tiistai 29. heinäkuuta 2014

Paistetut kesämuikut – Praetud suverääbised


Kerran oli meillä lähikaupassa kalatiskillä aivan upeita ja isoja muikkuja myynnissä. Menin kaupasta kotiin 1 kilon muikkujen kanssa ja valmistin illaksi paistettuja muikkuja. Avasin vaan muikkujen vatsat ja poistin sisälmykset sekä paistoin muikut kokonaisina. Tietenkin huuhtelin muikut kylmässä vedessä ja valutin veden pois ennen paistamista. Vaikka lisäsin ruisjauhon joukkoon suolaa, mielestäni oli sitä vähän ja ripottelin lautaselle paistettujen muikkujen kerrosten väliin puolikarkeaa merisuolaa, että kalat saisivat enemmän suolaista makua.


4 annosta
Valmistus noin 30 minuuttia

1 kg avattuja muikkuja
noin 4 dl ruisjauhoa
puolikarkeaa merisuolaa
voita
hienonnettua tilliä

Kaada ruisjauho isolle lautaselle, ripottele joukkoon suola ja pyörittele muikkuja molemmin puolin jauhossa. Paista muikut kuumalla paistinpannulla voissa molemmin puolin kullanruskeiksi. Silloin kun kalan liha on vaalea, silloin ne ovat kypsiä.

Kermaviili-raejuustokastike:
200 g kermaviiliä
200 g raejuustoa
1 kevätsipulin valkoinen osa ja varret viipaleina
hienonnettua tilliä
merisuolaa
ripaus jauhettua mustapippuria
pala kurkkua viipaleina
1 iso tomaatti paloina

Sekoita kastikkeen aineet kulhossa.

Tarjoile keitettyjen uusien perunoiden, cocktailkurkkujen, sitruunalohkon ja kermaviili-raejuuston kastikkeen kera. Ruokajuomana lapsille on sopiva kylmä maito ja aikuisille kylmä olut.

***


Ükskord oli meie lähipoe kalaletil müügil nii ilusaid, suuri ja värskeid rääbiseid. Tulin poest koju 1 kilo rääbistega ja valmistasin ôhtuks rääbiseid. Avasin ainulta rääbiste kôhud ja eemaldasin soolikad ning praadisin rääbised koos peadega. Muidugi loputsin kalad külma vee sees korralikult läbi ja nôrutasin vee ära enne praadimist. Kuigi lisasin rukkijahu hulka soola, minu arust oli seda vähe ja raputasin taldrikule praetud rääbiste kihtide peale veel poolkarget meresoola, et kalad saaksid rohkem soolast maitset.


4 portsjonit
Valmistus umbes 30 minutit

1 kg avatud rääbiseid
umbes 4 dl rukkijahu
poolkarget meresoola
vôid
hakitud tilli

Kalla rukkijahu suurele taldrikule, raputa hulka soola ja pöörita rääbiseid môlemat poolt rukkijahu sees. Prae rääbised kuumal pannil voi sees môlemalt poolt kuldpruuniks. Siis kui kala liha on valge, on see küpse.

Hapukoore-raejuustukaste:
200 g hapukoort
200 g raejuustu
1 roheline sibula mugulaosa ja varred viiludena
hakitud tilli
meresoola
veidi jahvatatud musta pipart
tükk kurki kuubikutena
1 suur tomat tükeldatult

Sega kastme ained kausi sees omavahel läbi.

Serveeri praetud rääbised keedetud värskete kartuli, minikurkide, sidruni sektorite ja hapukoore-raejuustukastmega. Joogiks lastele on sobiv külm piim ja täiskasvanutele külm ôlu.

lauantai 26. heinäkuuta 2014

Kanttarellikastike – Kukeseenekaste


2-3 annosta
Valmistus 20 minuuttia

2 rkl savukinkun rasvaa tai voita
300 g puhdistettuja kanttarelleja
kuutioina 2 kevätsipulin valkoista osaa
2 isoa rkl vehnäjauhoa
5-6 dl täysmaitoa
hienonnettua timjamia
hienonnettua meiramia
3 vartta hienonnettua kevätsipulia
jauhettua mustapippuria
merisuolaa

voi olla myös hienonnettua rosmariinia, koska myös rosmariini sopii kanttarellien kanssa hyvin

