina
2 isoa kokonaista valkosipulia murskattuina
200 g pieniä herkkusieniä puhdistettuina
300 g palvikylkeä kuutioina
1,5 kg kokonaista broileria puhdistettuna ja isoina paloina
iso pala voita
4 rkl vehnäjauhoja
4 cl konjakkia
28 g kanafondia
kuivattua timjamia
3 laakerinlehteä
20 kokonaista mustapippuria
noin 1 rkl sokeria
0,75 l / 1 pullo burgundialaista pinot noir punaviiniä
tarvittaessa himaalajan suolaa
tarvittaessa vaaleeta kastikkeensuurustajaa
hienonnettua persiljaa

Ruskista broilerinpaloja keskilämmöllä levyn päällä isolla pannulla kuumassa voissa molemmin puolin ja ripottele palojen päälle ohut kerros vehnäjauhoja. Pirskottele ruskistettujen palojen pinnalle konjakkia ja saman tien sytyttää liha pannulla tuleen, niin että pannulle tulee kunnon liekki. Pidä pannua itsestä kaukana. Sulje liesituuletin tai nosta pannu liedeltä sivuun liekityksen ajaksi. Sen jälkeen kun liekit ovat sammuneet, nosta palat isoon kattilaan. Ruskista ja kypsennä pannulla vielä sipulia, valkosipulia, palvikyljen paloja ja herkkusieniä sekä kaada ne kaikki kattilaan broilerinpalojen päälle ja tasoita ne siellä. Huuhtele pannu vedellä ja kaada vesi kattilaan broileripalojen päälle. Lisää punaviini ja anna nousta kiehumaan. Kuori vaahto pinnalta ja lisää mausteet. Lientä pitää olla näin paljon, että aineet ovat liemen peidossa. Anna hautua hellan levyllä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes broilerin liha on pehmeä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita. Jos haluat paksumpaa lientä voit hautumisen aikana ripotella pinnalle vaaleaa kastikkeen suurustajaa ja vaahtokauhalla painaa kukko punaviinissä pinnalla niin, että suurustaja liukenee tasaisesti liemen joukkoon. Anna hautua vielä muutaman hetken. Koristele persiljalla.

Tarjoile keitettyjen perunoiden kera.

***


Tuli isu süüa kukke punases veinis (prantsuse keeles Coq au Vin) ja uurisin internetist, kuidas seda valmistatakse, kuigi olen seda varem valmistanud ja see on selline traditsiooniline retsept. Vaatasin ka, kuidas kuulus Julia Child seda on valmistanud. Olen oma valmistusviisis vôtnud eeskuju erivatest allikatest, tegin sellest omanäölise ja oma arust sain suurepärase lôpptulemuse. Lisasin toidu sisse Burgundia punast veini pinot noir, mis on kerge punane vein ja sellest tuli toidule kergemat maitset. Leegitasin pruunistatud broileritükid ning leegitatud konjakist tuli toidule muidugi sügavamat konjakimaitset juurde. Konjakimaitset tunneb veel kaua suus. Tähelepanu! Leegitamise ajal peab pliidi kohal olev ventilaator olema kinni, et tômme ei vea leeke ventilaatorisse. Sellest vôib sündida tulekahjuoht. Teine vôimalus on tôsta pann leegituse ajaks pliidilt kôrvale ja hoida endast kaugemal.

Selles toidus on minu arust tähtis roll leemel ja see tuli välja küll taevalik. Selline, mis viib keele alla. Valmistasin kukke punases veinis tervest broilerist ja toitu tuli suur 5 l potitäis ning seda suurepärast leent tuligi siis palju, mida oli hea taldrikult lusikaga süüa. Ostsin sügavkülmutatud terve broileri, mis on odavam kilohinna poolest. Sulatasin seda külmkapis kaks ööpäeva ja tükeldasin traditsiooniliselt, aga jätsin broileritükid suurteks. Tükeldasin broilerin nii, et kôigepealt lôikasin ära pikad koivad, siis tiivad ja lôin hiina noaga kereosa ühelt poolt selgroogu pikuti pooleks. Selle poole, millel ei olnud selgroogu lôikasin kaheks, nii et jäi üks suur rinnatükk ja väiksem tagaseljaosa. Teise poole lôikasin kaheks ja rinnatükiosast lôikasin selgroo välja.

Kukk punases veinis ei ole odav toit ja selle valmistamisele kulub aega, aga sellest saab suure hulga toitu ja lôpptulemus kroonib kogu töö. See on hea nädalavahetuse toit ja minu arust just sobiv halli sügise algusesse. Üleliigse rasva vôib lusiaga toidu pealt ära koorida.

5 l
Valmistus 2,5 - 3 tundi

6 porgandit kooritult ja tükeldatuna
4 shalottisibulat suurte sektoritena
2 suurt hiina küüslauku purustatult
200 g väikseid shampinjone puhastatult
300 g läbikasvanud suitsusea külge kuubikutena
1,5 kg terve broiler tükeldatuna
suur tükk vôid
4 sl nisujahu
4 cl konjakit
28 g kanafondi
kuivatatud tüümiani
3 loorberilehte
20 terapipart
umbes 1 sl suhkrut
0,75 l / 1 pudel Burgundia pinot noir punast veini
vajaduse korral himaalaja soola
vajadusel valget kastmepaksendajat
hakitud peterselli

Raputa broileritükkide pinnale ôhuke kiht nisujahu ja pruunista tükid môlemalt poolt pliidi peal kuumal pannil vôi sees. Pritsi liha peale pannile konjakit ja süüta konjak pannil otsekohe pôlema. (Tôsta pann pliidilt leegituse ajaks ventilaatori alt ära, et lôôr ei ime leeke lôôri sisse vôi keera ventilaator kinni. Hoia panni endast kaugemal). Siis kui leegid on kustunud, tôsta broileritükid suurde potti. Pruunista pannil veel porgand, sink, sibul, küüslauk ja shampinjonid ning kalla need potti broileri peale ja tasanda pealt. Loputa pann veega ja kalla see vesi potti. Lisa punane vein ja anna tôusta leemel keema. Koori vaht pinnalt ja lisa maitseained. Leent peab olema nii palju, et koostisained on peaaegu leeme all. Anna haududa pliidil madalal temperatuuril kaane all kuni liha on pehme (1,5-2 tundi). Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola ja maitseaineid. Kui soovid paksemat leent, siis raputa toidu pinnale valget kastmepaksendajat ja vajuta vahukulbiga toit allapoole, nii et kastme paksendaja lahustub leeme sisse. Anna haududa veel môned hetked ja kaunista hakitud peterselliga.

Serveeri keedetud kartulitega.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...