Jos sinulla on samankokoisia pieniä kanttarelleja, sitten voit kypsentää ne paistinpannulla kokonaisina. Isommat kanttarellit voit pilkkoa paloiksi. Kypsennä kanttarelleja kuumassa savukinkun rasvassa paistinpannulla keskilämmöllä. Kypsennyksen puolessa välissä lisää sipulikuutiot ja kypsennä vielä lisää kunnes kanttarellit ovat kullanruskeita ja sipuli läpikuultava. Lisää pippuri ja suola. Ripottele pinnalle vehnäjauhoa ja sekoita se kanttarellien ja sipulin joukkoon. Anna kypsyä vielä muutaman hetken sekä lisää maito sekä sekoita joukkoon. Anna kastikkeella hautua miedolla lämmöllä noin 7 minuuttia tai näin kauan kunnes kanttarellit ovat pehmeitä ja kastike on tasaisesti paksu. Sekoita kastiketta hautumisen aikana. Koristele hienonnetuilla yrteillä.

Tarjoile keitettyjen uusien perunoiden ja suolakurkun kera.

***


2-3 portsjonit
Valmistus 20 minuuttia

2 sl suitsusingi rasva vôi vôid
300 g puhastatud kukeseeni
kuubikutena 2 rohelise sibula valget osa
2 suurt sl nisujahu
5-6 dl täispiima
hakitud tüümiani
hakitud majoraani
3 vart hakitud rohelist sibulat
jahvatatud musta pipart
meresoola

vôib olla ka hakitud rosmariini, sest see sobib samuti kukeseentega hästi kokku

Kui sinul on ühesuuruseid väikseid kukeseeni, siis vôid küpsetada need praepannil tervetena. Suuremat kukeseened vôid hakkida ära. Küpseta kukeseeni kuumas rasvas praepannil keskmisel temperatuuril. Küpsetamise poole peal lisa sibul ja anna küpseda veel nii kaua kuni kukeseened on kuldpruunid ja sibul läbipaistev. Lisa pipar ja sool. Raputa pinnale nisujahu ja sega see kukeseente ja sibula hulka. Anna küpseda veel môned hetked ja lisa piim ning sega ained omavahel läbi. Anna kastmel haududa madalal temperatuuril umbes 7 minutit vôi nii kaua kuni kukeseened on pehmed ja kaste on ühtlaselt paks. Sega kastet haudumise ajal. Kaunista hakitud ürtidega.

Serveeri keedetud värskete kartulite ja soolakurgiga.

torstai 24. heinäkuuta 2014

Laiskan kesäkokin spagettia, lihapullia ja tomaatti-mozzarellasalaattia – Laisa suvekoka spagetid lihapallidega ja tomati-mozzarellasalat


Kuka on laiska kesäkokki? Minä. Mikä on Suomen kesässä parasta? Meri, uiminen ja aurinko. Nyt on hellettä. Kivaa!!! Olemme tyttäreni kanssa viihtyneet meren rannalla. Meidän viime aikojen reitti on ollut tosi samanlaista: koti, ranta, lähikauppa ja koti. Kun päivällä ei oikein ole ruokahalua, sitten illansuussa iskee sudennälkä. Tyttäreni toiveesta valmistin spagettia ja lihapullia ja koska kesähelle oli pehmittänyt aivojani ja ne olivat osittain jääneet rannalle, sitten unohdin lähikaupasta ostaa tomaattimurskaa, mutta homma ei pysähtynyt sen vuoksi. Valmistin yrttiset minijauhelihapullat ja sekoitin ne pannulla keitettyjen spagettien joukkoon. Minijauhelihapullat kypsyvät pannulla muutamassa hetkessä. Lautasella lorautimme ketsuppia joukkoon ja namia oli.

Ruoalle tuli tomaattia lisää tomaatti-mozzarellasalaattista ja nyt kannattaa syödä sitä salaattia, koska kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan. Jo kaupassa vihannesosastolla tomaattien hyllyn vieressä haistaa sen oikean tomaatin tuoksun ja nyt tomaatit maistuvat tomaateille. Namia!

Lyhyesti: Ota rennosti. Don’t worry, be happy! Ole rohkeasti kesälaiska kokki ja valmista helppoa ruokaa, silloin kun uimarannan jälkeen illan suussa iskee sudennälkä.

4 annosta
Valmistus 30 minuuttia

Yrttiset minijauhelihapullat:
400 g sika-nautajauhelihaa
2 kevätsipulia kuutioina + varret viipaleina
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
nippu hienonnettua timjamia
nippua hienonnettua meiramia
nippu hienonnettua basilikaa
1 kananmuna
noin ½ dl korppujauhoa
jauhettua mustapippuria
suolaa

oliiviöljyä

Tomaatti-mozzarellasalaatti:
4 mozzarellapalloa (4x125 g)
4 keskikokoista tomaattia
basilikan lehtiä
jauhettua mustapippuria
suolaa

noin 300-400 g täysjyväspagettia
oliiviöljyä
suolaa

raastettua pecorino- tai parmesaanijuustoa

Sekoita minijauhelihapullien ainesosat keskenään kulhossa ja pyöritä jauhelihataikinasta pienet pallot (läpimitta noin 2,5 cm). Kypsennä lihapullia kasarissa kuumassa oliiviöljyssä keskilämmöllä kunnes ne ovat kypsiä. Voit halkaista yhden lihapullat ja silloin kun se on sisältä harmaa, silloin on liha kypsä. Kääntele lihapullia paistamisen aikana.

Keitä spagetit pakkauksen ohjeen mukaan oliiviöljyllä ja suolalla maustetussa vedessä, valuta vesi pois sekä lisää spagetit kasariin lihapullien joukkoon ja sekoita aineet keskenään. Anna paistua muutaman hetken, lisää hienonnettua timjamia, meiramia, basilikaa ja kevätsipulia. Raasta tarjoilulautaselle spagettien pinnalle juustoa.

Valmista tomaatti-mozzarellasalaatti. Leikkaa mozzarellopallot ja tomaatit viipaleiksi ja aseta jokaiselle tarjoilulautaselle yhden tomaatin ja yhden mozzarellan viipaleet vuorotellen sekä pistä vielä viipaleiden väliin basilikan lehti. Ripottele pinnalle pippuria ja suolaa.

***


Kes on laisk suvekokk? Mina. Mis on Soome suves kôige parem? Meri, ujumine ja päike. Nüüd on kuum suvi randunud Soome. Tore!!! Oleme tütrega olnud mere rannal. Meie viimase aja marsruut on olnud: kodu, rand, lähipood ja kodu. Kui päevakuumuses ei ole söögi-isu, siis ôhtu saabudes tuleb meeletu hundinälg. Minu tütre soovil valmistasin spagetteja ja hakklihapalle ja kuna päike oli muutnud minu ajud pehmeks ja pooled ajudest olid jäänud rannale, siis unustasin osta tomatikastet, aga söögitegemine ei jäänud sellepärast pooleli. Valmistasin ürdised minihakklihapallid ja segasin need kôrgeäärega pannil spagettide sisse. Minihakklihapallid küpsevad pannil mône hetkega. Taldrikul lisasime ketsupit hulka ja nami oli.

Toidule tuli tomatit juurde tomati-mozzarellasalatiga ja nüüd tasub sööda seda salatit, sest kodumaa tomatid on praegu kôige paremad. Juba poes juurviljaosakonnas tomatiriiuli ees tunneb seda ehtsat ja ôiget tomati lôhna ning tomatid maitsevad tomatile. Nami!

Lühidalt: Vôta lihtsalt. Don’t worry, be happy! Ole julgelt suvelaisk kokk ja valmista kiiresti valmivat suvetoitu, siis kui ranna järgi ôhtul tuleb hundinälg.

4 portsjonit
Valmistus 30 minutit

Ürdised mihihakklihapallid:
400 g sea-veisehakkliha
2 rohelise sibula mugulat kuubikutena + varred viiludena
2 küüslaugu küünt hakituna
kimp hakitud tüümiani
kimp hakitud majoraani
kimp hakitud basiilikut
1 kanamuna
umbes ½ dl riivsaia
jahvatatud musta pipart
soola

oliiviôli

Tomati-mozzarellasalat:
4 mozzarellapalli (4x125 g)
4 keskmise suurusega tomatit
basiiliku lehti
jahvatatud musta pipart
soola

umbes 300-400 g täisteraspagette
oliiviôli
soola

riivitud pecorino- vôi parmesaanijuustu

Sega minihakklihapallide koostisosad omavahel kausis taignaks ja pöörida taignast väiksed pallid (läbimôôt umbes 2,5 cm). Prae lihapalle kuumas ôlis kôrge äärega pannil keskmisel temperatuuril kuni need on küpsed. Vôid poolitada ühe lihapalli ja kui see on seest ühtlaselt hall, siis see on küpse. Pööra lihapalle nende praadimise ajal.

Keeda spagetid pakendi juhendi järgi oliiviôli ja soolaga maitsestud vees, kurna vesi ära ja kalla spagetid pannile lihapallide juurde ning sega ained omavahel läbi ning anna küpseda môned hetked. Lisa hakitud tüümiani, majoraani, basiilikut ja rohelist sibulat. Riivi serveerimistaldrikule spagettide pinnale juustu.

Valmista tomati-mozzarellasalat. Lôika mozzarellapallid ja tomatid viiludeks ja aseta iga serveerimistaldriku peale ühe tomati ja ühe mozzarella viilud üksteise järgi. Viilude vahele aseta basiilikuleht. Raputa pinnale pipart ja soola.

maanantai 21. heinäkuuta 2014

Mustikkapannukakut muffinivuoassa – Mustikapannkoogid muffinsivormis


Valmistan nyt pannukakkuja muffinivuoassa, koska silloin aika ei kulu pannukakkujen paistamiseen ja keittiöön ei tule paistamisen käryä. Silti pannukakut tulevat pehmeät ja kuohkeat sekä niillä on mukava rapea pinta. Raastettu sitruunan tai limen kuori antaa tosi kivan sävyn mustikkapannukakuille. Kuumien pannukakkujen kanssa tarjoilin erillisessä annoskupissa kermavaahtoa ja mustikoita, mutta silloin kun pannukakut olivat jo jäähtyneet, laitoin kermavaahdon suoraan pannukakkujen päälle.

Katso myös banaanipannukakut muffinivuoassa.

12 minipannaria
Valmistus 20 minuuttia

3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl sokeria
ripaus suolaa
2 rkl sulatettua ja jäähtynyttä voita
2 kananmunaa
3 dl maitoa
2 dl mustikoita

voita

pannukakkusiirappia
raastettua sitruunan tai limen kuorta
kermavaahtoa
mustikoita

Voitele ison muffinivuoan kaikki muffinipaikat.

Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa maito, kananmunat ja voi keskenään sekä lisää joukkoon kuivat aineet. Sekoita vispilällä tasainen taikina. Lisää mustikat sekä kääntele ne taikinan joukkoon. Lusikoi taikina muffinipaikkoihin ja huomioi, että jokaisessa muffinipaikassa olisi myös mustikoita.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 15 minuuttia kunnes minipannukakut ovat kypsiä ja saaneet pinnalle kullanruskean sävyn.

Tarjoile pannukakkusiirapin, raastetun sitruunan tai limen kuoren, kermavaahdon ja mustikoiden kera.

***


Valmistan nüüd alati pannkooke muffinsivormis, sest siis ei kulu aega pannkookide küpsetmisele ning kööki ei tule küpsetamise suitsu ja haisu. Pannkoogid tulevad muffinsivormis sellisel moel valmistades ikkagi pehmed ja kohevad ning neil on peal mônus krôbe pind. Riivitud sidruni vôi lime’i koor annab väga toreda värske lisamaitse mustikapannkookidele. Serveerisin kuumade pannkookidega erilises dipikausis vahukoort ja mustikaid, aga siis kui pannkoogid olid juba jahtunud, vôis vahukoore panna otse pannkookide peale.

Vaata ka banaanipannkoogid muffinsivormis.

12 minipannkooki
Valmistus 20 minutit

3 ½ dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl suhkrut
veidi soola
2 sl sulatatud ja jahtunud vôid
2 kanamuna
3 dl piima
2 dl mustikaid

vôid

pannkoogisiirupit
riivitud sidruni vôi lime'i koort
vahukoort
mustikaid

Määri kôik suure muffinsivormi muffinsikohad vôiga.

Sega kausis kuivad ained omavahel läbi. Sega teises kausis piim, kanamunad ja vôi omavahel läbi ning sega vispliga nende sisse kuivad ained. Sega vispliga ühtlane taigen. Lisa mustikad ning sega ka need taigna sisse. Tôsta tainast lusikaga igasse muffinsikohta ja jälgi, et igasse kohta tuleb ka mustikaid.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 15 minutit kuni minipannkoogid on küpsed ja saanud pinnale kuldpruuni värvi.

Serveeri pannkoogisiirupi, riivitud sidruni vôi lime'i koore, vahukoore ja mustikatega.

lauantai 19. heinäkuuta 2014

Tomaattiset broilerin koipireidet – Tomatised broileri koivad


3 annosta
Valmistus 1 tunti ja 15 minuuttia + vuorokausi maustumisaikaa

3 isoa broilerin koipireittä

Marinadi:
iso nippu timjamin lehtiä
iso nippu meiramin lehtiä
2 isoa kokonaista valkosipulia hienonnettuna
2 kevätsipulin vartta + valkoiset osat viipaleina
runsaasti Himalajan suolaa tai merisuolaa
runsaasti jauhettua mustapippuria
1 ½ dl ketsuppia tai tomaattimurskaa
½ dl oliiviöljyä
2 tl sokeria tai maun mukaan


Hiero yrtit ja valkosipuli suolan ja pippurin kanssa morttelissa tahnaksi, lisää oliiviöljy ja valmista tasainen yrttiseos. Kaada se isoon kulhoon. Lisää muut marinadin ainesosat ja sekoita kaikki aineet keskenään. Hiero marinadia koipireisille, laita koipireidet kulhoon, sulje kulho kannella, nosta kulho jääkaappiin ja jätä koipireidet vuorokaudeksi kulhoon maustumaan.

Ota noin 30 minuuttia ennen koipireisien valmistamista ne huoneenlämpöön. Kaada syvän uunipellin pohjalle noin 1- 1 ½ l vettä. Vettä pitää olla näin paljon, että uunipellin pohjalla on 1 cm kerros vettä. Aseta koipireidet uunipellin ritilälle koipien sisäpuoli ylöspäin ja levitä puolet marinadista koipireisien pinnalle.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 30 minuuttia. Nosta koipireidet uunista ulos ja käännä niille toinen puoli sekä levitä loput marinadista koipireisien pinnalle. Paista vielä noin 30 minuuttia kunnes koipireidet ovat saaneet pinnalle kauniin kultaisen sävyn ja liha on pehmeä.

P.S. Koipireisien liemen voi siivilöidä ja siitä voi valmistaa kermapohjaisen kastikkeen. Tarjoile koipireisiä kastikkeen ja vihannesriisin kera.

***


3 portsjonit
Valmistus 1 tund ja 15 minutit + ööpäev maitsestumise aega

3 suurt broileri reit

Marinaad:
suur peotäis tüümiani lehti
suur peotäis majoraani lehti
2 suurt hiina küüslauku hakituna
2 rohelise sibula vart + valged mugulaosad viiludena
üsna palju Himaalaja soola vôi meresoola
üsna palju jahvatatud musta pipart
1 ½ dl ketsupit vôi tomatipüreed
½ dl oliiviôli
2 tl suhkrut vôi maitse järgi

Hôôru ürdid ja küüslauk soola ja pipraga uhmri sees peeneks, lisa oliiviôli ja valmista ühtlane ürdisegu. Kalla see suurde kaussi. Lisa muud marinaadi koostisosad ja sega kôik ained omavahel läbi. Hôôru marinaad broileri koibadele, pane koivad kaussi marinadi sisse, pane kaas kausi peale ja tôsta koivad ööpäevaks külmkappi maitsestuma.

Vôta umbes 30 minutit enne koibade valmistamist need toasooja. Kalla sügava ahjuvormi pôhjale umbes 1 – 1 ½ l vett. Vett peab olema nii palju, et seda on vormi pôhjas 1 cm kiht. Pane koivad ahjuvormi resti peale koibade sisepool ülespoole ning määri koibade pinnale pooled marinaadist.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 225 kraadises temperatuuris 30 minutit. Tôsta koivad ahjust välja ja pööra nendele teine pool. Määri lôpud marinaadist koibade pinnale. Küpseta veel umbes 30 minutit kuni koivad on saanud pinnale kauni kuldse värvi ja liha on pehme.

P.S. Koibade leeme vôib ära kurnata ja sellest vôib valmistada koorepôhjaga kastme. Serveeri koibasid kastme ja juurviljariisiga.

lauantai 12. heinäkuuta 2014

Kesärinkeli – Suvekringel


Postauksen sponsori on Helsingin Mylly.

Helsingin Mylly lähetti minulle paketin kotipulla-ainesta kesäleipomuksia varten. Paketilla oli korvapuustien taikinan ohje, mutta minä olen lomalla ja laiska sekä päätin mennä sieltä, missä aita on matalin ja leivoin ison kesärinkelin. Noh, se on ihan kuin korvapuustit yhdessä pitkässä rullassa. Silloin kun rinkeli oli lämmin, söimme naapurilasten kanssa sitä maidon kera. Loput pistin pakastimeen ja otan sieltä sitä syötäväksi ulos pari palaa kerrallaan. Olemme tyttäreni kanssa viihtyneet ulkona ja rannalla sekä kesärinkeli on maistunut ulkoilmassa hyvin.


Leivoin ensimmäisen kerran kotipulla-aineksesta. Se on tosi helppo, pitää lisätä vain vesi ja hiiva. Minä valmistin taikinan monitoimikoneella, mutta sitä on tosi helppo valmistaa myös käsin.


Iso rinkeli
Valmistus noin 2 tuntia

Taikina:
4 dl kädenlämpöistä vettä
1 pala hiivaa
1 pussi / 1 kg Myllärin Luomun kotipulla-ainesta
1-2 tl kardemummaa

vehnäjauhoa
1 kananmuna

Täyte:
huoneenlämpöistä voita
sokeria
kanelijauhetta
noin 2 dl rusinoita

raesokeria
tomusokeria

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää pussi kotipulla-ainesta sekä kardemumma. Vaivaa aineista tasainen taikina. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia. Kaulitse jauhoisella pöydällä taikinasta iso soikion muotoinen tasainen taikinalevy (noin 7 mm paksuinen). Levitä taikinalle huoneenlämpöistä voita. Ripottele taikinalle kerros sokeria, kanelia ja rusinoita. Kääri taikina rullaksi ja paina taitepuoli hyvin kiinni. Nosta taikinarulla kahdella kädellä varovasti syvälle uunipellille leivinparein päälle ja tee taikinarullasta pyöreä rinkeli. Levitä vatkattua kananmunaa rullan molempaan päätypuoleen ja liimaa ne toisiinsa kiinni. Leikkaa rullan pinnalle 4 cm välein viillot ja anna kohota keittiöpyyhkeen alla vielä 30 minuuttia. Levitä leivontasudilla rinkelin pinnalle vatkattua kananmunaa ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 35 minuuttia tai kunnes rinkeli on kypsä. Paina sormilla rinkelin päällä, silloin kun se on kuiva, joustava ja pehmeä, silloin se on sisältä kypsä. Jos rinkeli alkaa palaa pinnalta, sammuta uunin ylälämpö pois ja vähennä uunin lämpötilaa.

Anna rinkelillä jonkun verran jäähtyä ja hunnuta se tomusokerilla. Tarjoile kylmän maidon tai kahvin kera.

***


Postituse sponsor on Helsingin Mylly.

Helsingin Mylly saatis minule paki kodusaia-ainet suveküpsetamise jaoks. Pakendil on soome korvapuusti-retsept. Korvapuusti on kaneelisai. Mina olen puhkusel ja niipalju laisk, et otsustasin küpsetada lihtsalt ühe suure suvekringeli. Tegelikult on see ju kaneelisaiad ühes pikas rullis. Siis kui kringel oli veel ahjusoe, sôime kringlit koos piimaga ja naabrilapsed olid ka söömas, sest nad jooksevad minu tütrega koos väljas ja siis oli hea kôik korraga kutsuda kringlit sööma. Lôpu panin sügavkülma ja vôtan neid sealt paari tüki kaupa välja. Me oleme suvepuhkuse ajal olnud palju väljas ja mererannas ning vôtnud kringlit söömiseks kaasa. Väljas ongi kringel maitsenud hästi.

Kuvan kotipulla-aines on saatu Helsingin Myllyltä - Pildil olev kodusaia-aine on saadud Helsingin Myllylt.


Küpsetasin esimest korda kodusaia-ainest. See on tôeliselt lihtne, sest peab lisama ainult vee ja pärmi. Mina valmistasin taigna köögikombainiga, aga selle vôib sama hästi valmistada ka käsitsi.

Suur kringel
Valmistus umbes 2 tunti

Taigen:
4 dl käesooja vett
1 tükk pärmi
1 pakend / 1 kg Myllärin Luomu kodusaia-ainet
1-2 tl kardemoni

nisujahu
1 kanamuna

Täidis:
toasooja vôid
suhkrut
kaneelijahu
umbes 2 dl rosinaid

raesuhkrut
tuhksuhkrut

Leota pärm käesooja vee sisse, lisa pakend kodusaia-ainet ning kardemoni. Sôtku ained ühtlaseks taignaks. Peida kauss puhta köögirätikuga ja anna kerkida kohas, kus ei ole tuuletômmet, 30 minutit. Rulli taigen jahusel laual suure ristküliku kujuliseks. Määri taignale toasooja vôid. Raputa pinnale kiht suhkrut, kaneelijahu ning rosinaid. Rulli taigen pikaks rulliks ja vajuta äärepool korralikult kinni. Tôsta rull kahe käega ettevaatlikult sügavale suurele ahjuplaadile küpsetuspaberi peale. Tee taignarullist ümar kringel, määri môlemale otsapoolele lahtiklopitud muna ja vajuta otsad omavahel kinni. Lôika taignarulli pinnale 4 cm vahdega viilud ja anna kerkida puhta rätiku all veel 30 minutit. Määri köögipintsliga rulli peale lahtikloptitud kanamuna ja raputa pinnale raesuhkrut.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 225 kraadis umbes 35 minutit vôi nii kaua kuni kringel on küpse. Vajuta sôrmedega kringli peal, siis kui see on kuivalt vetruv ja pehme, siis see on seest küpse. Kui kringel hakkab pinnalt kôrbema, siis lülita ahju ülemine temperatuur välja ja vähenda ahju temperatuuri.

Anna kringelil jahtuda ja raputa pinnale ühtlane kiht tuhksuhkrut. Serveeri külma piima vôi kohviga.

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Pienet marenkipalat suklaan, mascarponen ja mansikoiden kera – Väikesed beseed shokolaadi, mascarpone ja maasikatega

Postauksen sponsori on Servaali.

Kaunista kesää!


15 marenkipalaa
Valmistus 15 minuuttia + suklaan kovettumisen aika


60 g marenkia / 15 marenkia
100 g valkoista leivontasuklaata

250 g mascarponea
½ tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
loraus sitruunamehua

15 samankokoista puhdistettua mansikkaa
15 sokeritonta suklaanappia
kesäkukkakoristekuvioita

Sulata valkosuklaa kulhossa mikrossa. Dippaa marenkeja suklaassa, anna ylimääräisellä suklaalla valua pois ja aseta marengit tarjottimelle sekä nosta ne jääkaappiin, missä suklaa kovettuu marenkien pinnalla.

Sekoita keskenään mascarpone, vaniljasokeri, sokeri ja sitruunamehu sekä nosta sekoitus lusikalla pursotinpussiin, millä on suutinosa. Sulje pussi tiiviisti sekä pursota marenkien päälle mascarponesekoitusta. Koristele marenkipalat mansikoilla, suklaanapeilla ja kesäkukkakoristekuvioilla. Nosta marenkipalat jääkaappiin tarjoilua odottamaan. Ennen tarjoilua nosta marenkipalat puhtaalle tarjottimelle ja korostele tarjotin kesäkukkakuvioilla. Tarjoile marenkipaloja cavan (K-18) kera.


***

Postituse sponsor on Servaali.

Ilusat suve!

Kuvien (vasemmalla ja alhaalla) cava on saatu Servaalilta - Piltidel (vasakul ja allpool) olev cava on saadud Servaalilt.


15 väikest beseed
Valmistus 15 minutit + shokolaadi kôvenemise aeg

60 g beseed / 15 tükki
100 g valget shokolaadi

250 g mascarponet
½ tl vaniljesuhkrut
1 sl suhkrut
lonks sidrunimahla

15 ühesuurust puhastatud maasikat
15 ühesuurust suhkruvaba shokolaadinööpi
suvelilledekoori

Sulata valge shokolaad kausi sees mikroahjus. Kasta beseetükid shokolaadi sisse ja nôruta üleliigne shokolaad ära ning pane beseetükid kandikule ning tôsta külmkappi, kus shokolaad muutub kôvaks besee pinnal.


Sega omavahel kausis läbi mascarpone, sidrunimahl, vaniljesuhkur ja suhkur ning tôsta mascarponesegu lusikaga tordipritsikotti, millel on otsik. Keera pritsikott tihedalt kinni ja pritsi iga beseetüki peale mascarponesegu. Kaunista beseed maasikate, shokolaadinööpide ja suvelilledekooriga. Tôsta beseed tagasi külmkappi serveerimist ootama ja enne serveerimist tôsta beseed puhtale kandikule. Kaunista kandik suvelilledekooriga. Serveeri kaunistatud beseed cavaga (K-18).

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Tulinen Paccheri pasta katkarapujen kera – Tuline Paccheri pasta krevettidega


2-3 annosta
Valmistus 20 minuuttia

250 g Paccheri pastaa
suolaa
oliiviöljyä

voita
1 iso kokonainen valkosipuli viipaleina
loraus valkoista balsamietikkaa tai valkoviiniä
4 dl ruokakermaa
1 dl raastettua pecorinojuustoa
jauhettua mustapippuria
180 g isoja pakastettuja ja esikeitettyjä katkarapuja (sulatettuna)
1 chilipalko ilman siemeniä ja viipaleina
nippu korianteria hienonnettuna
tarvittaessa suolaa

pecorinojuustoa
sitruunalohkoja

Keitä Paccheri pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla ja oliiviöljyllä maustetussa vedessä (12-14 minuuttia) ja valuta vesi pois.

Kuullota kasarissa keskilämmöllä voissa valkosipuli, lisää loraus valkoista balsamietikkaa tai valkoviiniä ja anna kiehua sen verran, että alkoholi haihtuu pois. Lisää ruokakerma, pecorinojuusto ja mustapippuri sekä anna kypsyä muutaman minuutin. Sekoita aineita keskenään kypsymisen aikana. Lisää keitetty pasta, katkaravut ja chili sekä kääntele aineita varovasti pannulla. Anna kypsyä vielä muutaman hetken. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarvittaessa voit lisätä suolaa, mutta huomioi, että pecorinojuusto on aika suolainen. Koristele hienonnetulla korianterilla.

Raasta pasta-annokselle pecorinojuustoa ja tarjoile heti sitruunalohkojen kera.

***


2-3 portsjonit
Valmistus 20 minuuttia

250 g Paccheri pastat
soola
oliiviôli

vôid
1 suur küüslauk ôhukeste viiludena
lonks valget balsamico äädikat vôi valget veini
4 dl toidukoort
1 dl riivitud pecorinojuustu
jahvatatud musta pipart
180 g suuri sügavkülmutatud ja keedetud krevette (sulatatuna)
1 chilikaun ilma seemneteta ja ôhukeste viiludena
kimp korianderit hakituna
vajaduse korral soola

pecorinojuustu
sidrunisektoreid

Keeda Paccheri pastat pakendi juhendi järgi soola ja oliiviôliga maitsestatud vees (12-14 minutit) ja nôruta vesi pealt ära.

Kuumuta sügaval pannil keskmisel temperatuuril vôi sees küüslauguviilud, lisa lonks valget balsamicot vôi veini ja anna keeda nii kaua kuni alkohol haihtub ära. Lisa toidukoor, pecorinojuust ja must pipar ning anna küpseda môned minutid. Sega aineid omavahel küpsemise ajal. Lisa keedetud pasta, krevetid ja chili ning sega kôik ained ettevaatlikult omavahel pannil läbi ja anna küpseda veel môned hetked. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Vajaduse korral vôid lisada soola, aga vôta arvesse, et pecorinojuust on üsna soolane. Kaunista hakitud korianderiga.

Riivi pastaportsjonile pecorinojuustu ja serveeri kohe sidrunisektoritega.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...